utazási költségtérítés


janoskiss # 2008.01.20. 13:40

Tisztelt fórumtagok!

Egy közeli ismerősöm kért tőlem tanácsot a következőkben.
Munkahelye és lakhelye között havi buszbérletet vesz, saját nevére és címére kért számlát kell leadnia a munkahelyén (a bérletet sem előre, sem utólag nem kéri a cég), és a bérlet árának 80 %-át utazási költségtérítés gyanánt visszakapja.
Kérdése a következő volt: elviekben - ha valahogy máshogy meg tudná oldani a munkába járást -, megtehetné-e, hogy megveszi a bérletet, kér róla számlát, majd másnap a bérletet visszaváltja a pénztárban, a számlát pedig leadja a cégnél, és megkapja a bérlet árának 80 %-át? Ha számla nélkül valóban vissza lehet váltani a bérletet, hogy védekezik ez ellen a busztársaság, vagy a munkahely? Milyen jogi következményei lehetnek? Úgy vélem, hogy busztársaságot anyagilag nem károsítaná meg, a munkahely pedig számla ellenében kifizetné a 80 %-ot, utána már nem érdekli, hogy a dolgozó hogy oldja meg a munkába járást?

Kovács_Béla_Sándor # 2008.01.20. 14:24

Vissza lehet váltani a bérletet a Volánoknál? egyébként csalásgyanús.

monalisa1 # 2008.01.20. 17:13

A munkáltatónak igazolja hol is lakik, a Volán honlapján meg részletes tájékoztatás van: "A" helyiségtől "B" helyiségig mennyi a km, és annak alapján mennyi is a havi bérlet = a munkahely egyszerűen és százalékos arányban költségtérit. A cégnek közömbös, hogy a dolgozó hogyan- mivel jut el a munkahelyre és onnan haza. (A Máv utazási bérlettel kapcsolatban is hasonlóan.)

efi99 # 2008.01.20. 18:17

Ezért kéne buszjegyeket vetetni (egyben a maszek utazás is kizáródna), nem bérleteket és azokat téríteni. A t. hozzászóló lehet, hogy szeretne egy jót spórolni, én viszont nem feltétlen óhajtom a munkáltatója által árult árut/szolgáltatást emiatt 2,6%-kal drágábban megvásárolni.

Kovács_Béla_Sándor # 2008.01.20. 20:19

Megint tévedsz, monalisa. És megint milyen magabiztosan...

Jack13 # 2008.01.20. 21:25

A munkáltató egész odáig helyesen jár el, hogy a nevére szóló számla alapján annak 80%-át megtéríti a munkavállalónak, viszont hó végén a bérletet is be kellene gyűjtenie. Majd egyszer jól megbüntetik és azután így fog eljárni...

tarkabarka # 2008.01.20. 21:47

Hmm... érdekes felvetés!
kbs, miért téved monalisa? én egyetértek vele. Ha tényleg vissza lehet váltani a bérletet, és a munkáltató tényleg nem kéri hó végén a bérletszelvényt, akkor a 80% tiszta haszon, s még bűncselekményt sem követ el? Mellesleg: hogy bukhatna le a kedves munkavállaló? sehogy.

efi99 # 2008.01.21. 07:12

tarkabarka
Tulajdonképpen tök fölösleges a Volánnak bérletet is adnia. Elég, ha ad egy számlát arról, hogy majdnem adott egy bérletet, és akkor a kedves ügyfélnek nem kell mégegyszer befáradnia...sőt a legegyszerűbb lenne, ha a munkáltató automatikusan utalná a pénzt a munkavállalónak minden laca-faca nélkül, mert utóbbinak úgyis joga van busszal utazni, és akkor minek ez a sok adminisztráció.

efi99 # 2008.01.21. 07:12

tarkabarka
Tulajdonképpen tök fölösleges a Volánnak bérletet is adnia. Elég, ha ad egy számlát arról, hogy majdnem adott egy bérletet, és akkor a kedves ügyfélnek nem kell mégegyszer befáradnia...sőt a legegyszerűbb lenne, ha a munkáltató automatikusan utalná a pénzt a munkavállalónak minden laca-faca nélkül, mert utóbbinak úgyis joga van busszal utazni, és akkor minek ez a sok adminisztráció.

efi99 # 2008.01.21. 07:12

tarkabarka
Tulajdonképpen tök fölösleges a Volánnak bérletet is adnia. Elég, ha ad egy számlát arról, hogy majdnem adott egy bérletet, és akkor a kedves ügyfélnek nem kell mégegyszer befáradnia...sőt a legegyszerűbb lenne, ha a munkáltató automatikusan utalná a pénzt a munkavállalónak minden laca-faca nélkül, mert utóbbinak úgyis joga van busszal utazni, és akkor minek ez a sok adminisztráció.

monalisa1 # 2008.01.21. 09:15

Ameddig a dolgozó igazolja, hogy x helyiségből jár be y helyiségbe dolgozni, addig utazási költsége merül fel - a többi a Volán és/vagy a Máv km/bérletjegy táblázatból leolvasható, a költségtérítés pedig a hatályos rendelkezés szerinti százalékos megtérítésű.

Mert pl. ha 1-5 ember ül az autóban és egyazon helyiségbe járnak be, a költségtérités vélem mindegyikőjüknek jár - holmi utazási bérlet felmutatása nélkül is.

Kovács_Béla_Sándor # 2008.01.21. 10:55

Efi, Jack13 már mondta: a munkáltatónak nem csak a számlát, hanem a bérletszelvényt is el kell kérnie.

Kovács_Béla_Sándor # 2008.01.21. 10:56

Elnézést: természetesen tarkabarkának ment a poszt.
Monalisa állj le! Nem csak mondtuk, el is magyaráztuk, miért tévedsz.

tatti # 2008.01.21. 12:03

Ezt a MÁV úgy hidalja át, hogy ha számlát kérsz a bérletről, ráütik egy bélyegzővel hogy "KP számla kiadva".

monalisa1 # 2008.01.21. 14:11

Béla
Tudomásul veszem az intelmet: leállok, de akkor sem értek vele egyet - túlontúl bürokratikus. Annak a szegény proletárnak valahogy csak be kell jutnia a munkahelyére és onnan haza, így a munkahely különösebb adminisztratív ügyintézés nélkül is elfogadhatná és téríthetné a legolcsóbb tömegközlekedési eszköz használatának díjtételét bármiféle bérlet és/vagy menetjegy bemutatása nélkül is. (Mert ha szép az idő, egy jó kondiban lévő fiatalnak 10-20 km akár le is kerekezhető, ergo minek a büdös buszra/vonatra szállnia.) Meg különben is: az autó v. a bicaj is háztól házig visz, míg a tömegközlekedési eszköz legközelebbi megállója/állomása lehet hogy 1-2-3 km-re található csak. És akkor pluszban kutyagolhat oda és haza is majd.

Leálltam...

tarkabarka # 2008.01.21. 18:15

Tatti
a máv mit hidal át azzal, hogy ráütik a bérletre, hogy "kp számla kiadva"? ezt ott is meg lehetne csinálni, nem?
szóval: 1. hogy bukhat le? 2. mi a bűncselekmény? (már ha van) kíváncsi vagyok!

Endura # 2008.01.22. 16:11

Sziasztok!Most vagyok itt először.Tavaly május óta dolgozom a lakóhelyemtől 80km-re.Csak most tudtam meg,hogy a munkáltatónak kötelezően kellene adni költségtérítést a munkába járáshoz.Szerintetek hogy tudnám a munkáltatótól előző évre visszamenőlegesen behajtani a ki nem fizetett költségtérítést?előre is köszi

Endura # 2008.01.22. 16:14

Még valami:a munkahelyemen senki nem hívta fel a figyelmemet arra,hogy járna az utazási költségtérítés és tegnap is csak azt mondták,hogy adható,de nem kötelezően.

Kovács_Béla_Sándor # 2008.01.22. 17:39

Ha megvannak a bérleteid, akkor add át őket, és kérd a térítést. (Másolatot azért csinálj róluk.)

Endura # 2008.01.24. 09:57

Sajnos nincsenek meg a bérletek,hiszen nem is tudtam és nem is világosítottak fel,hogy járna a költségtérítés nekem.A munkatársaim mind helybeliek,csak én vagyok egyedül bejárós.Nincs a nevemen gépkocsi,tehát arra sem adhatnak költségtérítést visszamenőleg.

Kovács_Béla_Sándor # 2008.01.24. 11:44

Elment a hajó.

denestot # 2008.03.11. 07:32

Tisztelt Fórumtagok!

Munkábajárás költségtéritéssel kapcsolatban kérem segítségüket,véleményüket.
Barátnőm aki közel 6 éve áll egy cég alkalmazásában,annak budapest 13. kerületi üzletében dolgozik negyedmagával.
Eddig budapesten lakott így "csak" BKV bérletre volt szüksége munkábajáráshoz.Mivel kapcsolatunk kezd komolyra fordulni úgy döntöttünk hozzám költözik.Érdre.Leszögezném nem egy futó kalandról van szó úgyhogy ideiglenesen be is jelenkezett az én lakóhelyemre...
Innen szüksége van munkábajáráshoz egy 20 km-es Volánbusz bérletre.BKV+Volán így havonta 20 ezer csak utazásra.
A főnöke felé irányuló kérdésre hogy téritse a volán bérletet nemleges választ kapott.
Kérdésem lenne hogy mi pontosan a MT legújjabb rendelete a munkábajárás költségtéritését illetően?Köteles e a munkáltató vagy csak rajta múlik hogy fizet e vagy nem?
Érdemes e a törvénnyel harcolnunk vagy inkább nézzünk közelebb munkahelyet?

Válaszukat előre is köszönöm

Tóth Dénes

korielandi # 2008.04.26. 05:54

Munkahelyem olyan indokkal bocsájtott el két dolgozót,
hogy ezentúl nem akarja fizetni az utazási költségtérítésüket.Vidékről jártak be Budapestre vonattal.
Tudjuk, hogy nem törvényes az eljárás mégis megtörtént.
Kérdésünk a költségtérítés hátteréről szólna:
Mennyit tud a vállalat az államtól visszaigényelni a dolgozóknak kifizetett utazási költségtérítésből.
Van-e alapja az olyan indoknak miszerint
"már nem tudja fizetni" az összeget ?
Miért nem áll érdekében vidéki dolgozót foglalkoztatni?
Milyen hátrányok érik a vállalatot ?

Köszönettel:

Korielandi

csillus86 # 2008.04.26. 08:42

Tisztelt Fórumosok!

Édesanyám kilépett munkahelyéről. A cégnél, ahol dolgozott leadta az aktuális lejárt bérletét mindig.
Amit utólagosan fizettek neki. Most pedig észre vette kb.2 hete (3-4 hete lépett ki), hogy egy havi máv bérlete nem szerepel neki, nem fizették ki neki. Lemásolta a bérlapjait és beküldte, hogy láthassák miről is van szó, tehát alátámasztotta igényének jogosságát. A ex :) munkahely meg hebeg-habog...először azt mondták neki, hogy utolagosan fizetik a bérleteket (logikusan). Mondta, hogy ezzel eddig is tisztában volt, de akkor is hiányzik az egyik bérpapírról is a térítés. Aztán kitalálták, hogy náluk előre van kifizetve a bérlet, de akkor is hiányzik egy.....szóval a lényeg, hogy mellébeszélnek az "ex"-ek...
Arra lennék kiváncsi, hogy hová lehet fordulni ilyen problémával,valamint milyen tv-re vagy kormr-re lehet hivatkozni.

Előre is köszönöm.

Üdv,
Csilla

noanoa # 2009.09.15. 15:42

Az ország egyik városából Budapestre költöztem (albérletbe), mert ott találtam munkát. Az állandó lakcimem továbbra is a vidéki város maradt.

Kérdésem: Ha hétvégenként hazautazok, tartozik-e tériteni valamilyen mértékben a munkáltató az utiköltségemet (vonat)?