Munkajogi kérdések.

Honey2008 # 2016.08.10. 07:07

Tiszteletem!

Elég fontos és sürgős kérdésem lenne!

Érdeklődni szeretnék hozzáértőktől, hogy ha munkanélküliről egy szociális szövetkezet "kivesz" és így foglalkoztat, rendesen 8 órás minimálbérbe, ez a munkavállalónak jár valami hátránnyal?

Illetve pontosabban, mivel másabb mint a normális foglalkoztatás?

Köszönöm

Kovács_Béla_Sándor # 2016.08.08. 13:36

Hogyne. Megegyezéssel.
(Megjegyzem, az a megbízási jogviszony, amelyre a munka törvénykönyvét kell alkalmazni, elég érdekes dolog.)

pazs # 2016.08.08. 13:35

Ha nincs benne a szerződésben, hogy nem mondható fel, akkor persze, megszüntetheted, mondjuk ha alkalmatlan időben mondod fel, köteles vagy megtéríteni a megbízónak a felmondással okozott kárt.

ilonya # 2016.08.08. 13:28

Tudna valaki segíteni nekem?Próbáltam a problémámhoz hasonló kérdést találni,de nem sikerült.
Megbízási szerződéssel dolgozom egy alapítványnál,mint nyugdíjas.
A megbízás időtartama: 2016.01.01-2016.12.31.
A szerződésem szerint a "jogviszonyra a munkajogi,társadalombiztosítási és a Ptk. idevonatkozó jogszabályai az irányadók."
" A szerződést módosítani csak a két fél írásos egyezsége alapján lehet"
Díjazásom:x Ft/8 órás munkanap.
Szeretném megszüntetni a szerződésemet.
Van erre lehetőség?
Várom a segítséget,köszönettel.
cicso

lajcsó # 2016.08.08. 10:19

Lehet, hogy a fénymásolat a főnök számára készült volna, meglepetésként.

Attila111111 (törölt felhasználó) # 2016.08.08. 08:57

Ez most nem vicc! Ismerősöm irodájában levő fénymásolóra ráült a csinos titkárnője, hogy majd lefénymásolja ülepét, de pechjére az beszakadt és véresre kaszabolta magát. Nem hiszitek el, de hivatalból elindították a munkaügyi eljárást, vizsgálatot, mert az ambulancia kötelezően értesíti őket. Kisasszony állítólag látta filmekben és gondolta ő is megörökíti barátjának a látványt. Szerintitek a főnök kirúgta a hölgyet? ÁÁÁ neeeem, vitte orvoshoz meg mindenhova még fagyit is vett neki fájdalomdíjként. :)

Attila111111 (törölt felhasználó) # 2016.08.08. 08:45

Dr.Attika ez jó :)

Kovács_Béla_Sándor # 2016.08.08. 08:26

Ahogy wers utalt rá, a munkavédelmi, munkavégzési szabályok betartásáért azok címzettje felel. Akkor is, ha a megszegés csak "majdnem" balesethez vezetett.
De ebből a leírásból mi nem tudhatjuk, hogy ki milyen szabályt szegett meg. Ha egyáltalán.

lajcsó # 2016.08.08. 08:21

"Majdnem baleset történt a munkahelyen, ilyenkor van valakinek jogi felelőssége?"
A "majdnem balesetért" egészen biztosan nem terhel senkit felelősség. A "majdnem elkéstem"-ért sem szokták lehúzni az órát.

wers # 2016.08.07. 09:09

Úgy tűnik, jó volt a tegnap estéd. ;)

Dr.Attika # 2016.08.07. 09:02

Potyoghatnak, pl. a tároló polcnak támaszkodva elkövetett szexuális cselekmények esetén az intenzív lökő mozdulatok hatására. Gondos cégek erre táblák kihelyezésével hívják fel a munkavállalók figyelmet.

wers # 2016.08.07. 07:49

A munkavédelmi szályzatnak tartalmaznia kellene a megfelelő tárolás feltételeit. Azt kell betartani. Tárolóeszközök csak úgy nem potyoghatnak az égből.

Dr.Attika # 2016.08.07. 07:33

"Ilyenkor terhel valakit felelősség hogy miért esett az le?"

A gravitáció felelőssége nyilvánvaló. A kérdés, hogy a gravitációnak van-e vétőképessége. Ha igen, akkor a jogképességének megléte is vizsgálandó.

Kovács_Béla_Sándor # 2016.08.06. 18:02

ilyenkor van valakinek jogi felelőssége?
Honnan a fenéből tudjuk? Ott voltunk?

Burn Out # 2016.08.06. 17:39

Nekem az egyik nap elvágta egy A4es lap széle az ujjam. Ha az alkaromon az eret vágta volna el, akkor biztos súlyos sérüléseim lettek volna. De megúsztam. Ilyenkor terhel valakit felelősség? Valakit be kellene perelni:)

Csuklósbusz # 2016.08.06. 15:50

Majdnem baleset történt a munkahelyen, ilyenkor van valakinek jogi felelőssége?
Tehát mellém esett le egy láda a polcról, ha rámesik akkor biztos súlyos sérüléseim lettek volna. De megúsztam. Ilyenkor terhel valakit felelősség hogy miért esett az le?

ObudaFan # 2016.08.06. 11:23

impertinens

3 év volt a munkajogi elévülési idő korábban is, most is.

impertinens # 2016.08.06. 10:16

T.Cím!

A munkáltató által több éve ki nem fizetett túlórákat a dolgozó visszamenőlegesen hány évre jogosult érvényesíteni? Korábban, ha helyesen tévedek 5 év volt a visszamenőleges bértartozási követelés lehetősége. Gondolom ez is negatív irányban változhatott.
Szíves információt előre is megköszönöm!

T. Cím!

Mosolyra késztet?, inkább dühít?,de sajnos valóság az, hogy egy munkáltató megkeresi a dolgozókat azzal, hogy mondjanak le a pár év el

Kumming # 2016.08.04. 16:42

Tisztelt Fórum!

Érdeklődni szeretnék, hogy egy tiltott helyen való dohányzás ügyében, a Megyei Kormányhivatal kérésére a munkahelyem kiadhatja-e a személyes adataimat, vagy sem.
Mivel a feljelentő magánszemély csak a munkahelyemet ismeri, így név szerint nem tudott feljelenteni.
Köszönöm válaszukat.

mvkly # 2016.08.03. 21:45

ObudaFan

Értem. Igyekeztem utánaolvasni, a munkaadó jogszerűen jár el, a 250 órát tavaly sem léptük át, ez az év határeset egyelőre.
Csupán az elrendelés módja bosszant, az emberség hiánya (nem csak a fentiek vannak a kalapban), de az már nem jogi téma.

Köszönöm a segítségét!

ObudaFan # 2016.08.03. 21:31

mvkly

Teljes napi munkaidő esetén naptári évenként kétszázötven óra rendkívüli munkaidő rendelhető el. Ha ezt meghaladja a munkáltató, az jogellenes, azt be lehet jelenteni a munkaügyi felügyeleten.

mvkly # 2016.08.03. 17:34

Tisztelt fórum!
Munkahelyemen pusztán kötelességtudatból és a kollégák segítése érdekében az elmúlt fél évben folyamatosan túlórázunk. Nem kimondottan vészes (átlag heti 4-5 óra plusz néha hétvégén), fizetik is, de persze vannak zúgolódások. És persze kevés alkalmazott.
Erre föl a "köszönöm", vagy a "légyszíves" helyett újabban azt kapjuk, a munkaidő addig tart, ameddig el nem engednek. Kijelentik, a munkaideje lejártával senki sem mehet haza.
Eddig is maradtunk, de egyedül a többi nyomorult miatt, nem a főnökségért. És hogy ők ezt már elvárják, kötelezővé teszik, nem bírom lenyelni.
Azon túl, hogy keressek új munkát (keresek), mit lehet tenni? Legszívesebben feljelenteném őket, hadd koppanjanak egyszer ők is.

Elnézést, hogy hosszú lett.

Kovács_Béla_Sándor # 2016.08.03. 06:26
J. Gyula # 2016.08.02. 22:08

Ez a " remek " munkahely Kazincbarcikán található.

Kovács_Béla_Sándor # 2016.08.02. 21:21

Persze. Ha az lenne a személyi alapbéred a szerződés szerint.
Amúgy hol van ez a remek munkahely? Amit én ismerek, oda lassan kötéllel fogják az embert, kétszáz-kétszázötven alapárt se jönnek, nem hogy évtizedes gyakorlattal minimálbérért.