egyébként valóban nem foglalkoztam/foglalkozom tb-vel, de most már minden tiszteletem azoké, akik igen!!!!
szakvizsga - "C" rész (alk, közig, TB, EU...)
Pipe: ezt a talányt ne akarjuk megérteni:)
De a magyarázat az lehet, hogy rengeteg ember van aki a régi törvény szerint kap járadékot/nyugdíjat (amit most az új hatályon kívül helyezett) a külön tv amire hivatkozik,meg úgy rendelkezik, hogy ezek a már meglévő juttatások(nyugdíjak) már amiből nem vágja ki őket a törvény továbbra is járnak, csak az új igényekre vonatkozik az új tv (ott mindenféle határidő van, hogy mi mikortól, kire mi brrr, de a lényeg, hogy van olyan aki kap még, de újat már nem állapítanak meg, és az is hogy nem tudom én hány tv-t kell egyszerre most alkalmazni, de többet én sem tudok) de alapvetően ez a rendszer átkerül a nyugdíjból az egészségügybe.
Ha nagyon nem értesz vmit guglizd meg, és valahol megtalálod emberi módon leírva, szégyen nem szégyen, de a tvből én sem értettem egy kukkot sem. Először megértettem konyhanyelven, és arra fűztem fel (már amennyit) a tv ből.
Ja, és ne legyél ennyire maximalista!!! :)))) remélem sikerülni fog, de ez a TB egy rémálom, nagyon örülök hogy tőlem csak a táppénzt kérdezte a kedves vizsgabiztos:)
vicaszabo: :):):) igazad van és köszönöm. egyébként én is gyakran guglizom tv-re. most pont azon gondolkozom, hogy a megváltozott munkaképességűeknél nem a tv-t hanem a guglizott 1 oldalas összefoglalót tanulom :)
Pipe, tb-ből csak a sarokpontokat és a fő szabályokat! Nagyon-nagyon kevesen ismerik, értik igazán az országban, kicsi is az esély, hogy valaki olyan lesz, aki részletekbe menően fogja kérdezni. Nálunk pl. egy darab tb-s kérdés nem hangzott el. Közszféra is csak érintőlegesen talán egy embernél. Egyébként a saját jogú nyugellátásoknál a Tbj. és a Tny. közti ellentét nekem is feltűnt, én arra jutottam akkor, hogy ha erre rákérdeznek, elmondom nekik mindkét jsz.-t, és döntsék el ők, hogy akkor a rehab. jár. az saját jogú vagy sem. A szabályozási hiányosságokért azért csak ne a vizsgázó legyen a hibás, nem? :) Mindjárt túl leszel rajta, és nagyon jó lesz! :)
Pipe!
A rehabjáradék minek a terhére kerül elszámolásra
?
Úgy látom, hogy az Egészségbiztosítási Alapból finanszírozott ellátás. Az erről szóló új szabályozásnak épp az volt a lényege, hogy ne a nyugdíjalapot terhelje.
A többi nyugellátás, amit a Tny felsorol mind a Nyugdíjbiztosítási Alapból kerül kifizetésre.
Bár nyugdíj szerű, de már nem nyugdíj.
Én így értelmezem.
Kérlek cáfolj meg!
Köszönöm!
Rafina
Sziasztok!
Én még csak most frissen az A rész vizsga után néhány nappal kezdem el összeszedni az anyagokat ehhez a nagyszerű C-hez. Felmerült pár kérdésem, amit megköszönnék, ha meg tudnátok válaszolni.
EU jogot könyvből terveztem tanulni + a jogiszaki 30 oldalas jogeset összefoglalóját. Ez így ugye általában elegendő? Melyik könyv a legjobb a felkészüléshez hatályosságban, ill. a tételsorhoz legközelebb eső tematikában? (Nem igazán látom át a dolgokat, ha 10 különböző fejezetből kell összeszedni egy tételhez valót.) Eddig ezt ajánlották: Várnay Ernő – Papp Mónika: Az Európai Unió joga, Complex Kiadó, 2010.
Alkotmányjog esetében az ABH-k tartalmáról nem létezik valamilyen rövid összefoglaló? Kizárt dolog, hogy 400 oldal tömény elméleti fejtegetést végigolvassak, ezek nekem már az egyetemen sem mentek. Vagy Ti ezt a részt, hogyan oldjátok/oldottátok meg? Melyek a legfontosabbak, amit nagyon gyakran kérdeznek, ezért át kellene nézni feltétlenül?
Előre is köszönöm a válaszokat.
Kedves Hazo!
EU-jog: A 30 oldalas jogeset-összefoglaló a jogiszakin szuper, azt tényleg ne hagyd ki. Én az EU-szakvizsgámra a Novissima könyvből tanultam, ami ugyancsak jól (s körülbelül 90%-os arányban) feldolgozza, értelmezi a jogeseteket. A tételsor szerinti tematika szerint vannak a témakörök a könyvben, de ez még a 2011-es tételsorra vonatkozik (a könyv is 2011-es kiadású volt, nem tudom van-e friss belőle). Néhány tételnél azonban egy árva szó nélkül átsiklik a könyv bizonyos tételrészeken, illetve a jogesetek 10%-án. Amiről viszont ír, arról jól és érthetően, jó tagolásban és többnyire sallangok nélkül. A Várnay-Papp féle könyvet én még az egyetemről ismerem (s a szerzőket is, ők tanítottak), nekem kicsit elvontnak tűnt és nagyon körülményesnek, de ízlések és pofonok. A szerzők kétségkívül nagytudású szakemberek, de nekem inkább tudományos értekezés íze volt a könyvüknek, ami nem baj, csak szakvizsgára nem feltétlenül hasznos (vagy van hasznosabb). Szóba jöhet még a Dailóg-Campus Kiadó könyve, azt nem ismerem, nem tudom mikori kiadás van belőle. Érdemes elmenni az ELTE melletti utcában lévő könyvesboltba, vagy a Lehel térnél található Novissima Könyvesboltba, lapozz bele, melyik milyen és melyik szimpatikus neked.
Alkotmány-joghoz: Az ABH-k vonatkozásában azt tudom mondani, hogy én ott néztem át ezeket mélyebben, ahol a tételek mellé csak, vagy szinte csak ABH-k voltak megadva. A halálbüntetés, eutanázia, abortusz, nem vagyoni kártérítés jelentősebb témakörök és olyanok, amelyek jogszabályi alapon nem feltétlenül sajátíthatók el. Itt érdemes rájuk szánni az időt. A többi tételnél azt csináltam, hogy első körben átfutottam nagyjából az ABH-kat (szigorúan különvélemények nélkül!!!), s ha úgy ítéltem meg, hogy tényleg releváns pluszt adnak egy témához, akkor részletesebben is elmélyültem bennük. Irdatlan mennyiség, muszáj volt szelektálni, én ilyen szempontok alapján tettem anno. Sajnos én nem tudok zanzásított összefoglalásukról, de nem kizárt, hogy van a jogiszakin, vagy máshol.
Hazo, EU-ból én a Dialógus könyvből készültem, novemberi kiadású, 98%-ban benne van, ami vizsgakövetelmény; tömör és lényegretörő. Alk.jogból szintén a Dialógus könyveket tudom ajánlani, fél-1 oldalban összefoglalják az ABH-kat. Én megmondom őszintén, nem nagyon foglalkoztam az ABH-kal, nem is kérdezték, nem is hallottam még, hogy bárkitől kifejezetten ABH-t kérdeztek volna.
Textilhal: csak nem a Debreceni Egyetemen tanultál :):??
-
Engem igazán az zavar az ABHk kapcsán, hogy egy olyan Alkotmányra és több olyan törvényre hivatkoznak, ami(k) már nem hatályos(ak). :) A kedvencem az abortuszra vonatkozó, mikoris kifejti, h a magzat nem védett, nem konkurál az anya önrendelkezési jogával. Hát persze.
Textilhal és Ronicic, köszönöm szépen a válaszokat, ezek alapján utánakerestem a könyveknek.
A Dialógos könyv elég szimpatikusnak tűnik és mivel kifejezetten szakvizsga könyvnek írják, tényleg kell, hogy kövesse a tételek tematikáját, még ha tavaly év végi állapotról is van szó.
Csak a biztonság kedvéért, ugye erről van szó: Szalayné Sándor Erzsébet, Mohay Ágoston, Karoliny Eszter, Komanovics Adrienne, Pánovics Attila - Az Európai Unió joga (2011. október 1. lezárás) Dialóg Campus kiadó
Alkotmányjognál az ABH-khoz, illetve az alapjogokhoz pedig akkor ez?
Chronowski Nóra - Alkotmányjog és közigazgatási jog I. (2011. január 31. lezárás) Dialóg Campus kiadó
Az első kötetben vannak gondolom a lényeges ABH-k, mivel ez a kötet foglalkozik az alapjogokkal.
Sajnos nekem van olyan ismerősöm, akitől szám szerint kérdeztek ABH-kat, úgyhogy ha van könyvben összefoglaló, akkor annyit azért megteszek, hogy azokat elolvasom. De a 2. kötet már nem kell, remélem.
Államszervezetet, önkormányzatokat törvényből éri meg gondolom, főleg a hatályossági problémák miatt.
Azt hiszem egyelőre más bajom nincs (a tanulást leszámítva).
Pipe: de biza, Debrecenben végeztem, 2005-ben, levelezőn. /Na, ez nem egy megnyerő összeállítás önéletrajzi szempontból...főleg hogy rite!:-)))/
Te is Debrecen?:-)
"Sajnos nekem van olyan ismerősöm, akitől szám szerint kérdeztek ABH-kat"
- hát ez az ami nem kiszámítható sajnos, nyilván bele lehet futni ilyen cenzorba is. De őszintén, akkora az anyag, hogy ilyenre (mármint ABH-k szám szerinti megtanulása) egyszerűen nincs kapacitás, lehetetlen.
Én úgy fosok a holnapi szóbelitől, mint még soha semmilyen vizsgától (beleértve az államvizsgákat is), és ma este jöttem rá, hogy azért, mert erre nem tudsz úgy elmenni hogy OK, kész vagyok, tudok mindent. Lehetetlen. Egyetemen odamentél, kihúztad a tételt (amit előtte otthon felépítettél, megtanultál, ismételted, stb.), majd ha azt elmondtad, akkor már nagy baj nem történhetett.
Most meg, amit "megtanulásra érdemesnek" ítéltem azt megtanultam, az megy is nagyjából (majd kiderül), de semmi garancia arra hogy ez egybe fog esni azzal amit kérdezni fognak. Egyszerűen képtelenség minden, tételsorban jelölt törvényt megtanulni, a választási eljárástól kezdve a környezet védelmén át az adatvédelemig.
Zsuzsa: azt fogják kérdezni amit tanultál, és abból is alapokat! Meglátod sikerülni fog!
zsuzsa_sz: én a hétvégén paráztam. összevesztem minden családtagommal és hihetetlen kiborulásaim voltak. mára megnyugodtam és nem érdekel mi lesz. igazából csak két tárgyra készültem (alkotmány-köziget passzolom). ez persze elsülhet úgy is, hogy ha kettesre tudnám az előző kettőt és látják, hogy a harmadikat nem, inkább lerontják valamelyiket, hogy az egészet ismételni kelljen. szerintem monesznál is ez történt... de majd meglátjuk. tudom annyira az anyagot, hogy ebbe már ne kelljen sok energiát fektetni egy esetleges ismétlésnél. de azért kíváncsi vagyok mi lesz. ma este még megnyomom!!!!! neked is kitartást!!!!
textilhal: de biza Debrecen nálam is! és feltehetőleg együtt kezdtünk. csak én első után halasztottam :):)
"Sajnos nekem van olyan ismerősöm, akitől szám szerint kérdeztek ABH-kat"
Na azért nem kell mindent elhinni...
Br83, természetesen én sem hiszek el mindent, viszont az említett emberrel olyan viszonyban vagyok, hogy ha ő ezt mondta, akkor úgy is van, tőle tény, hogy ezt kérdezték. Az viszont pozitív, hogy annak ellenére átment a vizsgán, hogy nem tudta az ABH-t. Természetesen bizottságfüggő ez is, mint a többi, de azért érthető, hogy szeretné az ember minél kevesebb energia befektetésével minél kisebbre csökkenteni a szerencsefaktort.
Mondjuk az ABH-k "megtanulásánál" kevés értelmetlenebb dolgot tudok, ami egy vizsgára kellhet, én nem is fogom ezt tenni, de ha az említett könyv tényleg összefoglalja a lényegüket, akkor nekem azt megéri elolvasni. Ezért is kérdezek annyit ezekről a könyvekről, mert szeretnék legalább a tanulandó anyag kiválasztásában biztosra menni, annyival is kevesebb múlik a szerencsén.
Ha már Debrecen: én is ott végeztem, 2007-ben :)
Hazo, jól írtad, ezek azok a könyvek. Az alk.jogosnak a második kötetében is vannak ABH-k, ha megnézed a tételeket, láthatod is, hogy a különböző intézményekhez (pl. OGY, közt. elnök, stb.) is adtak fel ABH-kat. Na, én azokat el sem olvastam. Egyébként nagyon jó kis könyvek, és ahol lehetett, tehát ahol még hatályos volt az anyag, a könyvet tanultam, baromi jól összefoglalja és rendszerezi az anyagot. Azt, hogy szám szerint ABH-t kérdezett..Hát, megmondom őszintén azért tudom elhinni, mert sok unintelligens ember szakvizsgáztat, akik logikára, jogi gondolkodásra nem kíváncsiak (lehet azért, mert maguktól sem várják el), sajnos lutri az egész. De a lényeg, ABH-t csak akkor, ha időd engedi, mert a cenzorok 95%-a nem lesz rá kíváncsi!
Helló, valaki tud SOS válaszolni?
A rendszer 12.00-t ír a szóbeli időponthoz, viszont írásbelin direkt rákérdeztem, és 13.00-t mondtak, azt mondták célszerű 12.45-re odaérni. Most mivan? Azért írja a 12.00-t mert akkor teszik ki a helyszínt azoknak akik már nem elsőkörösök??? Köszi!
Zsuzsa_sz: azért ír 12.00 órát a rendszer, mert akik nem írásbeliztek, azok a szóbeli napján tudják meg a helyszínt és vizsga előtt 1 órával nekik szóban kihirdetik. Ami nem tiszta most (mert itt a fórumon olvastam 11.00 órás időpontokat is), hogy 12.00 óra már a vizsgakezdés, vagy a kihirdetés. Az biztos, hogy amikor én vizsgáztam, akkor 13.00 órakor kezdődött a vizsga, 12.00 órakor hirdettek helyszíneket és a rendszerben a kezdésre 13.00 órát írtak!
Köszi! Hmm... akkor nem tudom :) Odamegyek 12 után kicsivel, biztos ami biztos.
Ok, Hazo igazad van . :) Vannak ilyen elvetemültek, de mi mind nagyon rendes bizottsághoz fogunk kerülni! :) Nálam a sorrend az Alapt.-tv-abh. Abh-kat a Novissimásból nézem, ahol azt kevésnek érzem, mert pl. kevés a tv és sok az abh. ott leguglizom. A lényegesebbek fennt vannak különböző oldalakon, összefoglalva tanulmányokban stb.
Sziasztok, megjöttem, sikerült :))) Annyira boldog vagyok! :)) 5 lett mindegyik! És jó tapasztalataim vannak.
Írom a lényeget.
Kúrián voltam, dr. Tallián Blanka tanácselnök volt az elnök és munkajog, további neveket sajnos nem jegyeztem meg. NAGYON kedvesek voltak! Tényleg csak a lényeget kérdezték, ha belezavarodtam akkor "közösen" tisztáztuk, de pl. az EU-s pasinál konkrétan az volt, hogy kérdezte a Keck-formulát, valamit nyökögtem, aztán ő elmondta a választ, majd megkérdezte hogy "jól mondom?" mondom aha, jól. Erre: "akkor köszönöm szépen" :)))
Munkából írtam, kérdezte fenntartom-e, mondtam igen, erre annyit mondott hogy "azt jól is teszi", és erről többet nem kérdezett. Volt rendkívüli felmondás, munkavállaló kártérítési felelősségéről minden (vétkességi, objektív), meg vezető állású munkavállalók szabályai. Aztán TB-ből választanom kellett vmelyik törvényt (hát azt se tudtam melyiket szeressem...), és annak az alapelvei... ááá :)) De azért kikövetkeztettem nagyjából, meg rávezetett.
Utána alkjog, KE-ről a státusza, megválasztás menete, jogkörei. A kvahosszú felsorolásból (amit otthon kiválóan tudtam) alig tudtam néhányat összekaparni, mondtam is neki hogy tudom ennél sokkal több van, de sajnos nem jut eszembe. Erre nyugtatgatott, hogy jaj hát nem is kell mindet felsorolni, látja ő hogy megy ez. Aztán kérdezte hol dolgozom, hogy Ket.-ből olyat kérdezzen, de sajnos semmihez nem tudtuk a munkámat kötni, így kaptam az önkormik önként vállalt és kötelező feladatait, mi a különbség, kötelezők felsorolása, megyénél hogy alig maradt nála valami, ezek mik, és ennyi.
EU-s pasi a kedvencem :) Az Eu-tól rettegtem amúgy. Vámunió, dassonville, cassis de dijon, keck. Aztán még elsődleges jogforrások, alapító szerződésekről pár szó, Lisszabon tükrében, tehát csak hogy volt EGK ESZAK EURATOM és lett EUSz meg EUMSz. És ennyi.
Kb. 40 percig tartott egy vizsga, én a 3. voltam a 6-ból, előttem lévőknek is jól sikerült.
Úgyhogy összességében én is csak alátámasztani tudom a többieket, mindenből a lényeg, részletekbe nem belemenni. Ha bele is kérdeznek, az csak pár szó, semmi több, nem rugóznak egy adott dolgon a teljes mélységéig. Mondjuk az alapelvek megleptek, mindenkitől kérdeztek vmi alapelvet.
Szóval nekem jó élmény volt, és tényleg igaz amit korábban írtatok hogy tanulni sokkal rosszabb mint vizsgázni belőle.
Pipe veled mi a helyzet??? Remélem hasonló jó tapasztalatok!
Sok sikert kívánok az újabbaknak!

kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02