Önkormányzati lakás "eladása"


drbjozsef # 2018.10.23. 18:38

(és akkor a 3 év múlva számított piaci értéket nem is számoltam. Ami szinte biztos, több lesz, még 2-3 évig ki fog tartani a fellendülés valószínűleg.)

Grave7 # 2018.10.23. 19:05

Én úgy tudom, hogy az önkormányzati bérlakásokra (általánosságban) azzal a feltétellel lehet pályázni, hogy a leendő bérlő vállalja az ingatlan felújítását, rendbetételét. Ezért is jóval alacsonyabb a bérleti díj, mint a piacon.
Az önkormányzat nem jótékonysági szolgálat, az önkormányzati vagyonnal felelősen kell gazdálkodnia, nem fog olyan szerződést kötni ami saját maga számára kifejezetten hátrányos.

A kérdező felháborodása érthetetlen, mert nem kényszerítette senki se a bérleti szerződés megkötésére (amiben valószínűleg vállalta is a felújítást), se az adásvételi szerződés aláírására (ez utóbbi nem is történt meg).

MajorDomus # 2018.10.23. 19:53

Ez szerintem is műbalhé.
egy vagyont költött a lakásra,felújitotta, must kedvezményesen megveheti.

én nem tudok olyan esetről,hogy az önkori élt volna visszavételi jogával.

Három év alatt Simán össze lehet kaparni a kedvezményes és a piaci ár különbözetét,ha addig ingyen lakik.

ha nem él az önkori a jogával,ami több mint valószinű,akkor keresett a bolton 2 millió ft-ot,ha igen, akkor még mindig vehet másik lakást,mert a pénzénél van.

én biztos mgkockáztatnám!

MajorDomus # 2018.10.23. 20:31

Meg én ! 2 millió haszon komoly pénz!

mi ebben a csalás?
aláirta valaki a szerződést a nevedben?

nem kötelező elfogadni az ajánlatot!

Grave7 # 2018.10.23. 20:40

@Emmerlon:
[...] miért kötnek ki 3 éves visszavásárlási jogot, pláne úgy, hogy fulllon felújított állapotnak örvend a lakás? Hozzá teszem, hogy egy lepukkant szar volt a kecó és én hoztam rendbe.

Ha neked lenne lakásod, akkor neked is jogod lenne 3 éves visszavásárlási jogot kikötni. Akkor is és most is a vevőjelöltön múlik, hogy akar-e így szerződni. Nem kötelező.
A szerződések a két (vagy több) fél megegyezésén alapulnak, ha nincs megegyezés (pl. mert az egyik nem akarja az elővásárlási jogot), akkor nem lesz szerződés. A tulajdonosnak nem kötelező eladni, ahogy senkinek sem kötelező megvennie.
Egy szerződés-tervezet nem csalás, a szerződés megkötése sem az, hiszen azt mindegyik fél elolvassa, értelmezi, és csak akkor írja alá ha elfogadja azt.

Azt mondd meg kérlek, hogy amikor a bérlakást pályáztad, előírt az önkormányzat felújítási kötelezettséget, illetve a bérleti szerződésben szerepel ilyen?

MajorDomus # 2018.10.24. 18:28

tegyünk rá pontot.

SolnesM # 2018.10.25. 04:32

Laca !
Jó kis helyzet elemzés !!

MajorDomus # 2018.10.25. 18:12

Madarak mindig vannak....

AniMilka # 2018.11.20. 10:35

Tisztelt Fórumozók,
2012-től bérelek piaci alapon egy Önkormányzati lakást. A lakás bérletét pályázati úton nyertem el, ami azt is jelentette, hogy 60 havi lakbért előre ki kellett fizetni - ez nem kevés befektetés volt 6 évvel ezelőtt. Az Önkormányzat akkor hatályos rendeletében az szerepelt, hogy amennyiben a lakóház társasházzá alakítása megtörtént, a bérlő bizonyos paragrafusok szerinti feltételekkel a lakást megveheti (tehát nem az szerepel benne, hogy az Önkormányzat eladhatja hanem az hogy a bérlő megveheti). Az önkormányzatnak volt egy korábbi gyakorlata, ráutaló magatartása ami alapján mi bérlők azt feltételeztük hogy a lakásokat az 5 éves bérlés után az önkormányzat értékesíti. A lakások megtekintésekor ezt a szóbeli információt kaptuk az önkormányzati dolgozóktól is, hogy a lakásokat értékesíteni fogják. Az 5 éves határozott idejű bérletünk lejárt, határozatlanná módosult és most az Önkormányzat húzza az időt és nem mutat hajlandóságot az értékesítésre és a lakásrendeletét módosítva kizárná a jövőben az értékesítés lehetőségét. Mi lakók teljesen el vagyunk keseredve - hiszen amikor pályáztunk egy jövöbeni vásárlás, tulajdonjog szerzése reményében fizettünk előre több millió forintot, és most úgy tűnik továbbra is marad a bérlői jogviszony évenkénti bérleti díj emelkeséssel. Arról nem is beszélve ha anno ezt tudjuk, mindannyian inkább más megoldást választottunk volna az önkormányzati bérlés helyett. Mit tehetünk mi bérlők? Köszönöm !

MajorDomus # 2018.11.20. 20:53

Semmit.
Fizeted tovább a bérleti dijat,vagy elköltözöl.

Annak örülj,hogy meghosszabbitották a szerződést, mert a határozott időtartam lejártával,simán kirakhattak volna.

Megállna a biztatási kár esete ,de ez itt nem játszik,mert a szóbeli igéretekkel kitörölheted....

Az hogy mi van a rendeletben,
az ,,eladhatja,, lásd mint előző sor.

A tulajdonos azt csinál a tulajdonával amit akar.

Ha most az önkori úgy látja,hogy a lakásvagyon értéke 60 %-al nőtt,akkor nem adja el.

Jelzem,a bérleti dijak szintén drasztikusan drágultak,inkább örülj,hogy 5 évvel ezelőtti áron laksz.
A feltételezésre a zsidó sem ad hitelt sajnos.

Szó elszáll......

AniMilka # 2018.11.20. 21:29

Pontosan az van a rendeletben hogy a berlo megveheti a lakast es nem az hogy az onkormanyzat eladhatja. Egyebkent piaci berleti dijat fizetunk.

MajorDomus # 2018.11.21. 17:58

Persze hogy megveheti!

Ha eladják neki!

Azért azt nem hiszem,hogy 5 évvel ezelőtt,olyan bérleti dijat állapitottak meg neked, mn amit most kérnek a ,,piacon,,!

dowitcher # 2018.12.03. 20:47

Tisztelt Fórumozók!

Önkormányzati lakást bérelek, és hamarosan lehetőségem lesz megvenni. Van olyan törvény, amely megtiltja vagy megnehezíti, hogy a lakást valamennyi időn belül eladjam? Pl megtehetem, hogy megveszem nyomott áron, majd hamar eladom piaci áron?

Szomorú örökös # 2018.12.04. 05:06

dowitcher

Van olyan törvény, amely megtiltja vagy megnehezíti, hogy a lakást valamennyi időn belül eladjam? Pl megtehetem, hogy megveszem nyomott áron, majd hamar eladom piaci áron?

Elképzelhető, hogy a szerződésnek lesz majd ilyen pontja, de ez majd akkor fog kiderülni, ha odakerülsz. Ha meg nincs benne ilyen, akkor leadózod a jövedelmet belőle, ami a vásárlási és eladási ár különbözetének 15 %-a. Ebből a vételárból talán levonhatod azokat a költségeket - de ez egyáltalán nem biztos - amelyeket a vásárlás után ráköltesz, hogy felújítsd, de csakis számlával igazoltan, én úgy tudom. És persze az adóalap is csak a második évtől csökken százalékos arányban. 5 év eltelte után adhatod el teljesen adómentesen.

MajorDomus # 2018.12.04. 20:05

Ha egyösszegben kifizeted,akkor azt csinálsz,amit akarsz.

Ha részletre fizetsz,akkor az önkori feltételeket támaszthat.

Például addig nem adhatod el.

korgazs # 2019.03.30. 16:56

Szép napot mindenkinek! Van egy önkormányzati lakásom, határozatlan időre kötött bérleti szerződéssel, amiben sajnos már nem lakik senki. Szeretném "eladni". Tudna abban segíteni valaki, milyen lehetőségeim vannak? Amiket tudok: 1) üresen áll (max albérlő 1 szobában) 2) visszaadhatom az önkormányzatnak. 3) Elcserélhetem saját tulajdonú lakásra (ha ebbe bele megy valaki).
Ezeken kívül tud valaki még más megoldást? Köszönöm előre is a segítségeteket!

drbjozsef # 2019.03.31. 06:49

korgazs,

Hogy mit tehetsz, az pontosan attól függ, hogy mi van a bérleti szerződésedben. Önkormányzat esetén a kérdezett lehetőségeid egészen pontosan le szokott lenni szabályozva.
Feltehetőleg : 1. igen üresen áll (1/a:nem, nem fogadhatsz közvetlen rokonon kívül be mást), 2. igen, megszüntetheted a bérleti szerződésed, 3. nem, a bérleti jogod nem átruházható, kizárólag az önkormányzat engedélyével, ami minden bizonnyal nem megengedett a szerződésedben.

De mondom, mindez csak fikció, olvasd el alaposan a szerződésedet (és esetleg az abban hivatkozott önkormányzati rendeleteket).

MajorDomus # 2019.03.31. 19:16

Hát azért vannak még lehetőségek.
itt a ,,faluban,, az a szokás,,ha valaki visszaad egy önkormányzati lakást, az un. használatbavételi dij háromszorosát kapja meg.
b változat
kötsz valakivel egy bérlőtársi szerződést,termésetesen az önkori beleegyezésével, majd egy év mula a sajátodat - némi ellenérték fejében - felmondod.
.
jelzem,ahány ház annyi szokás,nézz utána nálatok mi a szabály.

korgazs # 2019.04.01. 19:35

nagyon köszönöm, akkor eddig úgy tűnik ezek a lehetőségeim. Egyelőre elképzelni sem tudom azt az élethelyzetet, amikor valakiknek vonzó lenne a saját lakását elcserélni egy önkormányzati lakásra :( max ha ráfizetek :( vagy szerintetek kinek lehet vonzó ez?

drbjozsef # 2019.04.02. 05:05

korgazs,

Nyilván értékegyeztetéssel. Vagy ráfizetsz, vagy kisebb/rosszabb lakásra cseréled - természetesen csakis az önkormányzat engedélyével.

Van, amikor valaki megszorul, és jól jön neki egy nagyobb összeg, mégis jobb lehet, minta elárvereznék a lakását. Szóval nem lehetetlen, de legyél óvatos, az ilyen cseréknél szeretik belehúzni a csőbe az embereket (tehermentesítés elmaradása, aztán futhatsz a pénzed után pl).

MajorDomus # 2019.04.02. 19:38

Több ilyen van mint gondolnád.
Amit drb...írt az kb fedi a valóságot.
.
Tipikus eset.mikor a devizahiteles emberke a másfél szobás lakásban ujabb gyernekkel gyarapodik.s öt embernek már szűk a hely.
.
Ekkor adja fel a hirdetést: magántulajdonu lakásomat elcserélem
kertes házra,vagy nagyobb alapterületű
önkormányzati lakásra.
.
Szóval meg van a te embered is...
Figyeld a hirdetéseket!

korgazs # 2019.04.04. 04:28

:) szuperek vagytok, köszönöm! akkor van remény! :) örülök, hogy itt vagytok, segítsetek másoknak is, nagyon hasznos! :)

MajorDomus # 2019.04.04. 18:08

Némi tőke szükséges

Atrex # 2020.01.21. 11:03

Sziasztok!

Ha leadom az önki lakást,úgy tudom,hogy 30%-ot kéne fizetni az önkinek,viszont 1000%-ig biztos vagyok benne,hogy mindenbe belefognak kötni,hogy egy Ft-ot se adjanak,ilyenkor mit lehet tenni?

Példa: szomszédom vissza akarta adni,7milliót kellett volna kapnia érte,majd mondták neki a lakás felújítása 6 millióba kerülne a maradék 1-et megkapja és viszlát.
Megjegyzem jobb állapotban van mint volt ugyanis felújították az egészet....

Megvásárlás nem játszik mert nevetséges összeget fognak kérni érte amit tuti nem fizetnék ki,főleg mert már piaci alapon adják el,HA eladják,ugyanis egyik szomszédnak elutasították a kérelmét,gondolom az enyémet is elfogják.
Ellenben a ház rohad szét meg a vakolat és esik szét stb társasház résznek nincs pénze rá az önki meg nem ad,direkt arra játszanak,hogy életveszélyes legyen és elboltolják az egészet szerintem.
A házban a lakások fele saját tulajdon de a többség még azt hiszem az önkinél van.

A legtisztább az lenne részemről,hogy leadom és adnak érte pénz,nyilván ez nem fog megtörténni :p

Kicsit lakás szóval nem tudom lenne olyan akivel el lehetne "cserélni"

MajorDomus # 2020.01.21. 18:11

Miért adnának?
Megszűnik a bérleti jogviszonyod,visszaadod a lakást a tulajdonosnak,és nem az "önkinek"!
.
Miért kellene pénzt kapnod?
.
Ha nekem elmegy az albérlőm,
én fizessek neki 30 %-ot???
.
A szocializmus már elmúlt!