Munkajogi kérdések.


Kovács_Béla_Sándor # 2020.04.15. 13:44

Pont az lesz a garanciád, ami most. Még a munkáltatód is ugyanaz lesz.

Kati64 # 2020.04.15. 13:58

Megértettem. Köszönöm a válaszaitokat.Szeretem, hogy nem kerteltek.

Kovács_Béla_Sándor # 2020.04.15. 18:14

(Azt azért ellenőrizd majd, hogy a munkaszerződés nem térhet el hátrányosan a kinevezésedtől. Így pl. a személyi alapbéred nem lehet kevesebb, mint az alapilletményed; az éves szabadságod nem lehet kevesebb, mint eddig stb.
Ezt egyébként némely vonatkozásban maga a törvény tervezete is expressis verbis rendezi; például még a jubileumi jutalmat is meg fogja kapni, aki öt éven belül válna rá jogosulttá, ilyesmi.)

Kati64 # 2020.04.15. 18:54

Rendben, figyelni fogom. :)

Bjanos33 # 2020.04.19. 05:49

Tisztelt Ügyvéd úr,
Tisztelt Szakértők!

Jelenleg határozatlan idejű szerződésem van a cégemnél, viszont felkínáltak egy másik pozíciót amíg vissza nem jön a GYES-en levő kolléga, szóban erre időpontot mondtak. Részleteket még nem tudok, de a cégnél szeretnek eseményre kötni szerződést.

Létezik-e olyan megoldás, hogy a jelenlegi pozícióm, határozatlan idejű szerződés megmarad és erre írni egy kiegészítést, hogy x ideig ezt a pozíciót látom el illetve amint letelik a szerződéses idő a régi szerződésem ugyanúgy folytatódik?

Köszönettel,

Bjanos

Kovács_Béla_Sándor # 2020.04.19. 09:06

Igen. (Bár a kifejezések, amelyeket használsz, pontatlanok.)

Napsugárabc # 2020.04.19. 14:38

Tisztelt Ügyvéd Úr!
Kérem szíves tájékoztatását, hogy a jelen /korona virus/ helyzetben a munkáltató az új munkaválkavállaloval szemben 8 órás munkavégzésnél megállapíthat-e kevesebb munkabért mint a kötelező minimálbér, vagy szakmunkás minimálbér.
Köszönöm
Napsugarabc

GáborGáb # 2020.04.19. 16:57

Üdvözlök mindenkit!
Arról szeretnék érdeklődni, hogy szombati munkavégzés esetén tényleg +50% bér és 1 extra szabadnap jár-e a dolgozóknak, ha egyébként a rendes, általános munkavégzés hétfő-péntek történik, tehát a szombat már a 6. nap, és nem munkaidő áthelyezésből adódik.

Egy ismerősöm munkahelyén sorozatosan olyan történik, hogy ha kell szombaton dolgozniuk, akkor sem plusz bért, sem plusz szabadnapot nem kapnak, sőt aznapra még az egy napra eső bérüknél is kevesebb pénzt kapnak kézbe.

És ez így megy évek óta.
A dolgozók nem mernek lépni, mert félnek a főnöktől és kirúgassal vannak fenyegetve.

Én, mint kívülálló, tudom ezt jelenteni valahol?

Köszönöm

Kovács_Béla_Sándor # 2020.04.19. 17:38

Napsugárabc, ha úgy állapodnak meg, akkor lehet.

drbjozsef # 2020.04.20. 07:53

GáborGáb,

Ismerni kellene az ismerősöd munkaszerződését.

Azt írod, sorozazosan kell szombaton dolgozniuk. Akkor nem hinném, hogy általános munkarendben dolgoznak. Ha pedig nem, hanem mondjuk munkaidőkeretben, akkor így van, nem kell pótlékot fizetni a szombati napokra sem. Ha nem ugyanannyi órát dolgoznak, mint hétközben, akkor akár kevesebb is lehet.

De ez mind feltételezés, látatlanban.

GáborGáb # 2020.04.21. 14:18

Nem állandóan dolgoznak szombaton, hanem csak néha be kell menni, de olyankor is ugyanannyit dolgoznak. Ha munkaidő keretben is dolgoznának, akkor egy eleve kellene lennie egy nem dolgozós napnak valamikor, de ilyen sincs és nem is kellene bért kapjanak akkor, hiszen az benne lenne akkor a havi fizetésben.
De mint írtam, kapnak ők arra a napra plusz pénzt, de az az 1 napra jutó 100%ot sem éri el, nemhogy még +50%ot és 1 szabadnapot kapjanak.

drbjozsef # 2020.04.21. 15:54

GáborGáb,

Ok, ha csak a bejelentés a kérdés : személyesen, telefonon vagy írásban bejelentést tehetsz a konkrét munkáltató, illetve a ­munkavégzési hely megjelölésével a megyeszékhely szerinti, járási hivatalok munkaügyi és munkavédelmi osztályán.

Turbo1988 # 2020.04.22. 12:32

Jó napot kívánok!

Két kérdeésem lenne álláskereséssel kapcsolatban.
korábban elvesztettem az egyik munkahelyem kilépő papírjait. Ezt sikerült pótolnom, de nem kaptam OEP papírt. Mivel azon helyen alig három hetet dolgoztam, így a korábbit nem tudtam még leadni. Tőlük pedig most nem kaptam.

A másik, hogy véletlenül aláhúztam az együttműködést a járási hivatallal való együttműködést. Mivel a volt szakmámban szeretnék elhelyezkedni, ezért ezt a lehetőséget inkább kihagynám. Ilyenkor át lehet húzni, és kijavítani, vagy kérjek egy új papírt?
Valamint számít ez egyáltalán az elbírálásban?

Bobe1965 # 2020.04.22. 13:34

Tisztelt Szakértők!
Az alábbi helyzethez kérem a segítségüket:
Menyem pedagógus. Jelenleg GYES-en van, az unokám augusztusban lesz 3 éves. Februárban a gimnázium, ahol tanít, kérte, hogy nyilatkozzon, hogy a következő tanévben már számíthatnak-e rá, vagyis szeptembertől vissza megy-e dolgozni? Ő erre válaszolt, hogy igen, szándékában áll visszamenni. Most kapott egy értesítést, hogy kiszámolták a szabadságát, ami cc. 90 nap, és ezt most elkezdték kiírni neki április 01 napjától.
Amit nem értünk: Nem csak a GYES lejárta után írhatnák ki a szabadságát? Vagyis most egyszerre fogja kapni a GYES-t és a szabadságra járó bért is? Kiadhatja-e a munkáltató a szabadságát még a GYES alatt úgy, hogy ő nem kérte?
Ez azért fontos, mivel a gyermek augusztusi születésű, amikor - eltekintve a mostani kivételes helyzettől - mindenképpen zárva lenne az óvoda. Vagyis a születésnapjától nem tudja rögtön elkezdeni az óvodát (aug. 8.), mivel az szeptember elejéig zárva lesz. Az anyuka erre az időszakra szerette volna a szabadságát kivenni, illetve még a szeptember elején, hogy legyen egy kis idő a beszoktatásra.
A munkáltató azonban önkényesen beosztotta a szabadságát előre.
Mikor telefonon érdeklődött, azt a választ kapta az iskolatitkártól, hogy ezt így kell csinálni, a GYES végére le kell, hogy járjon a szabadság is. Ha utána otthon akar maradni a gyerekkel (mivel nincs ovi, utána meg beszoktatás lenne), oldja meg úgy, hogy elmegy táppénzre.
Kérdésem, hogy helyesen járt-e el a munkáltató ebben a kérdésben? Esetleg nem lehetséges-e, hogy mivel pedagógusról van szó, a tanévhez viszonyítják a munkábaállás időpontját?
Segítségüket előre is köszönöm!
Böbe

KissAladár # 2020.04.22. 15:56

Tisztelt Szakértők!

A 105/2020. (IV. 10.) Korm. rendelet szerinti csökkentett munkaidős támogatás kapcsán a kormányrendelet a következőket írja elő a munkáltató kapcsán mint feltételt:

"megfelel a rendezett munkaügyi kapcsolatok - az államháztartásról szóló törvény végrehajtásáról szóló kormányrendeletben meghatározott - feltételeinek, valamint e feltételek fennállása a külön jogszabályban meghatározott módon igazolásra kerül"

Eszerint kell erről külön igazolást is csatolni? Ha igen, ilyen honnan lehet/kell beszerezni? Vagy ezt a kormányhivatal automatikusan beszerzi vagy ellenőrzi valahol?

Köszönöm,
Kiss Aladár

davetoo # 2020.04.22. 17:46

Szép Napot!
Az egyik fővárosi Önkormányzat munkavállalója vagyok, mint Közterület-Felügyelő ( továbbiakban: KF ).
A munkaköri leírással nem untatnék senkit, a problémám, kérdésem nem is ezzel van összefüggésben.
Kinevezésem 2019.02.16.-tól szól, a bérezésem pedig nem a köztisztviselői besorolás szerint állapították meg, hanem személyi bérként, magasabb összeggel.
A fenti dátum óta „sikerült összegyűjtenem” 3 „írásbeli figyelmeztetést (továbbiakban: ÍF )”,
a jogosságuk szintén nem mérvadó a történetben, azonban hozzátenném, hogy tudomásom szerint a Köztisztviselői törvény nem teszi lehetővé ezen lehetőséget a munkaadónál (jogosságukat minden esetben, hivatali jelentéssel próbáltam cáfolni, azonban a munkaadó döntése nem változott, nem is foglalkoztak a védekezésemmel).
A 3. ÍF e hó 15. napján kaptam, és a munkaadó úgy határozott, hogy ezúttal súlyos büntetést ró ki rám, miszerint a kinevezésemet megváltoztatja, az abban szereplő munkabért lecsökkenti a mindenkori aktuális köztisztviselői besorolásomra az elkövetkezendő 3 hónapra. Itt szintén megjegyezném, hogy szerintem ennek a döntésnek, nem ez a hivatalos megvalósítási módja, úgy tudom, a munkabér megvonást csak és kizárólag fegyelmi eljárás során, vétség elkövetése miatt, egy fegyelmi tanács előtti meghallgatás során lehet alkalmazni. Azonban, nincs vége a vélt hibáknak, az erről szóló és ebben az ÍF-ben leírtak alapján történő munkabérmegvonást a munkaadó 2020.04.01 napi hatállyal léptette életbe, vagyis visszamenőleg, az ÍF-ben vélt vagy valós történtek előtti időponthoz kötötte. Teljesen jogtalanul, már-már a „hatalommal visszaélve” hoztak egyoldalú döntést.
Az eset még csak hasonlítani sem hasonlít az ide vonatkozó,
31/2012.(III.7) Kormány rendelethez és az abban leírtakhoz.
A továbbiakban semmiképpen nem szeretném annyiba hagyni a dolgot, így a megfelelő hatóságokhoz kívánom beadni az esetem, gondolva arra, hogy a testület vezetőjének személye miatt
(politikai kapcsolatok), a Munkaügyi Bíróság nem jöhet szóba elsőként.
Amely fogalmak megfordultak a fejemben:
• hivatali visszaélés / bércsökkentés egyedi megvalósítása
• hivatalos okirattal való visszaélés / visszamenőleges dátum
• személyemhez fűződő jogom és emberi méltóságom megsértése / ez talán egyértelmű.
Szeretném, ha meglátásátokat, tanácsotokat amiket még megláttok az esetemben, megosztanátok velem, segítve a jövőbeli munkámat és az abbani megbecsülésemet.
Köszönettel: B.D.


Köszönettel: B.D.

Kovács_Béla_Sándor # 2020.04.22. 19:14

Megérdemlitek egymást...

Bobe1965 # 2020.04.23. 06:11

Kedves Kovács Béla Sándor!
Ez most nekem szól? Én csak próbáltam udvariasan véleményt kérni, elnézést!
Böbe

Kovács_Béla_Sándor # 2020.04.23. 08:06

Nem azt kérted, hogy osszuk meg veled a megglátásainkat?

De tudom bővebben is:
A munkáltatód se tudja, mi hogy megy, minek mi a rendes elintézési módja, és te se. A munkáltatód azt hiszi, bármit megtehet - és érdekes módon te is azt hiszed, hogy valóban bármit megtehet.

Egyébként a jogellenes intézkedés közlésétől számítva 30 napod van a perindításra. Minden más csak pótcselekvés.

davetoo # 2020.04.23. 08:11

Úgy látom Sándor, van némi zavar az időben és térben Nálad...


Köszönettel: B.D.

wers # 2020.04.23. 08:26

Kovács_Béla_Sándor,

Drága Béla, Isten Éltessen!

(megbocsáthatóan belekeveredtél a sok kérdezőbe)

Bobe1965, nem, nem neked válaszolt, hanem davetoo-nak. (szerintem)

wers # 2020.04.23. 08:30

Bobe1965

azt a választ kapta az iskolatitkártól, hogy ezt így kell csinálni, a GYES végére le kell, hogy járjon a szabadság is.

?? nem igazán így kell, hogy legyen.

(szerintem szabadságot munkanapokon kell kiadni, nem fizetés nélküli szabadság ideje alatt)

Kovács_Béla_Sándor # 2020.04.23. 08:30

Szerintem meg Bobe1965 keveredett bele. :) Nyilvánvaló volt, hogy nem neki írtam.

És köszönöm!

Kovács_Béla_Sándor # 2020.04.23. 08:32

Bobe1965; nyilván nem lehet valaki egyszerre fizetett és fizetés nélküli szabadságon. Látni kellene, mit írt a menyed. (Hogy a munkáltató minek olvasta, azt már tudom.)

Bobe1965 # 2020.04.23. 11:49

Rendben, köszönöm, én is így gondoltam, de mindenképpen megkérdezem, hogy pontosan mit válaszolt a munkáltatójának.
Elnézést a keveredésért.