utazási költségtérítés


wers # 2020.02.11. 05:09

a lakóhely vagy tartózkodási hely, valamint a munkavégzés helye között munkavégzési célból történő helyközi (távolsági) utazással

Ez teljesen egyértelmű. A munkáltatód jól tudja, jól érti. (gyanítom nem ma kezdte értelmezni)

kissagi # 2020.05.12. 09:13

Szép Napot!

Vidéki dolgozó vagyok, de a fővárosban dolgozom. A vonatbérletemet, mint minden hónapban megvettem márciusra. Ez az adott hónap első napjától a következő hónap ötödik napjáig érvényes.
Home officban dolgozom március 20-a óta - itthonról tanítok, de ügyeletben bent voltam április első hetében -akkor még érvényes volt a bérletem.
A munkáltatóm (KLIK) nem hajlandó a teljes havi bérlet összegét kifizetni, csak tört hónapra. Ezt április elején közölték.

Kérdezem, joga van ehhez?
Hiszen nem közölte, még a bérletvásárlás előtt, hogy nem fogja kifizetni a bérletet csak azokra a napokra, mikor bejártam.
Mint pedagógusnak fel volt ajánlva, ha nem tudom otthonról megoldani a távoktatást, akkor bejárhatok - de lehetőség szerint ezt ne tegyük meg. Azt viszont nem közölték, ha nem járunk be (és otthonról dolgozunk, a kötelezőnél jóval magasabb óraszámban), akkor nem fizetnek bérletet.
Az iskolánkban ez több, mint 10 pedagógust érint.

A válaszhoz kérném a megfelelő paragrafusokat is, mert én nem leletem egyet sem. Reklamálni meg csak ezzel tudunk a kollégáimmal.

Mielőbbi válaszukat előre is köszönöm.
Üdvözlettel
K.Á.

gerbera317 # 2020.05.12. 09:46

39/2010. Kr. a munkába járással kapcsolatos utazási költségtérítésről: 3. § (1) A munkáltató megtéríti a munkavállaló munkába járását (…) bérlet vagy menetjegy árának (2)-(3) bekezdésben foglalt mértékét, amennyiben a munkavállaló b) menetrend szerinti országos, regionális és elővárosi autóbuszjáraton utazik a munkavégzés helyére, továbbá, ha hazautazás céljából légi közlekedési járművet vesz igénybe. (2) A munkáltató által fizetett napi munkába járással kapcsolatos költségtérítés a bérlettel vagy menetjeggyel való elszámolás ellenében azok árának legalább 86%-a.
A kormányrendelet szerint a bérlet árának meghatározott mértékét kell megtéríteni, és a meghatározott mérték kiszámításánál még csak utalás sincs arra, hogy a felhasználás arányát is figyelembe kelljen venni.
Tudomőására kell hozni a KLIK-nek, hogy ha nem a jogszabályban foglaltak szerint fizet költségtérítést, jogorvoslattal fognak a tanárok élni. Ezt külön bekezdésbe szedve, vastagon kiemelve, felkiáltójellel a végén kell belefogalmazni az ellenkérelembe (szerinted: reklamációba). Az se baj, ha az igazgató is egyetértőleg ellenjegyzi a kérelmet.

Ida666 # 2020.07.07. 07:25

Kedves Fórumozók!
Tudnátok abban segíteni, hogy hol tudom bejelenteni, ha a Munkáltató nem akarja fizetni a helyközi utazási költésgtérítést?

A Munkaügyi Felügyelőséget kerestem, 4 hölggyel is beszéltem, de ők nem illetékesek és nem is tudják, milyen szervet kell hívni.

wers # 2020.07.07. 08:06

http://www.kormanyhivatal.hu/…gatasi-szerv

Pedig hozzájuk tartozik (ha jó irodát hívtál)
De ne telefonon keresd őket, hanem írásban tegyél bejelentést. Arra kötelesek válaszolni ill. továbbítani az illetékes irodának.

Küldjed a Megyei/Fővárosi Kormányhivatal Munkavédelmi és Munkaügyi Szakigazgatási Szervhez.

melós678 # 2020.07.13. 16:06

Szép napot.
Pár hónappal ezelőttig vidékről jártam dolgozni és most a korona vírus alatti leállás alatt vissza költöztem a városba ahol van a munkahelyem. 1.5 hónapig nem adtam le a papírt hogy lemondjam a benzinpénzt. De mikor eszembe jutott azonnal leadtam , és visszamenőleg is lemondtam , így már 3.5 hónapja nem kértem benzinpénzt (mert nem dolgoztunk, utána meg visszamenőleg lemondtam) Ezzel elvileg nem is lenne gond , a HR-es azt mondta hogy 3 hónap a papír leadási határideje. De ezt a dolgot a műszakvezetőm megtudta és meggyanúsított hogy loptam a benzinpénzt már egy éve , mintha nem tudta volna hogy honnan járok. (Tette ezt bosszúból mivel elmondtam a HR-en hogy veri a dolgozókat és most kirúgták.) Kb egy hónappal ezelőtt jelentett engem (miközben az eljárás már fojt ellene) a HR-en , és két hete rúgták ki.
Az a gond hogy én már visszamenőleg nem tudom bizonyítani hogy nem loptam a benzinpénzt , mert nem saját kocsival jártam , és már lassan 4 hónapja nem is kértem a térítést.
De nagyon fenyegetett engem hogy bíróság elé fog citálni.
És azért kicsit aggódom hogy mi lesz ha hatósági eljárás indul ellenem ez miatt vagy csak simán kirúgnak mert elhitték neki.
Mit lehet ilyenkor tenni ? Vagy egyáltalán van miért aggódnom ?
A segítséget előre is köszönöm.

wers # 2020.07.14. 03:59

A lakcím igazolványodon mi szerepel/szerepelt?

melós678 # 2020.07.14. 06:19

Tartózkodási helynek a messzebbi város van megadva ahonnan jártam.
Lakcímnek pedig a város ahol felnőttem.
A kártyámon nincs is helyi lakcím.

wers # 2020.07.14. 06:43

Akkor részedről rendben van. Ne izgulj.

Vedóra # 2020.11.13. 18:19

Szép napot.
Egy megyei jogú város kertvárosi részén lakom, a város ipari parkjában dolgozom. Napi szinten 35 km-t teszek meg oda-vissza. Mivel a településrész a városhoz tartozik, így a munkáltatóm megtagadta a munkábajárás támogatását, lévén helyi lakosnak számítok. Hivatalosan átjelentkeztem a szüleimhez, a lakcímkártyámon lakóhelyként a várostól 25 km-re lévő település szerepel, tartózkodási hely nincs megadva. Kérhetek-e így támogatást, miközben tudják, hogy nem a lakcímkártyámon szereplő címen lakok. Köszönöm!

drbjozsef # 2020.11.13. 19:19

Vedóra,

Kérni kérhetsz, hiszen kérni bármit lehet.

Ugyanakkor ha ilyet kérsz, akkor a lakcímkártyád bemutatásán kívül alá kell írnod egy nyilatkozatot, ahol büntetőjogi felelősséged tudatában nyilatkozol, hogy az adott lakcímen laksz életvitelszerűen.

Ha nem tudnák, és nincs rosszakaród, akkor talán nem lenne nagy a lebukás veszélye, de akkor se igen javasolt hamisan nyilatkozni. De így, hogy tudják...

fekettma # 2020.11.25. 18:15

Kedved Fórumozók!

Tanácsot / segítséget szeretnék kérni tőletek.

Jelenleg egy Rum nevezetű vas megyei településről járok dolgozni Szombathelyre (szülői ház). Innen napi gépjárművel történő utazási költségtérítést kapok.
A Barátnőm budapesten kapott a szüleitől lakást és ott is tartózkodik az idő nagy részében. -több mint másfél éve.
Hétvégente én is Budapesten tartózkodom, viszont hétköznap a munka miatt Rum-ból járok be dolgozni.

A kérdésem az lenne, hogy ha lakóhelyként Budapest van megjelölve a lakcímkártyámon (hiszen ha nem megyek dolgozni, akkor ott élek a párommal) és Rum csak tartózkodási helyként van bejelentve (hétköznap ott tartózkodom), akkor jogosult vagyok a további napi munkábajárás költségtérítésére, valamint ezzel egyidejűleg a hazautazási utiköltség térítésére is?
A HR-es kolléga szerint vagy a napi költségtérítést állják, vagy a hazautazást. Ha mindkettőt igényelném, akkor adócsalást követnék el... Olvastam a hatályos jogszabályokat, viszont nem találtam egymást kizáró okot.
Tudnátok ebben tanácsot adni?

Előre is nagyon köszönöm!

wers # 2020.11.26. 08:58

Véleményem szerint igaza is van a HR-esnem meg nem is. Adócsalást éppen nem követnének el mert ha akarja térítheti, de mindkét utazást nem kötelező.

Szerintem egy embernek csak egy olyan lakcíme lehet, ahol életvitelszerűen él. Csak azt az utazást kell törvény szerint fizetni.

drbjozsef # 2020.11.26. 10:51

A vonatkozó rendelet ráadásul külön definiálja a lakó- és a tartózkodási helyet is, ami nem feltétlenül a bejelentett, lakcímkártya szerinti címek. Ez alapján bár konkrét tiltást én sem látok, de a jogalkotási szándék eléggé vélelmezhetően az volt, hogy ha a munkahelyed településén élsz életvitelszerűen (tehát a napi bejáráshoz nem jár támogatás), hiszen a lakóhelyedről azért költözöl el, hogy be tudj járni, akkor jár a hazautazásra támogatás, ha viszont nem költözöl közelebb a munkahelyhez, akkor nem jár a hazautazási, de jár a napi bejáráshoz.

Az, hogy a lakóhelye, tartózkodási helye, meg egy harmadik "lakó"helye is van valakinek a magánélete okán, arra ez a rendelet nincs felkészítve. Eszerint csak egy-egy ilyened lehet, és ezért neked kell dönteni hogy melyik alapján kéred vagy az egyik, vagy a másik támogatást.

Khian # 2020.11.29. 14:37

Sziasztok!

Nekem egy olyan kérdésem lenne, hogy a munkáltató minden esetben köteles-e megtéríteni az útiköltséget, szóval ha én mondjuk nem szeretném hogy térítse akkor erre van-e lehetőség? Vagy abban az esetben ha mondjuk MÁV Bónusz kártyám van, akkor például mit tud megtéríteni, mivel ebben az esetben ingyen tudok utazni?

Előre is köszönöm a választ!

drbjozsef # 2020.11.29. 14:41

Khian,

Az útiköltség térítése (akár a napi bejárás, akár a hazautazási támogatás) kifejezett kérelemre indul, és nyilatkozatot is ki kell tölteni hozzá.

Ha nem teszel ilyet, nem térítenek.

Khian # 2020.11.29. 15:22

Nagyon szépen köszönöm, akkor megnyugodtam, hogy nem lehet belőle gond :)

wers # 2020.12.01. 05:21

MÁV Bónusz kártyám van

Mondjuk éppen az sincs ingyen. Természetesen lemondhatsz a térítésről, de én a munkáltatód helyében ezt írásban kérném, mivel a törvény szerint jár. Nehogy később kitalálja a munkavállaló, hogy őt megkárosította a munkáltató.

Khian # 2020.12.06. 09:12

Kedves wers!

Igen, valóban nincs ingyen, de ha már megvan és jövő júliusig érvényes, akkor úgy vagyok vele, hogy akkor minek vegyek bérletet. A korábbi munkahelyemen - mivel hosszú idő után sikerült elhelyezkednem - nem is szerettem volna erőltetni a költségtérítést, viszont most januártól új helyen kezdek és már az interjún is szóbakerült, hogy mennyi idő alatt érek be, meg hogy mennyibe kerül a bérlet.

WMage # 2021.05.17. 14:57

Kedves fórumozok, hozzáértők!

a munkahelyem nem hajlandó téríteni a hazautazásaimat, mondván, hogy nem kértem a nevükre szóló számlát. (mikor a térítésre vonatkozó igénylőlapot benyújtottam, még jegyek nélkül,ilyet nem is említettek)

Nem ez az 1. munkahelyem, eddig ezt sehol nem kértek, és kerestem, rendelet sem hivatkozik ilyesmire. Hogyan lehet ellenük fellépni, vagy mit lehet ilyenkor tenni?

Mert elég abszurd, hogy az alkalmazott győzködi a könyvelőt arról, hogy számlára nincs szükség, meg miért is akarnék áfás számlát a nevükre kérni valamiről, aminek a térítése adómentes.

Nem az van hogy a munkáltató nem térhet el a kormányrendeletben kikötöttektől a munkavállaló kárára. Vagyis nem adhat kevesebbet, és nem kötheti a térítést extra feltételekhez. És itt gondolok egy másik érvre is (amivel még nem rukkoltak elő, de lehet csak idő kérdése): ha majd az eredeti jegyhez kezdenek el ragaszkodni nyomtatott formában. MÁV-al utazom, és elektronikus hegyet veszek, aminek nincs nyomtatott eredetije.

Szóval a fő kérdés, mit lehet ilyenkor tenni, azon kívül hogy levelekkel bombázom őket.

Csilla.22 # 2021.08.23. 17:15

Tisztelt Fórumozók!

Debrecen külterületén lakom, ahol sajnos nincs helyi/közösségi közlekedés. Munkahelyem a belvárosban található, amit távolsági buszjárattal tudok kizárólag megközelíteni, egy 10 km-es távolsági bérlettel.

Írtam egy kérelmet, amiben a távolsági buszbérlet térítését kértem, mivel a jogszabály azt írja, hogy "ha a munkavállaló lakóhelye vagy tartózkodási helye, valamint a munkavégzés helye között nincsen közösségi közlekedés" akkor elvileg adható a bérlettérítés.

Leírtam a körülményeket, amiben részleteztem a lakóhelyemen elhelyezkedéset illetve azt, hogy a legközelebbi felszállási lehetőség egy helyi járatra 4 km-re van, így számomra annak igénybevétele nem életszerű.

Erre azt a választ kaptam, hogy a lakcímem közigazgatási területen belül van, és a munkahely közösségi közlekedéssel megközelíthető, tehát nem vagyok rá jogosult.

Érdemes még ezügyben esetleg próbálkozni, vagy tényleg jogos ez a választ, amit kaptam, és fogadjam el, hogy nem térítik a távolsági bérletet?

Előre is köszönöm.

Kogeza # 2021.08.24. 15:40

Csilla.22

Egy távolsági buszjárattal (10 km-es távolsági bérlettel) el tudsz jutni a munkavégzésed helyére, így véleményem szerint az nem állítható alappal, hogy nincsen közösségi közlekedés a lakóhelyed (vagy tartózkodási helyed), valamint a munkavégzés helye között (legfeljebb az állítható alappal, hogy nincsen „helyi ”közösségi közlekedésre lehetőség, csak sajnos a kormányrendeletet hivatkozott rendelkezése erre nem alkalmazható).

A vonatkozó kormányrendelet szerint munkába járás alatt értendő a következő is: a közigazgatási határon belül, a lakóhely vagy tartózkodási hely, valamint a munkavégzés helye között munkavégzési célból történő napi munkába járás és hazautazás is, amennyiben a munkavállaló a munkavégzés helyét - annak földrajzi elhelyezkedése miatt - sem helyi, sem helyközi közösségi közlekedéssel nem tudja elérni, vagy olyan helyi közösségi közlekedési eszközzel tudja elérni, amelynek közlekedési útvonalát kifejezetten a település külterületén lévő munkáltató elérhetőségének biztosítása miatt létesítették, vagy módosították.

Mivel helyközi közlekedési eszközzel el tudod érni, szerintem a munkáltató jogszerűen utasította el a költségtérítés iránti kérelmet.

Peter # 2021.10.12. 08:27

Tisztelt Tagok!

Munkába járási költségtérítéssel kapcsolatban abban az esetben ha a a munkavállalónak bölcsődei ellátást igénybe vevő vagy tíz év alatti köznevelési intézményben tanuló gyermeke van az alábbiakat olvastam más oldalakon:

"Szja tv. 25. § (2) bekezdésében munkába járás költségtérítése címén meghatározott 15 Ft/km-es összeg 60 százaléka jár kötelezően, vagyis 9 Ft/km.

Ha a dolgozó az előbb említett esetek miatt akar autóval járni, akkor nincs mérlegelési jogköröm, meg kell neki térítenem a munkában töltött napokra a közforgalmi úton mért oda-vissza távolság alapulvételével számított értéket.

Nem kell a munkáltatónak vizsgálnia az említett esetben, hogy pénzbeli térítésnél hogyan jut el a munkahelyére a dolgozó.

Értelemszerűen itt a saját gépkocsi használatára gondolunk elsősorban, de nem zárható ki más közlekedési eszköz (pl. kerékpár, motorbicikli) használata sem, illetve a dolgozó gyalogos közlekedése esetén is igényt tarthat a költségtérítésre. Az is előfordulhat, hogy több dolgozó utazik együtt valamelyikük személygépkocsijával. Ebben az esetben minden dolgozó külön-külön igényt tarthat a költségtérítésre. A költségtérítés akkor is kifizethető a dolgozónak, ha bérletet vagy jegyet vesz, távolsági busszal közlekedik, de a jegyet vagy bérletet nem adja le elszámlásra."

Ezzel kapcsolatban kérdezném, hogy a leírtak helytállóak-e, és ha nem autóval jár valaki munkába, akkor az esetben is jogosult-e költségtérítésre?

Szíves segítségeteket előre is köszönöm!

wers # 2021.10.12. 09:00

Így van.

Nem, hogy azt nem kell vizsgálni, hogy mivel jár, de még az sem feltétel, hogy egyáltalán autója vagy jogosítványa legyen.

Peter # 2021.10.12. 09:59

A munkáltató nem éppen így értelmezi a jogszabályt, így ezzel kapcsolatban milyen lehetőség van ennek tisztázására?