Válás, külföld, gyerekek


fdrienn # 2015.07.13. 13:04

Tisztelt Jogi Fórum!

Lehetséges, hogy volt már hasonló kérdés, de nem sikerült minden bejegyzést végigolvasnom. Egy elég összetett problémával fordulok Önökhöz, megpróbálom röviden összefoglalni:

  • Van egy 7 éves fiam az exemtől. Fél évvel a születése után megállapodtunk a tartásdíjban és a láthatásban. Az első pár évben elég viharos volt a kapcsolatunk, mivel ő a gyermekkel próbált meg megfogni, nekem viszont új kapcsolatom lett, amiből született 3 gyermekem. Az exem eleinte hol engedte a láthatást, hol nem, nehezen sikerült normális kapcsolatot kialakítani.
  • Fiam 3 éves kora körül újabb problémák jöttek, a gyermektartásdíj emelését akarta, irreális összeget kért (60 ezer havonta). Ügyvédhez fordultunk, önként elkezdtem magasabb összeget fizetni (25 ezer), ebbe belenyugodott.
  • Hosszú békésebb időszak után, most megint probléma van. Exemnek végre állandó partnere lett (Az első négy évben négy-vagy öt barátja volt, és ugyanennyiszer költözött fiúnkkal), férjhez ment, és van egy közös, 3 éves fiúk is. A férj egy fél éve Amerikába ment turista vízummal. de nem jött haza. Állítólag lett munkája, zöld kártyája, és most ki akarnak menni utána. Mivel a zöld kártyát kérésre sem mutatta meg, és félek, hogy nem látom többet a fiamat, nem írtam alá az útlevélhez a papírokat, és nem szeretném, hogy kimenjen. Bár igaz, hogy nem éltem mindig a kapcsolattartás lehetőségével, a munkám miatt sokszor hétvégén is dolgoztam, de szeretem a fiamat, és szeretném vele tartani a kapcsolatot. Mivel exem érzi, hogy nem akarom kiengedni, elkezdte az ellenünk való nevelést, olyannyira, hogy fiam már hetek óta nem akar hozzánk jönni, már kimondatta vele (szó szerint), hogy nem szeret engem.

Most azzal fenyeget, hogy bírósági úton megvonatja a láthatási jogomat (mert van a kezében olyan bizonyíték, hogy két hét alatt elintézheti ezt), és akkor szabadon kimehet, az engedélyem nélkül is.
Kérdezem Önöket, hogy mi alapján vonhatják meg a láthatási jogomat, és mit tehetek én, hogy a láthatást rendszeresíthessem?

Segítségüket köszönöm!

ObudaFan # 2015.07.13. 16:15

fdrienn

Teljesen megvonni a kapcsolattartást leginkább csak a gyermekeket veszélyeztető igen súlyos magatartás (jellemzően bűncselekmény) esetén reális. De az nem irreális, hogy a gyámhatóság úgy dönt, hogy kimehetnek és akkor esetleg a szünetekre korlátozódhat a kapcsolattartásod.

Erunka # 2015.12.08. 18:41

Tisztelt uram!

Én 2015 januárjában váltam el férjemtől.Van egy közös gyermekünk,aki 8 éves.

Gyermeket 2 éve egyáltalán nem látogatja,nem érdekődik iránta(se sülinap,se névnap).Gyermektartást nem fizet.

Mi nem sokára ki akarunk költözni Angliába,mostani párom már kint van és ránk vár.

Apa valószínüleg nem egyezne bele hogy kiköltözzünk.Eddig semmibe nem volt együttműködő.

Gyámügyön azt a tájékoztatást kaptam hogy apa engedélye nem kell hozzá ,csak a bíróságon a kapcsolattartás

Újraszabályozását kell kérnem.Én ezt megtettem.

A kérdésem a következő lenne:-elegendő ennyi vagy még milyen jogi lépéseket kell tennem az ügy érdekében?

-a bíróság kb.mennyi idő alatt dönt ?

-valóban nem kell az engedélye?
pl.az lehetséges megoldás hogy kimegyek a gyerekkel,elvileg" 1 évnél tovább nem maradok",de közbe én ott beiratom iskolába,orvoshoz,lakás meglesz(befogadó nyilatkozat),mert ezeket elvileg kéri a bíróság ha ki akar menni az ember gyerekkel.De ezeket csak akkor lehet beszerezni,ha már kint élünk ugye.Ez az egész hogy kivitelezhető?

ObudaFan # 2015.12.11. 05:42

Véleményem szerint kell gyámhatósági határozat és kell igazolni azt, hogy a gyermek fog tudni ott iskolába járni. Hogy erről valamilyen előzetes igazolást kiadnak-e, azt a célországban kell megkérdezni. És valóban, újra kell szabályoztatni a kapcsolattartást.

illetékes elvtárs # 2015.12.15. 19:51

@Erunka:

Bocs, hogy belevau, de hasonló cipőben jártam én is.
Itt egy elég jó leírás:
https://e-justice.europa.eu/…MS_EJN-hu.do?…

"Ha a másik szülő nem adta hozzájárulását a gyermek külföldre távozásához, a szülő a gyámhivatal döntését kérheti e kérdésben. A gyámhivatalnak a gyermek külföldre vitelét engedélyező határozata ebben az esetben pótolja a másik szülő hozzájárulását."

Ha egyébként nem érdeklődik, hogy derül ki, hogy kiköltöztetek? Én kivinném "nem huzamos" időre, az itthoni suliban egyéni tanulói státust kérnék. Addig is, amíg az engedély / határozat megszületik.

ObudaFan # 2015.12.16. 17:01

Ezzel csak akkor lehet gond, ha apuka megis rajon, hogy szeretne a jelenlegi szabalyozas szerint tartani a kapcsolatot, mert akkor a gyamhatosag elinditja az eljarast a kapcsolattartas vegrehajtasara.

ObudaFan # 2015.12.16. 17:01

Ezzel csak akkor lehet gond, ha apuka megis rajon, hogy szeretne a jelenlegi szabalyozas szerint tartani a kapcsolatot, mert akkor a gyamhatosag elinditja az eljarast a kapcsolattartas vegrehajtasara.

ObudaFan # 2015.12.16. 17:01

Ezzel csak akkor lehet gond, ha apuka megis rajon, hogy szeretne a jelenlegi szabalyozas szerint tartani a kapcsolatot, mert akkor a gyamhatosag elinditja az eljarast a kapcsolattartas vegrehajtasara.

ojooco # 2016.02.04. 12:35

Üdvözletem!
Engem az érdekelne, hogy a volt feleségem új" férje kiviheti-e kiskorú gyermekeimet külföldre az engedélyem nélkül akár rövid időre is?

ObudaFan # 2016.02.04. 14:19

A volt feleséged engedélyével igen.

ojooco # 2016.02.04. 15:11

De az új férj egy csapodár ukrán fickó ! Ez ellen nem lehet tenni?

ObudaFan # 2016.02.05. 14:10

Ha tudod igazolni, hogy mellette veszélyben van a gyerek, akkor fordulj a gyámhatósághoz.