szakvizsga - "C" rész (alk, közig, TB, EU...)

Diandra # 2011.11.22. 13:27

köszi a válaszokat!

erre mondjon vki példát, hogy ez mi a fenét takar:

egyes társadalombiztosítási ellátások igénylése soráni baleset üzemi balesetnek minősül...

drkriszti # 2011.11.22. 13:45

Jó lenne 1 nappal idősebbnek lenni...így, vagy úgy, de szeretnék már túl lenni ezen a rohadt szóbelin...

Még próbálom nézegetni a tételeket, de ez már olyan, mint halottnak a csók. :/ Tanács az utolsó napra, órákra? :s

bogarock # 2011.11.22. 13:56

drkriszti: nyugtató teakeverék :) Csak nyugi, én azzal nyugtatom magam, h nem múlik rajta az életem és ez csak egy vizsga, mikor mekkora problémák vannak az életben. Mi ez azokhoz képest.. Tudom, h bullshit, de néha bejön:)
Ja és egy a fontos, Te mindent megtettél, és tiszta a lelkiismereted.

Pannie # 2011.11.22. 13:59

Hajrá fiúk, lányok! Sokat gondolok rátok, nekem még, már csak 2 hét...

Diandra:
szerintem arról van szó, pl, amikor anyuka bemegy gyerekért az oviba munkából hazafelé menet, és megcsúszik a jégen. Alapesetben ez sima baleset, de üzemi balasetnek minösül.

drkriszti # 2011.11.22. 14:32

Bogarock, adhatnál a nyugalmadból...;) Akkor Te már nem is "tanulsz"?

bogarock # 2011.11.22. 14:41

drkriszti: áh, nehogy azt hidd, h én nyugodt vagyok, csak ezeket szoktam mondogatni magamnak. Dehogynem tanulok, ma meg holnap még az egész alk-köziget át kéne néznem, de már annyira nem megy...

Diandra # 2011.11.22. 15:09

KITARTÁS E HETI ÁLDOZATOK!!! azért jó nektek, hogy már a héten átmentek a vizsgán :-) és utána lazulás jön.

nekem tegnap este óta fáj a bölcsességfogam, hangosan ki se merem mondani, remélem nem robban be, mert akkor én meg felrobbanok :-(

amúgy bár nem értem a tb végére de elkezdtem ismételni párhuzamosan. mit nem mondjak vannak részek amelyek olyanok mintha japán szakirodalmat olvasnék. ja és csak a gyik szerint ismétlek, azt szeretném kétszer átvenni és ámen. örülök ha ennyi belefér.

drkriszti # 2011.11.22. 15:10

Gondoltam bogarock, hogy nálad sem annyira egyszerű a helyzet, mint ahogy azt írod. Az lenne a nem normális, ha nem így lennénk. ;)

Én most az eu-t bogarászom, a munkát délelőtt letudtam. Elképedek azon, hogy mennyire nem emlékszek arra sem, amit pár napja már egyszer átvettem. :(

bogarock # 2011.11.22. 19:02

az alkotmány gyíkok között olvasok menekült, menedékes fogalma meg jogaik meg ilyesmi...ez kell, honnan? (én szakvizsga könyvből tanulok, de ilyen nem volt benne....)

drkriszti # 2011.11.22. 19:22

Bogarock! Nincs ilyen tétel, nem kell!!! ;)

bogarock # 2011.11.22. 19:40

gyerekek, egy valamit ne csináljatok, a facebookon a novissima oldalán ki vannak posztolva az idei gyikokat, ne nézzétek meg őket, én kínomban hisztérikus röhögőgörcsöt kaptam....

cimó # 2011.11.22. 19:50

Bogarock, nem vagyok fennt fb-on, annyira rossz?

Diandra # 2011.11.22. 19:51

én épp tegnap botlottam bele (nem véletlen:-) és még ma is azon agyaltam, hogy mi a fene a munkáltató szakszervezet?

Diandra # 2011.11.22. 22:25

mai munkás, bár ez tb:

munkavállaló üb-t szenved, baleseti táppénzt kap, mert nem viselte munkája közben a védőszemüveget, mert az kényelmetlen volt neki, ezért a szemébe ment valami, A munkáltató tudta, hogy nincs rajta szemüveg, de nem foglalkozott vele. Fizetési meghagyást kapott az eb-től és bírósághoz fordult a fizetési meghagyás hatályon kívül helyezésért. Írjak elsőfokú indokolt ítéletet! A csavar az volt benne, hogy előtte volt polgári bíróságon, ahol kármegosztást állapítottak meg neki a közrehatásuk alapján.

na ez vagy rosszul van leírva, vagy direkt ilyen sz.r vagy velem van baj. tbből alig van elérhető jogeset...

tsmarcsi # 2011.11.23. 06:51

Dr.Kriszti!

A feladatodhoz leírnád a megoldást is? Köszi!

Diandra # 2011.11.23. 10:38

most hívtak, hogy az írásbelimet áttették 28ról 29re...jön akkor valaki? cimo téged nem hívtak?

cimó # 2011.11.23. 11:25

nem hívtak, mondták h miért?

cimó # 2011.11.23. 11:39

Szerintem én nem is adtam meg telefonszámot...

Diandra # 2011.11.23. 11:56

nem.

mondtam remélem azért hívnak mert megajánlott jegyet kínálnak:-) de nem.

Diandra # 2011.11.23. 15:42

ma volt a kollegám, sikerült neki (és ez volt az utolsó is egyben neki :-) kérdései:

eu: polgári jogi együttműködésünk hogy néz ki az euval, előzetes döntéshozatal magyar viszonylatban, indirekt adós jogeset, marleasing ügy, daly mail ügy.

mástól kérdezték euból: csatlakozási klauzula alkotmánybírósági határozatokon keresztül (vááá) ne bis in idem elvről minden

alk-közig: egyesülési jog, adatok zárt kezelése, bizottságok az önkormányzatoknál

munka: átirányítás, kirendelés, kiküldetés, munkáltató kártérítési felelőssége, árvaellátás

4en voltak, 2 bukott euból, az oitban vizsgázott.

Diandra # 2011.11.23. 15:45

daily

bogarock # 2011.11.23. 17:01

nem csodálom, h buktak euból. de csak euból? mert az még a jobbik este, h nem buktatták meg másból őket, h lehetőleg az egészet meg kelljen ismételni...

bogarock # 2011.11.23. 17:02

eset

drkriszti # 2011.11.23. 17:27

Szép jó estét! :)

Hírek a mai KIM-ben tartott vizsgáról.

A bizottságban 1 ügyvéd, és 2 alkotmánybíróságon dolgozó személy volt. Az ügyvéd alk-köziget, az egyik bíróságos, aki nő volt munka-tb-t, a másik bíróságos, aki férfi volt (orosz származású, nagyon kellett figyelni, hogy mit kérdez), eu-t kérdezett.

Én voltam a második, az előttem lévő fiút meghúzták kettőből is, szóval neki onemoretime...

Az írásbelimet fenntartottam, a választ elfogadták. :)

Alk-közig:

• az írásbeli feladatomhoz kapcsolódóan: mi van akkor, ha a köztársasági elnök megtagadja a kinevezést + hogyan kapcsolódik az országgyűléshez, a kormányhoz, a törvényalkotáshoz, megbízatásának visszavonása
  • közig. hatósági eljárás felfüggesztése
  • bírósági felülvizsgálat hatása a határozat végrehajtására
  • körjegyzőség

Munka-tb:

• munkaviszonyra vonatkozó szabály mit jelent az Mt-ben
  • esélyegyenlőségi terv
  • üzemi tanács, hol, mikor, mennyi időre, hogy választják, ki lehet tag, ki nem
  • köztisztviselők fegyelmi felelőssége
  • saját jogú és hozzátartozói nyugellátások felsorolása

Eu:

• rendelet, irányelv fogalma, tagállami kötelezettségszegések ezek átvételével kapcsolatban
  • hatáskörmegosztás
  • Vajnai-ügy

Ja, és a vizsgám sikerült!!!! :)

Kitartást azoknak, akik még küzdenek!! ;)

bogarock # 2011.11.23. 17:51

Éljen drkriszti!
Nagyon gratulálok, el sem tudom képzelni, micsoda örömöd lehet most!
Gratula!