Nem is rossz ötlet ez az álláslehetőség :-)
Sosem késő pályát módosítani...
Álláskereső jogászok
emma
igazad van :-))
az sosem keso :-))
Iwikó
A STRABAG hirdetett jogi előadói pozíciót több oldalon is. Volt esetleg valaki interjún?
ha igen, kérem össze meg tapasztalait ezzel (STRABAG jogi előadói interjú) kapcsolatban!
köszönöm!
Egyébként az igaz, hogy változások várhatóak az ügyvédi működésre való jogosultság és a gyakorlati idő vonatkozásában? Ha jól tudom, 3 év után aki megcsinálta az egységes szakvizsgát, az lehet ügyvéd. (akkor is, ha 3 évet a közigben, vagy bárhol máshol dolgozott)
Viszont hallottam olyat, hogy ezen változtatni akarnak és később majd csak az lehet ügyvéd, aki a szakvizsga előtt ügyvédi irodában dolgozott....
Kedves siomnes,
az igaz, hogy ilyet akarnak bánátiék...az meg más kérdés, hogy miképpen verik ezt keresztül...
Kacsa11
Ezt már más is említette itt a Fórumon, tényleg kíváncsivá tesz hogyan gondolják ezt, mert így lényegében megszüntetik az jogászi pályák közötti átjárást.
Így rengeteg szakvizsgázott jogászt kizárnak ugyanis abból, hogy ügyvédek lehessenek, nem tudom milyen alapon. (Nagyon sok ügyvédet ismerek, akik sohasem voltak ügyvédjelöltek.)
De ha így van, vezessék be azt is, hogy jogtanácsos is csak az lehet, aki jogi előadóként dolgozott, közjegyző az, aki közjegyzőjelöltként, bíró, ügyész, aki fogalmazóként.
Ebből az is következik, hogy a jogászi diplomák és az "egységes" szakvizsgák között is különbséget tesznek, mert így ugyanolyan diplomával és szakvizsgával X. lehet ügyvéd, Y. pedig nem....
Az egységes szakvizsga, ami a jogi pályák közötti átjárhatóságot hivatott biztosítani... na azzal mi lesz?
Magyarország, én így szeretlek!
Nem mellesleg ez is baromság, mert az átjárhatóság nem a letett vizsgákon múlik. Annyira röhejes ez az egész, hogy nem is érdemes vele foglalkozni.
"A STRABAG hirdetett jogi előadói pozíciót több oldalon is. Volt esetleg valaki interjún?"
bűnöző akarsz lenni? :)
Cat981, ezt miért kérdezed? Egy jogi előadói állás hogy kapcsolódik a bűnözéshez?
Kedves Egyjogász,
pont erről van szó...most akkor vagy szüntessük meg az átjárást az egyes jogászi szakmák között vagy ilyen szabályokat ne is vessünk fel.
a kettő együtt nem megy.
Kedves siomnes,
bizonyára még nem vetted észre, de garázdálkodnak a fórumon olyan korlátolt egyének, akik véleménye szerint a "multi" egyenlő a bűnözéssel...
Kacsa11
" Az egységes szakvizsga, ami a jogi pályák közötti átjárhatóságot hivatott biztosítani… na azzal mi lesz"
Miféle átjárhatóság ?
Egyelőre ez csak egyirányú utca. Bárhonnan lehet valaki ügyvéd.
wotan,
Egyjogász és Kacsa hozzászólásaiból rájössz, én nem voltam túl egyértelmű. :D
Kedves wotan,
„Egyelőre ez csak egyirányú utca. Bárhonnan lehet valaki ügyvéd.”
és ez így is van rendjén, ha egységes a szakvizsga...
másfelől bár valóban ez a jellemző, de azért ismerek olyan volt ügyvédeket, akik most valamely cég jogi osztályát vezetik...vagy éppenséggel jelenleg ügyészként keresik a vajas kenyérre valót.
mindazonáltal most a szabályozásra gondoltunk (ha jól sejtem kedves Egyjogász).
az is egy megoldás, ha megszüntetjük az átjárhatóságot (a szabályozás szintjén - félreértések elkerülése végett), de akkor az egységes szakvizsgának is ugrik...ügyésznek, bírónak, ügyvédnek, jogtanácsosnak, közjegyzőnek stb. külön szakvizsgára lesz szüksége...
átjárni meg csak az járhat át, aki leteszi a vonatkozó szakvizsgát.
Sőt! hogy a "szakvizsga-gyűjtögetést" megakadályozzuk, a vizsga letételének lehetőségét ahhoz kellene kötni, hogy az aspiráns ténylegesen feladja addigi pályáját és megkezdi új karrierjét.
ez hogy hangzik?
csak egyre kell nagyon figyelni...nehogy a kamarának beleszólása legyen majdan az "ügyvédi szakvizsgába", mert akkor bánáti céhesédésről szóló (láz)álma megvalósulhatna...:)))
Kacsa11
És az nem oldható meg, hogy úgy ahogy van, eltöröljék a szakvizsgát? :D Az lenne a legjobb, legegyszerűbb, legcélszerűbb megoldás. Az adott munkahelyén úgyis megtanulja az ember, amit kell, olyan nagyon sok értelmét nem látom a plussz vizsgáknak. Ha nem tudja jól végezni a munkáját, akkor kirúgják, vagy nem mennek hozzá ügyfelek, aki megy, az meg magára vessen. Orvosokkal is ez a helyzet, működnek nagyon szar orvosok annak ellenére, hogy van vizsga is, meg továbbképzés is.
Kedves Impossible,
A szakvizsga szükségességének/létjogosultságának megkérdőjelezése (eddig) az én reszortom (volt)...:)))
Kacsa11
Majd ha levizsgáztál, eltöröltetjük. :D
Szerintem csak átalakításra szorulna. Például aki egy nagyobb gazdasági joggal foglalkozó irodában dolgozik, annak utána ne kelljen szakvizsgáznia büntetőjogból és természetesen ne is végezhessen utána védői tevékenységet.
Kedves siomnes,
ámen!:)
Kacsa11
Találóskérdés.
Régen mi különböztette meg a jogtanácsosi szakvizsgát a többitől?
részemről szabad a gazda.

kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02