Intrum Justitia

Vadsuhanc # 2016.04.20. 19:10

Tisztelt folyami géb !

Én a hamis okiratok felhasználására gondoltam. A felperes saját maga adta be azokat - nem én nyujtottam be - a bírót is elgondolkodtatta,.....

Köszönöm válaszod.

folyami géb # 2016.04.20. 19:24

Pontosan az a hamis tanúzás. Ezt hívták régen perbencsalásnak.

Kovács_Béla_Sándor # 2016.04.20. 19:38

A fél nem követhet el hamis tanúzást.

folyami géb # 2016.04.20. 20:17

Feltehetően elkerülte a figyelmed, hogy a hamis tanúzás Btk 272. § (2) bekezdés c) pontja szerinti alakzatáról van szó. Azt pedig bárki elköbvetheti, kivéve a büntetőügy terheltjét [ld. (3) bekezdés].

Telokin87 # 2016.04.25. 11:19

Segítséget szeretnék kérni!

Intrum-nál van tartozásom, 2 db is...
Így kezdődött:
2014. Májusában elköltöztünk az akkori albérletünkből. Az internet és tv szolgáltatás nem mondtam le, mert nem sok volt hátra a szerződés végéig, így az új albérlő vállalta, hogy addig fizeti (papír erről a megállapodásról nem készült), majd szeptemberben felbomlott a szerződés, mivel lejárt az egy év. Ekkor a szolgáltató küldött értesítést, hogy tartozásom van feléjük, többek között a tv box, és számlatartozások. Leadtam a box-ot (bár túlléptem a szerződésben szereplő 5 hónapos leadási határidőt), az ügyintéző úgy tájékoztatott, hogy ettől függetlenül törlik a tartozásból. Hónapokkal később kaptam egy levelet az Intrum-tól, hogy tartozom, és ebben szerepelt a box-nak az ára is. Felhívtam a szolgáltatót, ők azt mondták, hogy mindegy mit mondott az ügyintéző, ki kell fizetnem a box-nak az árát. (Vissza persze nem adják) Azóta több levelet, meg sms-t kaptam az Intrumtól, de sem ajánlottan, sem bármilyen más visszaellenőrizhető módon nem kaptam semmit. Idén, 2016. januárjában azonban kaptam egy levelet a MOKK-tól, egy végrehajtási lapot.
Kérdéseim:

• Van e ilyen esetben elévülési idő?? Ha igen, mennyi?
  • Jogosan követeli-e az Intrum a tartozásomat, miközben semmilyen tájékoztatást nem kaptam ez ügyben sem a szolgáltatótól, sem az Intrumtól, hogy ő átvenné!??
  • Hivatkozhatok ez esetben az adatvédelmi törvényre? És kérhetem az Intrumnál az adataim törlését?

Köszönöm a segítségeket!

ius latratus # 2016.04.25. 12:25

Akkor most végrehajtási lapot kaptál januárban? Akkor kár volt a maszlag, a kérdéseid hamvában holt kérdések.
Ha a MOKK fizetési meghagyásáról próbálsz beszélni, akkor meg azért értelmezhetetlen az egyébként is debil kérdések sora, mert az január óta biz' jogerőssé (értsd: végrehajthatóvá) vált, s akkor lásd: második mondatom.
Ha viszont valami csoda folytán ellentmondtál a fizetési meghagyásnak, akkor a per során ún. elévülési kifogással élhetsz. Ebben az esetben egy év az elévülési idő, ami után már perben nem követelheti tőled az Intrum a tartozás megfizetését.
A másik három kérdésed meg egyszerűen unalmas már, lapozz vissza, vagy mit bánom én...

Telokin87 # 2016.04.25. 13:22

Kedves ius latratus!

Egyrészt összesen 3 kérdésem volt.
Másrészt, ahol azt írod: "lásd a második mondatom", az a 2. mondatod.
Harmadszor pedig, nem nagyon tudom, hogy hogyan kéne utána néznem a kérdésemnek korábbi hozzászólóknál, amikor Neked sem sikerült egyértelmű választ adnod a kérdéseimre, problémámra.
Konkrét választ szeretnék, hogy ebben az esetben (nem a korábbi, meg másmilyen esetekben) mit tudok tenni??
A tőketartozást természetesen kifizetném a szolgáltató felé az esetleges eddigi kamatokkal együtt, de jogtalan követeléseket nem vagyok hajlandó kifizetni.

ius latratus # 2016.04.25. 15:46

Telokin87

Ja, hogy azt sem tudod, hogy mi a mondat? Ejh...

Szegedszeged # 2016.05.10. 08:34

Tegnapi napon kaptunk az Instrum-tól fizetési felszólítást 2005-ös és 2006-os T-Online tartozás miatt, amihez 2016-os dátummal késedelmi kamatot számoltak fel. Egy akkoriban eladott lakás nem lett átiratva a vevő nevére T-Online-nál. Összesen több mint 200.000,-Ft lett így. Mit csináljak ? Köszönöm

gerbera317 # 2016.05.10. 08:41

Valószínűleg elévült a követelés. Ezt majd a fizetési meghagyásnak ellentmondva kell közölni.

Szegedszeged # 2016.05.10. 08:45

Köszönöm ! A fizetési meghagyás már ajánlott levél lesz ? Az Intrum-tól jön szintén ? Egyáltalán átvegyem ? Köszi

gerbera317 # 2016.05.10. 10:28

Ajánlott és tértivevényes lesz. És a Magyar Országos Közjegyzői Kamarától (MOKK) fog jönni. És ha nem veszed át, akkot utólag itt ne sírj, hogy miért foglalta le a végrehajtó földed, házad autód!

Szegedszeged # 2016.05.10. 10:42

Elnézést, de nem szándékozom sírni. 10 évvel ezelőtt a vevőnk nem íratta át a T-online szerződést. Én pedig sajnos nem emlékszem lemondtuk-e. Ettől függetlenül úgy tudom 5 év után elévül a tartozás. Erről kértem csak esetleges tájékoztatást. Köszönöm

végrehajtó1 # 2016.05.10. 10:45

úgy tudom 5 év után elévül a tartozás.

Nem jól tudod. 1 év után

gerbera317 # 2016.05.10. 11:06

Persze, hogy elévül, 1 év után, ez nem kérdés. Csakhogy ezt a tényt az átvett és elolvasott (!) fizetési meghagyásnak ellentmondva kell előadni, különben utólag hiába hivatkoznál elévülésre! A követelést ugyanis a fizetési meghagyás jogereje keletkezteti, és ezt kell az ellentmondással megakadályozni. Ha nem teszed, ott lesz neked egy jogerős és végrehajtható végrehajtandó határozatod (mármint nem neked, hanem ellened), és pillanatok alatt kopogtatni fog nálad a végrehajtó. Így már érthetőbb?

Szegedszeged # 2016.05.10. 12:33

Igen,köszönöm !

Vh-ügyes # 2016.05.14. 07:27

"A követelést ugyanis a fizetési meghagyás jogereje keletkezteti"

"6:25. § [Az elévülés megszakítása]
(1) Az elévülést megszakítja

1. a követelés kötelezettel szembeni bírósági eljárásban történő érvényesítése, ha a bíróság az eljárást befejező jogerős érdemi határozatot hozott"

amennyiben elévülést "megszakít" úgy nem "keletkeztethet"

runningman # 2016.05.16. 09:55

Annyiban igaza lehet gerberának, hogy beadhatsz te bármilyen kamu indokkal bárki ellen egy fmh-t, s ha a megtámadott nem él ellentmondással, akkor csináltál egy jogerős követelést - úgy, hogy annak soha, semmilyen előzménye nem volt. (Tudom, te klféle furfangokkal betámadod a jogerős fmh-t, de az más tészta)

vi555555 # 2016.05.16. 13:24

Fizetési meghagyásnak ellentmondtam, ami perré alakult és sajnos elvesztettem.A tárgyaláson a felperes jogi képviselője volt jelen. Kérdeztem tőle, hogy kérhetek-e részletfizetést, amire ő igennel válaszolt. Még aznap felhívtam a felperest, és jeleztem, hogy részletfizetést szeretnék kérni tartozásomra, mivel a bírósági határozatban csak ő szerepel felperesként.De ő azt mondta, hogy a jogi képviselőjétől kérjem a részletfizetést. Ajánlott levélben feladtam részletfizetési kérelmemet, majd telefonon is jeleztem ezt a jogi képviselőnek. Mivel a bírósági határozatban az szerepelt, hogy 15 napon belül fizessem meg felperesnek a tartozásomat,ezért 1 hét múlva megint telefonáltam, hogy miként döntöttek. Ők azt mondták, hogy megjött már a levelem, de 30 napon belül kell elbírálniuk. Jeleztem,hogy a bírósági határozat 15 napban jelölte meg a határidőt, de azt mondták ne aggódjak majd válaszolnak levelemre. Mit tegyek? Köszönöm a választ.

sonofagun # 2016.05.17. 12:12

Tisztelt Mindenki!

Nem volt gyakorlatom a témában, ezért lehet hogy rosszul intéztem egy ügyet, a segítségüket szeretném kérni!

Az Intrum emailt küldött 2016 áprilisban, amiben egy 2013-as Telenoros tartozást akarnak behajtani. Akkor még nem tudtam az 1 éves elévülési időről, ezért felhívva őket az ügyintézővel a részletfizetésről kezdtem egyeztetni.
Egy megállapodást is küldtek emailen, azt viszont nem írtam alá, nem küldtem vissza, azóta jönnek az sms-ek, emailek.

Kérdésem:
A telefonos egyeztetés, a tartozás elismerésének minősül-e, vagy azt írásba kell foglalni?

Összesen 35e Ft-os tartozásról van szó, nem szeretném ha ez a fmh után duplája vagy több lenne..
Mit tegyek és mit ne az ügyben? Megszakította a telefonon történ "elismerés" az elévülést?
Nagyon szépen köszönöm a válaszokat!

Vh-ügyes # 2016.05.17. 13:03

fel kellene hívnod egy alapítványt...

Strada # 2016.07.14. 20:51

Üdv.

Abban szeretnék segítséget kérni,hogy egy 7 évvel ezelötti távközlésiszámla tartozás miatt közel 300 ezer forintott akarnak most behajtani.
Ügyvéd álltal megfogalmazott tértivevényes válaszlevelet küldtem amiben az elévülésre hivatkoztam.
Erre a levélre ők egy sima postai levéllel elutasították a elévülésre való hivatkozásomat!

1. Jogos e 7 év után a követelésük?
  2. Munkabér vagy folyószála hozzáférésre számíthatok?

Válaszukat előre is köszönöm

Burn Out # 2016.07.14. 21:25

Az ügyvéd nem mondta el, hogy mi várható?

Vh-ügyes # 2016.07.15. 01:36

Strada

nem írod a lényeget...
vh szakban vagyunk?
hol véled felfedezni az elévülést? (meghagyás előtt? meghagyás és a vh lap között? vh szakban, két cselekmény közt?)

runningman # 2016.07.15. 03:56

(Ezeket kéne megtalálni egyszer egy fundamentalistának, eos, intrum és a többi hányadék - ezek megérdemelnék -, nem a szerencsétlen átlagember aki nem tehet semmiről és nem is felelős semmiért mint a szerencsétlenek Nizzában... Még fehér átvérzett szövettel letakart kisgyerek is fekszik az úton szétroncsolva, abszolút nem tehet semmiről. Közben meg egy felfalusi péter, thummerer péter, kovács levente vagy patai mihály és társaik meg gyarapodnak, gazdagodnak a szerencsétlen örvénybe került embereken, minden egyes nap fokozzák a szenvedést, növelik a világ nyomorát. Hogy pusztulna döglene meg mind, egytől egyig!)