szakvizsga - "C" rész (alk, közig, TB, EU...)

Lotti_05 # 2017.09.15. 16:39

Eladó a Patrocínium kiadótól Közigazgatási jog c. 2016. májusban lezárt jogi szakvizsga segédkönyv, újonnan vásárolt, megkímélt, alig használt állapotban. (Kb 1/4-e kihúzott.)
Akit érdekel: bek.melinda@gmail.com

Voorhees # 2017.09.15. 17:57

Sziasztok!

Ma voltam szakvizsgázni C részből a Kúrián, ahol egy tanácselnök bíró, egy kúriai bíró, illetve a Csongrád Megyei Kormányhivatal egyik igazgatója kérdezték az anyagot. Nagyon rendbes, humánus bizottság volt, teljesen kollégaként kezeltek, inkább volt olyan érzésem, mintha egy jó beszélgetésben vennék részt, semmint vizsgáznék.

Az alábbi kérdéseket kaptam:

Eu:
Uniós jog autonómiája, elsőbbsége, jogesettel (Costa v. ENEL) nem kellett kifejteni.
Európai Bíróság hatáskörei, milyen ügyekben jár el, mi a munkanyelve. A bírói munkát segítő főtanácsnokok feladatköre. Rákérdeztek a Törvényszéket érintő aktuális változásokra is (Közszolgálati Törvényszék megszűnt, a Törvényszék létszáma a kétszeresére emelkedett)
Lisszaboni Szerződésről kapcsolatban, hogy tartalmaz-e bármi olyat, mely utal az uniós jog elsőbbségére? (Elvileg egy záradéka igen)

Munka, tb:
Munkavállaló jobban fizető állásajánlatot kap, milyen lehetőségei vannak, otthagyni az előző munkahelyét?
Azonnali hatályú felmondás szabályai, konkrét példákkal
Leltárfelelősség feltételei
Megőrzési felelősség, és az alóla történő mentesülés (itt konkrét példát mondott a vizsgáztató)

Alkotmány, közig:
Alapvető jogok biztosáról minden, megválasztása, hatáskörei, eljárása, jelentései, intézkedései
Alapvető jogok biztosának a jövő nemzedékért felelős helyettesének feladatköre (konkrétan a környezetvédelemre volt kíváncsi), az Abjt. hogyan szabályozza, hogy a helyettesnek szélesebb a hatásköre, mint a biztosnak (ezt nem tudtam, elvileg benne van a törvényben)
Mit tehet a vizsgált szervezet, ha nem ért egyet a biztos jelentésében foglaltakkal?
Ket.-ből az idézés, értesítés szabályai.

Mindenkinek jó felkészülést, kitartást és sikeres vizsgát kívánok!

Voorhees # 2017.09.15. 18:06

Eladó Homicskó Árpád Olivér: Társadalombiztosítási jog című, jogi szakvizsga felkészítő könyve.

Kiadó: Patrocínium

Kézirat lezárása: 2017. március 7., a hatályos joganyagot tartalmazza!
Szerintem könnyebben fel lehet ebből készülni, mint az amúgy érthetetlen jogszabályokat olvasgatni. A lényeget a szerző kimelte félkövérrel. Kihúzásmentes, kifogástalan állapotú!

Ár: 2000,. Ft + posta/ Foxpost költség, az eredeti, 5600,-Ft helyett.

Érdeklődni lehet: attiladroroszi@gmail.com

Hmóni83 # 2017.09.17. 11:51

Sziasztok! Csatlakoznék a vizsgára készülők táborához. Megtenné valaki, elküldi a drhodosmonika@gmail.com címre a közös anyagok elérhetőségét. Köszönöm

Kovács Anna # 2017.09.17. 14:31

Sziasztok!

Én is szeretnék csatlakozni a szakvizsgára készülőkhöz. Kérhetek egy elérhetőséget a kovacsannabella90@gmail.com-ra? köszönöm a segítséget :)

Mészi003 # 2017.09.19. 19:00

Sziasztok!

Szakvizsgára készülök. :) A közös anyagok eléréséhez szeretnék segítséget kérni. E-mail címem: szilvia.meszaros.dr@gmail.com

Előre is nagyon köszönöm. Sikeres felkészülést mindenkinek. :)

Mészi003 # 2017.09.20. 07:47

Sziasztok! A kérdésem azokhoz szól, akik közigazgatási jogból és alkotmányjogból írásbeliztek.

A hagyományos törvényeken, jogszabályokon kívül (Ket. stb.) mit érdemes, célszerű bevinni a vizsgára? Viszonylag nagy az anyag, így nem lenne jó kihagyni semmi olyat, ami kardinális lehet...

Köszönöm szépen a válaszokat előre is. Szép napot. :)

Impossible # 2017.09.20. 14:46

Gyerekek, hozzatok már létre egy közös levlistát, meghívásos alapon. Az egyetemen nem tanítanak találékonyságot.

gyongyi1104 # 2017.09.20. 16:49

Sziasztok!

Az általam hirdetett könyvek elkeltek.

f.p.katalin # 2017.09.20. 19:10

Sziasztok!

Szeretnék csatlakozni a jogi szakvizsgára készülők csoportjához. Megtennétek, hogy megkülditek a közös e-mail hozzáféréséhez szükséges adatokat az alábbi címre: pigniczki.katalin@gmail.com

Előre is köszönöm!

minona7 # 2017.09.22. 08:01

Kedves Fórumozók!

Elviekben sikerült megfejtenem a közös e-mail cím jelszavát:

email cím: jogiszakvizsga.c@gmail.com
új jelszó: Vegyes2017

Mindenkinek jó felkészülést és sok-sok szerencsét kívánok a vizsgához!

TimiDb2017 # 2017.09.25. 20:57

Sziasztok!
Szeretnék hozzáférést kérni a közös anyagokhoz.email címem: barcsai.timea@freemail.hu

Nagyon köszönöm!
Sikeres felkészülést mindenkinek!

Zsuzsi1990 # 2017.09.28. 12:20

Sziasztok!
Keresném a Dialóg Campus Kiadó - Az Európai Unió joga című szakvizsga felkészítő kötetet. (2015)

Aki rendelkezik ilyennel, és megválna tőle, keressen. :)

E-mail címem: drbotazsuzsi@gmail.com
Köszönöm.

kisduncen # 2017.09.29. 07:50

Sziasztok!

Vizsgakérdéseim:

• Alkotmány/Közig: képviselőtestület, közvetlen diszkrimináció, konstruktív bizalmatlansági indítvány
  • EU.: Tanács, irányelvről minden
  • Munka/TB: azonnali hatályú felmondás, öregségi nyugdíj, csecsemőgondozási díj.

Eladóvá váltak a következő könyveim:

• Karoliny-Komanovics (stb.): Az Európai Unió joga, 2015. Dialóg Campus, 4.000,- Ft (eredeti ár 5.980) Aláhúzva, gyakori vizsgakérdések külön jelöve, hatályosítva
  • Tóth András: Közigazgatási jog (helyi önk.-ok és általános hatáskörű államig.-i szervek + Ket.), 2016 Patrocínium kiadó, 3.000,- Ft (eredeti ár 4.300,- Ft) Aláhúzva félig, gyakori vizsgakérdések külön jelöve
  • Jakó Nóra- Mikes Lili- Szabó Zsolt: Alkotmányjog, 2016., Patrocínium kiadó, 2.500,- Ft (eredeti ár 4.200,- Ft) Aláhúzva, gyakori vizsgakérdések külön jelöve
  • Homicskó Árpád Olivér: Társadalombiztosítási jog, 2017., Patrocínium kiadó, 2017., 3.500,-Ft (eredeti ár 4.300,-Ft) Gyakori vizsgakérdések aláhúzva.

Ezeken felül az összes megjelölt jogszabályt kinyomtatva ajándékba adom.
A csomagot lehetőleg egyben szeretném eladni egy valakinek összesen 13.000,-Ft-ért. Az átvétel Budapesten lehetséges.
Érdeklődni az alábbi e-mail címen lehet: kisduncen@freemail.hu

minona7 # 2017.09.29. 08:25

Kedves Fórumozók!

A 2015-ben megjelent, Az Európai Unió joga című Dialóg Campus-os jogi szakvizsgára felkészítő könyvet keresem.

Amennyiben valakinél eladóvá válik, kérem szépen jelezzen az alábbi elérhetőségen:

kcsilla407@gmail.com

Előre is köszönöm!

szakvizsga2015 # 2017.10.01. 09:48

Sziasztok!

Ezen a héten voltam vizsgázni ebből a részből, a következő kérdésekre emlékszem:

Alkotmányjog, közigazgatási jog: hátrányos megkülönböztetés, sommás eljárás - függő hatályú döntés

Munkajog, társadalombiztosítási jog: munkaszerződés módosítása, vezető állású munkavállalóra vonatkozó különbségek, bérvédelem...

Európa jog: rendelet, határozat tulajdonságai, ügyvédi hivatás gyakorlása más tagállamokban (megnevezés használata)

Volt több kérdés is, de nem emlékszem rájuk. Maximális jóindulat vezette a vizsgáztatókat, aznap mindenkinek sikerült. Nekem ez volt az utolsó részvizsgám, köszönöm az előzőeknek a kérdések megosztását, mert hasznos volt.

Üdv.

Lotti_05 # 2017.10.02. 11:23

Segítséget kérek tőletek barátnőmnek,aki nem fórumozó, viszont ma volt írásbelizni alk-közigből.
Ha jól értettem,az volt a feladata, hogy az Ogy. törvényt fogadott el az ebadóról, majd később vh.rendeletben szabályozta a kutya, kutyatartó fogalmát. A jogszabály a kihirdetéssel vált hatályossá. Kérdés: megfelel-e az alkotmányos szabályoknak az ebadóról szóló törvény.
Szerintem jól válaszolt (mármint hogy nem az ebadó a lényeg ebben, hanem a Jat. alapján kellett a véleményt kifejteni), de akinek volt ez már írásbelin esetleg, légyszives írja meg a tuti jó megoldását: bek.melinda@gmail.com.
Köszönjük szépen!

Gabi1988 # 2017.10.02. 12:56

Sziasztok!
Érdeklődni szeretnék, hogy nagyjából mennyi idő szükséges a felkészüléshez a "C" vizsgarész tekintetében?! Nyilván sok tényezőtől függ (ki milyen gyorsan tanul, kinek mennyi ideje van család, munka stb mellett), de mégis?!
Segítségeteket nagyon szépen köszönöm!

konyvek # 2017.10.03. 05:11

Sziasztok!
Korábban meghirdetett könyvek közül már csak az alábbiak eladók:
Dialóg Campus:
Vókó György: Büntetés-végrehajtási jog és szabálysértési tételek Hatodik kiadás 4500 Ft (eredeti ár: 5980 Ft)
Az Európai Unió joga (Dr. Jeney Petra, Dr. Kende Tamás, Dr. Lövenberrg Viktória) harmadik kiadás 3500 Ft (eredeti ár: 4500 Ft)
Budapesten történő átvétel!!
jogszakvizsgakonyvek@gmail.com

szakvizsga2015 # 2017.10.03. 11:58

Kedves Gabi1988!

Én bruttó 3 hónapot, nettó 6 napot tanultam. A Dialóg Campusos könyvekből. Ezeket kétszer olvastam el darabját. Az eredményeim nem igazán tükrözik a befektetett időt, de ebben a fáradtság is közrejátszott. Se tételsort nem nézegettem, a törvényt se igazán, csak a Ket.-re volt időm. Annyi, hogy a sommás eljárás csak a törvényben van benne, a könyvben nincs és kérdezték, nemcsak tőlem.

Aki nem érzi elég motiváltnak magát a tanulásra, ajánlom a Forest App nevű alkalmazást. (Android-ra biztos jó, nem tudom a többit)

konyvek # 2017.10.03. 15:41

Sziasztok!
Korábban meghirdetett könyvek közül már csak az alábbi eladó:
Dialóg Campus:
Vókó György: Büntetés-végrehajtási jog és szabálysértési tételek Hatodik kiadás 4500 Ft (eredeti ár: 5980 Ft)

jogszakvizsgakonyvek@gmail.com

noamyy # 2017.10.06. 07:17

Sziasztok!

Eladnám szakvizsga felkészítő könyveimet:

Dialóg Campus:
Közigazgatási jog, ötödik átdolgozott kiadás 2015 3500 Ft (eredeti ár:5980 Ft)
Az Európai Unió joga, harmadik átdolgozott kiadás 2015 3500 Ft (eredeti ár:5980 Ft)

Patrocinium kiadó:
Alkotmányjog 2015 2500 Ft (eredeti ár:4200 Ft)

Érdeklődni az alábbi e-mail címen lehet:
nemeth.noemi86@gmail.com

Scenn # 2017.10.06. 08:48

Sziasztok!

A következő jogi szakvizsga könyvet keresem megvételre:

Munkajog és társadalombiztosítási jog (Dialóg Campus Kiadó, 2013)

Gabi1988 # 2017.10.06. 08:49

Kedves Szakvizsga2015!
Nagyon szépen köszönöm a segítségedet!!!
Engem korábban elriasztottak, mert azt mondták, hogy több hónapos felkészülési időt igényel, amit kicsit túlzásnak véltem, ezért gondoltam megkérdezem azokat, akik már ezen túl vannak. Nyilván kell rá időt szánni, de talán nem több hónapot. Persze, mint írtam, mindenki másképp tanul, és más az időbeosztás.
Mégegyszer köszönöm és további szép napot kívánok!
Üdvözlettel, Gabi

szakvizsga2015 # 2017.10.06. 15:02

Ohh, mennyire eltérő :) Nekem meg - kevés kivétellel - mindenki azt mondta, hogy pár napot/hetet, de maximálisan 3 hetet tanult. Igaz, akkor 12 órában.

Viszont az is számít, hogy miben van gyakorlatod, mi maradt meg az egyetemről, de ezt tudja mindenki.