Munkajogi kérdések.


cincimóki # 2013.10.18. 09:41

Sziasztok!

Az lenne a kérdésem, hogy a 39/2010 Korm. rendeletben meghatározott 4. §-ban foglalt térítésen kívül, amikor JÁR a munkába járás költségtérítése.

Ezen kívül mikor adható?

Van közlekedés, jó stb. de családi okok miatt jobb lenne a 9ft/km-t fizetni munkavállaló részére (vidék).

Milyen esetekben adható?
Egyéni mérlegelés kell, méltányosság?

Hogyan lehet jogszerűvé tenni abban az esetben a saját gépjárművel történő munkába járás költségtérítését akkor ha van tömegközlekedés????

Köszönöm

C

Angelicasol # 2013.10.18. 08:00

Kedves Szakértők!
Arra keresek választ, hogy a munkáltatóm kötelezhet-e arra, hogy hétvégén és ünnepnapon vegyek részt a csapatépítésen?
Illetve mi van azzal, aki már erre az időre hónapokkal a csapaépítés híre előtt kiírta (és engedélyezték is neki) a szabadságát, teszem azt családi üdülése van kifizetve Bükkfürdőn?

Előre is köszönöm a válaszokat :)

Angelicasol # 2013.10.18. 08:00

Kedves Szakértők!
Arra keresek választ, hogy a munkáltatóm kötelezhet-e arra, hogy hétvégén és ünnepnapon vegyek részt a csapatépítésen?
Illetve mi van azzal, aki már erre az időre hónapokkal a csapaépítés híre előtt kiírta (és engedélyezték is neki) a szabadságát, teszem azt családi üdülése van kifizetve Bükkfürdőn?

Előre is köszönöm a válaszokat :)

kitti1985 # 2013.10.17. 19:53

Tisztelt Fórumozók.

Segítséget, tanácsot szeretnék kérni.
Egy Lakberendezési Kft.-nél dolgozom már csak október 31., mivel a munkáltatom felmondott nekem, és rajtam kívül még 4 kolléganőmnek.
Módosítani akarták a munkakörünket és az ahhoz tartozó munkakőri feladatunkat, amely a meglévőtől nagyon eltér, + 3 munkaterületen kellett volna dolgoznunk.
Ezt nem írtuk alá, végkielégítéssel felmondtak, alá írtuk. Ők kértek minket maradjunk 31.-g, beleegyeztünk.
Ezt kővetően nagy közönség ellőtt, kb 30 kolléga előtt közölte a vezetőség, hogy mi bukottak vagyunk, és a tudásunk is csak eddig tartott.
Tehát azt gondolom ezzel megalázott mindannyiunkat.
Szerintetek indíthatunk munkaügyi pert megalázás jogcímen??

Válaszokat előre köszönöm.

Kitti


Kitti

NagyZizi # 2013.10.17. 17:58

Üdv K.B.S!

Köszönöm válaszodat, ma sikerült kinyomoznunk,és 6 órában dolgozhat.
Érdekes,mert többen mondtak 7 és 8 órát is ,de a 6 az biztos.

Üdv!További szép estét.

Kovács_Béla_Sándor # 2013.10.16. 17:32

Vállalhat, de akkor nem lesz gyes. Hacsak nem az otthonában dolgozik.

NagyZizi # 2013.10.16. 17:12

Szép estét!
Szeretnék választ kapni arra ,hogy két éves gyermekkel gyesen levő Anyuka vállalhat-e munkát napi 8 órában?

Előre is köszönöm a választ.

Aminaa # 2013.10.15. 15:11

Tisztelt fórumozók!
Szeretnék munkajogról érdeklődni azaz kérdezni tanácsot kérni.?
Az unoka testvérem mindszenti lakos 53 éves férfi. 2010- től aktívkorúak ellátását kapta.
Majd 2013 06.03-2013. 07. 24.-ig egy Kft-ben dolgozott. Utána visszament a Hódmezővásárhelyi munkaügyi központba és továbbra is megállapították neki a 22.800Ft/hó. Közben 2013. 08.hóban kiközvetítették közmunkára amit el is fogadott 2013. 09.02-től vették fel 2013. 12.31.-ig szól a szerződése. Tudni kell itt a mindszenti ügyintéző azt mondta neki,amennyiben talál jobbat bármikor felmondhat minden kötelezettség nélkül. Erre a sors fintora kéthét múlva kapott egy szegedi vállalkozótól egy telefont,hogy nagy szüksége lenne rá (nehézgépkezelő) eltudna-e menni dolgozni bejelentett munkahely. A pénz is több volt. Ő 17.-én fel is mondott az itteni Önkormányzatnál. 09.19.-től már be is jelentette a vállalkozó. Viszont mint kiderül a napok alatt , hogy ugye Mórahalomra kell járni. Ugye ezt megoldották okt.01.-ig,mert a komp ment 6:00 kor így a baksiak eltudták vinni ,viszont okt 2.-től csak 6:30-kor indult már csak a komp és ez nem volt jó a munka kezdéshez. A munkaadó viszont a „körbe utat” Szeged felé nem állta és mondván nem ér be reggel 7-re. Így közös megegyezésből próbaidő alatt felmondott,13.10.08.-án. majd az unokatestvérem bement a munkaügyi központba és kikérte a papírt azaz a hatósági bizonyítványt,hogy be tudja adni az aktívkorúak támogatási kérelmét. Erre a mindszenti ügyintéző azt mondta nem jár neki semmi mert felmondta a közmunkát. Erre az unokatestvérem mondta neki,hogy a munkaügyön megmondták,hogy jár neki hiszen ki is adták a hatósági bizonyítványt amiben szerepel a regisztrációs napok is. Azt válaszolta az itteni ügyintéző,hogy utána néz a mindszenti jogszabályoknak, és semmilyen kérelmet sem töltetett ki csak elvette Tőle a hatósági bizonyítványt hivatkozva arra,hogy majd kap egy levelet vagyis határozatot. Nos a kérdés az lenne,hogy valóban van településeknek külön jogszabályai a közmunka programmal kapcsolatosan? (hozzá kell tennem sajnos nagyon sok jogot nem ismernek Mindszenten ) erre én példa voltam hiszen szegedi lakosként adtam a hölgynek tanácsot tavaly.) Összefoglalva a kérdésemet és a kérésemet: Aki a közmunkát felmondja másik bejelentett munka hely miatt és ott az adott munkahelyen megszűnik a munkaviszonya jogosult-e az aktív korúak ellátására?
Kérés az lenne,hogy melyik jogszabály határozza ezt meg?? Sajnos én nem találom,viszont,ha a jogszabályt nem mutatjuk meg akkor itt mindszenten elutasítják és min.1 évig egy fillérje sem lesz. És a fellebbezést sem tudjuk majd megírni. Sajnos az elhelyezkedés itt nagyon nehéz,de,ha ezt is elvonják tőle szó-szerint éhen hal. És nem beszélve itt a tél.
Megértését együtt működését tanácsát segítségét előre is nagyon szépen köszönjük.
Maradok Tisztelettel válaszra várva.
Gabriella
csikosgabriela@gmail.com

kbrigi9@gmail.com # 2013.10.13. 14:59

Tisztelt Olvasók/Válaszolók!

Olyan munkaügyi kérdésem lenne, hogy: magán cégnél, a főnököm szeretné, ha elvégeznék egy 8 hónapos okj-s tanfolyamot. Fizetné a tanfolyamot, de cserébe olyan kikötést akar velem aláíratni, hogy a tanfolyamért cserébe 3 évig köteles vagyok nála dolgozni.
Lehetséges ilyen hosszú kikötési idő? Őszintén szólva én ezt azért sokallom.
Kérem, aki tud ezzel kapcsolatban segíteni, az válaszoljon (esetleg konkrét törvényi hivatkozással)

Előre is köszönöm:)

vicukax # 2013.10.11. 17:00

Tisztelt Jogi Fórum!

2013.májusától van egy éves határozott közalklamazotti munkaviszonyom, amely 2014 májusáig tart. Családi okok miatt el kell költöznöm jelenlegi lakóhelyemről, amilyen gyorsan csak lehet, és az új lakóhelyemről nem tudok majd bejárni a munkahelyemre.

Felmondtam a munkáltatómnál, a munkajogi ügyfélszolgálat tanácsa szerint személyesen átadtam a felmondásomat, amit a munkáltató nem írt alá nem is iktatott, ezért levélben ajánlottan is feladtam. Ezt átvette, iktatta. Állítása szerint én rossz információt kaptam, 2 hónap felmondási idő érvényes rám, és nem enged el előbb, pedig én más információt kaptam.

Szeretném megkérdezni, hogy 1 hónaposnál hosszabb felmondási időt megszabhat-e a munkáltató számomra, ha egy éves határozott idejű KÖZALKALMAZOTTI munkaviszonyomat szeretném emgszüntetni?

Ha esetleg nem jogosan jár el, és azt mondja továbbra is hogy nem nekem van igazam, akkor mit tehetek?

Előre is köszönöm válaszukat!!

nykosz # 2013.10.11. 15:18

Tisztelt Fórumozók!

A segítségeteket szeretném kérni! 2012.06.18-tól egy szállodában dolgoztam alkalmazottként, akik úgy döntöttek, hogy a Manpower Life Kft.-től fognak minket kölcsönözni 2013.04.01-től, ezután így fognak minket alkalmazni. Menet közben azonban kiderült, hogy a cég sok pénzt elsikkasztott, akiket a rendőrség elfogott és letartóztatott. A cég, ha jól tudom végelszámolás alatt áll, bár teljesen ködösek az információk, amik velük kapcsolatosak. 2013.09.22-én döntöttem úgy, hogy otthagyom a szállodát, az ottani főnökeimmel sikerült is megegyeznünk a kölcsönös felmondásban. De mivel nem az ő alkalmazásában állok, nem tudom mi tévő legyek, hogyan tudnám megszüntetni a munkaviszonyomat a Manpower Life Kft-vel? Így sajnos sem a munkaügyi hivatalba nem tudok bejelentkezni mint álláskereső, sem új munkahelyre nem tudok menni, mint munkavállaló. Hogyan tudok továbblépni? Mit tudok tenni? Válaszukat előre is köszönöm!

ObudaFan # 2013.10.11. 09:56

Lui077

Azt, gondolom, te is tudod, hogy a végkielégítésnek nincs jogalapja, azt nem követelheted. Természetesen a munkáltatóddal ebben megállapodhattok, de hogy a munkáltatódnak ez megéri-e, az igencsak kérdés. Nyilván egy közös megegyezés garancia arra, hogy nem támadod a felmondásodat, de az új Mt. szerint munkáltatói szempontból jóval kisebbek a veszélyek ez ügyben, mint régebben voltak. A ki nem fizetett munkád és a szerződéstől eltérő munkavégzésed tekintetében pontosan kellene ismerni a munkaszerződésedet.

sortie # 2013.10.11. 08:49

csillag28

  • elyik szervhez forduljak, honnan tudom kideríteni azt, hogy fennáll-e még az ismerős biztosítotti jogviszonya?
  • Kormányhivatal Egészségbiztosítási Pénztári Szakigazgatási Szerv Nyilvántartási Osztály.
  • Nemzeti Adó- és Vámhivatal területi szerve
  • Ügyfélkapu

Az 1997. évi LXXX. törvény 7. szakasza értelmében:

A biztosítás - amennyiben e törvény eltérően nem rendelkezik - az ennek alapját képező jogviszony kezdetétől annak megszűnéséig áll fenn.

jenner # 2013.10.11. 08:25

Köszönöm a gyors reagálást, de tudnál nekem jogszabályi hátteret is adni hozzá. Tehát milyen rendelet v. törvény szabályozza ezt.

pazs # 2013.10.11. 08:19

Ha még ott vagy, akkor bármeddig, az ilyen igények elévülése egyébként három év.

jenner # 2013.10.11. 08:17

Tisztelt fórumozók !

Az alábbi kérdésbe kérném a segítségeteket.

Köztisztviselői besorolásom fizetési fokozata tévesen lett megállapítva.

Kérdésem.: Jogszabály szerint visszamenőleg hány évre kérhetném a helyes besorolásom szerinti béremet.

Válaszokat előre is nagyon köszönöm.

Lui077 # 2013.10.02. 18:49

Tisztelt Dr. Bodnár Lilla!
Tisztelt Fórumozók!

Sajnos még nem kaptam választ a 09.30.-án 01:44-kor feltett kérdéseimre ha tudna valaki segíteni megköszönném!

Köszönettel:
Lui

Kovács_Béla_Sándor # 2013.10.02. 13:47

Persze. Max. szerencseelemnek minősül.
De egyoldalúan nem tudták volna módosítani.

csillag28 # 2013.10.02. 13:30

Szép napot kívánok Mindenkinek!!!

Ismerősöm elméletileg határozatlan idejű munkaszerződéssel rendelkezik. Az én véleményem az, hogy ez a munkaszerződés semmis, már nem létezik. Melyik szervhez forduljak, honnan tudom kideríteni azt, hogy fennáll-e még az ismerős biztosítotti jogviszonya?
A segítséget előre is köszönöm!

Üdvözlettel: Csillag28

ObudaFan # 2013.10.02. 12:01

Szerintem egyébként jogszerű.

Kovács_Béla_Sándor # 2013.10.02. 10:51

Most kérdezed, amikor már aláírtad a módosítást?

Detti27 # 2013.10.02. 10:49

Kedves Hozzáértők!
Egy Kft-vel határozatlan idejű munkaszerződést írtam alá,melynek része volt,hogy az éves fizetésünk 10%-át prémiumként megkapjuk,amennyiben a cég éves eredménye hozza a tervezettet,ill. amennyivel elmaradunk a tervtől,annyival kevesebbet. A kifizetés feltétele volt az egyéni prémium feladatok teljesítése is.
A Kft tulajdonosa egy ZRt,ami a Kft dolgozóinak prémium fizetését akkor engedélyezi,ha a Zrt is nyereséges.Ezt munkaszerződés módosítással aláíratták velünk. Munkánknak a Zrt eredményére semmiféle hatása nincs, és a Zrt évek óta veszteséges...
Jogszerű a prémiumot olyan feltételhez kötni,amire nincs ráhatásunk?
A tulajdonos szabadon dönthet így?

civicmiki # 2013.10.01. 11:02

ObudaFan

Így igaz ahogy írod, kaptam pótlékot az ügyeleti idő alatt, pont ezért nem gyanakodtam, mivel az az ügyeleti időre +30%, ha van munka akkor többet, mert az ár túlórának minősül.
Vezettem az órákat, de sosem számoltam ki, mindig is bíztam a munkáltatóban/Bérszámfejtőben, hogy jól számolja ki.
A bérpapíromat sem mindig szoktam megnézni, általában csak futólag átnézem.

ObudaFan # 2013.10.01. 10:52

civicmiki

A 60 napnál nem régebbi részleteket mindenképpen visszakövetelheti a munkáltató. A jogalap nélkül kifizetett munkabér hatvan napon túl akkor követelhető vissza, ha a munkavállalónak a kifizetés alaptalanságát fel kellett ismernie, vagy azt maga idézte elő.
Na, hogy fel kellett-e ismerned, az már mérlegelés kérdése. Azt írod, azt hitted, hogy ez pótlék. De pótlékot is kaptál az ügyeletre, nem?

sortie # 2013.10.01. 10:16

krisz37

1993. évi XCIII. törvény
a munkavédelemről

2. § (2) A munkáltató felelős az egészséget nem veszélyeztető és biztonságos munkavégzés követelményeinek megvalósításáért. ….A munkáltatói feladatok teljesítésével összefüggésben keletkező költségeket és egyéb terheket nem szabad a munkavállalóra hárítani.

(3) Az egészséget nem veszélyeztető és biztonságos munkavégzés követelményei megvalósításának módját - a jogszabályok és a szabványok keretein belül - a munkáltató határozza meg.

(4) A munkáltató felelős azért, hogy minden munkavállaló az általa értett nyelven ismerhesse meg az egészséget nem veszélyeztető és biztonságos munkavégzés reá vonatkozó szabályait.

3. § Az egészséget nem veszélyeztető és biztonságos munkavégzésre vonatkozó szabályok megtartását az állam az erre a célra létrehozott felügyeleti szerveivel segíti és ellenőrzi.

A törvény tehát a munkavédelemmel kapcsolatos feladatok egységes szervezetben történő ellátását - a külön törvény szerinti feladatokat is ellátó bányafelügyelet és bányabiztonság kivételével - az OMMF feladatkörében határozza meg.

Jelen esetben a Megyei kormányhivatal Munkaügyi Felügyelőségéhez fordulhat.