Munkajogi kérdések.

glitter # 2023.10.17. 10:51

A munkáltató rendelkezésre állási, valamint a munkavégzési kötelezettségének teljesítése alól mentesíti a dolgozót. Illetményre nem jogosult és a TB-t fizesse magának 5 napra.
2018. évi CXXV. törvény (a továbbiakban: Kit.) 93. § (2) bekezdés o) pontja alapján..ezt hivatkozza be.

Mi ilyenkor a teendő?

Majordomus # 2023.10.16. 19:52

Ha felmondanak emiatt megtámadhatod a Munkaügyi Bíróságon...

drbjozsef # 2023.10.16. 13:44

glitter,

Az ebben a szakaszban található munkavégzési kötelezettség alóli mentesülés nem szabadság, és nem is fizetetlen. Szerintem téved a munkáltatód.

drbjozsef # 2023.10.16. 13:38

kbs,
én egy másik kérdezőnek válaszoltam, igaz, most látom, hogy az meg már két hetes.

Kovács_Béla_Sándor # 2023.10.16. 12:29

Nem a te hibád - hiszen nagyon hiányos a tényállás - de szerintem félreérted. Aligha azzal az indokkal mondtak fel neki, hogy megszűnt a munkaköre. (Üzemi jogutódlás esetén ugyanis ez egyszerűen nem igaz.)

drbjozsef # 2023.10.16. 12:14

Llm,

A felmondás egy egyoldalú jognyilatkozat, nem kell elfogadnod, vagy a beleegyezésed.
A munkáltatód, ha jól értelek, a munkáltatói felmondásban egy Mt. szerint jogszerű indokra hivatkozik. Tehát a felmondás formailag megfelelő.

Ha azt gyanítod, hogy ennek ellenére szabálytalan a felmonás, akkor azt kellene bizonyítanod, hogy az indoklás nem volt valós, magyarul, hogy a pozíciód a valóságban nem szűnt meg, azt mással betöltötték.
Ezt tudod bizonyítani? Van kollégád, aki később tanúskodna melletted?

Kovács_Béla_Sándor # 2023.10.16. 12:09

Valószínűleg tévedsz néhány tényállási elemben. Vagy elfelejted őket megemlíteni.

De ha az a kérdés, akkor a munkavégzés megtagadása megfelelő indok az azonnali hatályú felmondásra.

Tourboy2 # 2023.10.16. 12:06

Üdvözlöm!

Van két nagy cég. Legyen az egyik V a másik M. A V Kft munkavállalóinak egy részét áthelyezik az M kft-be. (jogutódlás) Nincs választás!
A V Kft nem szűnik meg. Azok a munkavállalók, akik nem szeretnének az M Kft-nél dolgozni, azonnali hatállyal felmondásos úton (cég részéről) kiléptetik. Fel sem ajánlottak senkinek V Kft-n belül munka lehetőséget. Így a végkielégítést is megvonta V Kft a dolgozóktól.
Az lenne a kérdésem, hogy ez a fajta eljárás mennyire jogszerű? Lehet így belekényszeríteni a munkavállalót ilyenbe?

Üdv,

Tourboy

glitter # 2023.10.16. 11:39

T. Hölgyem/Uram!

A Kit 93.§ (2) bekezdés o) pontja szerint súlyos egészségi okból gondozásra szoruló hozzátartozó gondozása céljából évente 5 munkanapra mentesülhet a kormánytisztviselő a rendelkezésre állási valamint a munkavégzési kötelezettsége teljesítése alól.
Mi alapján tudom azt meg (mi szabályozza?) hogy ez esetben pótszabadságot lehet-e kivenni vagy pedig mint fizetésnélküli szabadságot ad a munkáltató? A munkáltató értesitése szerint erre az 5 napra nem jár illetmény és a TB-t is fizetni kell.
A 2019/1158 irányelvben szabadság szó szerepel.
Köszönettel

Majordomus # 2023.10.04. 19:34

Igen. Okosabb a pénzzel lelépni.
A munkáltató ezt joggal megteheti.

22 év után az már szép pénz lesz. Öt havi távolléti díj...

Llm # 2023.10.04. 18:22

Tisztelt Hölgyem/Uram!

Kösöznöm előre is a szakvéleményét:
ha 22 év elteltevel ki akarnak tenni a munkahelyemen, arra való tekintettel, hogy megszunik a poziciom:

• tudok ellene tenni valamit / vagy érdemes elfogadni a végkielégitest, s csendben lelépni ?

üdvözlettel !

Majordomus # 2023.10.03. 20:18

Csak óvatosan a konfliktus kereséssel.

Makkmarci # 2023.10.03. 10:28

drbjozsef
Köszönöm válaszát!

gk # 2023.10.03. 10:16

Kedves drbjozsef,
köszönöm a gyors választ.
Üdv.
gk

drbjozsef # 2023.10.03. 09:52

gk,

Ha az a kérdés : a munkáltató a fizetést a munkavállaló szerződésében rögzíti, a bónusz/prémium/jutalom tekintetében pedig teljesen szabad keze van. Az ő pénze, ő munkavállalói, azt csinál amit akar - az egyetlen korlát az egyenlő bánásmód követelményeinek betartása.

drbjozsef # 2023.10.03. 09:50

gk,

Jogilag értelmezhetetlen a kérdés.
Se a munka törvénykönyvében, se más jogszabályban nincsenek HAY szintek.
Jogilag ezért nem léteznek, tehát nem tudsz kikényszeríteni konkrétan emiatt semmilyen választ.

gk # 2023.10.03. 08:27

Sziasztok,

amennyiben egy vállalatnál HAY-szintek szerint történik a fizetési kategóriák besorolása, megtilthatja-e a munkáltató, hogy megismerhessem, melyik HAY-szinten van a fizetésem, illetve, hogy az adott HAY-szint milyen tól-ig bérsávot fed le?
Továbbá, ha a teljesítéményértékelésnél kategóriánként kell besorolnom (példás, kiváló, megbízható és lemaradó) minőségekbe a beosztottjaimat, eltitkolhatja-e a munkáltató, hogy az egyes vbesorolásokért mennyi a bónusz összege vagy százalékos aránya?

Nagyon köszönöm a segítséget.

Üdv.
GK

drbjozsef # 2023.10.03. 08:00

Makkmarci,

A definíciós részben szerepel az Mt.-ben a munkavédelmi képviselő, mint "munkavállalói képviselő" (294.§). De a felmondással kapcsolatban ezzel kapcsolatban csak annyi van, hogy jogellenes felmondás esetén vissza kell állítani a munkaviszonyát (83.§(1) "b" pont). De más nem. Én nem látok eltérést a rendes felmondás esetén : nem illeti meg külön védelem. Csak bizonyos szakszervezeti tisztségviselőket (273.§).

Makkmarci # 2023.10.03. 07:36

https://hu.wikipedia.org/…pvisel%C5%91
A dolgozók által megválasztott személy

Kovács_Béla_Sándor # 2023.10.03. 07:33

Mi az a munkavédelmi képviselő?

Makkmarci # 2023.10.03. 03:55

Sziasztok

Szeretnék kérdezni, hogy egy munkavédelmi képviselőt egy cégtől milyen formában lehet eltávolítani/kirúgni?
Úgy tudom, hogy abban a pozícióban más a kirúgás folyamata, vagy rosszul vagyok informálva?

Köszönöm

Gretzki # 2023.09.27. 10:21

Ok, köszönöm a válaszokat. Ha lesz még valami úgyis jövök kérdezni :-)

drbjozsef # 2023.09.27. 10:06

Vagy persze lehet az is, hogy az eredeti munkaszerződésed szerint oldja meg a foglalkoztatásodat.

drbjozsef # 2023.09.27. 10:05

Igen.
Munkaszerződést csak közös megegyezéssel lehet módosítani.

Gretzki # 2023.09.27. 09:49

Biztos úgy van benne, és nem a munkáltató személyében történő változás. De majd megnézem pontosan.
"munkaszerződesed változna" - tehát ha megkínálnak egy 6 órás szerződéssel, (opcióként ez is napirenden van) és nem fogadom el, akkor rendes felmondás a munkáltató részéről?