Álláskereső jogászok

Impossible # 2011.03.26. 00:36

erről jut eszembe, bementem év legelején közig eljárásjog legelső előadásra nagy kedvvel és optimizmussal, hogy na most akkor be fogok járni, na ehhez képest alig bírtam kivárni a végét, de megamaradt egy mondat: "a közigazgatási anyagi jog felett a közigazgatási eljárásjog felhője lebeg" (T. A.)

Na ennél többre nem is emlékszem egész közigből, de államvizsga 5-ös. :DDD

Impossible # 2011.03.26. 00:33

"[...]közigazgatási tárgyú... Ha így is érdekel[...]" (Leg)

LOL!!!

nem tudom, mennyi köze lehetett az egyetemi közizgatási óráknak a valódi közigazgatáshoz, mindenesetre ezek voltak a legdögunalmasabb óráim :D

Legislator # 2011.03.25. 23:07

Bandeeraz: közigazgatási tárgyú... Ha így is érdekel, küldök (csak személyesen neked) egy linket...:-D.

Sunshine after the rain.

Impossible # 2011.03.25. 15:32

"Impossible, neked már régen érdemi munkát kéne végezned, hiszen már elvégezted."

a fellebbezés-írás érdemi munkának számít? azt már végeztem... kb. minimálbért kaptam érte

ha nantennek is ezt tanácsolod, felőlem... én jobbnak találnám, ha megtanulna 2 nyelvet tiszteségesen, szerezne fél-1 év gyakorlatot EU-s egyetemen (Mo.-t ebből a szempontból sem sorolom ide), aztán hazajönne (esetleg), és elmenne egy tisztességes munkahelyre, ahol adnak neki kb. 130 nettót, ill. kint maradna jódarabig, hogy a dupláját is megkaphassa.

pazs # 2011.03.25. 14:07

A bármilyen munkatapasztalatot egyetem alatt értettem - nanten: az is jó, amit kitaláltál, arra meg különösen, hogy kapcsolatokat építs, ami szintén fontos (pont, mint a nyelvtudás... valamelyik legyen legalább).
Impossible, neked már régen érdemi munkát kéne végezned, hiszen már elvégezted.

hunfrakk # 2011.03.25. 12:16

miért ne lehetne egyszerre csinálni mindet?

dolgozni minél előbb kell
amellett lehet nyelvet is tanulni

Impossible # 2011.03.25. 11:49

nanten,

ha ez a megrögzött álláspontod, akkor felőlem ezt is csinálhatod, én már alább kifejtettem, hogy ezt miért nem tartom még időszerűnek, és mik az előnyei annak, ha azt csinálod, amit ajánlottam. Olyan nagyon sok értelme nincs titkárnősködni, ellenben nagyon nagy jelentősége van annak, ha megfelelően képzed magad, felhozod a nyelvtudásod, elmész fél évre gyakorlatra külföldre, így sokkal jobb helyekre fogsz tudni pályázni, mint ha most beállnál elsőévesen titkárnő vagy stb-nek.

Állva kérik, ülve adják, alul nyalják, felül nyomják, mi az?

Bélyeg.

nanten # 2011.03.25. 11:23

Köszönöm a válaszokat.
Elsőévesként nem egy jogi csúcsmunkára gondoltam, hanem valamiféle adminisztrációs, rögzítős, "titkárnős" munkára. Arra tökéletes, hogy valami képem legyen, hogyan folyik ott egy munka, milyen a szellemisége stb.

bandeeraz # 2011.03.25. 08:21

Persze bármelyik nyelvet meg lehet tanulni, de ez már lehetőség és pénz kérdése. Csak az angol nyelvtanilag egyszerű, és jobban hozzáférhető a többinél. Ezért nem tudom elfogadni, hogy valaki, aki ráadásul egyetemet végzett értelmiségi, és vinni akarja valamire az életben legalább ezt az egyet ne tudja elfogadható szinten megtanulni 25 éves korára.

Egyébként mi az az OECD-monográfia?:))))

Impossible # 2011.03.24. 23:18

az is nagyon ráér :D

perzsát többen kedvelik, fogalmam sincs, miért, meg azt aztán mire tudják használni

hunfrakk # 2011.03.24. 15:03

volt szomszédom arab-angol szakra járt (PPKE-BTK), most pedig a perzsa nyelvet tanulja nagy élvezettel

Legislator # 2011.03.24. 14:55

De Orangeman, ne szerénykedj, hiszen te franciául, latinul, ógörögül, arabusul, és egy olyan nyelven is tudsz, amelynek momentán a neve sem jut eszembe, de sajátos írásrendszere van; aztán persze a fő profilod az angol és a kínai:-D.
K.Gy.? Soha nem hallottam ilyen nevű figuráról:-D.

Bandeeraz: attól tartok, a Cartoon Network-szintű nyelvtudás kevés mondjuk egy választékos nyelvezetű OECD-monográfia értéséhez. Persze több, mint semmi.

Sunshine after the rain.

Impossible # 2011.03.24. 12:17

bandi,

akkor ennyi erővel bármelyiket megtanulhatod közép fokon, kb. ugyanannyi értelme lesz, mint az angolnak.

orangeman # 2011.03.24. 10:59

senkit nem láttam a korosztályodból, aki ennyi nyelvhez értett volna

Az, hogy én beszélek két nyelven az nem túl sok. Vannak ismerőseim, akiknek három felsőfokújuk van.

A felmenő korosztályokból is csak Földi és Hamza professzorokat említhetném a jogászok közül, azonban orientalista érdeklődés nélkül.

Van egy ismerősöm az MTA Jogtudományi Intézetében, K.Gy. a neve, nem tudom ismered-e, aki tudtommal számos nyelven kiválóan tud, és orientalisztikai érdeklődése is van.

KBS: ez nem birodalmi hozzáállás, a nyelvtudás általános műveltség része, az angol pedig olyan rohadt egyszerű, hogy 10 éves gyerek cartoon networkből megtanulja. Ezért úgy vélem, legalább ennek a nyelvnek az elsajátítása elvárható egy egyetemet végzett „doktori“ címet viselő embertől…

Ez így van, de abban is egyetértek Kacsával, hogy a középfokú nyelvtudással nem lehet külföldiül dolgozni.

For God and Ulster

bandeeraz # 2011.03.24. 10:43

KBS: ez nem birodalmi hozzáállás, a nyelvtudás általános műveltség része, az angol pedig olyan rohadt egyszerű, hogy 10 éves gyerek cartoon networkből megtanulja. Ezért úgy vélem, legalább ennek a nyelvnek az elsajátítása elvárható egy egyetemet végzett "doktori" címet viselő embertől...

Legislator # 2011.03.24. 09:43

Kacsa1111 XD

Sunshine after the rain.

Impossible # 2011.03.24. 09:42

Biztos.

Azt meg nem hiszem, hogy egyenes arány áll fenn a "nem nyelvtudós" munkáltatók által felvehető jogászok száma és az ilyen munkáltatókhoz jelentkező munkavállalók száma között.

Kacsa1111 # 2011.03.24. 09:40

Kedves Berényi Miki,

ez akkor lenne igaz, ha a középfokú nyelvtudást elfogadjuk, mint nyelvtudást...
de inkább ne tegyük, mert középfokú nyelvtudással nem lehet külföldiül dolgozni. Tehát olyan, mintha nem is tudna azon a nyelven.

Kacsa11

Kacsa1111 # 2011.03.24. 09:38

Kedves Legislator,

őket ne említsd...;)

Kacsa11

Berényi Miki # 2011.03.24. 09:26

"több olyan jogász van, aki nem beszél nyelveket, mint olyan, aki beszél"

Ez biztos? Ugyanakkor, szerintem nagyságrendekkel több olyan munkahely van, ahol nem kell nyelvtudás (az, hogy a hirdetésbe divatból beleírják, egy dolog...). Szóval inkább a "nyelvtudós" munkahelyeken van kevés helyre relatíve sok jelentkező.

Impossible # 2011.03.24. 09:10

kbs,

nem tudom, szerinted miért nem logikus a gondolatmenetem:

mivel több olyan jogász van, aki nem beszél nyelveket, mint olyan, aki beszél, és mindegyik "fajta" dolgozni akar, valószínűbb, hogy több olyan jelentkező létezik, aki szinte csak magyarul tud, ezért ezek pedig túlkínálatot képeznek a másik táborhoz képest.

Kovács_Béla_Sándor # 2011.03.24. 08:49

Ugyan már. Nagyjából ugyanannyi jelentkező jut egy állásra ott is, ahol tényleg kell a nyelvtudás.

Bandi, érteném ezt a birodalmi hozzáállást, ha jenki lennél. De te állítólag magyar vagy...

Impossible # 2011.03.24. 07:50

Egyjogász,

"Nagyon sok olyan jogászi állás van, amelyben a munkavégzéshez az égvilágon semmi szükség nincs nyelvtudásra"

ezekre a helyekre tódul a nép (mert kb. csak magyarul tudnak), ezért aztán ezeken a helyeken kicsi esély van elhelyezkedni.

bandeeraz # 2011.03.24. 07:41

Egyébként nekem az a véleményem, hogy aki nem tud középszinten megtanulni angolul az egyetem végére, az ne is akarjon komoly jogász lenni. Én sem vennék fel egy ilyen embert.

Legislator # 2011.03.24. 06:37

Orangeman: nyugodtan beleírhatod magad, senkit nem láttam a korosztályodból, aki ennyi nyelvhez értett volna. A felmenő korosztályokból is csak Földi és Hamza professzorokat említhetném a jogászok közül, azonban orientalista érdeklődés nélkül.

Sunshine after the rain.