Válás, külföld, gyerekek


NikiBenji # 2014.07.18. 12:07

Akkor sem veszik figyelembe ha droggal való kapcsolatos ugye volt? Es drogot árult es termesztett? Fogadhatoke magyar ügyvédet itt angliaban?


Magyar allampolgarsag igénylése az angol apa beleegyezése nélkül

katica600 # 2014.07.19. 09:03

Szia!
Irtam privit..

ObudaFan # 2014.07.20. 11:47

Ja, hogy kint élsz. Hát, ha a pert is ott szeretnéd megindítani, akkor egy ottani ügyvédet kérdezz, az angol jogot ők ismerik.

Chrysstina # 2014.07.22. 07:40

Sziasztok!

A következő élethelyzetbe kerültünk párommal:
Egy évvel ezelőtt párom kapta meg az akkor 6 és fél éves kisfiát.Külföldön élünk (Ausztriában, a határ mellett), és a végzés szerint páromnak kötelessége hazahordani a gyereket havonta 1x, meg szünetekben, ami az osztrák iskolarendszer szerint legalább havi 2 utat jelent, és oda-vissza 1000km-et. Az anyának joga lenne eljönni a gyerekért, de ez sosem történt meg. Egyébként az anya mondott le a gyerekről, úgy gondolta, nevelje tovább az apja. Működött is a dolog, csakhogy anyuka lelépett áprilisban Kanadába (vagyis ezt mondja) az albérletét felmondta, tehát nem tudjuk hová vinni a gyereket.
Kell-e gyámügyön vagy bárhol jelezni ezt? Az anya néha felhívja a gyereket ingyenes telefonon, a megállapított havi 5000 Ft-os tartásdíjat természetesen nem fizeti (mondjuk erről szívesen lemondunk, ha nem kell hurcolászni a gyereket).
Kanadába ugye nem kell kivinnünk hozzá láthatásra?

Köszönöm a válaszokat!

Ksatya # 2014.07.22. 07:52

Családjogászok segítségét kérem!
Két éven belül történt a most 12 éves éves fiúgyermek apánál elhelyezése, mert az anya külföldön (EK) tartózkodik, ott dolgozik. Most azt szeretnék, ha a gyermek ott folytatná tovább ált. iskolai tanulmányait (itthon rendszeres osztályozó vizsgák), és ezért az anya szünetelő felügyeleti joga is feléledne.
Erre irányuló kérelemnél a Csjt., vagy az új Ptk. rendelkezéseit kell alkalmazni?
Az ítélet a tartásról is rendelkezett. A közös felügyeleti joggal ez a helyzet is változna, hisz nagyobb időt töltene a fiú az anyánál. Apa kijelentette, hogy elhelyezés megváltoztatásába - a fiú kifejezett kérése ellenére - nem egyezik bele. Az új Ptk. meg elhelyezésről már nem is ír...
Önök szerint / Szerintetek?
ksatya

csillag160 # 2014.07.22. 13:23

Sziasztok!

TAnàcsra lenne szükségem.
Mit kell tennem , hogy 10 honapos kislànyommal aki svàjci àllampolgàr haza költözhessek.
Sikerült ferjemet (szinten svajci)ravenni a hazassag ill. kislànyunk magyar anyakönyvezésére.Lesz otthoni lakcime is ,ahogy nekem is van.

  • Hogyan tudom elintézni , hogy legyen TB nk? Mert 3 évvel ezelött azt mondtàk , ha itt biztositva vagyok nem fizethetem otthon a jàrulékot.
  • Hogyan mehetünk haza?Gyermekrablàsnak szàmit e ha elhagyom (egyenlore vàlàs nélkül) és hazamegyek a kislànyommal?

Szerintem nem irà alà.Akkor viszont mitévö legyek???

A nagyköveti irodàban azt tanàcsoltàk , hogy mindenképp kell az apa beleegyezö nyilatkozata, különben akàr el is vehetik a gyerekem.

Azt tudom hogy Svàjc most juli 1-én ira alà a hàgai egyezményt.

ObudaFan # 2014.07.23. 05:59

Chrysstina

Gondolom, a határozat rendezi azt, hogy a kapcsolattartás hol történik, így valószínűleg nem, de lehet kérni a bíróságtól a kapcsolattartás újraszabályozását.

ObudaFan # 2014.07.23. 06:01

Ksatya

A Ptk-t kell alkalmazni, de sok jelentősége nincs annak, hogy a Ptk. már másképp hívja ugyanazt.

Krisztina69 # 2014.07.23. 07:17

Üdv Mindenkinek!

Abban az esetben mi van ha anyuka az anyakönyvben az apát első körben nem nevezi meg, de később készül egy másik anyakönyv ahol már szerepel az apuka,de anya külföldre megy és a gyereket magával viszi az első körben készült anyakönyvvel ,apa megnevezèse,engedélye nèlkül?

Üdvözlettel: Krisztina69

Ksatya # 2014.07.23. 09:34

Ezek szerint elég a kapcsolattartás újraszabályozását (közös felügyeleti jogot) kérni, és az elhelyezés megváltozását nem? Kiviheti így tanulni a gyereket az anya? Jól gondolom, hogy a tartás újraszabályozását is kérni kell (természetben mindkét szülő)? Hisz így lényegében váltott gondoskodásról van szó, mert amikor hazajön, az apánál van. Továbbá - gondolom - kell a másik szülő beleegyezése is, nem? Ha nem egyezik bele, akkor az elhelyezés megváltoztatása kérhető a bíróságtól?

MilevA # 2014.08.15. 14:41

Tisztelt Ügyvédek!

Problémám eléggé összetett és többrétegű.
A helyzet:

  • 2011. áprilisában szakítottunk a gyermekem apjával. Nem voltunk házasok, sem bejegyzett élettársak, apasági nyilatkozattal ismerte el a fiát. A fiunk 2009-ben született.
  • a szakításunk óta nem fizet gyerektartást, időnkét támogatja a fiát, vesz neki ezt az, ez átlagolva havi 5-6 ezer forint.
  • én nevelem azóta a fiam, 2 évig egyedül, de egy éve már van társam, aki teljes felelősséggel vállalja a családfői szerepet.
  • az apával való kapcsolatom sosem volt rossz, akkor láthatta a fiát amikor csak akarta, 2 hetente elvitte hétvégékre és hétköznap is meglátogatja néha.
  • folyamatos anyagi nehézséggel küzdünk, hiába van két kereső a családban, egyik napról a másikra élünk.
  • az apa többszöri kérés után sem tud, akar fizetni, pedig a gyermekkel járó kiadások egyre csak nőnek.
  • lehetőségünk lenne kiköltözni Németországba a családomhoz. Magyarok vagyunk, de az apám, a húgom a vőlegényével és az öcsém, már 5 éve kint élnek életvitelszerűen. Ott ötszörösére tudnánk növelni a jövedelmünket. Arról nem is beszélve, hogy a fiamnak is több lehetősége lesz a későbbiekben. Itthon, ha nem változik gyökeresen meg minden még a főiskolai tanulmányait sem fogom tudni támogatni.

A probléma:

  • az apa egyértelműen kijelentette, hogy nem engedi a fiát ki külföldre, annak ellenére, hogy felajánlottam neki hogy 2-3 hetente a láthatással járó költségeit állom, és továbbra is támogatom a kapcsolat tartásukat.
  • gyerektartást továbbra sem fizet, felajánlott havi 10.000 Ft támogatást, ami nagyjából az óvodai étkezést fedezi.

Kérdésem:

  • milyen lehetőségeim vannak, hogy jogi úton, vagy a gyámhatóság engedélyével mégis kiköltözhessek a fiammal.
  • ha elindítom a gyerekfelügyeletért a pert, mekkora esélyem van, hogy nekem ítélik, ugyanis papíron az apa sokkal jobb fizetést tud felmutatni, lakhatásilag nem, mert mindketten albérletben lakunk.

Válaszukat előre is köszönöm!

Üdvözlettel:
M. Anita

gyorsolyka # 2014.08.18. 06:54

Tisztelt jogi szakértök!

Ausztriában élünk (én, a kislányom, és a férjem akivel válunk) de családom miatt sokat járunk haza. Kint van lakcimünk, munkánk, de magyar állampolgárok vagyunk mind (gyerek is - 2 éves).
Most válunk, de még nincs kimondva.
Ha a férjem beleegyezése nélkül megyünk Magyarországra látogatóba, (nem lakni), ö feljelenthet engem gyerekrablásért? Ezzel fenyegetözik, továbbá meg akarja szabni, hogy hol lakhatom a gyerekkel és hol nem. Van ehhez joga?

Továbbá ö azt szeretné, ha 50-50%ban nevelnénk a gyereket, de attól tartok, hogy az én 50%-omba is bele akar majd szólni...hogy mikor hol stb. Pl ha két hétig ök elmentek nyaralni, utána én is elmehetek nyaralni 2 hétre a gyerekkel oda ahova akarok, nem?

Èrdemesebb lenne elérni a biróságon, hogy csak én neveljem a gyereket, ha ez elöreláthatólag folyamatos konfliktus forrás lesz? Mennyi esélyem van erre, mint anya?

NAgyon köszönöm elöre a segitö hozzászólásokat.
Üdvözlettel,
Orsi

ObudaFan # 2014.08.20. 20:15

MilevA

Mivel a gyerek idáig is nálad nevelkedett, elég jók az esélyeid a gyermekelhelyezésnél. Utána a gyámhatóság dönthet abban, hogy a gyereket kiköltöztetheted-e az országból.

ObudaFan # 2014.08.20. 20:17

gyorsolyka

Melyik ország bíróságán van folyamatban a per?

TommysGirl # 2014.08.21. 15:32

Sziasztok!
A fiam,a volt férjemtől, Kanadában született de nemsokára a születése után Magyarországra jöttem vele mert akkor a volt férjem itt dolgozott és várta a Kanadai papírjait. Végül elváltunk és újra férjhez mentem. A férjemmel kiszeretnénk költözni Kanadába és a fiamat is természetesen vinni magunkkal. Fiam kettős állampolgár tehát minden Kanadai papírja is megvan.
Nálam van elhelyezve és nekem van egyedül szülői felügyeletem.
Milyen módom tudom elintézni, hogy kivigyem Kanadába?

Köszönöm előre a segítséget!!

ObudaFan # 2014.08.22. 10:13

Vagy az apa hozzájárulása kell ehhez, vagy a gyámhatóság határozata.

TommysGirl # 2014.08.22. 16:50

Köszönöm ObudaFan a választ. Az apa biztos nem fog beleegyezni. A gyám hivatal milyen alapon dönt?

MilevA # 2014.08.22. 17:22

Kedves ObudaFan!

Köszönöm válaszod.

Annyi változás történt, hogy az apa hajlandó teljes gyerektartást fizetni és szeretnénk hivatalossá tenni a megállapodásunkat, hogy én nevelem a fiunkat, hogy milyen rendszeres láthatásban egyeztünk meg és hogy mennyi rendszeres gyerektartást fizet. Hova kell ezt bejelentenünk? Többféle információt találtam, így nem tudom eldönteni, hogy mit kell a gyámhatóság felé és mit a járási bíróság felé, vagy hogy kell ezt az egészet lebonyolítani.

A külföldre való költözésben továbbra sem egyezünk, de egyelőre én annak is örülök, ha a korábban leírtakat sikerül elintéznünk.

Köszönöm a válaszokat.

Nastya # 2014.08.24. 16:26

Üdv!
Kérdésem lenne külföldi utaztatással és átköltözéssel kapcsolatban.
Átköltöznénk Magyarországról Szerbiába.Az apuka bele is egyezett megírja a beleegyező nyilatkozatot.Van erre külön formanyomtatvány ,jogi személynek is jelen kell lennie?
A határon átmehet a gyerek szülő nélkül?
Nemsokára kezdődik az iskola és jó lenne ha ott kezdhetné.
Előre is nagyon köszönöm a választ.
Tisztelettel:Anasztázia

ObudaFan # 2014.08.25. 14:04

MilevA

Az egészet elintézhetitek a járásbíróságon. Ha mindenben megegyeztetek, akkor a bíróságtól egyezségi kísérletre idézést érdemes kérni.

ObudaFan # 2014.08.25. 14:05

Nastya

Ügyvédi ellenjegyzés nem szükséges rá.

Nastya # 2014.08.26. 18:07

Köszönöm szépen a választ.

YourEurope # 2014.09.16. 14:10

Kedves Anasztázia!

Az Európa Önökért oldalon is találhatsz releváns információkat, érdemes átnézni. Remélem, segít!

http://europa.eu/…index_hu.htm

YourEurope

"Üdv!
Kérdésem lenne külföldi utaztatással és átköltözéssel kapcsolatban.
Átköltöznénk Magyarországról Szerbiába.Az apuka bele is egyezett megírja a beleegyező nyilatkozatot.Van erre külön formanyomtatvány ,jogi személynek is jelen kell lennie?
A határon átmehet a gyerek szülő nélkül?
Nemsokára kezdődik az iskola és jó lenne ha ott kezdhetné.
Előre is nagyon köszönöm a választ.
Tisztelettel:Anasztázia"

Magyar apa Angliaban # 2015.06.24. 23:33

Tisztelt Jogi Forum

Probalom rovidre fogni. 5 eve koltoztem Angliaba a felesegemmel es ket kiskoru fiammal (7 es 9 evesek) Idokozben a hazassagunk megromlott. 3 evvel ezelott adta be az exem a a Magyar birosagra a valasi kerelmet. Kozosen megallapodtunk mindenben. Torvenymodositasok es egyeb halasztasok miatt amik nem a mi hibankbol tortentek vegul elvaltunk. A gyerekeket 3 eve felvaltva neveljuk heti valtasban. Az a birosagi vegzesben a kozosen megegyezett pontok szerepelnek. Tehat közös szuloi felugyeleti jog
a heti valtast
gyermektartasdijra igenyt nem tartunk egymastol
a vagyont megosztottuk
es a gyermekek lakcimerol, tartozkodasi helyerol, ami az anya lakcime es az en lakcimem.
Tehat mindenben megegyeztunk es veghez is ment.
Az exem egy fel eve megismerkedett egy iraki ferfival es el akarta vinni a fiaimat egy nagyvarosba a beleegyezesem nelkul. Ezert en felkerestem a Magyar ugyvedunket es o azt mondta, hogy nem viheti sehova a gyerekeket a beleegyezesem nelkul, mert a szuloi felugyelet kozos. Es ha ezt megteszi sulyosak lehetnek a kovetkezmenyek. Es ezt itt is be kell tartania. Erre az exem azt mondta hogy beszelt egy ugyveddel es felbontatja a vegzest, mert a Magyar torvenyek es birosagi vegzesek Angliaban semmit sem ernek. Ezt eleg nehez lenne elhinni , hogy egy Magyar vegzes itt semmit sem er. Vagy megis? Csak ugy modosithato egy vegzes? Kerdezem ugy ,hogy Magyar allampolgarok vagyunk. 3 evig nem volt problema. A gyerekek elfogadtak a helyzetet, az iskolai koltsegeket megosztottuk tehat mukodik. Most az uj iraki szerelme hatasara tortennek a dolgok. Szerintem. De mindezt a hivatalos valas kihirdetese utan kezdik meg? Erthetetlen. Termeszetesen nem egyezek bele hogy egy fel eves kapcsolatra alapozva egy masik vilagbol es kulturabol erkezo ferfival onkenyesen elkoltoztesse a fiaimat. Persze a fiuk sem akarnak menni es ezt az anyjuknak is jeleztek. Bar gondolom nincs beleszolasuk mivel kiskoruak. En soha nem akartam elvenni az anyjuktol oket, mert szukseguk van mindkettonkre. Koszonom elore is a valaszt.

ObudaFan # 2015.06.25. 20:18

A magyar jog szerint is meg lehet szüntetni a közös felügyeletet vita esetén. Itt mondjuk a brit jog lesz irányadó, de gondolom, ott seörök időkre szól egy ilyen megállapodás.