Munkajogi kérdések.


drbjozsef # 2021.02.06. 17:20

A fizetéshez járó (!!) bérpapíron látnod kell az okot...

Ferii # 2021.02.12. 18:56

Azért ebből a "csonka hetekből" könnyen kijöhet ám egy munkaidőkeretben szervezés, és az alaposan megváltoztatná a dolgokat.

Ez pontosan mit jelent? Munkaidőkeretet idén jan 1-től alkalmaznak a cégnél. Amikor feltettem a kérdést előtte írattatták alá a papírt a többi órabéres dolgozóval és mondták nekem nem kell, mert fix béres vagyok.

drbjozsef # 2021.02.13. 09:12

Ferii,

előtte írattatták alá a papírt
Milyen papírt? vécépapírt?

A munkaidő szervezése a munkaadó joga. Nem kell hozzá aláíratnia semmit, egyoldalúan bevezetheti a munkaidőkeretet. Azért ha ezt bevezették, észre kellett volna venned neked is.

Tisztázd, hogy milyen munkarendben dolgozol. Ha munkaidőkeretben, akkor nem kell túlórát/pótlékot fizetnie, csak a heti munkabeosztáson felüli munkavégzésre (illetve egyéb kivételes eseteket, lásd Mt. munkaidőkeret szabályozását), illetve a keret végén, ha többet dolgoztál.

Ezért nem értette az ügyvéd úr a kérdést : a fix bérezésednek ehhez semmi köze.

Kovács_Béla_Sándor # 2021.02.13. 10:34

Elég, ha kirakják a faliújságra. És van, aki azt nem olvassa.

Ferii # 2021.02.13. 15:53

A4-es papír volt. Hogy mi állt rajta nem tudom. Csak hallomásból tudom, hogy a túlórákat három hónapig nem fizetik ki, csak utána, illetve ha úgy adódik az óraszám és valakinek valami baja van kivetetik vele.
Valami beleegyező nyilatkozat lehetett, de nem szerződés módosítás.

Kovács_Béla_Sándor # 2021.02.13. 17:41

Legfeljebb tudomásul vétel lehetett az.

erdeklodo2021 # 2021.02.18. 16:35

Az alábbi kérdésekkel fordulok Önökhöz,  mielőbbi segítő hozzászólásukat előre is nagy tisztelettel köszönöm:

  • 20 hónapja dolgozik egy cégnél egy jóbarátom, aki az utóbbi időben

sajnos többször is hosszabb betegszabadságra kényszerült.
Jelenleg is betegszabadságon van.
Munkáltatója hívta ma ,de nem tudta felvenni betegsége miatt.

  • Érdeklődöm, hogy jogában áll  a munkáltatónak kirúgni őt a jelenlegi

betegszabdsága alatt is akár?- amennyiben igen, úgy ennek a bejelentése kizárólag írásban érvényes?
(covid miatt levélben vagy e-mailben teheti
meg),vagy ezt egy sima telefonos hívással is letudhatja  a főnöke, ha
 eléri beosztottját telefonon?-azaz a felmondás ténye attól a pillanattól számít, amint erről tudomást szerez hívásban a munkavállaló?

Mikortól szüntetheti meg a jogviszonyát?
Attól a naptól kezdve ahogy visszatér, vagy menetközben, a betegszabadság alatt is?
Amennyiben van céges telefonja, laptopja, akkor azokat a
betegszabadság végén( azaz a munkába visszatérése napján köteles
leadni,vagy joga van a munkáltatónak ezt a felmondás tényével
egyidejűleg visszakérnie, hogy azonnali hatállyal szolgáltassa vissza, akár a betegsége alatt is akár?Köszönöm előre is segítségüket ezekben a kérdésekben.Üdvözlettel: Egy Érdeklődő

Kovács_Béla_Sándor # 2021.02.18. 18:56

Nem lehetne, hogy akkor kérdezz, ha tényleg felmondtak neki? Addig foglalkozzon a gyógyulással, és idegesítse magát hülyeségeken!

erdeklodo2021 # 2021.02.18. 19:27

Időközben felhívta a főnöke és azt mondta, hogy szeretnének felmondani neki,és vigye be céges laptopját és mobiltelefonját.
Mivel ez a főnök nagyon nincs képben a jogi dolgokkal kapcsolatosan,érdeklődöm hogy ez így, telefonon keresztül elég és érvényes-e felmondásként?Vagy HR-től kellene e-mailt vagy postai levélértesítést kapni a felmondás tényéről.Jogos e azt kérni tőle,hogy menetközben, a betegszabadsága alatt utazzon be Pestre és visszaszolgáltassa/adja le a laptopot és mobiltelefont a multicég részére,vagy ez egyáltalán nem jogos/szabályos, hisz mivel betegszabadságon van,még fut a jogviszonya,és a visszatérés/betegszabadság lejártának első napján kell visszaszolgáltatnia majd ezeket az eszközöket a munkáltató részére?

Kovács_Béla_Sándor # 2021.02.18. 19:45

Felmondást lehet közölni a keresőképtelenség ideje alatt, de a felmondási idő csak a keresképtelenség megszűnése után kezdődhet el. A felmondást írásba kell foglalni, és indokolni kell.
A keresőképtelenség ideje alatt a munkavégzési kötelezettség szünetel; nem kötelezhető a munkavállaló, hogy a munkaviszonnyból eredő cselekményeket végezzen.

Krisz1174 # 2021.02.21. 10:13

Munkaszerződés módosítással kapcsolatban kérdezek.
Jognyilatkozat-e az, ha a munkáltató aláírásra munkaszerződés módosítást írat alá munkavállalóval (összegszerű módosításról van szó)?
Ha mindketten aláírják, azzal kifejeződik-e a közös akarat? Hivatkozhat ezután a munkáltató arra, hogy téves adat szerepel a munkaszerződésben, azaz ő nem annyira gondolt, mint amennyit ráírt?
Változtat-e a helyzeten, ha visszadátumozással történt a módosítás aláíratása? Ettől lehet-e semmis vagy érvénytelen a szerződés?

Krisz

Kovács_Béla_Sándor # 2021.02.21. 12:58

Fuss neki mégegyszer!

Krisz1174 # 2021.02.21. 13:27

Rendben. Tehát azt szeretném tisztázni, hogy ha a munkáltató megír egy munkaszerződés módosítást, és azt az alkalmazott elé teszi, hogy írja alá mindenféle egyeztetés nélkül, és azt mindketten aláírják, akkor a módosítás közös megegyezéssel született-e vagy sem? Mondhatja-e ezután a munkáltató, hogy nem azt az összeget szerette volna ráírni a módosításra, amit aláírtak? És ráadásul ezt régebbi dátummal íratta alá, mint a tényleges dátum. Ez okozhatja-e az érvénytelenségét a szerződés módosításának?

Kovács_Béla_Sándor # 2021.02.21. 17:00

azt mindketten aláírják,
Akkor?

Mondhatja-e
Ez egy szabad ország.

Változtat-e a helyzeten,
Lényegében nem.

psxpal # 2021.02.21. 18:12

Kedves KBS!

Írtam neked 2 e-mailt is (február 4-én és 9-én) a honlapodon található e-mail címedre, rá tudnál kérlek nézni?
Előre is köszönöm! :)


Exitus acta probat

Kovács_Béla_Sándor # 2021.02.21. 20:45

Jaj. Ennyire le vagyok maradva? :/
Nézem.

Dorottyaka # 2021.02.22. 17:53

Tisztelt Fórumozók!

Munkajoggal kapcsolatban a kérdésem a következő:

A munkavállaló "középvezetői" beosztásban milyen típusú munkára és milyen indokkal mondhatja a főnökének, hogy nem csinálom meg?

A középvezető mellől az összes szakmunkás el ment a cégtől magától, vagy el lett küldve. Most elvárnák, hogy az összes fizikai munkát egyedül Ő csinálja meg. 40 éve ennél a cégnél dolgozik, szellemi munkaköri beosztásban, főiskolai végzettséggel. Azért mert korábban az emberekkel megcsinált mindent, ha kellet a fizikai munkába is segített, csak hogy jobban haladjanak a dolgok. A szellemi munkája mint energetika, munkavédelem és a javítások szakmai irányítása meg van, csak az nincs aki "dolgozzon".
Hivatkozhat-e bármire jogosan, hogy nem hajlandó pl. lemászni egy aknába, vagy aláfeküdni megjavítani egy IFÁt?
A munkaköri leírása tartalmazza hogy feladata "minden egyéb a mivel az ügyvezető megbízza".
Köszönöm a választ!

Kovács_Béla_Sándor # 2021.02.22. 18:30

feladata "minden egyéb a mivel az ügyvezető megbízza".
Azt hittem, ez már vagy tíz éve kiment a divatból. Amúgy érvénytelen.

Szomorú örökös # 2021.02.22. 19:23

Dorottyaka

A munkaköri leírása tartalmazza hogy feladata "minden egyéb a mivel az ügyvezető megbízza".

Megteheti az illető, hogy az első olyan nap után, amikor ezt felhasználva kihasználják, másnap felmond és elmegy. Nekem is volt egyszer régen egy olyan nagyon rövidke állásom, ahol ez benne szerepelt a munkaköri leírásomban és velem is olyan munkát akartak elvégeztetni, ami úgy éreztem, hogy nem tartozik a feladataim közé. Mikor méltatlankodtam, akkor berendelt a főnök és ezt felolvasta nekem. Másnap én kértem tőle időpontot és közöltem, hogy mivel úgyis próbaidős vagyok, következő munkanap már ne várjanak. És hát így is lett! Az volt életem egyik legjobb döntése.

Kovács_Béla_Sándor # 2021.02.22. 22:18

Na, na, na. Azért egy jogellenes felmondásba beleugratni sem kellene.

wers # 2021.02.23. 06:12

Megteheti az illető, hogy az első olyan nap után, amikor ezt felhasználva kihasználják, másnap felmond és elmegy

mivel úgyis próbaidős vagyok, következő munkanap már ne várjanak. És hát így is lett! Az volt életem egyik legjobb döntése

Szomorúka! Azért ugye te is érzed, hogy nagyon nem mindegy, hogy 40 év munkaviszony után vagy próbaidő alatt lép le egyik napról a másikra. Van rendes felmondás is, a munkavállalónak nem kell indokolnia. Másrészt nem is ez volt a kérdés, gyanítom 40 év után nem akar "erős felindulásból" felmondani.
Az a kérdés, hogy minden munkát el kell-e végeznie, amire a főnök utasítja.

Nem. Azért hozzá teszem, vannak helyzetek, amikor elég vékony a határ, mit takar a munkaköre és mi az, amit már nem.

Szomorú örökös # 2021.02.23. 06:17

wers

Az a kérdés, hogy minden munkát el kell-e végeznie, amire a főnök utasítja. Nem. Azért hozzá teszem, vannak helyzetek, amikor elég vékony a határ, mit takar a munkaköre és mi az, amit már nem.

Egyetértek, 40 év munkaviszony után nem biztos, hogy jó ötlet a felmondás. De ha nem végzi el a rábízott feladatokat, akkor lehet nem ő fog felmondani, hanem a munkáltató. Sajnos ha ilyen könnyen rúgdosta ki az embereit, akkor vele se biztos, hogy kivételezni fognak. :-O

wers # 2021.02.23. 06:39

lehet nem ő fog felmondani, hanem a munkáltató

Mondjon fel. Indokolnia kell. 40 év után a munkáltatónak sem mindegy. Vélelmezhető, hogy gyakorlott szakember (ezért is akarnak még ráterhelni plusz munkát) valamint nehéz ám megindokolni, hogy miért lett hirtelen alkalmatlan. Főleg, hogy láthatóan nem az.

Dorottyaka # 2021.02.23. 15:24

wers

A 40 év munkaviszony teljesen igaz. Nem könnyű eset.
Az 53.§ szerint megengedőbb a munka törvénykönyve. Most ezt "lengették be". Meddig mehet el a munkáltató?

"53. § (1) A munkáltató jogosult a munkavállalót átmenetileg a munkaszerződéstől eltérő munkakörben, munkahelyen vagy más munkáltatónál foglalkoztatni"

Köszi a válaszokat!

Kovács_Béla_Sándor # 2021.02.23. 16:21

Eddig ezt nem kérdezted.
Ez a lehetősége a munkáltatónak igen széles körű. Amit kérdeztél, az simán belefér. Viszont ez időben korlátos, és az ellenőrizhetőség miatt nyilván írásban, pontos időmegjelöléssel lehet csak elrendelni.