Munkajogi kérdések.


Kovács_Béla_Sándor # 2019.06.04. 05:50

Ha a munkavégzés helye változik, akkor talán mégsem minden ugyanaz.

Mit csináltok? Mivel foglalkoztok?

hustla # 2019.06.04. 06:21

Ugyanott maradunk papíron változik minden rosszul fogalmaztam.

Kovács_Béla_Sándor # 2019.06.04. 06:42

Akkor az ún. üzemi jogutódlás. Ne írjatok alá nyilatkozatot a munkaviszony megszűnéséről, új munkaviszony létesítéséről. Olyan tájékoztatást kell kapnotok, mely szerint a munkáltató személye a Mt. 36. § (1) szerint megváltozott.

hustla # 2019.06.04. 07:12

Köszönöm a választ!

Linzzy # 2019.06.06. 07:45

Üdvözlök Mindenkit!
15 éve dolgozom egy cégnél, aminek 2 tulajdonosa van. Most az egyik tulajdonos kiválik és át akarja tenni az összes alkalmazottat az új cégébe.(ugyanazt kellene ott is csinálni, munkakör nem változna) Ez jogilag lehetséges? Ha beépítjük az új munkaszerződésbe, hogy a munkaviszonyunk jogfolytonos, akkor az új cégnél az eddigi 15 évem folytatódik jogilag? Vagy a régi cégtől kellene kapnom végkielégítést és az újnál újként kezdeni?
Köszönöm előre is a választ!

drbjozsef # 2019.06.06. 08:31

Linzzy,

Ha minden feltétel változatlan, akkor ez jogutódlás, a te szempontodból olyan, mintha nem is történt volna semmi, folyamatos a munkaviszonyod, nem kell semmit aláírnod (mondom, HA nincs változás.

Hivatalosan ez "A munkáltató személyében bekövetkező változás", Mt. 36.§-40.§. Olvasd el.

https://net.jogtar.hu/jogszabaly?…

Linzzy # 2019.06.06. 09:12

Kedves József,

Köszönöm szépen! Annyi a változás, hogy új céget alapított és ott csak ő lesz már tulajdonos, a mostani cégnek a másik tulajdonosa már nem. Tehát teljesen új céget alapít és oda szeretne mindenkit áttenni.Valószínű költözés is lesz.
Szép napot kívánok!
Linzzy

IntelInside # 2019.06.07. 19:38

Sziasztok. Kérném a szakértők válaszát a kérdésemre.

A munkáltató azt mondta, hogy van olyan a munka törvénykönyvében, hogy a munkavállalót joga van elküldenie orvosi vizsgálatra (üzemorvos ÉS munkaalkalmassági orvos ÉS bármilyen szakorvos), majd pedig az általa elrendelt vizsgálatnak a teljes orvosi dokumentációját, teljes orvosi leletét, zárójelentését megismerheti, akár úgy, hogy kikéri az orvostól, akár úgy, hogy a munkavállaló köteles bemutatni.

Ez nekem abszurdnak, perverznek, és hihetetlennek tűnik.

Pláne, hogy íróasztalnál számítógép előtti irodai munkát végzek.

Ad abszurdum, a munkáltató meg fogja tudni a rólam készült orvosi dokumentációból, hogy fitymaszűkületem van, hermafrodita vagyok, krónikus hüvelygyulladásom van, 7-szer vetéltem el idáig, 2-szer volt küretem, nem szálltak le gyermekkoromban a golyóim, 3 infarktudom volt, és 50% esélyem van, hogy 5 éven belül halálos szívinfarktusom lesz, gombás a lábam, sipolyom van, ami büdös váladékot ereszt ki, hetente van hasmenésem, és a 3-as szex-ről álmodozom a feleségemmel és még egy 18 éves lánnyal egyszerre. És hogy a főnököm látványától stresszelek, és fölmegy a vérnyomásom.

Tényleg létezik, hogy a munka törvénykönyve szerint

  1. megtudhatja rólam ezeket?
  2. lekérheti az orvosoktól az összes zárójelentésemet?
  3. köteles vagyok átadni az orvosi dokumentációimat?
  4. elküldhet bármilyen szakorvoshoz, ahol köteles vagyok megjelenni?
  5. elküldhet munkaalkalmassági vizsgálatra (irodai munka)?
  6. elküldhet üzemorvoshoz (irodai munka)?
  7. az üzemorvos és a munkaalkalmassági orvos automatikusan küld meg rólam orvosi adatokat a hátam mögött a munkáltatónak, sőt azt sem tudhatom meg, hogy a hátam mögött miket küldözgettek rólam?

LÉÉÉÉÉÉTEZIIIIIK? A munka törvénykönyve szerint?

Ha nem létezik, akkor mi igaz az egészből, mit rendelhet el, mit tudhat meg, ki fogja átadni az információkat a munkáltatónak??????

IntelInside # 2019.06.08. 18:34

Kedves jogászok vagy más szakértők, tudnátok nekem válaszolni? A betegséglista az természetesen kamu, csak érzékeltetni akartam, hogy milyen érzékeny különösen védett személyes adatokhoz tud (vagy nem tudd) hozzáférni a munkáltató.

aprilismajus # 2019.06.09. 05:48

Tisztelt Intellnside, a Munka törvénykönyve csak azt írja elő, hogy minden olyan tényről tájékoztatni kell a munkáltatót, mely a munkaviszony szempontjából lényeges.

Viszont a munkaköri, szakmai, illetve személyi higiénés alkalmasság orvosi vizsgálatáról és véleményezéséről alkotott 33/1998. (VI. 24.) NM rendelet szerint a munkáltató megjelölte munkakörre az alkalmasságot az orvos véleményezi.

Olyan egészségügyi adatok nem kerülhetnek a munkáltató birtokába, amiknek nincs köze az adott munkakörhöz - hogy a kérdésére is válaszoljak.

IntelInside # 2019.06.09. 06:20

Tisztelt aprilismajus

Akkor pontoan mi jut a munkáltató birtokába? Egy igen/nem válasz, hogy alkalmas / nem alkalmas a munkakörre?

De mit lehet alkalmas / nem alkalmas egy irodai munkánál? Csak játsszunk el a gondolattal, hogy azt mondaná az orvos, hogy nem alkalmas valaki az irodai munkára. Ez azt jelentené, hogy az otthoni életre sem alkalmas, mert otthon is pont azt csinálja, mint amit egy irodai munkánál. Ül az asztalnál, a számítógép előtt, és pötyög a számítógépen. Otthon is és a munkahelyen is ugyanazt csinálja. Ha erre nem alkalmas a munkahelyen, mert romlik az egészsége, akkor otthon maradni sem alkalmas, mert ott is romlik az egészsége.

Ezen felül, ha az irodai munkára nem alkalmas minősítést adna az orvos, akkor ez azt is jelentené, hogy a világ összes munkakörére alkalmatlan, hiszen a többi munkakörhöz is ugyanazon tulajdonságok kellenek, avagy még több. Akkor az az ember semmilyen munkakörre nem alkalmas? Akkor miből éljen meg, dögöljön éhen?

De ha ezt végiggondoljuk, akkor látjuk, hogy egy orvos nem adhat ki irodai munkánál alkalmatlan minősítést, de akkor nincs értelme ezt véleményeztetni, ha mindenkinél alklams minősítés fog kijönni.

aprilismajus # 2019.06.09. 08:35

Tisztelt Intellnside, vélelmezzük, hogy az orvosok feladatuk magaslatán állnak, s ha valakit például irodai munkára alkalmatlannak nyilvánítanak, akkor az úgy is van. Egy irodai munka általában nyolcórás, elképzelhető valakinél olyan idegrendszeri bántalom, mely miatt nem képes irodai munkát ellátni, de attól még máshol vígan dolgozhat, s a magánéletben is boldogulhat.

IntelInside # 2019.06.09. 09:36

Tsztelt aprilismajus

  1. Ez a baromság nemzetközi viszonylatban egyáltalán nem gyakorlat. Dolgoztam korábban két nyugateurópai országban és egy északamerikai országban. Ebben a három ország egyikében sincs kötelező orvosi vizsgálat átlagos munkahely esetében. Igen ott is van kötelező vizsgálat, ha veszélyeztetheti más emberek testi épségét (darukezelő, autóbuszvezető, stb.), vagy balesetveszélyes munkaköröknél, de a munkakörök 99%-ánál ez a baromság ott nincs. Ez a baromság egy magyar találmány, és ez nem az EU követelménye.
  2. Ez az orvosi vizsgálat elvileg a munkavállaló érdekében van, de ráerőltetik a munkavállalóra a segítséget, és a ráerőltetett segítség már nem segítség, hanem teher.
  3. Tekintsük már felnőtt döntéshozásra képes embereknek a magyar állampolgárokat, akik képesek kényszer nélkül is eldönteni, hogy mi a jó nekik és mi nem jó nekik. Az orvosi vizsgálatot pedig használjuk arra, amire való, hogy a beteg megtudhatja, ha kíváncsi rá, hogy mi a baja, és hogyan gyógyulhat meg. Ha pedig, tegyük fel, rosszat tesz az egészségének egy irodai munka, de ő mégis vállalni akarja, akkor ne tegyük akarata ellenére "boldoggá" azzal, hogy megtiltjuk neki. Felnőtt állampolgár, hadd döntse már el, hogy csinál valami olyat, ami bár egészségtelen, de ő mégis azt akarja csinálni.
  4. Ha egy embert nem enged dolgozni az orvos, akkor az éhezés, meg a pénz hiányában télen 12 fokra felfűtött lakás is lehet egészségtelen, sőt, sokkal egszségtelenebb. A pénzhiány az nagyon egészségtelen tud lenni.
  5. Az agészségügyi adatok fokozottan védett személyes adatok, ez alkotmányos jog, meg nemzetközi emberi jog, vagyis borzasztóan magas rendű jog. Ne áldozzunk már föl ilyen jogokat egy baromság munka törvénykönyve alacsonyabb rendű jog oltárán. Az erősebb jogot nem lehet eltörölni egy gyengébb jog kedvéért.
IntelInside # 2019.06.09. 09:41

6. ne keverjük már össze a jogot a kötelességgel. Nekem mint munkavállalónak jogom az egészséges munkakör, de nem kötelességem
7. Az orvosi hálapénz újabb csúcsokat fog döntögetni, és most már azért is pénzt fognak adni, hogy hagyja őt békén az orvos, és ne akarja meggyógyítani akarata ellenére.
8. A munkáltatókat kéne basztatni, hogy a munkahely legyen egészséges, és nem a munkavállalókat kéne basztatni, hogy maga nem dolgozhat ott, mert nem egészséges a munkahely

IntelInside # 2019.06.09. 09:45

az, hogy képes vagy nem képes ellátni egy 8 órás irodai munkakört, ez legyen már jogi kérdés, szerződésszegési kérdés, ne pedig orvosi kérdés.

Ha a munkavállaló ellátja a munkát, és nem szegi meg a munkaszerződést, akkor igenis képes ellátni, még ha az orvos a varázsgömbjébe nézve azt is jósolja a jövőre nézve, hogy a munkavállaló nem lesz képes azt ellátni.

IntelInside # 2019.06.09. 09:49

az orvos az orvos és nem jós, ne vegyük igénybe jóslási feladatokra. Az, hogy egy ember mit lesz képes ellátni és mit nem, az a jövőbe látás kérdésköre, ami a jóslás kategóriája. Az orvos az nem jós, ne fogadjuk el, és ne is kérjük tőle a jóslást.

Még 1x. Ez a nyugati országokban egyáltalán nem szokás, tehát nem én vagyok barom hogy így gondolkodom, hanem azok a magyar jogalkotók a barmok, akik azt hiszik, hogy ez egy helyes út!!!!!!

És a nyugati országok pont azon érvek mentén utasítják el az ilyen rendszereket, amilyen érveket én most felhoztam.

IntelInside # 2019.06.11. 21:27

Ez gyakorlatilag burkolt kényszergyógykezelés.

Ha egy szimpla irodai munkára jelentkezik valaki, akkor az orvos nem fogja aláírni a papírját (kvázi éhezteti, éhen halasztja), amíg a delikvens nem kezelteti a magas vérnyomását, és/vagy cukorbetegségét és/vagy nem cserélteti le a szemüvegét. Az orvos zsarolni fogja a delikvenst, hogy ezeket, avagy további 100 betegséget kezeltessen, mert különben éhenhalasztja.

A kényszergyógykezelést csak bíróság rendelheti el, és nagyon szűk körben, főleg ha az illető ön vagy közveszélyes.

A magas vérnyomás, koleszterin szint, magas cukor szint, nem tökéletes szemüveg, nos, ezek tűrhetetlenek, hogy kényszergyógykezelés kategóriájába essenek.

De ha kipofázza a páciens, hogy folyása is van, akkor lehet, hogy az orvos még arra is megzsarolja, hogy addig nem írja alá a papírját, magyarul addig nem kereshet 10 forintot sem, amíg nem kezelteti a folyást.

Ez a joggal való visszaélés, mert kényszergyógykezelést csak a bíróság rendelhetne el.

Tudom, hogy az első reakció az lesz, hogy de hát miért ne kezeltetné ezeket a betegségeit, hiszen az neki is jó.

A válaszom az, hogy itt a baj a MUSZÁJ!!!!!! A KÉNYSZER!!!!!! Gyűlölöm a muszájt, gyűlölöm a kényszert, pláne, ha valaki az én dolgomba üti bele az orrát, és az én dolgomba beleavtkozva kényszerítget!!!!

Szüntessék meg a kötelező orvosi vizsgálatokat!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Én akkor és csak akkor akarok orvoshoz menni, ha és amikor én azt indokoltnak tartom.

(Természetesen elfogadom az orvosi vizsgálatot a jogosítvány meghosszabbításához, hiszen ott a rossz egészségével mások életét veszélyeztetheti az ember...)

De az irodai munkánál azonnal szüntessék meg a kényszervizsgálatokat!!!!!!!

IntelInside # 2019.06.11. 21:41

Most leírok egy nagyon konkrét, megtörtént példát erre a fostalicskára.

Van egy kedves ismerősöm. Elég okos, eszes ember, pedig csak szakmunkás. Ért vagy 10 szakmához, bár szinte egyikből sincs hivatalos szakmunkásbizonyítványa.

Gyönyörűen rak falat, vakol, burkol, vizet és gázt szerel, gépszerelő (ez a hivatalos szakmája), de megvan a magas gépkezelő, és nehézgépkezelő bzonyítványa is.

Ennek az illetőnek volt egy súlyos autóbalesete. Leszázalékolták 45%-ra, vagyis pont nem kap rokkantnyugdíjat.

És a geci orvos SEMMIRE sem adja meg a munkaalkalmasságiját, mert nehogy ártson az egészségének. Kiválóan el tudna helyezkedni, avagy maszekba dolgozna. De tilos neki, mert a geci orvos kibaszik vele, mert semmire sem adja meg az alkalmassági engedélyt.

Így most valami gyógy intézményben köteles (kényszerítik), hogy valami értelmetlen, haszonnal nem járó munkát végezzen napi 8 órában, gyakorlatilag ilyen látszatfoglalkoztatás, tehát olyan munkafolyamat, amivel nem hasznot, hanem kárt termel, csak hogy ne üljön otthon, és ne ingyen kapja a pénzt. Valami kábeleket hámoztatnak vele.

Mindezt havi 50 ezer forintért, pedig bármelyik szakmájában meg tudna keresni havi 500 ezer forintot.

De ha elkapják, hogy az orvos által nem engedélyezett tevékenységet folytat, akkor megbasszák, de nagyon. Ha nem megy el valamelyik nap a látszat foglalkoztatást jelentő kábelpucolásra, akkor megbasszák, de nagyon.

HAGYJÁK ABBA A KÉNYSZERVIZSGÁLATOKAT, de azonnal!!!!

A fickó nekem azt mondta, hogy ő érzi, hogy mikor sok neki valami, és nem vállalná túl magát, tehát nem lenne baja, és pont úgy lesz baja, hogy a havi 50 ezertől tényleg tönkre megy az egészsége.

IntelInside # 2019.06.11. 21:47

Ja, a fickónak a baleset következtében sérvje lett, meg eltört vagy 10 csontja, amik már összeforrtak. Nem az agya sérült meg, nem idegileg van leszázalékolva, hanem "mechanikailag".

Az egészség az legyen már jog, és NEM KÖTELESSÉG!!!!!!

Kovács_Béla_Sándor # 2019.06.12. 05:47

Te figyelj, szerintem nem ok nélkül küldött el a munkáltató alkalmassági vizsgálatra.

monoszkop # 2019.06.12. 05:52

1. „Le style est l' homme même” – a stílus maga az ember. (Georges-Louis Leclerc, Buffon grófja 1733)

2.Alaptörvény XII. cikk
(1) Mindenkinek joga van.... a vállalkozáshoz.

Ha ilyen jó szakember "gyönyörűen rak falat, vakol, burkol, vizet és gázt szerel,bármelyik szakmájában meg tudna keresni havi 500 ezer forintot" miért nem végzi ezt a tevékenységet egyéni vállalkozóként?

IntelInside # 2019.06.12. 06:23

Azért nem dolgozik magánvállalkozóként, mert nem kapja meg a munkaalkalmassági vizsgálatot.

KBS: munkaalkalmassági vizsgálatra akar elküldeni, ami vérnyomás meg vércukor meg koleszterin meg szemvizsgálat, de én A NYUGATI GYAKORLATNAK megfelelően tiltakozom és ellenállok, mert nem akarok kényszervizsgálatot.

Nyugaton nincsenek ilyen vizsgálatok, vagyis nem a normál munkaköröknél. Ez egy elbaszott magyar találmány.

IntelInside # 2019.06.12. 06:25

KBS: az ok a törvény, nem saját döntése, hanem a törvényre hivatkozik, hogy kötelessége elküldenie mindenkit, köztük engem is.

fihim # 2019.06.22. 13:36

Ha szabadság alatti berendelésnek nem teszek eleget a munkáltató mit tehet velem az elbocsátáson túl? Indok lehet ez azonnalira?

Ha kiveszem a szabimat (hónapokkal korábban egyeztetve ) és szabi alatt csöng a mobilom hogy be kell mennem (saját mobilom nem céges, és nincs semmiféle rendelkezésre állási kötelezettségem demégis felveszem mert én ilyen kis rendeske vagyok) és én erre azt mondom bocsika NEM MEGYEK BE, akkor ennek milyen következménye lehet?

Mire visszamegyek felmondás fog várni oké. Ez tiszta.
És egyéb dolgot tehet velem a munkáltató?

Na és a felmondás ez esetben lehet azonnali?

Köszönöm

rigoz # 2019.06.22. 13:52

Tisztelt fihim!

Szerintem még az sem jár érte.

Szabadság alatt nincs munkavégzési kötelezettség, így igencsak szívességet tesz szerintem, ha egyáltalán bemegy.