Válás, külföld, gyerekek


mentaldr. # 2011.07.21. 11:29

Próbáld meg meggyőzni, hogy ez miért jó a gyereknek. Egyezkedj, esetleg mondj le a gyerektartás egy részéről cserébe...
Valóban ekkora hatalma van, hogy még a kapcsolatod kudarcát is a számlájára írod?

valoapa # 2011.07.21. 13:36

Kedves Zitus!

Nekem is úgy tűnik, hogy mindenért őt akarod hibáztatni. Nem is értem, mit jelent, hogy nem vihetted el őket nyaralni, hiszen azt írod, nálad vannak elhelyezve a gyerekek.

A közösen vett játékok kérdését pedig gondolom a vagyonmegosztáskor tisztáztátok, nem? Ha nem, akkor ne őt hibáztasd...

Azért pláne ne őt hibáztasd, hogy itthon nem tudsz megélni, és ő nem támogatja, hogy az életszínvonalad javítása érdekében az ő életét akarod rombolni.

Megint megkérdezem, ha nála lennének elhelyezve a gyerekek és ő akarná külföldre vinni őket, mert "itt nem tud megélni", hozzájárulnál?


  • laikus fórumlátogató
zitus88 # 2011.07.21. 15:30

Neki nem a gyerekek számítanak. Nem is látogatja őket! Épp azért váltam el mert uralkodni akar. Neki az számít, hogy legyen kit írányítania, legyen kin uralkodnia. És miután én ezt elvettem tőle azzal, hogy elhagytam bekattant teljesen. Először a gyerekeket akarta de miután nem kapta meg akkor már alig látogatja őket. Ha mégis elviszi akkor a gyerek csak a mocskolódást hallja meg a szitkozódást és sírva mondja, hogy nem akar apával lenni. Gyerektartást vagy küldi vagy nem de már ez sem érdekelne de ne zaklatna, fenyegetne, hátráltatna és még így hogy elváltunk még így sincs nyugtom tőle. Nem az ő hibája, hogy nem élek meg! Ez magyarország és jelen helyzetbe kevés ember duskál szerintem de ha van lehetőségem, hogy jobb jövőt biztosítsak a gyerekeimnek, hogy hónap végén ne kelljen kölcsön kérnem, hogy kenyérre fussa akkor csak azért ne tegyem meg mert a volt férjem már csak azért sem módon áll hozzánk? Nem kell a gyerektartása! Megtarthatja! Én csak boldogan, nyugalomban akarok élni a gyerekeimmel.

valoapa # 2011.07.21. 22:28

Úgy veszem észre, hogy te is semmibe veszed a férjedet, nem lep meg, hogy ő is téged. És mindegy, hogy mi volt előbb, a tyúk vagy a tojás, most ez a helyzet. Pedig ő a gyerekeid apja, pont.

És ugyan lehet, hogy tényleg uralkodni akart rajtad (vagy nem akart, csak nem volt más módja, mert mindent ráhagytál), de tisztán látszik, hogy most pontosan te akarsz uralkodni rajta és a gyerekeken.

Az éremnek a másik oldalát nem ismerjük, hogy például nem azért látogatja-e a gyerekeket ritkán, mert nincs rá módja, például mert messze költöztél tőle.

Nem lehet, hogy a gyerekek érdekében meg kéne próbálnotok leülni - lehetőleg szakemberrel - tisztázni a konfliktusokat, hátha - a gyerekek érdekében - mégis tudtok találni valami jó megoldást?

Marakodni egyszerűbb, de egy felelős szülőnek kötelessége megpróbálni békejobbot nyújtani a szülőtársnak, hiszen kár a korábbi sérelmek miatt a háborúskodást fenntartani, hiszen most már csak a gyerekek kötnek össze, a mérgetek pedig rajtuk keresztül áramlik.


  • laikus fórumlátogató
zitus88 # 2011.07.23. 13:55

egy városban élünk kb 5 km-re egymástól! Lehet védeni a volt férjemet, egy alkoholista nőverőt!! Hajrá!

neog # 2011.07.25. 13:10

Sziasztok!

Szeretnék tanácsot kérni tőletek.

Külföldön (Anglia) élünk 4 éve és közben itt született, jelenleg 1 éves gyermekünk. Az adott ország anyakönyvi kivonatán kívül, anyakönyveztettük őt Magyarországon is, hogy legyen útlevele. Kérdésem a következő:

Válásunk esetén milyen esélyem van, hogy gyermekem velem maradhasson? Feleségem nem dolgozik, egyedül tartom el a családom. Ő haza akar költözni gyermekünkkel, de én azt szeretném ha itt nőne fel és velem maradna.

Amennyiben hazautazik gyermekünkkel látogatóba a szüleihez megteheti-e, hogy esetleg nem jön vissza vele?

Válaszotokat, előre is köszönöm.

Petersonne # 2011.07.25. 15:45

Sziasztok! Segítségre van szükségem. Két és fél éve megpályáztam egy állást külföldön, és az egész családdal kiköltöztünk. A már korábban rosszul működő házasságunk még jobban szétesett, de én hoztam meg a döntést...megkértem a férjemet költözzön el. Ő hazaköltözött, két nagyobb gyermekünk vele van, a legkisebb velem maradt. Még házasok vagyunk. Nekem decemberig van szerződésem, addig mindenképp maradnom kell. Szeretném, ha a kicsi velem maradna, itt járna iskolába (ő is ezt szeretné). A férjem viszont hallani sem akar erről a lehetőségről. Semmit nem tudunk megbeszélni, a mediációban bízunk mindketten. Milyen lehetőségeim vannak, ha ott sem sikerül megegyeznünk? Szeretném ha a kislányom a lehető legkevesebbet érzékelne a vitából.

ObudaFan # 2011.07.26. 09:02

Ha nem tudtok megegyezni, polgári perben a bíróság dönt.

Millatri # 2011.07.31. 12:39

Sziasztok!
A segitségeteket illetve tanácsaitokat szeretném kérni!
Volt férjem Hollandiában él,magyar állampolgár.Két közös kislányunk van,akik 10 és 7 évesek.A birósági határozat alapján enyém a kizárólagos felügyeleti jog,csak minden második héten találkozhatna a gyerekekkel az én felügyeletemmel.Mivel nem tudott hazajönni minden két hétben meglátogatni a lányokat,beleegyeztem hogy elvigye magával őket a szünetben.Sajnos nagy hiba volt!!!Két hete nem beszélhettem a gyerekeimmel,arra hivatkozik hogy azok rettegnek tőlem.
Azt mondja felejtsem el hogy haza hozza a gyerekeket,pszichológushoz fogja vinni őket és feljelentenek.Hadd ne mondjam hogy nem bántalmazom a gyermekeimet!Ez csak egy ürügy,hogy "bosszút állhasson" rajtam.Két hét elteltével sikerült a volt férjemmel beszélni telefonon,ő és az anyja nyomdafestéket nem tűrő hangon fenyegetőztek!Mit tudok csinálni hogy minnél előbb visszakapjam a lányaimat?Értelmes ember módjára nem tudok megegyezni vele!Remélem nem húzódik egy ilyen ügy évekig?!Mindenképp felszeretném jelenteni gyermekrablásért,megtehetem?Segitségeteket előre is köszönöm.Üdv,egy elkeseredett anya

ObudaFan # 2011.07.31. 12:47

A Hágai Egyezmény alapján kérheted a hazahozatalát, a gyámhatóság segít ebben.

Millatri # 2011.07.31. 13:53

Kedves ObudaFan,nagyon köszönöm a gyors választ!

ObudaFan # 2011.07.31. 14:04

Nincs mit.

abigel1 # 2011.08.01. 18:51

Tisztelt Fórumozók,
Tud esetleg valaki konkrét, megtörtént,Hágai egyezmény alapján hazatoloncolt, Jogellenesen kivitt gyerekek ügyéről? Hazahozattak már valakit egyáltalán, aki kivitte jogellenesen a gyerekét, különálló szülő hozzájárulása nélkül? Nem találtam erre példát!
Elméletbe tudok mindent, mi mivel jár, mit lehet, és mit nem, de nem találok megtörtént eseteket, nem hogy eseteket, egyetlen esetet sem találtam erre vonatkozólag!!

KittiKitti # 2011.08.02. 06:59

Sziasztok!
Elváltan nevelem 12 éves gyerekemet. Párom külföldön dolgozik, tartósan. Szeretnénk kiköltözni hozzá, de az exem nem engedi, pedig a láthatást bizrosítanám számára. Nem akarom őket elszakítani egymástól, csak a párommal szeretnék öszzeköltözni, hogy egy családként élhessünk. Szeretnénk összeházasodni és közös gyereket.
Mit tehetek? Hány éves kiskorút lehet külföldre vinni az apja beleegyezése nélkül?

Másik kérdés: a gyerek hány évesen mondhatja az apjának, hogy nem akar hozzá menni? Mert már 8 éves korától nem szívesen megy az apjáékhoz, de muszáj odaadnom, mert a bíróság így rendelkezett (2 hetente + az iskolai szünetek fele jár neki).
Milyen lehetőségeim vannak jogilag?

ObudaFan # 2011.08.02. 07:07

Kiskorút a másik szülő beleegyezése nélkül csak akkor lehet külföldre költöztetni, ha ehhez a bíróság hozzájárul. Majd úgy 14-16 évesen már figyelembe veszi a gyámhatóság, ha nem szeretne menni. Egy 8 éves még a legtöbb esetben nem magától dönt így.

abigel1 # 2011.08.02. 13:45

"Abban az esetben, ha a szülő a nála elhelyezett gyermekkel egy évnél rövidebb időre távozik külföldre, a gyermek elvitele önmagában nem jogellenes, és a belföldön maradt szülő a gyermek visszaadását csak abban az esetben kérheti, ha előbb a gyermek elhelyezésének megváltoztatása iránt pert indít, és a bíróság a gyermeket a belföldön élő szülőnél helyezi el."

másik rész:
"A kiskorú gyermek külföldre utazásához különélő szülők esetében is szükség van a másik szülő hozzájárulására. A gyakorlat a rövidebb időre szóló - pl. nyaralás, rokonlátogatás, kirándulás -, illetve a határozott idejű (tanulmányok idejére szóló vagy egy évnél nem hosszabb) külföldi tartózkodáshoz alakszerű (írásbeli, hatósági jóváhagyással ellátott) beleegyezést nem követel meg."

abigel1 # 2011.08.02. 13:49

Ja, és a feltett kérdésemre esetleg tud valaki példát említeni?? Történ már hazahozatal különélő, itthon maradt szülő kezdeményezésére?? Van erre precedens?Mert kutatásaim ellenére, semmit nem találtam, és már mindent megtaláltam ezen kívül, ami érdekelt.

KittiKitti # 2011.08.03. 08:48

Köszönöm a segítséget!!!

marta1955 # 2011.08.03. 14:07

Sziasztok !
Legyetek szívesek segíteni,a nővérem 6 éves kis unokáját vinném 1 hétre Londonba az útlevélen kívül kell még valami ?

ObudaFan # 2011.08.03. 15:29

Nyilatkozat a szülői felügyeleti jogot gyakorló szülő(k)től.

Millatri # 2011.08.04. 12:57

Kedves abigel1 !

Ha minden jól megy,én pár héten belül fel tudom hozni a saját példámat!Sajnos a gyámhatóságnál nem jártam túl sok sikerrel,ugyanis szinte kinevetett a gyámügyes mikor a Hágai Egyezményt emlegettem.A rendőrséghez fordultam,az ügy folyamatban...remélem hamarosan visszakapom a gyermekeimet !!!

rick74 # 2011.08.05. 06:30

Tisztelt Fórum!Érdeklődnék hátha tud valaki segiteni.A volt feleségemnél lettek elhejezve 2006 ban válás után gyermekeim 2 lányom 10 ill 8 évesek most,a láthatás 2 heti ill szűnidők fele.A volt feleség Angliába kiván kőltőzni uj férjel s 1 éves kőzős gyermekűkel és az én két lányommal most agusztusban.A GYámhivatal semiben nem ált melém mondván unio szabad világ mehetnek.Én persze nem szeretném a távolság miatt mert nagyon hiányozni fognak nyelvet sem tudnak.GYámhiv anyit tett hogy a két heti láthatást átűtemezte 1 határozattal az iskolai szűnetekre.Tehát negyed évente találkozhatom talán a gyermekeimmel.Kértem a hivatalt hogy csatoltasa a gyermekek iskolai cimét lakhejűk cimét az anyával,még semmi.Kérdezném 1 évre elvIleg mehetnek engedélyem nélkűl is sőt ha végleg kint maradnak akkor tiszteltGYám hiv megkérdez engem de igazándibol ő dőnt.Mi van ha eltelt az 1 év illetve mit tehetnék még?várom tisztelt válaszukat. ObudaFan véleményére is kiváncsi lenék tisztelettel egy édesapa

ObudaFan # 2011.08.05. 08:33

A gyámhatóság határozata ellen megpróbálhatsz fellebbezni, illetve bírói jogorvoslat is van a másodfokú határozattal szemben. Az ilyen ügyekben mindig egyensúlyozni kell a gyermekkel együttélő szülő "mozgásszabadsága" és a kapcsolattartási jog között, így az ügy pontosabb ismerete nélkül nehéz hasznos tanácsot adni. Mindenesetre az egy éven túli kiköltözésről nem a gyámhatóság, hanem a bíróság dönt, ha nem járulsz hozzá.

oliverkisfiam # 2011.08.06. 13:15

Tisztelt Fórum!

A szíves segítségüket (vagy javaslataikat) szeretném kérni!
Két hete kaptam a gyermekem édesapjától (volt élettársam 11 évig) sms üzenetet, hogy külföldön új életet kezdett egy nővel.
Azt írta, hogy szeptember közepén hazajön, és addig intézzem el a "papírmunkákat" és ő mindent alá fog írni, amit én kitalálok.
Elég nehéz helyzetben vagyok, mert nekem nem ez volt a családról az elképzelésem, és én azt szeretném, ha a 4 éves kisfiával tartaná a kapcsolatot.
De ezt hogy találjam én ki? Mivel ő nem hajlandó hazajönni rendszeresen, akkor milyen gyakorisággal tartsa a kapcsolatot a kisfiával? Hosszabb időre nem fog tudni hazajönni, mert nincs nyári szabadsága.Negyedévente jár majd haza kb.Ha én beadok egy kérvényt, hogy a kapcsolattartás negyedévente 6 nap és ő aláírja, ezt elfogja fogadni a bíróság?
Ez nagyon kevés.
Minden mást megrágtam a gyermekünkkel kapcsolatban, hogy hol fognak találkozni, stb, de ebben nem jutok dűlőre.
Előre is köszönöm a válaszaikat!

ObudaFan # 2011.08.06. 13:25

El fogja fogadni, ha ebben megegyeztek.