Válás, külföld, gyerekek


ObudaFan # 2013.01.17. 10:43

Vagy a másik szülő, vagy a bíróság hozzájárulása kell a gyerek külföldre költöztetéséhez, máskülönben a másik szülő hazahozathatja, illetve a gyermekelhelyezés is megváltoztatható.

Svédország # 2013.01.18. 11:29

Tisztelt ObudaFan!

Ágnes vagyok. Van egy 6 éves fiam, velem él, volt hivatalos elhelyezés, gyerektartás megítélés...stb.
Apuka rendszeresen látogat, fizet.
Nem voltunk házasok.

2,5 éve új kapcsolatban élek, távkapcsolat, mivel a párom Svédországban él, már 6 éve.

Rendezett körülmények között, lakás, autó, megtakarítás a bankszámlán, bejelentett, fix munkahely.

Évente 3-4x vagyunk "normálisan" együtt, gyakran utazom ki hozzá a fiammal együtt, amit normálisan megtudtunk beszélni a gyermek vér szerinti apukájával.

A kapcsolatunk, a távolság ellenére is normális, mondhatni ideális, a fiam szereti, mondhatni rajong! a Svédországban élő páromért.
Az vér szerinti apukával nincs szoros kapcsolata, érzelmileg.

Viszont most már lépni szeretnénk.

Szeretnénk normális családként élni, közös háztartásban.

Jártam a családsegítőben, megérdeklődni a kiköltözés, gyerekkel együtt!, módját, mikéntjét.

A helyi gyámügy vezetőjétől jött közvetlen az információ, hogy üljek le beszélni a vér szerinti apukával, ha nem egyezne bele, akkor viszont kérjem a gyámügyön a kapcsolattartás újra szabályzását.

Amikor is egy bizottság, mindhármunkkal elbeszélget és ezután hoznak egy határozatot, a láthatás gyakoriságáról, helyéről.

Valóban ennyi volna?

Tartok attól, hogy apuka nem mérlegeli, hogy Svédországban, a fiának sokkal jobb esélye lenne a boldogulásra, mint itthon.

Hogy én sokkal jobban fizető állást találhatok magamnak és ezzel a fiának életszínvonala is meredeken emelkedne, hogy egy biztonságosabb, fejlettebb országban élhetne a gyerek.

Ráadásul nem a semmire mennénk ki, hanem egy biztos egzisztenciába kerülnénk be.

Hogyan tudja a vér szerinti apuka megakadályozni a kiköltözési szándékunkat?

Izgatottan várom válaszát!:)

Szép napot!

Ágnes

ObudaFan # 2013.01.18. 14:55

Ha nem sikerül megegyezni az apukával, akkor a kiköltözéshez a bíróság hozzájárulása lesz szükséges.

Svédország # 2013.01.18. 15:58

Abban az eseteben a bíróság mit vizsgál?

Köszönöm.

ObudaFan # 2013.01.20. 07:19

Mindenképpen igazolni kell, hogy a gyereknek a lakhatása, eltartása, oktatása, egészségügyi ellátása biztosítva lesz. Ha ezt igazolod, akkor veti össze a bíróság a te költözéshez fűződő érdekedet a másik szülő kapcsolattartáshoz fűződő érdekével.

Scales # 2013.01.20. 11:17

Kedves Svédország!

Bár konkrétan ObudaFannnak címezte a kérdést ne haragudjon meg érte, ha laikusként beleszólok a problémába. A leírás alapján az édesapa rendszeresen gondoskodik a gyermekről és a kapcsolatot is tartja vele. Ezért kicsit furcsállom, amikor azt írja, hogy nincs közöttük jó érzelmi kapcsolat... Ráadásul soha nem akadályozta meg azt, hogy a gyermekkel kiutazzanak Svédországba, amiből én azt a következtetést vonom le, hogy a gyermek és az Ön érdekét is figyelembe veszi. Nem nehezíti meg az életüket.
Nehéz dolog ez, mert egy kapcsolat megromlása/válás után mindenki szeretné a saját életét élni, adott esetben egy másik országban. És miért is ne tehetné?!
Kint van pénz, autó, bankszámla...De azért nagyon nem árt figyelembe venni kevésbé anyagias szempontokat is. Biztosan lehet olyan kompromisszumot kötni, amivel azért valamilyen rendszeres kapcsolat marad az apával a gyermeknek. Ez az Ön részéről is igényel majd valószínűleg anyagi és időbeli ráfordítást. Próbálja meg azt a szempontot figyelembe venni, hogy ha esetleg az apánál lenne elhelyezve a gyermek Ön vajon mennyi ideig bírná ki, hogy ne lássa. Mert az apa is szeretheti annyira, mint Ön. Nekik már így is kevesebb jut egymásból.
Szerencse, hogy a gyermek elfogadta az új párját és "rajong" érte - ami azért lehet a gyermek részéről egy Önnek való erős megfelelni akarás is - de az édesapja mindig az édesapja marad, nem szabad elvenni tőle.

valoapa # 2013.01.20. 19:05

"akkor veti össze a bíróság a te költözéshez fűződő érdekedet a másik szülő kapcsolattartáshoz fűződő érdekével."

És remélem, hogy a gyermek kapcsolattartáshoz fűződő érdekével.

Szerintem nincs az a jólét, ami pótolna akár egy apát, akár egy anyát.

Kedves kérdező, ha a gyereket az apja akarná ugyanígy elvinni, akkor is ilyen határozottan kardoskodnál a gyerek külföldre költöztetése mellett?

Nem szándékozom vitát nyitni, csak kérdezem, hogy ezen elgondolkodtál-e.


  • laikus fórumlátogató
ObudaFan # 2013.01.20. 19:52

És remélem, hogy a gyermek kapcsolattartáshoz fűződő érdekével.

Igen, így a helyes és a pontos.

Scales # 2013.01.21. 08:39

Már tegnap is írtam ide, de úgy látszik elveszett az éterben. Tudom, hogy a kérdés közvetlenül ÓbudaFannak szólt, ezért előre is elnézést kérek, hogy beleszólok. :-) Kedves kérdező, azt írod, hogy az apa tartja a kapcsolatot a gyermekkel és a tartásáról is gondoskodik. Ezek fényében csodálkozom, hogy nincs közöttük szoros érzelmi kapcsolat...Biztos Vagy benne?

"Évente 3-4x vagyunk "normálisan" együtt, gyakran utazom ki hozzá a fiammal együtt, amit normálisan megtudtunk beszélni a gyermek vér szerinti apukájával."

Nekem ebből nagyon úgy tűnik, hogy az édesapa még véletlenül sem nehezíti meg az életedet, sőt!!! Nem is hiszed, hogy ez a hozzáállás egy külön élő szülőtől milyen ritka és jó dolog. Mellesleg ez lenne a normális. Válás/szétköltözés után természetes, hogy mindenki szeretné élni a saját életét és adott esetben ez akár külföldön is lehet. De a bankszámla, autó pénz mellett azért kevésbé anyagias dolgokat sem szabadna figyelmen kívül hagyni.
Ha az apa eddig ennyire együttműködő volt, akkor szerintem erre számíthatsz a továbbiakban is egészen addig, amíg ezzel nem élsz vissza. Ehhez nyilván szükség lesz a részedről plusz anyagi és idő ráfordításra is, hiszed eddig Svédországba vitted a gyermeket, most Magyarországra kell hoznod évente többször.
A megállapodásnál vedd figyelembe, hogy ha a gyermek történetesen nem nálad lenne elhelyezve, akkor meddig bírnád ki, hogy ne lásd. Mert egy apa is szeretheti úgy a gyermekét, mint egy anya.

hajnini # 2013.01.21. 10:17

Jó napot kívànok!
Akkor mi a teendõ, ha eddig a volt pàrom beleegyezett, hogy kivihessem külföldre a közös gyerekünket, de most utazàs elõtt nem akarja alàírni a formanyomtatvànyt mégsem?! Közben mi itthon kiadtuk màr a lakàsunk, felmondtunk a munkahelyeken. A gyerekem nêlkül viszont biztos nem megyek ki!
Ilyenkor mit lehet tenni? Hajnalka

Dr.Attika # 2013.01.21. 11:10

Jó napot kívánok!
Milyen formanyomtatványt nem írt alá? Semmi ilyenre nincs szükség.

ObudaFan # 2013.01.21. 12:28

Ha költözni akarsz a gyerekkel, és a másik szülő nem járul hozzá, akkor bírósági hozzájárulást kell beszerezni.

Dr.Attika # 2013.01.21. 12:36

De ez nem formanyomtatvány. A másik szülő hozzájárulása is elég, de ez egy teljes bizonyító erejű magánokirattal megoldható. ( leírja kézzel és aláírja, vagy géppel írva két tanú elismeri az aláírást)

ObudaFan # 2013.01.21. 12:48

Nem formanyomtatvány, de az elképzelhető, hogy az éppen illetékes gyámhatóság a saját és az ügyfelek dolgának megkönnyítésére (rosszabb esetben megnehezítésére) készített formanyomtatványt. (Szülői konszenzus esetén ugyanis gyámhatósági hozzájárulás kell a jelenlegi szabályok szerint még.)

valoapa # 2013.01.21. 12:59

Scales hozzászólását lájkolom.

(Kár, hogy nincsenek gombok a fórumon erre...)


  • laikus fórumlátogató
Dr.Attika # 2013.01.21. 13:20

Egy formanyomtatvány alkalmazása akkor joghatályos, ha annak használatát jogszabály elrendeli. Egyébként az 1986. évi 14. tvr. és a 7/1988. IM rendelet szabályozásából kitűnően a gyámhatóság hozzájárulása irreleváns.

ObudaFan # 2013.01.21. 14:01

Attól, hogy a Hágai Egyezmény szempontjából irreleváns, még szükséges.

Dr.Attika # 2013.01.21. 14:13

Van egy mondás: Aki tenni akar mindenre talál megoldást, aki nem akar tenni az mindenre talál kifogást.

ObudaFan # 2013.01.21. 14:32

Természetesen. És a szülők egyetértése esetén a gyámhatóság hozzájárulásának a beszerzése a megoldás. Legalábbis a jogszerű megoldás.
Ha meg nincs egyetértés, akkor a bíróság hozzájárulásának a beszerzése.
Természetesen jogellenes megoldásokat is lehet találni, csak legfeljebb viselni kell a következményeit.

Dr.Attika # 2013.01.21. 14:45

Szó nincs jogellenességről.

ObudaFan # 2013.01.21. 15:25

Dehogynem.

Csjt. 77. § (3) A szülőnek a gyermek végleges külföldre távozására vonatkozó nyilatkozatához a gyámhatóság jóváhagyása szükséges.

Ez pedig a Legfelsőbb Bíróság véleménye:

PK 284. szám
A gyermek jogellenes külföldre viteléről

I. A magyar jog szerint jogellenes a gyermek Magyarországról való elvitele vagy külföldön történő elrejtése, ha:

  1. a szülő a gyermek végleges letelepedés szándékával történő külföldre távozásához hozzájárult, ezt a nyilatkozatát azonban a gyámhatóság nem hagyta jóvá.
Dr.Attika # 2013.01.21. 16:36

Ellenkező esetben mi a szankció?

ObudaFan # 2013.01.21. 19:44

A PK 284 szerint pl. a magát meggondoló külön élő szülő kérésére hazahozzák.
De még ha nem lenne szankció, akkor sem mondhatod, hogy jogszerű, amit a törvény tilt.

hajnini # 2013.01.21. 19:51

Elnézést! Valóban nem a formanypmtatvàny szó itt a helyes és mérvadó hanem hogy íràsban sehol sem engedélyezi a közös fiúnk külföldre való utazàsàt.

szabolcs01 # 2013.01.21. 20:16

Tisztel Ügyvéd úr / hölgy

Sajnos anyagi helyzetem nem engedi meg hogy személyesn keresek fel egy szakembert ezért fordulok Önökhöz segitségért.
A volt párommal 12 évet éltünk együtt, van egy közös 2 éves kisfiunk. A volt párom uj barátja akivel pár hete ismerik egymást ki akarja vinni magával a volt páromat meg a kisfiamat. Azt mondják hogy 3 hetente hazajönnének egy hétre akkor láthatnám a kisfiamat. Tisztelettel kérném a segitségüket hogy mik a lehetőségeim ha a gyermek elhelyzési perre kerülne a sor. Nem vagyunk házasok csak együtt éltünk.
Tiszetlettel megköszönném segitő válaszukat.

Tisztelttel
Egy apuka