Drbjozsef, gerbera317, alsovonal!
Mindenben igazatok van, köszönöm a tételes leírásokat. De a szándék kérdésében újfent elbeszélünk egymás mellett!!!
Tételezzük fel az alábbi esetet.
TELENOR hanyagsága miatt tartozást tart fent a hölgynél. Mi lenne ekkor a szolgáltató teendője?
- Felszólítást küld email-en, sms-ben, levélben az ügyfélnek és nemfizetés esetén kilátásba helyezi a szerződés megszüntetését, illetve követeléskezelőnek az átadását!
- Tegyük fel átadja követeléskezelőnek a szerződő adatait! ( A szerződő nem hibázott semmiben, lakcím bejelentés sem róható fel neki, hiszen neki papírja van arról, hogy lezárta a korábbi együtt működést a szolgáltatóval, azaz bejelentési kötelezettsége sincs felé!)
- A követeléskezelő (Intrum) abból dolgozik amit kapott, tehát szintén megpróbál a korábbi szerződővel a maga nevében eljárni, hogy felveszi vele írásban a kapcsolatot ajánlott levél formájában, hiszen a TELENOR szerint nyilvántartott hátralékát vette át a telefon szolgáltatótól. Tehát ezen a ponton Intrum valószínüleg jogosan jár el.
- A levél feltételezhetően kiment már, amiről a hölgy nem tudhat, hiszen nem lakik a szerződésben jelzett lakcímen és elköltözött jelzéssel visszamegy a neki szánt levél küldemény. Ekkor mivel tudomása van róla, hogy a cím nem jó, a fizetési meghagyás nem mehetne ki addig, amíg nem tud másik címmel szolgálni. (Itt utalok most gerbera317 kifejtésére....)
- A fizetési meghagyást mégis kiállítja a közjegyző, mivel Intrum nem figyelmezteti a közjegyzőt arról a tényről, hogy előzetesen kiküldött felszólító levele elköltözött/címzett ismeretlen jelzéssel ment vissza hozzá. Ezen a ponton Intrum hibázik, mivel ennek ellenére kiállíttatja a dokumentumot...és mivel a hölgy nem tud róla, ezért nem is tud ellent mondani neki! Ez az egyik út...
- A másik lehetőség az, hogy Intrum közli a közjegyzővel azt a tényt, hogy a felszólítása ismeretlen címzettként került hozzá vissza. Ekkor a közjegyzőnek meg kell tagadni a törvényre vonatkozóan a fizetési meghagyás kiállítását. ( Ez szinte biztosan nem fog megtörténni, hiszen akkor Intrum lépéshátrányba lenne és nem kaphatna egy fillért sem. )
Talány az, hogy mégis miért email formájában próbálja felvenni a kapcsolatot az adóssal, amikor az nem hivatalos megkeresés és erre ugye nem is kellene reagálni a hölgynek.
- Ha a fizetési meghagyás kimegy az eredeti címre, akkor az adós arról biztosan nem fog tudni és nem is fog ellent mondani. ez esetben elindul a jogszerű végrehajtás a hölgy nyugdíjából!
Idáig mindenben igazatok van, viszont ezt én is és a hölgy is tudja, tisztában van vele.
A letiltás nem fogja anyagilag csődbe vinni, az összeg ha jól tudom 100 ezer Ft körüli...ehhez majd jön még a közjegyzői díj, vh díj...stb. Ezzel együtt is max 150 ezerre fog rúgni a tartozás, amit levonhatnak tőle.
És itt jön majd az utólagosan megtett lépése. Nem az Intrumot, hanem a TELENORT fogja beperelni, és arra írtam azt, hogy a pert nyerni is fogja a dokumentumai alapján!
És akkor jöhet a kártérítés, ami jóval nagyobb összeg is lehet, pláne akkor ha nyilvánosságra viszi a dolgot. Az viszont nem vetít jó fényt a szolgáltatóra, sőt ebből kiindulva akár lehet több károsult is.
Nem vitatkozni akarok veletek, mert igazatok van, viszont én osztom a hölgy álláspontját és a ha én lennék a helyében és is így járnék el! Viszont én semmiféle tanácsot nem adok neki és soha nem is adtam neki!!!!
Remélem így már tényleg világos a hölgy szándéka....És hogy ez megéri-e neki?
Azt csak ő tudhatja...
- Ha nem lesz ügy belőle, akkor igen, mivel megkíméli magát a hercehurcától.
- Ha lesz végrehajtás utáni pereskedés, akkor meg annak célja a kártérítésen kívül az, hogy ilyen est ne fordulhasson elő többször, mert ez az ártatlan ember felé megalázó helyzetet teremt.