Önkormányzati lakás "eladása"


haragabi # 2010.09.13. 16:25

Akkor most lakást veszel, vagy mit veszel? Ez így elég zavaros.

Hajno # 2010.09.13. 19:26

Vagy bérlakás, vagy tulajdon. Ha az önkormányzattól megveszed a lakást, amiben laksz, az a tulajdonod lesz, soha többet nem kell a bérleti jogért fizetni senkinek, és a lakást a gyerekek öröklik.

Ha úgy veszel akárkitől bérleti jogot – hogy utána te leszel annak a lakásnak a bérlője, a lakás meg továbbra is az önkormányzaté, a bérleti jog nem örökölhető. Erre az a megoldás, hogy a gyerekek legyenek bérlőtársaid, akkor ha bármi történik veled, ők maradnak a lakásban, folytatják a bérletet. Persze, ha kiskorúak, ez nem működik, de a társad is lehet bérlőtárs. Ha marad a lakásban olyan bérlő a családból, aki szerepel az önkormányzattal megkötött lakásbérleti szerződésben, akkor ő folytathatja a bérleti viszonyt, nem kell újra „megvásárolni” a bérleti jogot.

Csak óvatosan, ha magánszemélytől vásárolnád meg a lakás bérleti jogát, a levezénylésben én igénybe venném ügyvéd segítségét, nehogy az történjen, hogy fizetsz, aztán hoppon maradsz. Én sem tudom, hogy szokták ezt megoldani, ha valaki tudja, kérem, írjon róla pár szót!

MajorDomus # 2010.09.13. 23:34

Elviekben A lemond berleti jogarol B javara, a tulajdonos onkorm. Rabolint s megkoti B-vel a berleti szerzodest.
A elkoltozik,de dlottd behxny tucat szines pspirdarabot ott felejt az asztalon.
vagy .
bekoltozik A lakasaba berlotarsnak, mert A egyedul nem tudja kifixetni a rezsit. A kesobb elkoltozik, es B egyedul berlo lesz. Utana szinten szines papirok maradnak az asztalon.

megyo # 2010.10.04. 20:30

Sziasztok!

Segítséget szeretnék kérni, nagyon gyorsan!

A férjem a nagyszüleivel együtt bérlő társak voltak egy önkormányzati lakásba. A férjemék mellett szintén önkormányzati lakásba a férjem anyukája.
Összejöttünk a férjemmel és odaköltöztünk akkor már a nagypapa meghalt így a nagyival éltünk együtt.
A nagymamával nem volt gond, de a férjem édesanyja mindent elkövetett, hogy elköltözzünk, folyamatosan átjárkált eltűntek a cuccaink az időközben született gyerekem elől elvitte a kaját, bezártuk a szobaajtónkat feltörte és még sorolhatnám… Emellett ráadásul alkoholista.
Megelégeltük albérletbe mentünk.
Ezután anyóson az önkormányzatnak visszaadta az ő lakásának bérleti jogát, amit az önkormányzat meg vett tőle, majd beköltözött a nagymamához, aki befogadta. Be is jelentkezett. A férjem erről csak később értesült.
Most nyáron meghalt a nagymama, így a lakás kizárólagos egyedüli főbérlője a férjem lett. A bérleti szerződést megkötötte az önkormányzattal aláírta, tehát minden rendben volt.
Eközben anyósom beadott egy nyilatkozatot, hogy a férjem x éve nem lakik ott.
Az önkormányzat felszólította a férjemet, hogy 15-napon belül költözzön be és kizárólagos egyedüli bérlőként életvitelszerűen használja.
Kérdésem: A férjem kirakhatja az anyukáját? Mivel ezért nem laktunk eddig sem ott.
Ha beköltözünk, és a férjem fizet, mindent mér, vagyunk kötelesek elviselni és eltartani,egy alkoholistát, aki ráadásul agresszív, hogyan vigyek oda két kiskorú gyereket?
Az önkormányzat azt mondta joga van anyósomnak ott lakni, mert anno a mama befogadta és oda van bejelentve.
Ezen kívül lenne hova költöznie tehát nem az utcára raknánk, csak akkor nem lenne ki eltartsa.
A segitséget előre is köszönöm.

nandy # 2010.10.04. 20:47

Ha nincs fizetve a bérleti díj és a rezsi, előbb-utóbb az önkormányzat fogja kirakni a mélyen tisztelt anyukát...
Bár ezt titeket talán most nem vigasztal.

megyo # 2010.10.04. 21:50

Nem sajnos ez nem vigasztal. Ráadásul ez a lakás nem megvehető, nem adja el az önkormányzat. Be lett adva a kérelem, hogy vegye vissza a bérleti jogot, de ezzel a nyilatkozattal, amit anyósom beadott az lett a vége, ha nem költözünk oda, a férjemet kirakja az önkormányzat./A férjemnek vidéken van állása így azt is elveszti./ Kedves mama meg beadhat kérelmet a lakásra igaz az övéért nem keveset markolt fel az önkormányzattól és most még egy lakást meg akar szerezni. Kisemmizi a fiát és utána ezt is leadja. Hol itt az igazság? Milyen jogon kaphatna meg még egy lakást más évekig vár egy önkormányzati lakásra. De a kérdésem továbbra is: Hogy lehet kitenni onnan? Egyáltalán milyen joga van ott? Segítsen valaki!

MajorDomus # 2010.10.05. 06:38

Nem értem mi a probléma? Amit leírtál abból az derül ki hogy neked van lakásod. Nem albérletben élsz. Akkor nem mindegy hogy alkoholista anyósod mikor kerül utcára nagyi lakásából? Egyébként neki most nincs jogalapja ott lakni. A bérlő meghalt ő csak oda van bejelentve. Az új bérlő a férjed. Költözzön be egy hónapra és rakja ki a mamát abba a lakásba ahová mint írtad van hová költöznie. Ami nem világos hogy ti milyen lakásban laktok most. Miért fontos az a lakás ha úgysem tudod megvenni s neked van lakásod?csak a munkahely miatt? Ezek szerint nem egy városban laktok?

megyo # 2010.10.05. 08:23

Nem sajnos nincs lakásom, Évek óta albérletről albérletre mászunk azért mert az önkormányzat közölte anno a férjemmel, hogy oda lehet költözni de anyukát nem rakhatjuk ki mert a mama befogadta. Hova költöztünk volna a 90-éves mamikának a szobájába vagy az alkoholista anya szobájába? De ez az önkormányzatot nem érdekelte Igen nem lakunk egy városba, de ezt a lakást, ahol most vagyunk megvehetném amire most súlyos összegeket fizetek ki már így is. De mivel beadta ezt a nyilatkozatot így az önkormányzat nem veszi meg a bérleti jogot addig amíg nem költözik oda legalább a férjem, ami azzal jár, hogy elvesztheti az állását és kötelezik arra, hogy eltartsa anyukát mert állítólag szerintük nem teheti ki. Éveken át fizettük azt a lakást sőt anyósomét is amit aztán ügyesen ő pénzé tett. Így tehát kénytelenek vagyunk beköltözni mert amibe most vagyunk nem fogom tudni tovább fenntartani, ami azzal jár, hogy nem elég, hogy a férjem elveszti az állását ami mostanába kincs de a gyerekeimet kiszakítom egy megszokott környezetből és emellett beköltöztetem egy lukba őket ahol egy perc nyugtuk nem lesz mert kedves mama birtokolja a fél lakást és közli, hogy nem hajlandó semmit fizetni.

Berényi Miki # 2010.10.05. 11:52

A nagymama halála után az édesanya a bérleti jogviszony folytatására volt jogosult.

  • Ha élt ezzel a lehetőséggel, bérlőtárssá vált.
  • Ha nem élt, nincs jogcíme, hogy a lakásban tartózkodjon.

A probléma, hogy a jogviszony folytatása és a bérlőtárssá válás kifejezett jognyilatkozat nélkül is bekövetkezik. Ezért nem világos, miért kötött az önk. új szerződést a férjeddel. Szerintem csak akkor lett volna szükséges, ha a nagymama kijelenti, nem kívánja a bérleti jogviszony folytatását.

MajorDomus # 2010.10.05. 12:18

Miki
eppen ez az hogy s ferj volt a berlotars. O sajat jogon lerhet ott,az anyos meg a nagyi jogan aki befogadta.
be kell koltozni a lukba, azutan a berleti dij felere meg a rezsi harmadara nyugdijletiltast inditani, de elobb fizetesi meghagyast.
ajtokat zarni, ha hozzanyul,azonnal feljelenteni betoresert, ha alkoholista, elindítani a gondnokság alá helyezést. Ne sokat gondolkodj. A marxizmusnak egy tételével nem lehet vitatkozni. ,,, A LET HATAROZZA MEG A TUDATOT'' PONTOSABBAN A ''LÉ". A munkahely ma mindennél fontosabb.

Bogika77 # 2010.10.10. 17:37

Sziasuztok !!

Látom,van már köztetek olyan,aki önkormányzati lakásban lakik.
Én is szeretnék venni egyet,ez hogyan lehetséges,mit kell tennem,vagy egyáltalán hogyan lehet hozzájutni egy ilyen lakáshoz.
Nagyon fontos lenne számoma,ha valaki tudna segíteni nekem ebben.
Előre is köszönöm.

MajorDomus # 2010.10.10. 18:22

Ugy, ha a tulajdonos onkormanyzat eladja neked,
az egyeb megoldasokhoz olvass vissza itt lejjebb.

Bogika77 # 2010.10.10. 19:12

Köszönöm szépen M.D.

Jlilien # 2011.03.01. 09:50

Sziasztok!
Szeretnék egy önkormányzati lakást átvenni a bérlőtől. Mi a menete és mennyit szoktak adni érte és ezt mi alapján számolják? Az ELMŰ kikapcsolta az áramot, ez hogy befolyásolja az átvételt? Köszönöm.

matthiasi # 2011.03.01. 17:44

Hi Jlilien !
Átvenni át lehet bármikor - csak nem biztos, hogy folytathatod a bérleti jogviszonyt.
Ezért itt ajánlatos a tulajjal kapcsolatba lépni.

Vagy ! hát a bérlővel megalakudni egy albérletről (na itt lenne a klasszikus albérlet ) . Mondjuk elsőnek egy 3 hónapról (ha belemegy ebbe a bérlő, de gondolom ha már az áramra sincs pénze csak kell neki . Mindenesetre ez a helyzet arra mutat rá : kell neki nagyon a pénz. Rá kell szánni egy 6 havi bérleti díjat , amit ha más nincs, le lehet lakni - addigra meg kiderül érdemes e többet feccolni abba a kéglibe.
Mennyit lehet adni?
Hát ahhoz látni kéne azt a lakást.
Nyilván van egy nyomott bérleti díj. Ezt kell összehasonlítani a piaci bérleti díjjal, aztán kalkulálni.
Csak ügyesen, de törvényesen !!

Rubi52 # 2011.03.01. 19:21

Sziasztok!
Van-e valakinek tapasztalata a gyakorlatból, ha eltartási szerződésem van, az eltartott halála után akkor is megkapom-e a bérleti jogot, ha tulajdonomban ugyanabban a városban van öröklakás is.
Előre is köszönöm a segítséget

MajorDomus # 2011.03.01. 20:49

ruby
nem
jilien

talan a tulajdonost kellene eloszor megkérdezni mielott a tudta nelkul üzletet kotsz a tulajdonukra.
A sajat penzedet idobod ki az ablakon ha nem kötnek veled szerződést.

sariboszi # 2011.03.12. 21:28

Egy kis segítséget szeretnék kérni!
Elcserélném az önkormányzati lakásom egy nagyobb önkormányzati lakásra, melyen van 1.6m tartozás, de nem tudom egybe kifizetni, ugyanis csak így történhetne meg a lakáscsere.
A bérlővel megállapodtunk abban, hogy fizetek neki x összeget, hogy felújítsa és átköltözhessen az én lakásomba, én meg az övébe, és az önkormányzati tartozását is 500e csökkenteném, természetesen ezekt mind ügyvédi szerződéssel alátámasztva.
Nekik tetszik az én lakásom és tudnák fizetni a költségeit, nekem meg tetszik az ő lakásuk, megtörténne az átköltözés, és csak akkor tudnánk hivataolsan elcserélni, ha kifizettem a tartozásukat.
Kérdésem az lenne, hogy volt-e már valaki hasonló helyzetben, mert elég kockázatosnak tűnik, de szeretnék megoldást találni a cserére.
Előre is köszönöm a visszajelzéseket, ötleteket, tanácsokat!

Üdv,
Sariboszi

MajorDomus # 2011.03.13. 10:42

Ne feledkezz meg a lakás tulajdonosárol sem.
Fogadj ugvedet aki ezt a te érdekeinek megfelelően 3 oldalu szerződésbe foglalja.

Kovács Ildi # 2011.03.24. 14:54

Önkormányzati lakásom van.

Vita támadt mert máról holnapra duplájába került a bérlés.
Lényeg, hogy új szerződést írtunk, mert a határán voltunk, hogy kilakoltatnak. Na de végül kifizettük kamatosan az elmaradásokat és közjegyző előtt az önkormányzati bérbeadó jogi képviselője előtt kiderült számomra, hogy azért lett elmaradásunk főként mert ügye nem tudtuk fizetni a dupla költséget és na szóval hogy engem nem is 20 négyzetméter után köteleztek a fizetésre a bérlet kifizetésére, hanem 30 négyzetméter után.
Nos kifogásoltam, hogy nem is 30 négyzetméteres a lakásom erre a jogtanácso azt mondta oda szakemberek mentek ki négyzetmétert számolni. Én meg hiába mondtam, hogy az akkor sem akkora amit ők hangoztatnak. Muszáj volt végetvetni a vitának és aláírnom az új szerződést a nemlétező 30 négyzetméterről ami egy szoba és konyha vagyis tételesen fel van sorolva iből is áll a szerintük 30 négyzetméter. Musz volt aláírnom mert a lányom érettségizett ahova lakcímkártya kell vagy fucs az érettségijének ha nem írom alá a szerződést.
Na azóta 30 négyzetméter után fizetek lakbért.
a 20 négyzetméter helyett.
Azért akarom ezt itt megbeszélni veletek, mert ez a kerület engem megint meg fog vezetni és akarom tudni hogyanis fogjak ebbe bele.
Visszamenőleg 1981ig szeretném visszakövetelni a hülyeségük okozta felmérésüket, pedig akkor bizony a régi szerződésbe 20 négyzetméter volt bejegyezve amit a közjegyző előtt eltagadtak.
Kizárt dolognak vélték és ostobaságnak.
Szerintem meg valami sokkal nagyobb kamu van a dologban. Még az is lehet, hogy nem lehetett volna 20 négyzetméteres szociális lakást állandósítaniuk, vagy tudom is én hol a kutya elásva.
Ettől még büdös a dolog.
Nincs az a szakember aki a 20 négyzetmétert képes harminc négyzetméternek mérni, ha az nem direkt csinálja.
Valami gubanc van.
Nem hiszem hogy tévedtek volna.
Valami statisztika lehet ebben és hazugságok sorozata.
Nem szimpla centik hiánya.

MajorDomus # 2011.03.25. 22:33

es mi lenne ha vennel egy meroszalagot es lemerned azt a lakast ?

Vegul is orulhetsz hogy nem kerultel utcara.

xdri # 2011.03.26. 05:16

Kedves sáriboszi!
Kinek a tartozása van ráterhelve egy önkormányzati lakásra?
Önkormányzatit cserélsz önkormányzatira, hogyan lehet azon 1,6 m Ft tartozása bérlőnek?
Nekem gyanús a csere pénzügyi oldala.
www.drhalasz.eoldal.hu

MajorDomus # 2011.03.26. 10:55

nincs terhelve ra semmi.egyszerűen ennyi a lakbér tartozása

matthiasi # 2011.03.26. 19:15

Ildi Ildi !
Te vagy ugratsz bennünket vagy annyira naiv vagy hogy a 20 és a 30 m2 -nem tod megkülönböztetni !!!
És tényleg mennyi az a hatalmas lakbér ??
És kényszerít valaki arra , hogy egyáltalán ott lakj ??
Ha úgy érzed az ellenszolgáltatás nem fedi a szolgáltatás árát - jelen esetben sok a lakbér - tovább kell állni !!

Amúgy azon lehet vitatkozni , hogy egy 46 m2 -nek mondott lakás csak 43 - vagy 42 m2 , de hogy egy 20 m2 -est 30 nak tüntessenek fel, az kizárt (tudatosan persze lehet. ) De a geometria, ezenbelül a terület számítás általános iskolás - ha jól emlékszem 5. osztályos feladat.

Sorrisa # 2011.04.03. 10:35

Üdv!
Milyen esetben örökölhető egy önkormányzati lakás? Ha a férjem oda van bejelentve,de nem ott lakik és az édesanyja,akié a lakás meghal,akkor a férjem örökölheti azt? Ha nem,akkor milyen módja lehet, hogy mégis ő örökölje?