Válás, külföld, gyerekek


kaméleon # 2011.02.02. 13:45

Sajnos nincs mit! Sok sikert!

tücsök2000 # 2011.02.04. 00:48

Kedves Gombóc4

Lehet, hogy már idejétmúlt a levelem, de saját példámat alapul véve azt tudom tanácsolni, hogy minél hamarabb bírósági gyermekelhelyezést kapni, ha apuka valami miatt-pl. tartásdíj fizetés alól kibújni akarás -akadályozni akarná ezt, ideiglenes elhelyezést kérni. Addig is, amíg nincs a gyerek elhelyezve, mindkét szülőnél ugyanolyan joggal tartózkodhat. Vissza kell lopni a gyereket oviból, iskolából!!!És nem kiengedni a hatáskörünkből,amíg nincs hivatalos papír!! Én így "vesztettem" el két gyerekemet-a harmadikra már nagyon vigyázok!. De akkor még én is kevesebbet tudtam és naivan azt hittem, hogy a másik szülő is tisztességes, bár ő lépett ki,az apjuk és szükségük van a gyakori találkozásra egymással. Azóta a nálam levő gyerekével a kapcsolatot a lehetségestől is jóval kevesebbet tartja, az enyémet pedig akadályozza, illetve kevesebb ideig engedi...és ilyenkor már a hivatalok sem tesznek semmit, csak levelezgetnek, de az diktál akinél a gyerek van. És nem nézi a gyereket...Tisztelet a kivételnek,de az ritka.

ObudaFan # 2011.02.04. 11:02

Sajnos, ebben sok igazság van.

suzy74 # 2011.02.12. 13:05

Sziasztok.Egy rövid kérdésem lenne.A fiamat/13 éves/ nekem itélte a biróság,külföldre kellene mennem 2 hónapra itthon hagyhatom a szüleimre?Az apjának a láthatás biztositva lenne,beleköthet ebbe az apa,hogy nem vagyok itthon?Kell a gyámhatóságtól engedély?

ObudaFan # 2011.02.12. 13:45

Szerintem nem probléma, de a gyámhatóságnak jelentsd be azért.

jjucuss # 2011.02.16. 21:31

Üdvözlöm,
a következőkben kérném a segítségét!Kedves ismerősöm több éve Németországban dolgozik.Kb. 2 éve kivitte a családját is, feleségét és 9 éves gyermekét.Közben megromlott a házasságuk és elköltözött otthonról.Válni szeretne. A felesége a 2év alatt pár hónapot dolgozott, de legtöbbet mondva csinált ürügyekkel betegállományban töltött, aminek az lett a következménye, hogy munkahelyén nem hosszabbították meg a szerződését. Jelenleg is munkanélküli. Magyarországra anyagi okok miatt, nem akar visszaköltözni, bár pszichiátriai kezelés alatt áll és sokat betegeskedik.Az ismerősöm gyerektartás címén a keresete 33%-át utalja át.A felesége kiszámolta, hogy "rosszabbul" járna ha elmenne dolgozni,így továbbra sem dolgozik.Az ismerősöm minél több munkát vállal annál többet kell kifizetnie.A válópert Magyarországon szeretné elindítani az ismerősöm áprilisban.A kislány elhelyezése még képlékeny. A kérdésem az lenne, hogy mire számíthat és tud e ajánlani olyan ügyvédet aki foglalkozik ilyen speciális ügyekkel is? Nagyon szépen köszönöm a válaszát!

ObudaFan # 2011.02.17. 13:51

Ha csak egy közös gyerek van, akkor annál a 33%-nál valószínűleg kevesebbre lehet számítani.

h.mano # 2011.02.18. 19:45

Sziasztok!

Az én párom is Németországban lakik. Mi is ki szeretnénk költözni a fiammal, ám az ex nem engedi ki a gyereket. A párom a munkájából kifolyólag minden hétvégén itthon van, tehát a láthatás ugyan úgy megoldható lenne, ahogy eddig.
Az ex nem tudott normális választ adni, hogy miért nem akarja, csak azt hogy nem és kész. Pedig hatalmas lehetőségnek tartom.
Így nem hagy más lehetőséget, be kell mennem a gyámügyre.
Pedig a tortúra elkerülhető lenne, ha normálisan tudnánk egymással kommunikálni!

monalisa1 # 2011.02.19. 08:40

Egy évre (= 365 napig) az apa beleegyezése nélkül is kivihető külföldre a gyermek ha az eddigi láthatás zavartalanul biztosítva van. A végleges kivitel kérdéséről - ha nincs köztetek megegyezés - a bíróság dönt.

Apa14 # 2011.03.06. 19:04

Kedves Fórumozók!

Én egy elvált apuka vagyok, 3 éve váltunk el az ex feleségemmel és van egy csodálatos kislányunk.
Sajnos 2 hónapos kapcsolatunk után bejelentette, hogy babát vár és megtartja, ha én nem is szeretném, mert náluk nem szokás az abortusz.
Nem tartottam korrektnek, de úgy gondoltam kötelességem a gyermekemet nekem felnevelni, akárhogy is alakul az anyukájával a kapcsolatunk. Sajnos nem tartott sokáig ez az állapot..
Amikor úgy döntöttünk, hogy külön folytatjuk, akkor 2 és fél éves volt a drágánk. Akkor békében sikerült elválni, mindenben megegyeztünk. Az én lakásomból leköltöztek vidékre, ott vásároltunk egy új lakást részükre, aminek befizettem a kezdő részletét és vállaltam a hitel törlesztésének az 50%-át. Továbbá vállaltam a gépkocsijának részletét és a gyerektartást is, hogy ne legyen anyagi gondjaik és szép környezetben éljenek. 2 hetente hétvégi apuka vagyok, de hét közben is lemegyek rendszeresen látogatni, szoros kapcsolatunk van a kincsemmel, imádjuk egymást.
Most jön a hidegzuhany. Egy hete bejelentette, hogy van egy barátja, aki külföldön dolgozik és tervezi, hogy kiköltöznek hozzá. Szerinte csak biológiai apukája vagyok a drágaságomnak és nincs beleszólásom, hogy kiköltözik. Kérem valaki, aki valóban tud felvilágosítást adni, az segítsen tisztába rakni a fejemben a dolgot, mert ki vagyok kicsit borulva, nem tudok a kislányom nélkül élni.
Köszönöm előre is.
Üdv,

Jenei István # 2011.03.07. 07:13

Kedves Mindenki!

Egy nem szokványos kérdéssel fordulok Önökhöz.
Három és fél éve nem bejelentett élettársi viszonyban (közös albérletekben és anyagi közösségben) éltem egy hölggyel, akinek van egy most hat és fél éves kislánya. A kislánnyal jó volt a kapcsolatunk, elfogadott apjaként annak ellenére, hogy az anyósom folyamatosa mosta a fejét és ellenem hangolta. A párom úgy döntött, hogy kilép a kapcsolatból és elköltöztek (még nem tudom pontosan, hogy miért). Közölte velem, hogy soha többé nem láthatom a nevelt lányom.
Ez engem sokként ért, mindig sajátomként kezeltem.

Van bármi jogi lehetőségem, a kapcsolattartásra a kislányunkkal? Ha nincs, akkor hány éves korában vehetem fel vele először a kapcsolatot? Mi az, amit megtilthat nekem a volt párom és mi az, amit nem?

Az anyós távol tartással fenyegetőzött.

Erőszakról és ilyesmiről szó sincs. Értelmiségiek vagyunk, soha nem iszom, nem vagyok erőszakos.

Válaszukat előre is köszönöm!

ObudaFan # 2011.03.07. 09:52

Nem a tiltás a probléma, csak az, hogy kikényszeríteni nem tudsz semmilyen kapcsolattartást. Ha a gyerek elég idős lesz ahhoz, hogy az édesanyja nélkül menjen bárhova, nyilván meg tudjátok oldani, hogy találkozzatok.

zsoka52 # 2011.03.10. 07:16

Tisztekt Fórumozók!
Segitsenek kérem, mert teljesen kilátástalannak látom a helyzetemet! Férjen 25 év óta Németországban dolgozik.Két év mulva megy nyugdíjba. A házasságunk kezdete óta kettős háztartásban éltünk. Én is be vagyok jelrntve ott. Nálunk a családi munkamegosztás úgy nézett ki, hogy én itthon az általam épített 600nm-es házban fizetővendéglátással foglalkoztam, rendeztem az5000nm_es kertet, gyerekeket neveltem, a férjemet látogattam olyan gyakran, ahogy azt tehettem. Mindezt szülői segitséggel. Évente több hónapot töltöttem nála, amikor is alkalmi munkát válaltam magam is. Röviden úgy néz ki a dolog, hogy itt én próbáltam önellátó lenni , ő pedig ott gyüjtötte a pénzt. A teljes bizalmamat élvezte annak ellenére, hogy a házasságunk kezdetén megállapodtunk, hogy mindössze 5 évig élünk távházasságban, minden erőnkkel az anyagiakat gyarapitva, míg elkészül a ház, aztán ő is hazajön.Nehéz volt tudomásul vennem, hogy nem így történt, de valahogy elfogadtam, hiszen Ő így könnyebben kereste a kenyerét, ami gondoltam később a család javát szolgálja. De időközben a szüleim lebetegedtek, így már nem tudtam menni Németországba. Ezt a tényt a párom úgy használta ki, hogy 1.5 éve együtt él ott egy hölggyel, amit pár hónapja Ő hozott a tudomásomra. Valamint azt is, hogy a válás során ne számitsak semmire az ott felhalmozott vagyonból, csak az feles, ami itthon van Magyarországon.
Mi módon tudnám érvényesíteni a jogaimat, ha teljes mértékben elzárkóznak. Nem ismerem a kinti bankszámlát, nem tudom mennyit keres a férjem stb, pusztán csak a munkáltatója címét tudom.

Szives válaszukat előre is köszönöm

Dr.Attika # 2011.03.10. 07:53

Kedves Zsóka!
Ezt nem lehet megoldani fórumos tanácsadással. Keressen fel egy ügyvédet és indítsák meg a házassági közös vagyon megszüntetése iránti eljárást. Ez peren kívül is rendezhető, de valószínűleg polgári perben tudja csak rendezni. Annyit tudok tanácsolni, hogy Ön készítsen egy mérleget, miszerint mennyi pénz követel a férjétől. Az alkalmazandó jog a magyar jog, tehát a német jogszabályok nem relevánsak.

zsoka52 # 2011.03.10. 09:38

Tisztelt DR.Attika!
Köszönöm a válaszát, de pontosan az a gondom, hogy fogalmam sincs arról, hogy egyáltalán mennyi is az az összeg, amit kereshetnék, mert tulajdonképpen a házasságunk teljes ideje alatt ez egy tabu téma volt. Én még csak azt sem tudom mennyit keres a férjem. Én csak annyit tudok, hogy mindenféle kedvezményt igénybe vett, gondolok itt a kettős háztartásra, valamint a gyerekek utáni adókedvezményre, ami az egyetemi éveik végéig járt stb
Én csak a Magyarországon lévő anyagiainkat tudom, de természetesen Ő is. A németországban lévő ingóság nagysága sokkal tetemesebb kell hogy legyen.
Kötelezhető-e Ő a bíróság által, hogy fedje fel ezeket a dolgokat?

paradigma # 2011.03.10. 22:04

Tisztelt Fórumozók!
Egyenrangú szülőkként a feleségem mégis akadályozza kapcsolattartásomat a kislányommal. Beleegyezésem nélkül külföldre akarnak menni. Letiltathatom-e a gyermek útlevelét az okmányirodán?

ObudaFan # 2011.03.11. 18:57

paradigma

Azt éppen nem, de a hozzájárulásod nélkül külföldre csak bírói engedéllyel költözhet a gyerekkel.

ObudaFan # 2011.03.11. 19:08

zsoka52

És hogy döntené el a bíróság bizonyítás nélkül, hogy igazat mond-e? Ha már van valamilyen tipped, hogy milyen vagyontárgyai vannak, akkor el lehet indulni. Meg lehet bírósággal kerestetni a német földhivatalt, hogy van-e ingatlana, a gépjárműhatóságot, hogy van-e gépjárműve, az egyes bankokat, hogy van-e ott számlája, a német adóhatóságot, hogy milyen jövedelmet vall be.

paradigma # 2011.03.11. 22:22

Kedves ÓbudaFan!
Rendőrnyomozó mondta, hogy tiltassam le az útlevelet, illetve, hogy vonjam vissza a szülői hozzájárulásomat az igényelt útlevélhez. Egyenrangú szülők vagyunk. Gyermekelhelyezésben, kapcsolattartásban nincs semilyen ítélet, ideiglenes intézkedés sem volt. Már több mint másfél éve...

ObudaFan # 2011.03.12. 08:22

Szerintem az nem fog menni.

paradigma # 2011.03.12. 13:56

Kedves ÓbudaFan!
Ha már ilyen magabiztosan írod, könnyen meglehet, hogy nem fog menni. Próba cseresznye alapon pénteken már lehet hogy pontosabb info birtokában leszek.
Írásban visszavonom szülői nyilatkozatomat amely szükséges volt az útlevél igénylésekor.
Mi az ami alapján esetleg nem fog menni?

ObudaFan # 2011.03.12. 15:00

Visszavonom. Már ha közös a felügyeleti jog.

1998. évi XII. törvény

a külföldre utazásról

19. § (3) A kiskorú úti okmányát vissza kell vonni, ha azt

  1. szülői felügyeleti jog gyakorlására jogosult bármelyik szülő azért kéri, mert az úti okmány kiadásához való hozzájárulását visszavonta;
paradigma # 2011.03.13. 10:15

Köszönöm,
nagy segítség ez az ügyemben. Pénteken említettek alapján érvelek majd az okmányirodában. Kaptam közvetlen telefonszámot, így az ilyen ügyekkel foglalkozó ügyintézőt hívhatom.
Nincs még bontóban sem pedig elhelyezésben semilyen ítélet. Teljesen egyenrangú szülői jogaink vannak. Feleség költözött el és elvitte a gyereket.

ObudaFan # 2011.03.13. 12:34

Akkor tudsz erre hivatkozni.

Lolaviola # 2011.03.16. 11:10

Kedves Fórumozók! Kb. másfél hónapja tettem fel pár kérdést ebben a fórumban azzal kapcsolatban, hogy a Párom exneje úgy döntött Angliába költözik véglegesen a közös gyermekükkel.
Most ott tartunk, hogy hosszas vívás és minden észérv bevetésével sikerült meggyőzni az anyát, hogy elálljon a fenti szándékától, sőt abban is partner, hogy az elmúlt hónapok eseményei után egy megállapodás formájában szavatolja, hogy a gyermek 18 éves koráig biztosan nem költöznek külföldre. A jelenlegi kérdésem ezzel a külön megállapodással kapcsolatos. Elegendő-e, egy ügyvédi ellenjegyzés a szóban forgó megegyezés hitelesítéseként, vagy be kell vonni valamilyen formában a Gyámhatóságot is?