Munkanélküli segély


viktorred # 2011.09.09. 06:37

Tisztelt Zolcsika!

A munkanelküliek ellätäsärol szolo törveny (Flt.) szept.1-tol megvaltozott. A leirtak szerint a kedves neje, meg szept.1. elött kerte az ellätäst. A regi szabäly szerint az elmult 4 evet vizsgälva ällapitjäk meg az älläskeresö järadek idötartamät. Minden munkäban töltött 5 nap utän jär egy ellätäsi nap. Ha valaki 4 teljes evet dolgozik, akkor kapja a max. 9 honap ellätäst. A felesege eseteben kb 1120 nap/5= 224 ellätäsi nap jär. Ez 7 es fel honap. Az älläskeresesi tämogatäs utän bizonyos toväbbi feltetelek meglete eseten älläskeresesi segelyre is jogosult. Erröl majd kerdezze meg az ügyintezöjet, de remelem sikerül addig älläst talälnia.
Üdv.: Vörös Viktor

viktorred # 2011.09.09. 06:47

Tisztelt Bobapu!

A munkanelküliek ellätäsärol szolo törveny (Flt.) szept.1-tol megvaltozott. Az uj szabälyok szerint a älläskeresö järadek maximum idötartamät 3 honapra korlätoztäk. Az ön eseteben az elmult 5 evet vizsgälva legaläbb 360 nap ellätäsra jogosito idönek kell meglennie. A vällalkozokent eltöltött idö is szämit, ha fizette a järulekokat. Az adotartozas lehet problema, de ezt a munkaügyi központban megmondjäk Önnek.

viktorred # 2011.09.09. 06:58

Tisztelt Naeznincs es 19671118!

Ha Ausztriaban bejelentett lakäsa van,ill. ott is el, akkor a helyi AMS (Arbeitsmarktservice) irodät keresse fel. Erdemes lenne, meg a munkahely megszünese elött ezt megtenni. (Itt)Ausztriaban (is)vannak tamogathato kepzesek es profi csapat segit Önnek. Ha Ön hatärmenti ingäzo, akkor a magyar munkaügyi szerv illetekes, az uj, meglehetöen szükös kereteivel. Lsd lent.
Üdv.: Vörös Viktor

viktorred # 2011.09.09. 07:20

Tisztelt Bandi 3677!

Nem egeszen vilägos az Ön helyzete elöttem. Mindenesetre az uj szabalyozäs csak azokra vonatkozik, akik szept.1. utän kervenyezik az ellätäst. Amennyiben a megällapitott keretet nem meritette ki, akkor valoban felveheti a maradek összeget, de nem az egeszet!

Flt 27§
(8) Ha az álláskeresési járadékban részesülő személy a járadék folyósítási idejének kimerítését megelőzően határozatlan időtartamú, legalább napi négy óra munkaidejű munkaviszonyt létesít, kérelmére a folyósítási időből még fennmaradó időtartamra járó juttatás összegének a (9) bekezdésben meghatározott mértékét egy összegben ki kell fizetni. A kifizetés további feltétele, hogy az álláskeresési járadékban részesült személy a járadék megszüntetésétől a kifizetés napjáig folyamatosan munkaviszonyban álljon. A munkaviszony fennállását a munkaadó igazolja. A kérelmet az álláskeresési járadék folyósítási idejének lejártát követő 30 napon belül kell benyújtani, a juttatást a kérelem benyújtásától számított két hónapon belül kell kifizetni.
(9) A (8) bekezdésben meghatározott egy összegben kifizetendő juttatás mértéke a még hátralévő időtartamra járó juttatás összegének 80 százaléka.

Ezzel azonban kimeriti a lehetösegeit. Ha egy even belül ujra munkanelkülive välik, akkor mar nem lesz jogosult.

Üdv.: Vörös Viktor

viktorred # 2011.09.09. 07:35

Kedves Monika!

Igen. Javaslom a törveny 26-27§ elolvasäsät.

http://net.jogtar.hu/…jegy_doc.cgi?…

reszlet:
....Az előbbiekben meghatározott ötéves időtartam meghosszabbodik a következő időtartamokkal vagy azok egy részével, ha ezen időtartamok alatt munkaviszony, közfoglalkoztatási jogviszony nem állt fenn, vagy az álláskereső jogosultsági időnek minősülő vállalkozói tevékenységet nem folytatott:...

  1. a terhességi-gyermekágyi segély, a gyermekgondozási díj, a gyermekgondozási segély folyósítása,

Tehät az Ön eseteben az elmult 12 evet vizsgäljäk. A rossz hir az, hogy a maximum ellätäsi idötartamot most korlätoztäk 3 honapra. Ennyi ideje van munkät talälni, illetve a toväbbkepzesi lehetösegeket kerdezze meg meg az illetekes Munkaügyi Központban.

Üdv.: Vörös Viktor

viktorred # 2011.09.09. 07:46

Tisztelt Carlo 81!

Igen. 5100 Ft/ho es az APEH(NAV)-näl kell befizetni.

Csak egy tanäcs: Fontolja meg a "szociäls segely" lehetöseget meg egyszer. (Berpotlo juttatas BPJ a mostani neve ?! Kb.havi 28 ezer Ft) Ez esetben biztositott marad, tehät +5100 Ftot "sporol" igy mär 33 ezer a különbseg. Sokan ockodnak ettöl, pedig nem szegyen a munkanelküliseg, ill. nem a munkavällalo szegyene! Persze ha az anyagi helyzete megengedi, akkor megertem. A büszkesege ne legyen akadäly!

Üdv.: Vörös Viktor

viktorred # 2011.09.09. 07:52

Tisztelt Mcsp!

Igen. 3 honap. Kerem olvassa el amit Monikanak irtam, csak Önre a
b) a keresőképtelenséggel járó betegség,
vonatkozik.

Üdv.: Vörös Viktor

naeznincs # 2011.09.09. 08:12

Kedves viktorred!
Köszönet a válaszokért!

mimi54 # 2011.09.11. 17:51

Tisztelt Fórumozók. Szeretnék tájékoztatást kapni,
57 éves leszek novemberben.2010 január 27-től vagyok állás kereső. Kaptam 9 hónapig álláskeresési járadékot,
aztán 6 hónapig álláskeresési segélyt.olvastam hogy aki
57 évet betöltötte és ledolgozott éve 20 év és 5 éve van az öregségi nyugdíj eléréséig annak jár továbbra is az álláskeresési segély. Nekem 38 év 160 napom van igazolva,de ezt igazoltatni kell a nyugdíjfolyósító
igazgatósággal.kérdésem az hogy ha áprilisban járt le a segély kérhetem novemberben ha volt megszakítás,igaz ez
mert szeptember 1-től voltak változások.
Tisztelettel Mimi54.

Veci # 2011.09.11. 18:09

mimi54
A ma még hatályos rendelkezés szerint már nem az 57 év a határ, hanem 5 évvel az irányadó öregségi nyugdíjkorhatáron belül. Neked az öregségi nyugdíjkorhatárod 63,5 év, sajnos neked addig még több, mint 5 éved van.

http://www.afsz.hu/engine.aspx?…

Ki jogosult nyugdíj előtti álláskeresési segélyre?
Az az álláskereső, akinek maximum 5 éve hiányzik a rá irányadó öregségi nyugdíjkorhatár betöltéséhez a segély iránti kérelem benyújtásának időpontjában. További feltételei, hogy legalább 90 napig részesült álláskeresési járadékban, és a járadék folyósítási idejének kimerítését követő három éven belül betölti a rá vonatkozó öregségi nyugdíjkorhatárt, továbbá rendelkezzen az öregségi nyugdíjhoz szükséges szolgálati idővel.

Milyen időtartamra állapítható meg az álláskeresési segély?
Az álláskeresési segély folyósításának kezdő napja a kérelem benyújtását követő nap

A nyugdíj előtti álláskeresési segély addig folyósítható, amíg a jogosult öregségi, rokkantsági, baleseti rokkantsági nyugdíjra nem szerez jogosultságot.


Üdvözlettel Veci

Veci # 2011.09.11. 18:11

carol81
A szolgálati időbe viszont nem számít bele.


Üdvözlettel Veci

Borbála85 # 2011.09.11. 20:23

Kedves Fórumozók!

Az lenne a kérdésem, hogy jelenleg mennyi idő után kap valaki munkanélküli segélyt? Tavaly kaptam munkanélküli segélyt, majdnem hat hónapig, utána találtam állást, de most szeretnék kilépni, ebben az esetben jár a segély? A jelenlegi munkaviszonyom nincs teljes 365 nap, ehhez két hónap hiányzik. A számított napokba, beleszámít a hétvége is, és a szabadság ideje, vagy csak a tényleges munkával töltött napok? A tavalyi munkanélküli segély előtt dolgoztam több mint két évet, de nem tudom ez abban az esetben beleszámítana-e a segélybe, ha tavaly ebből számították a munkanélkülit?

Előre is köszönöm!

luckybamboo # 2011.09.11. 22:48

Tisztelt Fórumozók!

Amennyiben Budapesten élek és itt is dolgoztam (7 évig), de a bejelentett lakcímem vidéken van, hol tudom intézni az álláskeresőként való regisztrációmat - munkanélküli segélyemet? Van-e lehetőségem mindezt Budapesten intézni, mivel munkát itt szeretnék keresni a jövőben is.
Köszönöm az információkat.

viktorred # 2011.09.12. 06:01

Kedves Borbala!

Minden munkaviszonyban töltött nap, tehat a hetvege is szamit. Az ellatas akkor jar, ha megvan az a min. 360 nap ellatasra jogosito idö. Ha ezt multkor kimeritette, akkor utana nullarol indult, ha maradt meg, akkor hozzaadodik.
Vigyazzon! - Ha rendes felmondassal tavozik akkor 3 honapig nem kaphat ellatast. Törekedjen a közös megegyezesre, de elötte szamoljon.
Üdv.

mimi54 # 2011.09.12. 09:30

KEDVES VECI!
Köszönöm gyors válaszod, de még mindég van egy kérdésem.
A nyugdíjfolyósító vissza igazolta a szolgálati időt
amit írtam, 38év 160 nap és ebbe nincs a 15 hónap állás
keresési idő, azt írták ha az öregségi nyugdíj kiszámolásánál számolják bele.A jelenlegi törvény szerint korengedménnyel 60 és fél évesen igényelhetem az
előre hozott öregségi nyugdíjat, így sem vonatkozik rám
a törvény hogy kaphatok-e álláskeresési segélyt.
Tisztelettel Mimi54.

kovideni # 2011.09.15. 11:57

Kérdésem a következő: Eddig éveken át rendesen munkaviszonyban álltam, de elvesztettem az állásom. Munkanélküli segélyért jelentkeznék, de kültag vagyok egy bt-ben. Jogosult vagyok-e? Ez egyéb kereső tevékenységnek számít? A Bt-ben fizetést nem kapok, az ötből egy évben volt minimális osztalék. köszönöm

C a s a b l a n c a # 2011.09.15. 12:06

Mindenképpen jelentkezz be a Munkaügyi Központba, kérjél álláskeresési járadékot stb.

pancsabi # 2011.09.15. 19:26

Üdv Mindenkinek!

Szeptember 15-én felmondott nekem a cég, ahol 6 évig dolgoztam. Ez volt a főállású munkaviszonyom.
Közben Szeptember 2-től egy KFT 10%-os tulajdonosa lettem, társ-ügyvezetőként, bérezés nélkül.
Ebben a szituációban kaphatok munkanélküli járadékot?

Zuarda # 2011.09.16. 10:57

Kedves Fórumozók!

Idén augusztus 29.-én megszűnt a munkaviszonyom. 30.-án bejelentkeztem a Munkaügyi Központba, 2012 05. 25.-ig jogosult vagyok álláskeresési járadékra.
Jövőhét keddtől lehetőségem van kb. 2 hónapos munkaviszonyt létesíteni. Kérdésem a következő: Amennyiben ezen időszakra szüneteltetem a járadékot, a 2 hónap letelte után már csak a 90 napos folyósítási összegből hátramaradt időre kapok járadékot? Van-e jelentősége, hogy határozott vagy határozatlan szerződést kötök?

A választ előre is köszönöm!

valentino r # 2011.09.19. 10:16

Kedves mindenki!

2007-ben dolgoztam utoljára Magyarországon,akkori állásomat felmondtam és külföldre mentem.Tavaly év elején jöttem vissza Magyarországra,de nem álltam munkába mert van egy 3 éves kisfiam akivel akkor itthon voltam.Most már Ő oviba jár,én meg keresem az munkákat.Kérdésem az lenne hogy mivel 2007ben dolgoztam utoljára bemehetek e a munkaügyi központba és regisztrálnak e mint álláskeresöt és járna e az álláskeresöi járadék?És ha igen akkor azt az utolsó munkahelyemen kapott fizetés után számolják ki?Vagy egyáltalán nem jár mivel jó rég dolgoztam utoljára?
Köszönöm

Spice007 # 2011.09.24. 07:05

Sziasztok!

Egy olyan kérdéssel fordulnék hozzátok, hogy jelenlegi munkahelyem egyik napról a másikra egy olyan plusz követelményt állított elém, illetve sok munkatársam elé is amit egyáltalán nem szeretnék elfogadni. Így adja magát, hogy új munkahely elé kell néznem. De viszont nem tudom pontosan, hogy mi a jobb nekem: mikor először meghallottam az új szituációt a munkahelyen, akkor mindjárt ki is jelentettem, hogy én felmondok. De viszont vannak akik szerint jobban járok, ha nem én mondok fel, hanem megvárom, hogy úgymond ők küldjenek el. Munkanélküli segély kaphatásához van ennek lényege? Illetve van valamiben lényege, hogy melyik megoldással megyek el a cégtől?
Ha én mondok fel, akkor legalább 1 hónap felmondási időm van, tehát addig is van időm új munkahelyet keresni, de viszont ha ők küldenek el, akkor felmondási idő sincs?
Köszönöm előre is a segítséget!

Kishegyek # 2011.10.02. 18:46

Kedves Fórumozók!
A segitségeteket szeretném kérni! 2010 november 27-én megszünt a munkaviszonyom. Munkanélküli járadékra 2011 augusztus 18-ig voltam jogosul.
Közben 2011 május 26-án sikerült elhelyezkednem,Sajnos csak szezonális munkára/ a Munkaerő Hivatal MEGSZÜNTETTE a járadékot, mivel 5 hónapos munkaszerződést kötöttem. A szerződésem okt. 15-éig szól.
Szeretném kérdezni, hogy a továbbiakban mire vagyok jogosult??

Segitségeteket köszönöm!

Thusor # 2011.10.03. 20:24

Sziasztok,

Azzal a problémával fordulnék hozzátok, hogy most tudtam meg, hogy 2010. október 31-től nincs társadalombiztosításom. Jelenleg még nem fejeztem be a tanulmányaimat, mint felsőoktatási hallgató, de egyenlőre most passzív féléves vagyok. Olvastam a neten, hogy van arra mód, hogy fizessek egy bizonyos összeget havonta az APEH felé és akkor így újra jogosult lehetek a TB-re. Erről mit tudtok, ennek mi a módja, hogy újra lehessen TB-m?

Válaszotok előre is köszönöm.

C a s a b l a n c a # 2011.10.04. 06:09

Irány a TB és helyben kitöltöd a nyomtatványt, befizeted a havi járulékot stb.
Előtte telefonálj oda és érdeklődjél a részletekről!
A kimaradt időszakot esetleg pótlólag kifizetteti veled a NAV.

Amidala01 # 2011.10.06. 11:15

Sziasztok!

Regisztrált diplomás álláskereső vagyok. Azonban nem a diplomámnak megfelelő területen keresek állást, hanem van egy OKJ-m, az annak megfelelő szakterületen. A Munkaügyi Központ elküldött egy interjúra, közig. területre. Sajnos nem tudok semmi konkrétumot az állásról. Kérdésem, ha középfokú végzettséggel tudnak csak besorolni (ha nem feltétel az "akármilyen" diploma, szakirányúm pedig nincs), akkor, ha erre hivatkozva nem fogadom el az állást, megszüntetik a járadék folyósítását?


könyvelek