Ingatan árverés


Leone510 # 2017.03.15. 19:40

Elmúlt 20percben ?

Naaa joooo :D

A legelején ezzel kezdtem:NAV 540e ft

Hagyjuk inkább bocsánat,h raboltam az idejüket.

Üdv!


Provolone

Vadsuhanc # 2017.03.15. 19:46

Nos !

Én nem azt írtam, hogy hazudtál!
Azt írtam kizártnak tartom, hogy a TB tartozásodról ne tudtál volna !
Ha tudtál a TB tartozásodról miért nem rendezted ?
Amit Te leírtál folyamatot ( a TB tartozás és az árverezés közötti idő ) Szerény számításom szerint is cirka két év.

Ki lakik ( lakott ) a lakásban, hogy egy rohadt levelet sem kaptál meg ?

Nos válaszolsz vagy csak hajtod a magadét és hülyének nézel itt mindenkit ? ( még azokat is akik segíteni akarnak )

gerbera317 # 2017.03.15. 19:56

Most, hogy elment, a többieknek elárulom: szóló navos ügy végrehajtóhoz csak az Art. 146. § szerint kerület. A Nav már leszokott róla, úgyhogy ilyen mára már csak elméletben létezik.
Létezik még a Vht. 4. § és az Art. 158. § szerinti átadás, de ezek sosem szóló ügyek.

Grave7 # 2017.03.15. 20:15

((Időközben lezárultnak tűnik a téma, de ha már leírtam, utókornak posztolom.))
@Leone510:
Úgy tippelem, a végrehajtó akkor küldött el "illedelmesen" az irodájából, miután tajtékozva számonkérted őt és közbevágtál amikor válaszolni akart. Megérzés.

Előfordult már több esetben is,h nem kaptunk meg fontos leveleket pl:Bank,Rendőrség
Szóltunk a postásnak,h az ajtónkra tegye az értesítőt ne a postaládába,ha még egyáltalán van posta láda.
Mert szeretettel szakítják le,törik fel őket.

Ez nem a végrehajtó hibája, végrehajtási kifogást pedig a végrehajtó jogszabálysértő intézkedésével szemben lehet előterjeszteni.

14 M ért hirdettem már jó ideje!
Jelen ingatlanpiaci helyzetben a legtöbb ingatlan piaci ár körül (-10%) kel el árverésen. Persze településtől és ingatlantól függ, de ha hosszú ideje nem tudtad eladni ennyiért, akkor valószínűleg nem is ér ennyit és a 10 millió körüli vételár lett volna a reális (mint árverésen kiderült).

Felkerestem a végrehajtót személyesen mert fogalmam nem volt arról,h tartozásom lenne.” + „A tartozás összege nem olyan mértékű,h el kellene menekülni előle.
VS
A tb nem fizetése sem véletlen dolog.
Egy kicsit ellentmondásos.

Iratok ismerete nélkül nem lehet eldönteni a helyzetet, ugyanakkor több mint valószínű, hogy a végrehajtó más vagyonodat felkutatta, de nem volt eredményes az azokra vezetett végrehajtás; valamint a címeden is kint volt, csak nem volt otthon/nem engedte be senki.

A "haszonélvezeti megállapodás" semmit sem ér, ha nincs az ingatlan-nyilvántartásba bejegyezve (akkor se, ha most utólag beadásra kerülne földhivatalhoz).

.
Egyébként azt tudom tanácsolni (ahogy gerbera317 is írta), hogy az ügyvédeddel konzultálj. Menjen be ő a végrehajtóhoz iratbetekintésre, kérjen ő másolatokat az iratokról - ő biztos tud normálisan kommunikálni és megkapja amit kér, ha esetleg mégsem, akkor pedig az ügyvéd tudja (kéne tudnia), hogy mi a következő lépés.

.
Az eltelt időre (tavaly decemberi árverés) tekintettel ugyanakkor valószínűsítem, hogy a kifogást elsőfokú bíróság már elutasította, az ügy tényleg veszett fejsze nyele, így kérdező az interneten keres segítséget, mert az ügyvédje nem tud mit tenni (mert nem is lehet).

Árverés # 2017.04.21. 12:29

3 éve házassági vagyonközösség megszüntetése címen az osztatlan közös tulajdonú ingatlanunk x-ad részére terhelt végrehajtást kértem. Követelésem xy-.
Mivel az adós 6, velem egyenrangú végrehajtást kérőnek is tartozik a mai napig nem történt semmi.
A végrehajtó kiküldött lakottan egy becsértéket.
Az ingatlanban lakom, társtulajdonos vagyok szintén x-ad arányban. Szeretnék hozzájutni tartozás beszámításával adós tulajdoni hányadához. Kértem az ingatlan árverésre bocsájtását.
Innen elakadtam. Kérdések merültek fel:
Mit kell tennem?
Induljak az árverésen vagy várjam meg a 2 sikertelen árverést?Akkor mi lesz a többi vh-t kérővel?
Mi a sorrend?
Miről kapok értesítést?
Ha indulok elővételi jogom van, de a lányom is társtulajdonos. Vegye meg Ő, mert gondolkodik rajta,de akkor én kilövöm, ha indulok?
Hogy járok a legjobban?
Az adós haszonélvező a tulajdonán? Azt külön kell megvenni?

Dióhéjban ennyi az aggodalmam.Sajnos a végrehajtó egyáltalán nem segítőkész...sőt!

gerbera317 # 2017.04.21. 13:52

Kérted az árverés kitűzését. Megvárod a második sikertelent, és az azt követő átvételi eljárásban a követelésed fejében átveszed az ingatlant. Befizetési kötelezettséged így is keletkezik, a Vht. 158. § (7) szerint:
Az átvételi ár 50%-ának megfelelő összeget be kell számítani a végrehajtást kérő követelésébe. A végrehajtást kérő az átvételi ár fennmaradó 50%-át, továbbá ha a követelésének összege nem éri el az átvételi ár 50%-át sem, úgy az 50%-áig terjedő különbözetet is köteles az árverési vevőre nézve irányadó szabályok szerint befizetni, melyből a végrehajtási költségek és több végrehajtást kérő esetén a többi végrehajtást kérő követelésének kielégítését követően részesülhet.

Árverés # 2017.04.21. 17:02

Nagyon szépen köszönöm a segítséget!

Árverés # 2017.04.21. 19:12

Már csak az a kérdésem, ha véletlenül van rá vevő és nem sikertelen az árverésés én nem indulok akkor mi a helyzet?
Mit takar ebben az esetben az elővételi jog?

gerbera317 # 2017.04.21. 19:17

Az elővásárlási jogot csakis árverésen lehet érvényesíteni, ott ezt előárverezési jognak hívják. Ha valaki megveszi árverésen az ingatlant, akkor megsütheted az elővásárlási jogodat. De kérdem én: ugyan ki venné meg lakottan azt a tört tulajdoni hányadot?

Árverés # 2017.04.21. 19:35

Jogos a kérdés. Csak nem szeretném a véletlenre bízni. Az adós azért él, hogy ártson.Húzza az időt, nem veszi át a leveleket, stb..Ki tudja talál-e kiskaput ebben az esetben.Nem lesz hova terheltetnie. :)
Megvetetheti az anno nála elhelyezett közös gyermekünkkel is, azaz a neve mögött.Neki is van tulajdona az ingatlanban. Nincs üldözési mániám, de ebben éltem évekig.
5 tulajdonos van a gyerekekkel együtt.

Grave7 # 2017.04.21. 21:00

@Árverés: Ha aggódsz, hogy az első 2 árverésen megveszi valaki az ingatlant, akkor az alábbiakat érdemes megtenned.

  1. Már most regisztrálj az árverési rendszerbe árverezőként (ezt az ország bármelyik végrehajtónál megtehedet).
  2. Ezt követően, amikor ki van tűzve az árverés, lépj be az árverési rendszerbe regisztrált felhasználóként, és kérd aktiválásod az adott árverésre; egyidejűleg fizesd be az árverési előleget a végrehajtói letéti számlára (ügyszám, felhasználó név közleményben legyen). Ezt legkésőbb az árverés lezáró időpontja előtt 3 munkanappal korábban meg kell tenned, hogy részt vehess az árverésen. Ekkor kérd a végrehajtót, hogy előárverezési joggal aktiváljon (nem kell nagyobb ajánlatot tenned mint az aktuális, hanem "tarthatod" azt, de az ajánlatot meg kell tenned).
  3. Mindezek után, az árverés lezáró időpontja előtt ülj a gépnél belépett árverezőként és figyelj, frissítsd az oldalt 2-3 perceknént, hogy tesz-e más ajánlatot. Ha igen, licitálj rá te is. Ha a lezárás előtt utolsó 5 percben van ajánlat, onnan 5 perccel meghosszabbodik az árverés - ha 5 percen belül nincs újabb, akkor az új végidőponttal zárul az árverés. Ha ekkor tied a legmagasabb ajánlat, te nyerted meg, végrehajtó majd értesít az árverési rendszerben, hogy menj be aláírni a jegyzőkönyvet és fizesd meg a vételárat.

Ha első árverésen senki nem tesz ajánlatot, akkor a második árverésen és az átvételi eljáráson a 2-3) pont szerint járj el ismét. (Átvételinél persze nem kell megvárnod más ajánlatát.)

Követelésbe beszámítás:

  • ha két sikertelen után átvételi eljárásban veszed meg, akkor fixen az ajánlott vételár 50%-át kell csak befizetned;
  • ha normális árverésen veszed meg, akkor a kielégítési sorrend (azonos sorrendű követelések esetén arányosítás) szerint neked járó összeget tudod beszámítani/visszatartani a vételárból - ezt a végrehajtó fogja kiszámolni.

Az összes tartozásról szóló pontos adatok nélkül se Te, se mi nem tudjuk kiszámítani, hogy fenti kettő közül melyikkel járnál jobban. Általánosságban ugyanakkor elmondható, hogy ha feltűnően nagyobb a Te követelésed mint az összes többi összeadva (pl. tied 20M, többi 10M) és jogcím szerint arányosítással lesz felosztva a vételár, akkor lehet jobban megéri sima árverésen megvenni az ingatlant.
(Példa esetén, 15M minimálárral számolva: sima árverésen ebből 10M tied, 5M többieké lesz; 2árverés utáni átvételnél 7,5M tied, 7,5M többieké).

.
Egyéb kérdésed volt:
Az adós haszonélvező a tulajdonán? Azt külön kell megvenni?
A saját részén nem tud haszonélvező lenni, de ha mégis azon lenne, akkor az törlése fog kerülni (1994. évi LIII. törvény - Vht. 137. § (2) bek). Ha olyan tulajdonostárs részén van, aki nem adós és nem kerül árverésre a tulajdonrésze, akkor az nem is lesz törölve az árverés után - ügyvéd, megváltás, per.
Mi a sorrend?
Vht. 165. §, a követelések jogcíme szerint.
Miről kapok értesítést?
Ahogy a becsérték megállapításáról, úgy az árverési hirdetményből, jegyzőkönyvből és a vételár felosztásáról is fog levelet kapni.
lányom is társtulajdonos. Vegye meg Ő”?
Ő nem tud beszámítással élni, teljes vételárat ki kell fizetnie.

Nekem nem tiszta:
Házassági vagyonközösség megszüntetése miatt indítottál vh-t, így olybá tűnhet, hogy az ingatlanban fennálló tulajdonrészed megváltásáért kell fizetnie volt házastársadnak.

Egyébként, az ügy bonyolultsága miatt javaslom, hogy ügyvéddel konzultálj, aki ért a végrehajtáshoz és a fentiekben leírtak gyakorlati megvalósításában, további kérdések megválaszolásában és felmerülő problémák elhárításában tud segíteni.

Árverés # 2017.04.21. 21:37

Hű..nagyon köszönöm!Tökéletes, részletes választ kaptam!
Természetesen egyedül nem vágok neki, de vidéken nehezebb ebben jártas ügyvédet találni.
Nem a tulajdonrészem megvásárlásáért.
Sajnálatos módon a vagyonközösség megszüntetése előtt jóval létrejött ráépítés címén gyerekeknek való ajándékozás révén szerzett tulajdonjogot volt házastársam, fondorlatos mondatban ebben lekerült róla szüleim haszonélvezete is. Ezért tartunk itt. A bíró ezt a már meglévő hányadot nem vehette el tőle, akkor sem, ha bizonyítást nyert, hogy semmit nem tett az ingatlanba, sőt különvagyoni szerződésem is volt!

Árverés # 2017.04.21. 22:09

A végrehajtandó követelésem pedig egy másik,akkor még közös ingatlanra felvett (beismerten eltűnt) ő részét terhelő jelzáloghitel általam történt végtörlesztése révén keletkezett.

gerbera317 # 2017.04.22. 07:23

A végrehajtásban soha nem kérdés, honnan van jogerős végrehajtandó határozatod. Az csak rád tartozik, meg az adósra. Ezért az ilyen előzmény közlése felesleges, sőt, zavaró.

Árverés # 2017.04.22. 08:22

grave7 "nem tiszta" hozzászólására reagáltam.

gerbera317 # 2017.04.22. 08:59

Akkor sem az előzményt kell homályba foglalni, hanem világosan és tömören közölni, hogy a végrehajtható okirat szerint mit kell végrehajtani, pl.: "n Ft tőke és járulékai és költségei. Jogcím: péntartozás". És senkit nem érdekel, miért és hogyan keletkezett a követelésed vele szemben. Érted?

Árverés # 2017.04.22. 11:56

Rendben, bocsi!
Nem vagyok jogász!
Mindenkinek köszönöm a tájékoztatást!
Ha tudnám törölném.

dorka11 # 2017.05.29. 11:11

T. forumozók!

Közös tulajdont megszüntető perben I.fokon ingatlanforgalmi értékbecslő szakvéleménye alapján itélet született. Ezt az itéletet az ellenérdekü fél megfellebbezte. A fellebbezési tágyaláson a II.foku biró szakvélemény kiegészitést rendelt el ugyanazon szakértőtől, aki az I.foku itéletet megalapozó szakvéleményt készitette. Mivel a kiegészitett szakvélemény alapján szakértő által megállapitott forgalmi érték duplája az I.foku itélet alapját képező szakvéleményben megállapitott forgalmi értéknek, ezért kérdésem az, hogy II.fokon kérhetem-e az árverést arra hivatkozva, hogy a forgalmi érték másfél év leforgása alatt a duplájára emelkedett?

A válaszokat előre is köszönöm.

gerbera317 # 2017.05.29. 12:47

Közös tulajdon megszüntetését nem azért szokás kérni, mert a közös tulajdon értéke megduplázódott, hanem azért, mert az egyik tulajdonos el akarja adni az ingatlant, a másik pedig nem. Mit akarsz ténylegesen tudni? Mert azt, amit kérdeztél, biztosan nem.

Kovács_Béla_Sándor # 2017.05.29. 16:15

Talán azt kérdezi, hogy megváltoztathatja-e a keresetét a közös tulajdon megszüntetésének módját illetően. Ti. első fokon magához váltani akarta, amit meg is ítéltek neki, de a dupla áron már nem akarja vagy nem tudja kifizetni a tulajdonostársat.

dorka11 # 2017.05.29. 17:40

Szép estét mindenkinek!

Kbs: igen, pontosan azt szeretném tudni, amit irtál. Dupla áron nem kivánom megváltani a tul.társ tulajdoni hányadát. A kérdés tehát az, hogy II.fokon lehet-e keresetet változtatni?

A választ előre is köszönöm.

dorka11 # 2017.05.29. 17:55

Pontosabban: nem keresetet változtatni, hanem megváltás helyett árverést kérni.

dorka11 # 2017.05.30. 18:17

Szép estét!

Senki sem tud válaszolni?

Grave7 # 2017.05.30. 21:58

@dorka11: Ez (most még) nem végrehajtási kérdés, javaslom kérdezd meg a polgári jogi fórumrészen, vagy egy ügyvédtől.

tatabanyai # 2017.12.01. 08:02

Tisztelt jogi szakertok! Kerem valaszukat a kovetkezo kerdesemre.

Kivitelezheto-e a kovetkezo:

adott fel tulajdoni hanyad haszonelvezettel. Ezt mar egyszer arvereztek sikertelenul, bekoltozheto allapotban, mivel a haszonelvezo felel a tartozasert es a haszonelvezo is lakja az ingatlant(lakcimkartyaban is). A masik fel ingatlanresz tulajdonosa nem ados, az o resze nem terhelt, nem ott lakik.

Megoldhato-e, hogy az ados reszet 50%-ban arverezzek?

Arra gondoltunk, hogy a Vht.141. 5 bek. szerint a vegrehajtonak lenne bekuldve egy megallapodas es allando lakcimre bejelentkezne a nem ados tulajdonostars is.
A gond, hogy a haszonelvezo nem akar kijelentkezni a cimrol, mert egyszeruen nem, de a megallapodast alairna. Ez kivitelezheto?