Munkajogi kérdések.


drbjozsef # 2019.05.24. 19:30

Andika28,

Nem egészen értem a kérdésed.

Adminisztratív munkakörben más adminisztratív feladatot is kaptál. Ez nem törvénysértő.
Jelenléti ívedet alá kell írnod.
Ez sem törvénysértő.
Leltár és időpontja nem értem hogy jön ide, gondolom, az 1 hónp alatt is kaptál fizetést.
A szabadságodból 7 nappal te rendelkezel, ha 15 nappal előre bejelented. Ha így tettél, akkor annak elutasítása lehet törvénysértő. Így tettél?

Pontosan miért fordulnál munkaügyi bírósághoz?

korvic9 # 2019.05.27. 06:06

A boltvezető (bv) és a területi vezető (tv) behivatott az irodába. A tv. közölte,hogy a köövetkező 1 órában felmérik a pénztárosi és vezetői tudásom. Feltett kérdéseket és válaszoltam a legjobb tudásom szerint. Menetközben az egyik kérdés után a bv. megkérdezte a tv.-t,hogy most mit kell irnia a papirra. A válasz az volt,hogy csak irja a választ,a kérdést majd beirja utána. Menetközben pár helyen aláiratták a jegyzetet.Kerestem a szemüvegem,mert olvasni csak azzal tudok,erre megmutatta a tv. az aláirás helyét.Aláirtam,mert azt hittem,hogy a szakmai tudásomról szoló felmérést irom alá. A végén derült ki,hogy ez egy "meghallgatási jegyzőköyv". A mappa csiptetője alatt volt a "meghalgatási jegyzőkönyv" szöveg.

A tv. megállapitotta,hogy az egyik feladatomat szabályellenesen láttam el és ez sikkasztásként minősithető /ennek a feladatnak a pontos végrehajtásáról semmilyen oktatást nem kaptam és nem is irtam alá olyat,hogy az oktatás megtörtént/ A feladat végrehajtása közben fel sem merült bennem,hogy estleg nem járok el szabályszerüen. A vége az lett,hogy a tv. kijelentette,hogy ez a munkaviszonyom azonnali megszüntetésével jár.Megkérdezte,hogy azonnali hatályú felmondást szeretnék vagy pedig közös megegyezést végkielégités nélkül. Azt válaszoltam,hogy meg kell néznem a biztositásom,mert biztositott vagyok munkaviszony megszünésére.A válasz az volt,hogy nem érdekli,intézzem ahogy akarom. Visszamenölegesen ápr.24-re datálta a közös megegyezést az egy hónapos felmondási miatt. Az utazási költség elszámolást már oda sem adták,igy azt nem tudtam kitölteni. Ezenfelül a cég az éves 30 nap szabadságomból 20-at már kiadott,igy a tört fizetésem lecsökken a visszafizetendő szabadságommal is. Szinte semmit se kapok majd. érdeklödném,hogy ezek alapján indithatok munkaúgyi pert a munkáltató ellen? A leirásom tömöritett,nem tartalmaz minden pontos részletet.

drbjozsef # 2019.05.27. 06:19

A leirásom tömöritett,nem tartalmaz minden pontos részletet.

A válasz tömörített, nem tartalmaz minden részletet : indíthatsz.

korvic9 # 2019.05.27. 06:38

Köszönöm!

wers # 2019.05.27. 06:54

vajjal a fejen napra menni nem tiltott

korvic9 # 2019.05.27. 08:58

Még egy kérdés. 30 nap szabadságom van ez évre.Május 24-ig a Munkáltató ebből kiadott 20 napot,illetve június 3-7 között kiirt újabb 5 napot. Mennyi szabadságot adhat ki a Munkáltató elöre és megteheti-e,hogy a 30 napból 25 ő adjon ki a dolgozó megkérdezése nélkül?

wers # 2019.05.27. 09:20

Fizetett szabadságot adhat, fizetés nélkülit nem.

korvic9 # 2019.05.28. 11:06

Köszönöm a segitséget.A cég a munkaúügyiper hallatán modositott.

Regiee # 2019.05.29. 16:19

Sziasztok!

Szombaton kezdek egy munkahelyen. Csak alkalmi bejelentéssel jelentenek be. Ilyen esetben kötelező-e adniuk nekem munkakezdés előtt szerződést vagy ha nem akkor én mondhatom, hogy csak akkor állok munkába ha kaptam egy papírt amiben le vannak írva a feltételek?

Voltam 2 próbanapon, 11 óra egy nap. Csak egy jelenlétit írattak alá velem. Volt rajta napi bér is, de azt nem fizetik ki.

Így igazából simán benyöghetik nekem hónap végén, hogy nem fizetnek semmit. Vagy pl ha én találok jobbat hónap közben akkor is. Így is csak a nagy szükség miatt vállalom el ezt a munkát elég szemét dolog ez az alkalmi bejelentés.

drbjozsef # 2019.05.29. 16:32

én mondhatom, hogy csak akkor állok munkába ha kaptam egy papírt amiben le vannak írva a feltételek?

Miért ne mondhatnád? Mondhatod azt is, hogy csak ha előre fizetnek. Meg hogy a dupláját akarod igazából. Bármit mondhatsz.

Ugye, nem jogi természetű tanácsot vársz egy teljesen szabálytalan foglalkoztatáshoz?

Regiee # 2019.05.29. 17:20

De, valamiféle tanácsot várnék, hogy alkalmi bejelentésnél is kell-e munkaszerződéshez hasonló dokumentumot kapnom?

Mert én jeleztem, hogy hétfői kezdésnél kérni szeretném, de van egy olyan érzésem, hogy nem fogok kapni. Viszont ha a kérésemre kötelező adniuk, akkor azzal a lendülettel fordulok is ki a boltból.

Kicsit offtopic rész jön, de tényleg mostmár mint tűt a szénakazalban úgy kell keresni olyan munkahelyet ahol rendesen bejelentenek és jár a szabadság, táppénz is? Az elmúlt egy évemből regényt írhatnék...

wers # 2019.05.30. 04:41

egy teljesen szabálytalan foglalkoztatáshoz

Az egyszerűsített foglalkoztatás miért lenne szabálytalan? Akár telefonon is be lehet jelenteni.

Nem árt erről szerződést kötni.

drbjozsef # 2019.05.30. 04:46

Reggie,

2010. évi LXXV. törvény az egyszerűsített foglalkoztatásról
...
3. § (1) Egyszerűsített foglalkoztatás céljából létrejött munkaviszony a munkáltató 11. §-ban meghatározott bejelentési kötelezettségének teljesítésével keletkezik. A jogszabály alapján nem elektronikus úton bevallásra kötelezett munkáltató és a munkavállaló megállapodása alapján az egyszerűsített foglalkoztatás céljából munkaviszonyt az e törvény Melléklete szerinti szerződés megkötésével is lehet létesíteni, a 11. §-ban szereplő bejelentési kötelezettség teljesítése mellett. A munkaszerződést ekkor a munka megkezdéséig írásba kell foglalni úgy, hogy a munkavégzés napjának végéig elegendő kitölteni a munkáltató és a munkavállaló megnevezésén kívüli egyéb azonosító adatait.

Milyen munkaszerződést vársz egy bolttól, ahol túldolgoztatnak, de még a rendes béredet sem fizetik?

wers # 2019.05.30. 05:34

úgy, hogy a munkavégzés napjának végéig elegendő kitölteni a munkáltató és a munkavállaló megnevezésén kívüli egyéb azonosító adatait.”

A "jelenléti ív"-nek nevetett iromány is tud megfelelni, és többnyire napi kifizetés történik.

(leginkább a bejáró-takarító munkavállalókat foglalkoztatják így)

Regiee # 2019.05.30. 06:22

Köszönöm mindenkinek!

Ez egy gsm bolt.. Nincsen nap végi kifizetés hanem hóvégi állítólag. Na erről például mindenképp szeretnék egy papírt kapni.
Náluk úgy működik, hogy 3 hónapig alkalmi bejelentés utána folyamatos, majd megint 3 hónap alkalmi és így tovább. Nekem alapból nem tetszik ez a hozzáállás, hogy van kb 15 boltjuk, de ezzel spóroljanak az alkalmazotton. Erre a 3 hónapra nincs tb-m fizethetem magam után, az adókedvezményeim is elúsznak erre az időre. Szabadság, táppénz nincs a folyamatosan bejelentett időszak alatt sem.

wers # 2019.05.30. 06:29

hát igen, ez az egyszerűsített foglakoztatás

(bocs, de nem kellene mást keresned? Ez olyan mellékállás félére találták ki pl. nyugdíj mellett. Ha ennyire rosszul megy a cégnek, én biztos lépnék másfelé)

wers # 2019.05.30. 06:49

Szabadság, táppénz nincs a folyamatosan bejelentett időszak alatt sem.

Ez így már tényleg szabályellenes. Munkaügyi ellenőrzés méltóképpen jutalmazná a céget.

Regiee # 2019.05.30. 07:04

Ohh dehogynem kéne más. Folyamatosan keresek, másik helyről jövőhéten fogok visszajelzést kapni. Ez a gsm bolt ez ilyen szükségszerű most, hogy mégis legalább fizetésem lesz. Legalábbis nagyon remélem, hogy nem fognak átvágni. Ezért is vagyok úgy vele, hogy szombaton ha nem adnak egy olyan papírt amiben levan az írva, hogy hónap végén kapom mrg a fihetésem akkor ott is hagyom. Elég volt kétszer 11 órát ingyen dolgoznom nekik.

bitofa22 # 2019.05.30. 09:29

Melyik munkaszerződés van érvényben ha a régi határozatlan idejű az új módosítottat meg nem voltam hajlandó aláírni? A régi vagy az új?

Ha engem egy adott feltételeket tartalmazó határozatlan idejű munkaszerződéssel alkalmaznak akkor az mindaddig érvényben marad amíg egy új módosított fel nem váltja azt.
De az új meg csak akkor válthatja fel, ha azt mindkét fél aláírta- vagyis a munkáltató hiába tolja elém az újat, ha nem írom alá nem léphet érvénybe.

Kérdésem: én most jelenleg melyik munkaszerződés hatálya alatt dolgozom lévén nem voltam hajlandó aláírni az újat?
A régi vagy az új hatálya alatt? Ugyanis az új módosított új, kevesebb munkabért tartalmaz mint a régi és bár nem írtam alá az újat a munkáltató mégis jó ideje az új bért fizeti nekem.

Voltaképp akkor rám melyik szerződés az érvényes? A régi amely alá van írva és határozatlan idejű, vagy az új amit én alá nem írtam?

Mert a munkabért már jó ideje az új szerint kapom.

Kovács_Béla_Sándor # 2019.05.30. 12:30

Szerintem tudod te ezt magadtól is. Ha jól látom, le is írtad a választ.

Marcsás # 2019.05.31. 20:30

Tisztelt Fórum! Dilemmánk a következő. Párom a saját, alig ketyegő kft-jében 2 órára van bejelentve. Ő az ügyvezető, mint alkalmazott. Más állása nincs. A könyvelő szerint ez így rendben van. Egy ismerősünk viszont azt mondja, hogy nem. Tudnak-e ebben segíteni? Köszönöm!

Kovács_Béla_Sándor # 2019.05.31. 20:37

Mi nincs rajta rendben? (Nem éppen racionális dolog 2 órás munkaviszonyt bejelenteni, és egész bér után fizetni a járulékokat, de a jog nem tiltja a rossz üzleti döntéseket.)

Regiee # 2019.06.01. 16:19

Sziasztok!

Összeszedtem egy pár munkahelyi dolgomat. Az lenne a kérdésem, hogy ezekkel lehet-e valamit kezdeni? Ami régebbi dátum azt még be lehet jelenteni?

"Pannon Tűzvédelem Kft. /2019/
Első megbeszélésen megbeszéltük a munkafolyamatot. Nem részletezném, Budapesti tűzcsapokat kell ellenőrizni és egy tabletbe rögzíteni. A munkaidő állítása szerint 8 óra, de ha hamarabb végez az ember akkor is kifizeti a 8 órát. Elvileg céges autóval lehetett volna munkába járni és haza. A fizetés 1200ft/óra kézbe, minimálbérre bejelentve. Megbeszéltünk egy próbanapot. Természetesen bejelentés és fizetés nélkül. Mivel a párom aznap dolgozott délután a kislány pedig beteg, megbeszéltük, hogy bevisznek kocsival, illetve a munka végén a főnök értem jön és hazavisz. A munkaidő, ha lejár így hazaérünk 3 órára pont. Így is ki van centizve, hogy a párom leváltassam és beérjen időbe a munkahelyére. El is jött a próbanap, főnök értem jött kocsival és visz Tökölre. A kocsiban elhangzott, hogy csak 4 órára jelent be, illetve a szabadságot nem fizeti ki csak 4 napot és táppénz sincsen. Gondoltam amíg nem találok másik munkát addig jó lesz ez. Megérkeztünk a két kollegához. Majd a főnök mondja, hogy sajnos nem tud hazavinni, de ad pénzt vonatjegyre és a két kollega a kocsival elvisz a Keleti Sülysáp vonalra a vonathoz valamelyik megállóba. Rendben legyen. Kell a pénz, kell egy munka. Tökölön végig mentünk, irány Csepel művek gyártelep. Itt már én kezelek mindent, csinálom a munkát. Időközben kiderül, napi limitet el kell érni. Amíg betanul az ember és megszokja addig tuti 8 órán túl megy a munkaidő. Megkérdeztem a két kollegát, hogy akkor mikor végzünk és melyik állomásra visznek ki? Ő nekik nem jó az a vonal, tök ellentétesen fognak menni Budára. Itt megköszöntem a lehetőséget és rohantam haza a gyártelep közepéről.

Bagoly Fogadó, Gyömrő./2016/
Konyhai kisegítő pozícióra jelentkeztem. Megbeszéltük a fizetést, munkaidőt, illetve melyik nap kezdek. Napi 10 óra munka kb. Mentem is az első napomra. Itt már szembesültem vele, hogy ezzel a hellyel nem nagyon van rendben pár dolog. Szünet nem nagyon van. Néha ki lehet menni cigizni. Konyhai dolgozóként tilos enni bármiből is egy adag ételt. Szakács iskolában első alkalommal vittem magammal szendvicset. Jól kinevettek és megfogadtam a tanácsukat: Konyhára soha nem viszek magammal enni. Hát itt kiesett a szemem mire hazaértem. Estére megkaptam végre a munkaszerződésem. Csodálkozva és ámulva olvastam és hallgattam a főnökasszonyt. Konyhai kisegítő mellett kéne majd úszó mesterkednem is, takarítanom. Illetve beugrósként pincérkedni és recepciózni. 4 órás bejelentéssel. Megköszöntem és kértem a fizetésem arra a napra. nagyjából 3 óra vitatkozásba került mire végre megkaptam.

Molnár-Szinter Kft, Sülysáp. /2016-2018/
Másfél évig dolgoztam itt. Sok mindent nyeltem le és tűrtem. A főnököm az öreg lánya volt. Vele semmi gond nem volt. Törekedett arra, hogy jó legyen az ott dolgozóknak. Rendesen bejelentett és mindig rendben megkaptam a fizetésem utalva. 2018-ban az öreg lett újra a főnök. Amivel itt a bajok voltak: Az öreg masszív alkoholista. 6:30-kor kezdődött a műszakunk. Ilyenkor ő neki már vérben forgott a szeme és részeg volt. Levitt minket így kocsival a lenti üzembe. Ahol mi dolgoztunk, ő folytatta az ivást a haverjaival az ebédlőben. Pálinka és sör. Csak ez ment. Még vezetés közben is a sört itta. Volt hogy nem tudott már menni műszak végére úgy be volt rúgva. Ilyenkor egy haverja vitt haza kocsival. Ő se volt már szomjas olyankor. Ha olyan anyaggal kellett dolgoznunk, ami több száz kilós vas volt, akkor az öreg rakta fel targoncával. Igen, részegen.
Volt egyszer 2017 végén, hogy az ujjamra esett egy vasdarab munka közben. Természetesen tilos volt jegyzőkönyvet venni róla és az orvosnál sem mondhattam, hogy munkahelyen történt. Egy nagy hibám ez volt. De hát, itt volt a feleségem és kislányom. Muszáj dolgoznom nem veszíthetem el emiatt a munkahelyem. 2 hétig voltam otthon. A lánya kifizetett azért rendesen. 2018 elején elkezdtem köhögni. 3 hétig így jártam be szinterezni (Porral festés). Utolsó 3 napban már lázasan. Végül negyedik nap reggel írtam, hogy nagyon nem vagyok jól nem tudok menni dolgozni. Elmentem orvoshoz, tüdőgyulladás volt. Két hétig kellett itthon lennem. Majd mikor visszamentem dolgozni, jött az öreg és kirúgott. Mondva, hogy ő nem tudja finanszírozni, hogy beteg voltam. Második nagy hibám, hogy aláírtam a papírt.

HepiHome./2018/
Raktárosnak jelentkeztem ide. A volt Orion területén van a raktárjuk egy kis bolt résszel egybe kötve. A bolt része tiszta szép. A raktár koszos, retkes. Nem közvetlen a főnökkel tárgyaltam, mert a főnök kínai és nem tud magyarul. Nagyon matekoznak a fizetéssel. Utazási hozzájárulást nem adnak. Szabadságot 5 napot fizetnek ki,2000ft/nap, a többi elvész, illetve táppénz nincs. Bejelentés kitudja hogyan van náluk, odáig már nem jutottunk.

Öntőpár 2002 Kft, Úri./2018/
Alumínium öntés a munka. A fizetés minimálbér utalva, fennmaradó összeg feketén kézbe. A munkaidő 10 óra, plusz vállalható 2 óra túlóra. Amit, ha nem vállalsz kikezdenek. Szünet 2 óránként van 5 perc, illetve egy ebédszünet. Gyermek után járó plusz szabadságot nem voltak hajlandóak adni. Még a papírt sem adták oda, hogy kitöltsem. Ha szabadságot kért az ember a főnöktől, értetlenkedett alig engedett el. Mondván ő nem szereti a szabadságot. A forró alumínium öntéséhez adtak egy hőálló bőrkesztyűt. Semmi más védőfelszerelést. Még egy védőmaszkot is magamnak kellett megvennem. Koszos, retkes hely egerekkel és patkányokkal, mellékhelyiség tűrhetetlen, gyomorforgató állapotban. egy nap szabadnap után bementem hajnalba dolgozni, majd hazaküldtek. Hazaértem és hívtak, hogy rossz embert küldtek haza menjek vissza. Megmondtam, hogy felmondok a mai nappal. Hosszú hétvége volt. Csütörtök vettem ki a szabadnapot, péntek ünnepnap volt hétfő is. Kedden mentem be és küldtek haza. Mégis csütörtöktől lettem kijelentve. Sajnos ismét hibát követtem el és aláírtam.

IGB, Full Gsm./2019/
Mindkét bolt egy tulaj. Felváltva dolgoznék mindkét boltban. Napi 11 óra munka. Nagyjából 2-3-szor 20 perc szünettel. Kettő teljes napot le dolgoztam próbanap néven. Fizetést nem kaptam érte. Állítólag bejelentették mindkét napot. A bejelentés a következőképp megy náluk. 12 hónapból 3 hónapig alkalmi bejelentéssel lennék náluk havi 15 napot. A maradék 9 hónapban elvileg rendesen bejelentenek havi 18 nappal. Ezzel 3 havi adókedvezményt húznak ki a zsebemből plusz a tb-t kell fizetnem, illetve utazási hozzájárulást nem fizetnek. Elvállaltam volna. Egy szombati napon kezdtem volna elvileg már fizetett alkalmi bejelentéssel. Pénteken felhívtam és megkérdeztem, hogy azért valami papírt kapok-e így is, hogy ott dolgozok? Mert alkalmi bejelentés mellett csak hónap végén fizetnek. A válasz az volt, majd kapok fizetés mellé egy lapot, hogy átvettem a pénzt. Nem nagyon értették meg, milyen papírra gondolok és miért. Nem vállaltam be így. Mi van, ha hónap végén közlik, hogy nem fizetnek ki. Mai napig nem tudom, mennyi lett volna a fizetésem."

Marcsás # 2019.06.03. 02:24

Köszönöm a választ. Szerintem nem teljes bér után fizeti a járulékokat, hanem arányosan a bérminimálbér, napi 2 órányi összege után.

hustla # 2019.06.04. 05:45

Üdv.!
Olyan kérdésem lenne, hogy tegnap értesültem a munkahelyem jelenlegi címen megszűnik és átleszünk jelentve egy már meglévő céghez (ugyanaz a vezetőség minden ugyanaz csak más címen,néven?! fogunk tovább üzemelni.) A munkaviszonnyal ilyenkor mi a helyzet a feleségemmel idén terveztünk lakáshitelt felvenni, hat éve dolgozik ennél a cégnél. Ilynekor nullázódik minden vagy marad folyamatos munkaviszony? Azért érdekes számomra, mert ha előröl kezdek mindent akkor már nem itt tervezném ezt véghezvinni.
Köszönöm előre is!