szakvizsga - "C" rész (alk, közig, TB, EU...)

vicaszabo # 2012.02.10. 08:32

ne izgulj, olvasok a sorok között, és helyett is, lassan már a gondolatban is:))

borka10 # 2012.02.10. 14:30

Sziasztok,
Túl vagyok az A és B részen, márciusban szeretnék bejelentkezni a C-re. Ha van valakinek aktuális anyaga, nagyon megköszönném.

pipe # 2012.02.13. 12:13

Hány jegyet kapunk ezen a vizsgán? Hármat vagy esetleg a három részen belül is értékelnek külön-külön részeket?

vicaszabo # 2012.02.13. 12:19

pipe: 3-at,

vicaszabo # 2012.02.13. 13:36

De remélem az összege nem 3 lesz, hanem minimum 6

pipe # 2012.02.13. 16:18

:):) Azt én is nagyon remélem. Bár már az ötöt sem bánnám....

moneszka # 2012.02.14. 14:01

Üdv. mindenki!

Szerintetek üzemi balesetnek számít, ha anyuka/apuka munka előtt elviszi oviba a gyermekét és baleset éri?
köszi
M.

vicaszabo # 2012.02.14. 14:07

Szia Monesz, én azt mondanám hogy nem ,mert ez a kivételek között van, mikor nem üzemi a baleset (ha megszakítja, eltér stb). Szerinted?
Az én kérdésem (nem hozzád:)) hány tagja van az Unió Tanácsának?

moneszka # 2012.02.14. 14:17

hello :-)

szerintem az, bár az én véleményem.. tudod! Azért, mert ez az eset az utazásnak nem indokolatlan megszakítása.
Nem tudom :-(
M.

kivagyok kivagyok elegem van elegem van már mennék VIZSGÁZNI AKAROK

bocsi, tényleg kezdek bekattani

moneszka # 2012.02.14. 14:19

gogliztam egyet :-)

A mindennapi élet általános, indokolt, kikerülhetetlen szükségleteinek teljesítése (napi bevásárlás, gyermek óvodába, iskolába vitele, gyógyszervásárlás, stb.) nem minősül indokolatlan útmegszakításnak.

moneszka # 2012.02.14. 14:19

Okosabbak lettünk!

Pippa # 2012.02.14. 14:23

moneszka!

Üzemi baleset.

Pippa # 2012.02.14. 14:23

ok, látom elkéstem :)

vicaszabo # 2012.02.14. 14:50

Nahát... én megbuktam :))))
Remélem holnap ennél okosabb leszek. Monesz, én már bekattantam, és nem vizsgázni akarok, hanem KIJÖNNI a vizsgáról!!!!!

pipe # 2012.02.14. 15:03

Én is googliztam az alábbiakat:

Mi minősül munkabalesetnek?

Az a baleset, amely a munkavállalót a szervezett munkavégzés során vagy azzal összefüggésben éri, annak helyétől, időpontjától és a munkavállaló (sérült) közrehatásának mértékétől függetlenül.

A munkavégzéssel összefüggésben következik be a baleset, ha a munkavállalót a foglalkozás körében végzett munkához kapcsolódó közlekedés, anyagvételezés, anyagmozgatás, tisztálkodás, szervezett üzemi étkeztetés, foglalkozás-egészségügyi szolgáltatás és a munkáltató által nyújtott egyéb szolgáltatás stb. igénybevétele során éri.
Ami nem munkabaleset

Nem tekinthető munkavégzéssel összefüggésben bekövetkező balesetnek (munkabalesetnek) az a baleset, amely a sérültet a lakásáról (szállásáról) a munkahelyére, illetve a munkahelyéről a lakására (szállására) menet közben éri, kivéve ha a baleset a munkáltató saját vagy bérelt járművével történt.
Az üzemi baleset

A kötelező egészségbiztosításról szóló törvény szerint üzemi balesetnek minősül az a baleset, amely a biztosítottat a foglalkozása körében végzett munka közben vagy azzal összefüggésben éri.

A jogszabály ebben a pontban a dolgozó munkavégzésre irányuló jogviszonyából származó kötelezettségei teljesítése vagy jogai érvényesítése során elszenvedett balesetek - ideértve a kiküldetés alatti baleseteket is - üzemiségét rögzíti.

Üzemi balesetnek tekintendő továbbá a munkavállaló tisztálkodás, öltözködés, étkezés, vagy üzemorvosi vizsgálat és a munkáltató által nyújtott egyéb szolgáltatások során bekövetkezett balesete.

A munkáltató által a telephelyén kívül szervezett étkeztetés igénybevétele során bekövetkezett baleset szintén üzeminek tekinthető.
Nem üzemi balesetek

Nem ismerhető el viszont üzemi balesetnek, ha a dolgozóval akkor történik a baleset, mikor a munkáltató telephelyén kívül vásárolja, illetve elfogyasztja az élelmiszert, feltéve hogy a munkáltató - akár a telephelyén belül, akár azon kívül - a szervezett étkezésről gondoskodik.

Nem tekinthető üzemi balesetnek az a baleset, amely a dolgozót a munkahelyén sport és kulturális rendezvény közben, nem a munkájával összefüggésben érte.

vicaszabo # 2012.02.14. 15:05

EUzzunk már egy kicsit, ne csak munkajog legyen :)
Mit fogtok felsorolni az első tételhez mint intézmények? (nekem is van tippem, azért:))de kíváncsi vagyok

pipe # 2012.02.14. 15:06

Év valóban Moneszka továbbolvasva ez található :)

Úti baleset - üzemi baleset

A kötelező egészségbiztosításról szóló törvény szerint üzemi balesetnek minősül az a baleset, amely a biztosítottat a munkába vagy onnan lakására (szállására) menet közben éri.

Az úti balesetek vonatkozásában elsősorban azt kell vizsgálni, hogy a dolgozó balesete a munkahely és a lakása közötti legrövidebb úton történt-e, illetve hosszabb időre nem szakította-e meg az utazását. Az útnak a dolgozó legelemibb életszükségleteinek kielégítése végett (például a napi élelmiszer-vásárlás, gyógyszer beszerzése, továbbá a gyermek bölcsődéből, óvodából, iskolából való hazavitele céljából) történő megszakítása nem minősül nagyobb kitérésnek.

Nem minősül üzemi balesetnek az a baleset, amely a dolgozót nem a lakásától a munkahelyéig, vagy pedig a visszavezető úton, hanem még vagy már a lakásában éri. Például a családi házban lakó dolgozó ilyen jellegű balesete során döntő jelentősége van, hogy az eset a kertkapun belül, vagy már azon kívül történt-e.

pipe # 2012.02.14. 15:11

vicaszabó:

• EP
  • ET
  • Tanács
  • EB
  • Európai Unió Bírósága
  • EKB
  • Számvevőszék

Szerintem.

És mit mondtok az egymáshoz való viszonyukról? Intézményenként soroljátok fel, hogy ki kinek az ajánlására, javaslatára, együtt döntve mit csinál?

pipe # 2012.02.14. 15:13

Moneszka: ez az üzemi balesetes kérdés az írásbeliden volt?

vicaszabo # 2012.02.14. 15:18

Pipe: szerintem azt nem fogják kifejtősként kérdezni, de ha igen, akkor azt mondom amit tudok, pl hogy az EP ellenőrzi a Bizottságot, megválasztja az elnökét, meg a jogalkotásban fogok keveregni ki mit terjeszt elő és ki dönt.
Meg elmondom ami eszembe jut az egyes intézményekről (most pl úgy elmondtam magamban a tanácshoz a bizottság összetételét hogy na) de hát próbálkozni fogok.

moneszka # 2012.02.14. 15:23

köszi :-)

pipe, jó kis anyag amit bekopiztál.

Nem, nekem ez az utolsó vizsgám, (vagyis csak részben, mert EU-t nem tanultam, idő, szabadság hiányában)ha ebből írtam volna, hát sztem még mindig az első kört futnám :-)

Tb-t ismételtem, nekem van egy kislányom, és elgondolkoztam az üzemi balesetnél.

Vica, köszi a cuccot! Ez is szuper, bár még nem sajátítottam el..

Megint alapjogok.. lehet gáz, de egyszerűen nem tudom megtanulni. Persze vannak jobbak, és mondjuk pl. a vallásos móka, hát az vica után szabadon: gyilkos :-)

Jó tanulást! Elköszönök, mondjuk holnapig. Vica, holnap! Még közig, a végsőkig, amíg csak tudom.

monesz

moneszka # 2012.02.14. 15:24

mégvalami: bárcsak EU-t tanulhatnék :-D

pipe # 2012.02.14. 21:44

Van infótok, hogy mennyire kérik a Ktv-t, Kj-t?

vicaszabo # 2012.02.15. 07:10

Pipe: majd este referálunk Monesszal. Addig meg jajajajaj.

Tubi5 # 2012.02.15. 09:00

Sziasztok! Technikai kérdéseim vannak (munkajogból írok):
1.Ha jól emlékszem, akkor az írásbelire be lehet vinni az összes jogszabályt és BH-T? Csak a munkajogi dolgokat vinnétekbe, vagy az alkotmányt is? Jogszabállyal annyira nem is nehéz megírni, vagy tévedek?
2.A munkajog szóbeli csak abból áll, hogy az írásbelit megbeszéljük, hogy fenntartom-e az álláspontomat, vagy sem stb., vagy külön kell tételt is húzni?
3.Közvetlenül az írásbeli előtt be kell mutatni az eredeti iratokat (diploma, joggyakorlati idő), vagy korábban inkább- biztos, ami biztos? Ez hogy történik?
4.Ha ítéletet kell írni:

• korábban a bírósági ítéletek úgy kezdődtek, hogy a "Magyar Köztársaság nevében", most Magyarország nevében???????? :-)
  • ezt akkor sem tudom elképzelni, kézzel írom meg, és figyelni kell, hogy megtartsam a formai követelményeket (...nevében, ítélet, indokolás....)
  • nincs erre vmi sablon, hogy miből áll egy ítélet- tartalmilag, ill. formailag, erre hogy készültök? Mondjuk ugyanez a kérdés felmerül bennem egy munkaszerződés esetében is, bár az könnyebb, hisz azt már láttam. Köszönöm szépen, eddig is sokat segítettek!