Munkajogi kérdések.

Szaszisága # 2016.06.28. 08:56

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Azzal a kérdéssel fordulok Önhöz, hogy közalkalmazotti jogviszonyban, nevelő-oktató munkát közvetlenül segítő munkakörben Matematikus (ez szerepel az oklevélben) Bsc végzettséggel (tanár szakirányú) bekerülhetek-e a pedagógus bértáblába (326/2013. (VIII. 30.) Korm. rendelet 39/C §)?

BIlda76 # 2016.06.28. 08:48

Tisztelt Szakértők!
Férjem vagyonőrként dolgozik egy többezer főt foglalkoztató biztonsági cégnél 4,5 éve. Augusztus 1től a gyárat (a tényleges munkavégzés helyét) más cég fogja őrizni. Az új cég hajlandó átvenni a gyárba beosztott őröket (jobb feltételekkel, mint a mostani munkaszerződés). A jelenlegi munkáltatónak van több más telephelye is a városunkban és a környékén, így felajánlották, hogy a választása alapján bármelyik objektumba mehet dolgozni. Ha a férjem nem akarja/nem tudja elfogadni a felajánlott másik telephelyet, akkor ki kezdeményezi a felmondást: a munkáltató vagy a munkavállaló? Milyen jogok és kötelezettségek terhelik illetve milyen követelések illetik meg a munkavállalót: felmondási idő, végkielégítés, stb?
Köszönöm a választ.

GaborBp # 2016.06.28. 07:49

Üdvözlöm,

Segítséget szeretnék kérni. Munkáltatómnál felmondtam 14 napja sima "rendes" felmondással. Ezt követően 30 napos felmondási időre köteleztek. Szeretnék érdeklődni, hogy a felmondást lehet-e ilyen esetben változtatni azonnali hatályúvá, továbbá az azonnali hatályú felmondás indoklásával kapcsolatban lenne kérdésem.

A munkáltató más munkakörbe helyezett, amelyről munkaszerződés módosítást nem kaptam, továbbá egy korábbi szóbeli lefokozás amiről hivatalos alátámasztott papír formát nem kaptam elegendő-e az azonnali hatályú felmondás indoklására?

Az ügy sürgős lenne.

Köszönöm előre is a segítséget.

GaborBp.

Dr.Attika # 2016.06.27. 17:26

Akkor nincs ok aggodalomra.

Rinik # 2016.06.27. 17:04

Nem hivatalos Pénztàros voltam! Nem lehetett házi penztarunk!

Dr.Attika # 2016.06.27. 16:52

"utolsó két évben nem bírtam mar rosszul kezeltem a pénztárat ( hiánnyal zártam mint a felmondás után kiderült)"
Most akkor volt pénztár vagy nem? Pénztáros volt vagy nem?

Rinik # 2016.06.27. 16:05

Dr. Attika!

Hogy érted hogy méltányos? Hivatalosan pénztárat sem vezethettunk! Nem létezett! Aláíratta velem amikor leeszamoltam hogy mindent át ellenőrzött és hiány nincs! Akkor?

Rinik # 2016.06.27. 15:49

A körítés kellett. Hivatalosan nem meri követelni mert a volt munkáltatom vitte el tőlem a hiányt így o okozta azt. Én pedig lemásoltam a fiktív számlákat amiket helyette betett. Először könyörgött hogy ne jelentsen fel most meg fenyeget... Mire szamitsak?

Dr.Attika # 2016.06.27. 05:08

Még méltányos is volt a munkáltató, hogy nem azonnal követelte a pénztárban keletkezett hiány összegét.

Dr.Attika # 2016.06.27. 05:07

Még méltányos is volt a munkáltató, hogy nem azonnal követelte a pénztárban keletkezett hiány összegét.

Dr.Attika # 2016.06.27. 05:07

Kovács_Béla_Sándor # 2016.06.26. 17:48

Igen. (A körítés minek kellett? Gondolod, azon múlik?)

Rinik # 2016.06.26. 16:18

Segítség kérése!

2 hónappal ezelőtt közös megegyezéssel megszűnt a munkaviszonyom ahol több mint 1700 fő mindennapi dolgait intéztem egyedül közel 8 évig az utolsó két évben nem bírtam mar rosszul kezeltem a pénztárat ( hiánnyal zártam mint a felmondás után kiderült) de megkaptam a papirjaimert hogy nincs tartozásunk a munkáltatóval egymás fele! Érdeklődnek hogy követelhet e rajtam valamit a leszámolások után?

Kovács_Béla_Sándor # 2016.06.25. 11:00

A felszámoláshoz előbb fel kellene szólítani a fizetésre, és ha nem vitatja, csak akkor van helye a felszámolásnak.
A felszámolás illetéke 80K, igaz ezt a munkavállalónak nem kell megfizetnie. Meg kell fizetnie viszont a közzétételi díjat, az pedig 25K.

Dr.Attika # 2016.06.25. 09:50

És akkor mi fog történni? A környékben- mert ennek híre megy- soha semelyik munkáltató nem fogja alkalmazni a házaspárt.

Immaculata # 2016.06.25. 09:18

Ha a követelésetek meghaladja a 200.000.- Ft-ot, akkor felszámolási eljárást is kezdeményezhettek a Kft. ellen, vagy fizetési meghagyás kibocsátását kérhetitek közjegyzőtől.
A felszámolási eljárás illetéke 30.000.- Ft, a fizetési meghagyás kibocsátásának illetéke a követelés 3%-a, de minimum 5.000.- Ft.

futóka # 2016.06.25. 08:05

Kedves Válaszolók!

köszönöm!
A helyzetet súlyosbítja, hogy a munkavállalók (házaspár) munkaviszonya (valószínűleg) felmondásra kerül. Felkészülvén minden helyzetre kerül firtatásra a bérek ilyen jellegű kifizetése. Jogszerű, hogy 7-ből 5 kap, 2 nem, vagy sem? És nyilván várna türelemmel, ha nem egy házaspárról lenne szó.
köszönöm!

Kovács_Béla_Sándor # 2016.06.25. 07:44

Ez nem kérdés. A munkavállalónak szerződés szerinti bér jár. És ezt szerintem a kérdező is tudja.

Dr.Attika # 2016.06.25. 07:36

Tisztelt futóka!
Miért tőlünk kérdezi, miért nem a cég vezetőitől. Ott tudnak erre maradéktalan választ adni. Nyilván a kötelező levonásokat utalnia kell, mert ha nem teszi, akkor annak komoly szankciói vannak. Elkövette azt a hibát a cégvezetés, hogy nem tájékoztatta a munkavállalókat, miszerint:
"Jár a munkabér, de nem jut."
Azt javaslom, hogy legyen türelmes a pénzügyi válságba jutott munkáltatójával kapcsolatban és ne a jogszerűséget firtassa egyből.

Immaculata # 2016.06.25. 07:30

:) A végrehajtási utalást magáénak tudhatja.

futóka # 2016.06.25. 07:19

Tisztelt Szakértő!

A munkahely (Kft) pénzügyi válságba került (nincs felszámolás, csőd eljárás alatt, csupán nincs pénz a számláján), emiatt 2 dolgozó egyáltalán nem kapott bért május hónapra a mai napig sem. A többiek rendben megkapták az összes illetményüket, ketten semmit. Mennyire jogszerű ez, hogy nem egyenlő arányban osztották el az akkor elérhető egyenleget, hanem ilyen módon? Ráadásul, az egyik munkavállalónak végrehajtás van a bérén, a végrehajtási összeget elutalták, annak ellenére, hogy ő nem kapott egy Ft-ot sem.
Válaszát előre is köszönöm!

CSOTA # 2016.06.24. 14:27

Tisztelt Szakértők!
Amennyiben előszerződést kötöttem egy céggel ahová mégsem megyek, annak lehet-e valami következménye rám nézve?
Válaszotokat előre is köszönöm.

SZ.A. # 2016.06.20. 06:55

Tisztelt Jogi Fórum!
A következő a helyzetem: a kislányom idén márciusban töltötte a 2. életévét, így ismét munkába álltam. Szerettem volna a korábbi 8 órás állásomba visszatérni, azonban mindenféle indok - komolytalan: nem tudták pontosan megmagyarázni, csak kertelni - után egy 7 órás állás ajánlottak fel ugyanabban a munkakörben, amiben korábban is voltam. Jegyzőkönyvet irattak velem alá, hogy elfogadom a 7 órás állást is a 8 helyett, mivel nem akartam a munkaszerződés módosítást aláírni, amit először elém raktak. Viszont a főnököm már ekkor elmondta - szóban, hogy mindemellett elvárják tőlem a 8-9 órás munkavégzést. Gondolkozom a munkahely váltáson is.
A kérdéseim: jól tudom, hogy a gyermekem 3 éves koráig nem is túlóráztathatnának? Én a főnököm munkaidő beosztása alapján járok dolgozni, ő előírja nekem (is), hogy a 7 óra helyett, melyik nap mennyit töltsek a munkahelyemen. Törvényes ez így? Ez miatt megbírságolhatnák a munkahelyemet? Igazából nem őket féltem, csak ha felmondanék, akkor ez talán egy alkupozíció lehetne, hogy a végkielégítésemet megkaphassam. Mi a véleményetek? Egyébként mindig kulturáltan mindent meg tudtam beszélni a főnökömmel, most sem akarok kifordulni önmagamból, csak "mindenkinek jó" ajánlattal előállni, ha úgy hozza a helyzet.
Köszönöm szépen, Timi

Kovács_Béla_Sándor # 2016.06.18. 11:41

Akkor nem "járt volna" le, hanem lejárt. Ezért az azonnali hatályú felmondás jogellenes. Ha jól számolom, július 17-éig adhatod be a keresetet.

Drálisz77 # 2016.06.18. 10:06

06.14-i pecsét van a csomagon, 06.08án járt volna le a 3 hónap.