telefonszámla behajtás


prime1989 # 2013.11.07. 17:15

Jó estét Mindenkinek.
T mobile nál vásároltam 2 telefont előfizetésre februárban. fizettem rendesen a számlákat.
aztán májusban megszűnt a munkahelyem, 2 hónapig nem tudtam fizetni, szeptemberben kifizettem 70 ezret.
utána megint megcsúsztam 50 ezerrel ez volt november.
erre jött egy számla 200 ezerről hogy tartozok 50 ezerrel, és hogy 150 ezer kötbérrel tartozok.
nos

a kérdésem az hogy amennyiben bemegyek hozzájuk tárgyalni mire hivatkozva mit kéne kérnem hogy minél kevesebbel megússzam.

didier # 2013.10.31. 03:41

Kedves Kukucsi!

Valamint hogy ha befizeti a 3 havi számlát, akkor ezt nem kell kifizetni. Hiszen a hűségidő végigment kikötés nélkül csak 3 havi számlatartozása van.” - késedelmes fizetés esetére is lehet kikötni kötbért, meg kell nézni a szerződést, hogy felmondás, késedelmes fizetés vagy bármely szerződésszegés esetére volt-e kikötve a kötbér, az utóbbi 2 esetben sajnos jogos...

És amúgy eladhatják csak így a követelést, személyes adatok átadásával?????” - el. Személyes adatok hiányában hogy tudná az új jogosult érvényesíteni a követelését?

Apucikum # 2013.10.30. 20:55

Köszönöm a segitsèget!Megîrtam a kèrelmet.Remèlem sikerrel järok.

Kovács_Béla_Sándor # 2013.10.30. 16:46

A kezelési költséget nem köteles kifizetni ezt tudom
Rosszul tudod.

Kukucsi4 # 2013.10.30. 16:23

Fiatalember!

Ennek így semmi értelme.... Ha elismered a tartozást és részletfizetést kérsz a végrehajtás kapcsán, akkor már mi értelme a másik két levélnek???

Kukucsi4 # 2013.10.30. 16:21

Hát szerintem teljesen jogi kérdés :) Valóban elvagyok tévedve, de csak abban hogy jogos vagy nem jogos.

A kezelési költséget nem köteles kifizetni ezt tudom, a tőketartozást és a késedelmi kamatokat köteles az is tuti, viszont a 30 ezres extra számát (valószínűleg kötbér) nem tudom megítélni. És tulajdonképpen ez itt a kérdés :) Szerintem ha befizeti a 3 havi számlát és ezzel rendezve van az éves előfizetési díj, akkor a kötbért már elég vitatott lenne bíróságon követelni.

Kovács_Béla_Sándor # 2013.10.30. 16:03

Ennek nagy része nem jogi kérdés, ami meg az, abban eléggé el vagy tévedve.

Kukucsi4 # 2013.10.30. 15:56

Viszont nekem is lenne egy kérdésem.
Barátnőmnek is volt kb. 25 ezer Ft-os elmaradása internet kapcsán. Ez ügyben valószínűleg felszólította a szolgáltató. Aztán most kapott egy levelet egy követeléskezelőtől, miszerint megvették a követelést. Rz szintén tartalmazza 2011 jan. , feb., márc. a számlákat kb. 25 ezer Ft értékben. Viszont 2012 július 30.-i dátummal betettek valami 30 ezres számlát is a követelésbe, majd kezelési díjat és késedelmi kamatot, így 64 ezret követelnek.

Szóval amit nem értek, hogy tegyük fel a 2012. 07.30. időpontra való számla az kötbér (mivel a hűségidő 2011.márciusában járt le. Ezt követelhetik ennyivel később? Valamint hogy ha befizeti a 3 havi számlát, akkor ezt nem kell kifizetni. Hiszen a hűségidő végigment kikötés nélkül csak 3 havi számlatartozása van.
És amúgy eladhatják csak így a követelést, személyes adatok átadásával?????
Azt mondjuk vágom, hogy a kezelési, admin. díjat nem köteles kifizetni, annál is inkább mivel hivatalosan nem tudhatja, hogy eladták a "tartozást".

Kovács_Béla_Sándor # 2013.10.30. 15:55

Azért nem kizárt. Ha 2010-ben indult a végrehajtás, és eredménytelen, akkor azóta lehetett egy olyan egyéves időszak, amelyben nem történt végrehajtási cselekmény.

Kukucsi4 # 2013.10.30. 15:49

Ok, szóval a lényeg, hogy ha évente kiküldtek neki igazolható módon egy felszólítást a megadott levelezési címére, utána FMH majd végrehajtás, akkor ez a követelés nem évült el sajna és fizethet mint a katonatiszt.

Kovács_Béla_Sándor # 2013.10.30. 15:25

Ugyanúgy működik, ahogyan általában az elévülés, csak az elévülési idő rövidebb: 1 év. A felszólító levél megszakítja az elvülést, tehát újrakezdődik az egy év.
Ha azonban a tartozásról végrehajtható döntés van, akkor már csak végrehajtási cselekmény szakítja meg az elévülést.

Kukucsi4 # 2013.10.30. 14:28

Mondjuk ezt találtam:
Az elektronikus hírközlésről szóló törvény szerint a telefonszámla vagy internet szolgáltatásból eredő tartozás a teljesítési határidőtől számított - regisztrált postai értesítés vagy fizetési meghagyás hiánya esetén továbbá a fizetési meghagyás és a végrehajtási lap kiállítása közt - egy év alatt évül el.

Magyarán kivételnek veszik a regisztrált postai értesítést, tehát ha kiküldik a levelet tértisen a megadott levelezési címedre, akkor ez az elévülési lehetőség nem lép életbe szerintem.

Kukucsi4 # 2013.10.30. 14:12

Tisztelt KBS!

Szóval, ha mondjuk van valakinek egy 2012.05.05. fizetési határidős telefonszámlája és azóta nem indították el a jogi eljárást (pl. FMH), akkor az már elévült? Függetlenül attól, hogy kapott fizetési felszólítást az illető???

Apucikum # 2013.10.30. 12:56

2010ôta van naluk az ügyem vègrehajtãs alatt!Jõvõhêt csütõrtõkõn tudok bemenni hozzajuk!Kèrhetem tőlűk a vègrrhajtãs kivizsgãlãsãt?Ez nekem milyen kõltsègekkel jãr.Semmi papirom nincs tőlűk.vãlaszt kõszõnõm

Kovács_Béla_Sándor # 2013.10.30. 11:54

Onnantól kezdve 5 évig bármikor követelhetik.
1 évig. Ha valaminek az elévülési ideje egy év, akkor az mindig egy év marad. (Bár olvastam ezzel ellentétes állítást végrehajtótól is. Persze, ő is tévedett.)

Kukucsi4 # 2013.10.30. 09:54

Apucikum!

De miből gondolod, hogy elévült?? Tudomásom szerint 1 éven belül ki kell küldeniük 1 fizetési felszólítást, amiben tájékoztatnak a követelésükről. Onnantól kezdve 5 évig bármikor követelhetik. Annak pedig nincs jelentősége, hogy te nem veszed át a levelet, ha igazolható módon, tértivel kiküldik. Még az sem nagyon számít , ha esetleg a régi címedre küldik (ha te azt adtad meg anno levelezési címnek), mert adatváltozás bejelentési kötelezettséged van, ha ezt nem teszed meg a szolgáltató felé, akkor még a kézbesítési vélelmet sem fogod tudni megdönteni.
A hírközlési törvény csak azt tartalmazza, hogy 1 éven belül követelnie kell, de azt teljesítik a kiküldött fizetési felszólítással, ahol tájékoztatnak a várható következményekről. Utána 5 éven belül bármikor elindíthatják a fizetési meghagyásos eljárást. Nagyon sok külföldön dolgozó magyar fog meglepődni, amikor egy sor jogerős végrehajtási eljárás lesz velük szemben.
A biztosítási szerződések kapcsán is rengeteg kellemetlen meglepetés lesz. Sajnos a Fidesz kormány által hozott paragrafusok a biztosítóknak kedveznek.

gerbera317 # 2013.10.30. 08:08

1. lépés:
A végrehajtónál bejelented, hogy álláspontod szerint a követelés elévült, és kéred a Vht. 41. § szerinti eljárás lefolytatását. Mivel az elévülés ténye a végrehajtási iratból is megállapítható, kéred az okirati bizonyítás mellőzését.
Ha a Vht. 41-re a végrehajtást kérő elismeri az elévülést, akkor a végrehajtás véget ér, és nincs további lépés.

2. lépés:
Ha a végrehajtást kérő nem ismeri el az elévülést, akkor végrehajtás megszüntetése iránti pert kell indítanod ellene.

3. lépés:
Megszüntetés iránti keresetet adsz be az elrendelő bíróságnál, aztán vagy megnyered a pert, vagy nem.

Az 1. lépés esetleg ott elakadhat, hogy a végrehajtási iratból nem állapítható meg az elévülés, mert az folyton megszakadt. Ebben az esetben a végrehajtás tovább folyik.

Apucikum # 2013.10.28. 20:18

Sziasztok!segitseget szeretnek kèrni.A hèten voltam a t-mobilnal es kiderult,hogy vègrehajtas alatt van egy tartozasom a csaszti es szunics irodanal.Ez a tarozas kb 5ève volt.Beszèltem veluk telefonon es mondtak hivjam a t-mobilt.Mit tudok most tenni az ügyben,hogy ez a dolog mãr elèvült.Birôsãg felè,hogy tudok fordulni.Mi lenne az első lèpès?segitsèget kõszõnöm

fiatalember # 2013.09.26. 22:48

Sziasztok!

Tanácsot szeretnék kérni tőletek. 23 éves fiú vagyok és tavaj év vége felé volt még egy előfizetésem az invitelnél. Akkoriban elég sok magánjellegű problémám volt, elég zűrös volt az életem és nem foglalkoztam a telefonszámlával.

Ha jól emlékszem kb 30e ft körüli tartozást gyűjtöttem össze, illetve még volt egy év hűségidőm.

A mai napon kaptam egy telefonhívást a Crediforte Kft-től, legalábbis ezt mondta a nő a telefonba. Igazából nem nagyon tudtunk vele beszélni megkérdeztem miért keres. Azt mondta, hogy 151e ft elmaradás ügyében az invitel miatt ezt fizessem be, vagy ma bírósági eljárást indít.

Eléggé erőszakos volt, mert megkérdeztem, hogy mégis miért ő hív, miért nem tudom ezt az invitellel rendezni, erre megint mondta, hogy ha nem vagyok hajlandó fizetni már indítja is az eljárást.

Közben sms-ben küldött nekem egy számlaszámot, illetve egy "hívatkozási" számot, hogy erre kell utaljak pénzt. Kérdeztem, hogy valami hivatalos értesítés volt-e, vagy mi alapján, azt mondta, hogy persze küldtek levelet. Természetesen nem ajánlott levelet. Én azokat sem kaptam meg igazából, mert albérletben voltam ott és hát.. már nem vagyok ott...

Most azonban megadtam a bejelentett lakcímemet, hogy arra küldjenenek, ajánlott levelet... Illetve azt mondta, hogy 11-éig fizessek, mert bírósági ügy lesz belőle...

Magát a tartozást az invitel felé, még ha nem is egyösszegben, de megpróbálnám rendezni. Viszont 30e ft miatt nem szeretnék 150-et fizetni, és nem is tudnék rövid időn belül.

Írtam ma három levelet, még nem küldtem el.

Kettő az invitel-nek szól:
Az egyik tartalma, hogy nem járulok hozzá személyes adataim harmadik fél részére való átadásához, illetve, ha ezt megtették vonják vissza az adott féltől.

Másik levelem nekik, hogy a fennálló tartozásom szeretném részletekben teljesíteni, de kérek róla részletes tájékoztatást, hogy pontosan merre, meddig és micsoda.

A harmadik levél pedig ehhez a céghez, aki állítólag megkeresett telefonon, hogy nem járulok hozzá személyes adataim felhasználásához, hiszen nem szerződtem velük és kérem azok megsemmisítését rendszerükben, illetve feljegyzéseikben.

Ezeket még nem küldtem el, úgy terveztem, hogy tértivevényesen küldöm őket. Szerintetek? (Ha minden igaz év végén letelne az 1 év, szerintem ezért is lehetett ilyen erőszakos a telefonáló)

Használ, vagy ront a helyzetemen, ha elküldöm ezeket a leveleket?

Licsino # 2013.08.10. 21:15

Szatmári Tibi, nem tudom, de nekem ez az állandó magántelefonszám meg a névtelen hívások, nem bemutatkozás nagyon gyanús... Azt sem tudod kivel beszéltél, nincs mire, kire hivatkozni, már pedig pont az ellenkezőjének kellene történnie... neveket kellene kapni, elérhetőségeket, de ez a sunyizás.... szerintem is hagyd a frászba, már tuti elévült a dolog, figyelj, Tibi, mondd ezt nekik, hogy: "Legjobb tudomásom szerint letelt az elévülési idő, van még valami?" És kész... majd megunják... akkor vedd komolyabban,ha jönnek a tértivevényes levelek. Az sms-ek, névtelen nők meg a magánszámok meg kit érdekelnek.... ennyi erővel akár én is hívogatnálak téged. Egyébként a szolgáltató miért adhatná ki egy cégnek, függetlenül attól, hogy behajtó? Engem egy ismerősöm zaklatott rejtett számról, végig tudtam, hogy ki az.. bementem a szolgáltatóba, hogy mit kell tennem, hogy megtudhassam hivatalosan, hogy ki is az.. erre azt mondta a szolgáltató, hogy azt csak akkor adhatják ki, ha feljelentést teszek és a rendőrség kéri a kiadást... szóval? történt feljelentés? Tibi, feljelentett téged valaki?

monalisa1 # 2013.08.10. 17:47

Ugye nem tudjuk hogy a 2009 július hónapban köttetett szerződés és a 2012. január havi Justitia Zrt. megkeresésnek milyen előzménye volt, erről a posztoló nem írt semmit...

Majd elvitatkozgatnak egymás közt, minden esetre a behajtócégnek kell a követelés jogosságát- a nem elévültséget dokumentumokkal igazolni. A kérdezőnek meg azt, hogy ama 3 év alatt egyetlen tárgyi levelet sem kapott.

runningman # 2013.08.10. 15:32

"A tartozást mindenféleképpen kifogom fizetni"

Ugyan minek?

Jó eséllyel elévült a francba.

2003. évi C. törvény az elektronikus hírközlésről 143. § (2) Az előfizetői szerződésekből eredő polgári jogi igények egy év alatt évülnek el,

monalisa1 # 2013.08.10. 10:06

Tibortius

A kért titkosítást bizonyára végrehajtották de mivel nem rendezed a tartozást, a behajtó cég előtt miért titkosítanának?!

Ezen kívül a 68e Ft-os tartozás már a többszörösére rúghat...

Az a személyiségi jog stb. hablaty a helyzetedben egyszerűen nevetséges.

Kovács_Béla_Sándor # 2013.08.10. 09:01

A személyiségi jogaidnak az árt leginkább, amikor az önérzeteskedéseddel kinevetteted magad.

Tibortius # 2013.08.10. 01:37

Üdvözlöm!
A segítségüket szeretném kérni. Mivel a személyiségi jogaimat nem nézte sem a szolgáltató, de még a behajtó cég sem ezért mindkettő nevét ide fogom írni név szerint.
A problémám a következő: 2009. július hónapban kötöttem egy előfizetői szerződést a Vodafonnál hűségnyilatkozat nélkül.
Sajnos a munkahelyem ami közalkalmazotti volt megszünt és nem tudtam a telefonszámlámat befizetni és ezért adós maradtam 68 000 Ft-tal.
2012. január hónapban felhívott ismeretlen számon az Intrum Justitia Zrt.-től szám nélkül egy nő aki azt kérdezte, hogy velem beszél-e telefonon és közölte, hogy hivatalos célból hív. Elkérte az édesanyám és a születési időpontomat. Legnagyobb meglepetésemre a feltöltő kártyás telefonomon hívott fel ami szintén Vodafonos és én az előfizetés megkötésekor még 2010-ben kértem a telefonos ügyfélszolgálatot , hogy titkósitsák a hívószámomat. Nem tudom megérteni, hogy az Intrum Justitia ezt milyen jogon használja fel kapcsolattartásra.
Csak megjegyjem, hogy 2012 január és február hónapban kb. 150 SMS-T küldtek ki és úgy tele volt a telefonmemóriája, hogy nem győztem az Intrum Justitiától kapott fenyegető SMSK-et kitörölni. A tegnapi napon 2013-08-09-én 13 óra 45 perckor szintén hívott egy nő a telefon tartozás ügyében és nem volt hajlandó arra választ adni, hogy hogyan és mi módon jutott hozzá a 70-es telefonszámomhoz.
A legnagyobb szemétség az, hogy nem hivatkoznak arra, hogy a személyes adataimat milyen jogszabály szerint kezelik és meddig. Amikor felhívnak szám nélkül akkor be sem mutatkoznak név szerint csak arra törekednek, hogy a pénz minél gyorsabban befollyon hozzájuk.
Álláspontom szerint ezzel "adatlopást és személyiségi jogot" sértenek.
A hölgytől én is elkértem a nevét és közöltem vele, hogy feljelentem a Vodafont is és a céget is amit képvisel mivel a legjobb tudomásom szerint szolgáltató csak és kizárólag magántelefonszámot az én személyes beleegyezésem és hozzájárulásom nélkül 2012. július 01-től továbbithat behajtó cég felé.
A tartozást mindenféleképpen kifogom fizetni, de egy biztos, hogy mindenféle jogi útat hajlandó vagyok végig vinni velük, hogy a telefonbeszélgetés kapcsán kapott megaláztató hangnemű beszélgetést triplán visszakapják!
Kérni szeretném jogban jártas személyek véleményét, hogy mit tegyek és hogyan járjak el a szolgáltatóval és a behajtó céggel szemben is.
A válaszokat a tibor.szatmari@freemail.hu e-mail címen várom
Köszönöm a segítségüket.