Munkajogi kérdések.


krisz37 # 2013.09.30. 16:12

Üdv! Érdeklődnék, hogy ha a munkáltató nem biztosítja a munkám elvégzéséhez szükséges körülményeket és feltételeket, hová fordulhatok vagy mit tehetek? Konkrétan olyan körülmények közt kell elvégezni a munka egy részét ami az egészségi állapotomat veszélyezteti.

civicmiki # 2013.09.30. 15:59

Tisztelt fórumozók.

Tisztelettel fordulok hozzátok, abban a reményben, hogy érdemben meg tudjátok válaszolni esetleg kérdésemet.
A következő történt.
Tavaly Májusban kezdtem el dolgozni egy telekommunikációs cégnél, ahol a beosztásommal együtt juttatásként "jár egy céges autó/előre meghatározott mennyiségű készpénz ha nem a kocsit választom.
Egészen idén Júniusig a készpénzt kértem, majd Június második felében áttértem az autóra, így ugye nem jár készpénz megváltás, de továbbra is kaptam. Eddig folyamatosan ügyeletes voltam, és azt gondoltam onnan az extra bevétel, nem is nagyon néztem át a pappírokat amiket kaptam havonta, hogy mennyit miért kaptam, de múlt hónapba feltűnt, és ebbe a hónapba mivel nem voltam ügyeletes most először, láthatóvá is vált számomra is, hogy miért kaptam az extra pénzt.
Én szóltam írásos formában minden érintettnek, hogy Autót kaptam.
A mi HR-esünk is szólt a Bérszámfejtőknek, aki egy hónapja átellenőriztek mindent még egyszer, és rendben találtak.
Én ma ezt jeleztem feléjük, és kiderült, hogy a Bérszemfejtő külsős cég egyszerűen elsiklott felette.
A kérdésem az lenne, hogy ezt attól függetlenül nekem kell visszafizetnem, illetve jelen szabályos, hogy tőlem vonják le, ha nem önhibámból történt meg?
Válaszaikat előre is köszönöm.

Lui077 # 2013.09.29. 23:44

Tisztelt Dr. Bognár Lilla!
Tisztelt fórumozók!

Önnek címzem levelem mert ön ha jól olvasom a hozzászólásokat akkor követi a fórumot és talán tud segíteni vagy tanácsot adni nekem!
A problémám a következő:
Szállodában dolgozom már nyolc éve tavalyi nyár folyamán 2012 júniusban 324 órát dolgoztam le napi 12 órában amit a jelenléti ívemmel is alátámasztani tudok mert az igazgató aki akkor volt aláírta,hogy ez a valós plusz még kaptunk egy belső ellenőrzést is amikor is, készült jegyzőkönyv is!Miután fel akartam mondani vezető pozíciót kínáltak fel több fizetésért persze elfogadtam lement a nyár és a télen másik szállodába kerültem mert a főnököm kettőnek az igazgatója volt és egy nyitva maradt!2013 februárjában a főnökömet elküldték és jött egy új főnök akinél sajnos a rossz májú kolléganők elástak rossz indulatúan!
2013 májusában kérdeztem,hogy visszakerülök-e a másik szállodába abba a pozícióba amit kaptam előző évben erre közölte,hogy maradjak ezzel a fizetéssel éjszakás és októberben majd elküld eddig semmi gond mert így is számoltam vele találtam is munkát novembertől csak most azzal jön,hogy mondjak fel én ha el akarok menni mert mit akarok még végkielégítést amikor kaptam egész nyáron a magasabb fizetést hozzáteszem nem a beosztásom szerinti munkát végeztem!

Lehet-e valami esélyem,hogy megkapjam a végkielégítést ha bedobom neki a tavalyi 324 órámat amit nem fizettek ki és nem is csúztattam le amiről ő elvileg nem tud!?Vagy azt,hogy nem a beosztásom szerinti munkát végzem!
Szeretnék innen megszabadulni de csak végkielégítéssel.

Bocsánat a hosszú levélért.
Előre is köszönöm a segítséget

Üdvözlettel:
Lui

fazsolt # 2013.09.29. 19:13

Tisztelt dr Bodnár Lilla!

Diplomás minimálbér tudtommal nincs! Az említett 114000 Ft a szakmunkás minimálbér!!!

dr.Bodnár Lilla (törölt felhasználó) # 2013.09.29. 16:04

karesz75

A bértáblába az iskolai végzettséged alapján sorolnak be. A 114.000 minimálbér a diplomás minimálbér. A B osztályba nem a diplomásokat sorolják. A szakmunkás bizonyítvány nem minősül felsőfokú végzettségnek, így a diplomás minimálbér sem járhat.

_____________________________

Budapesti ügyvéd

www.bodnarugyvediiroda.hu

SzamurájJack # 2013.09.27. 04:31

Jó reggelt kívánok,

Az érdekelne, hogy közalkalmazottaknak 7-8 éve bérstoppot jelentett be az állam, de mi a helyzet az infláció követő béremeléssel.
Ilyen esetben is kötelező vagy törödjünk bele az évről-évre kevesebbet érő fizetésünkbe?
A választ előre is köszönöm.

Csupika # 2013.09.25. 15:12

Üdv!Időkerettel kapcsolatban szeretnék némi információhoz jutni!Cégem időkeretben dolgoztat folyamatos heti 5 nap 8 órában több műszakos munkarendben és arra lennék kiváncsi hogy Szombati napra lehet e szabadságot irni és hogy valójában 1 csuszi nap jár e érte mindenféle pótlék nélkül?Illetve ha nem ir ki szabadságot akkor én tartozok e a cégnek 8 órával?Többekközött szeretném megtudni hogy a 4 hónapos munkaidőkeretben dolgoztatott heteken meddig kell megkapnunk az értesitést az elrendel túlmunkáról Szonbatra mert érdekes módon ez nállunk minden héten változik!A multhéten még kedd délig rendelhette el,utánna pedig már csütörtökön is szólhatott,hogy szombaton túlmunkára van igény!Ezt irában meddig kell jeleznie felénk vagy elég ha szóban kijelenti bármikor szonbatig!?

Sücy # 2013.09.24. 14:59

Karesz75: mivel szakmunkát végzel, és meg is van az ehhez kapcsolódó végzettséged, a garantált bérminimumra ki kell egészíteni az illetményed. Nem tudom, hogy kihez fordulhatsz, elsősorban talán a közalkalmazotti tanácshoz...
Sücy

ObudaFan # 2013.09.24. 09:54

Ha a napi munkaidő meghaladja a 6 órát, akkor jár a 20 perc munkaközi szünet. A munkaügyi felügyelethez lehet fordulni.

Cseles # 2013.09.24. 08:33

...bocsánat, az kimaradt; természetesen az eddigi 20 perc ebédidő ezáltal 3-5 percre lett csökkentve.(nagyjából pohár víz, wc és kész) Ugyanis hiába hozza be a kinevezett kollega az ebédet, nem mehetnek ki megenni, majd megeszik otthon,este,akkor ráérnek ilyenre.

Cseles # 2013.09.24. 08:19

Tisztelt Hozzáértők,
feleségem bankban dolgozik,ahol 20 perc ebédidő jár.Eddig,munkerendben meghatározva. Az új fiókvezető nemrég közölte(nem írásban persze), ebédidőben nem léphetnek ki a bankból étkezés/ebédvásárlás céljából, majd arra ő kinevez egy személyt,aki mindezt elintézi.(megjegyzem,a bank mellett van étterem, közért,mindenki betartotta eddig is a 20 percet)
Megteheti? Jogorvoslat? Megoldás? Segítség?
Köszönöm a válaszokat előre is!

TT15 # 2013.09.24. 08:12

Tisztelt Fórumozók!

Az alábbi ügyben szeretnék segítséget kapni: pedagógus vagyok, oktatási intézményben igazgatóhelyettes. Jelenleg szülési szabadságon vagyok október elejéig. A köznevelési törvénynek megfelelően jelenleg zajlanak az átsorolások szeptember elsejei dátummal. A problémám ezzel kapcsolatos: az átsorolásom pedagógus I. megfelelő kategóriájába történt, ellenben nem szerepel rajta a vezetői pótlékom, mondván, hogy jelenleg más látja el a feladatot. (Vezetői megbízásom 2016. augusztusáig szól.)Kérdésem, hogy ez így nem érinthet-e hátrányosan esetleges áthelyezés, megszűnés stb esetén, illetve mi garantálja, hogy újbóli munkába állásomkor - melynek időpontja nem rögzített - megkapom a vezetői pótlékomat, a szabadság időtartamára járó juttatás számítása szempontjából nem kerülök-e hátrányos helyzetbe. Fenntarthatom-e, hogy átsorolásomat ebben a formában nem írom alá és kérhetem-e a pótlék megjelenítését? Meg nem egyezés esetén az ügyben hová fordulhatok, mit tehetek?

Köszönettel

ObudaFan # 2013.09.23. 20:51

Majd a megszűnés után kell elszámolni és kiadni az iratokat. Mentesítenie nem kell, tehát ha mást nem mond, úgy kell tekintened, hogy le kell dolgoznod a felmentési időt.

Motoregér # 2013.09.22. 16:52

Üdv!

A kérdésem a következő lenne: munkáltatóm felé a felmondásomat benyújtottam / 5,5 év munkaviszony után /, azóta eltelt 12 nap. A felmondási időmet, illetve hogy abból mennyire tart igényt még mindig nem közölte velem, mondván nem tudják hogyan oldják meg a pótlásomat. Van-e erre bármi szabályozás, vagyis hogy a munkáltatónak a felmondás benyújtását követően mennyi időn belül kell érdemben reagálnia? Amennyiben van ilyen előírt határidő, mi történik az elmulasztása esetén?

Köszönöm előre is!

Mazsi67 # 2013.09.22. 09:56

Tisztelt Fórumozók!
2001-től vagyok határozatlan időre, nyolc órás munkakörben kinevezve egy óvodában, mint óvodatitkár. Az intézménynek jelenleg nincs függetlenített vezetője, egy óvodapedagógus a tagóvoda vezető, aki csoportban dolgozik. 2009-ben tagóvoda lett az intézmény. Majd 2012-ben egy újabb óvodát csatoltak a fő intézményünkhöz. Óvodánk 100 férőhelyes az alapító okirat szerint. A 2012-ben tagóvodásított intézmény 75 fős. Az új törvény szerint a 100 férőhelyes óvodákba jár egy teljes munkaidős titkár az annál kevesebb férőhelyesbe nem jár egyáltalán titkár.
Kérdésem a következő: A munkáltató új munkaszerződés és kinevezés nélkül vagy azzal együtt kötelezhet arra, hogy a két tagóvodában egy nyolc órás munkabérért dolgozzak?
Ha nem vállalom, akkor milyen következményekkel kell számolnom?
Várom válaszukat!

Köszönettel!

karesz75 # 2013.09.21. 19:16

Tisztelt Fórumozók!
A következő kérdésem lenne. Közalkalmazottként dolgozom egy egészségügyi intézményben, villanyszerelő munkakörben. Mivel csak szakmunkás végzettségem van, ezért a „B” fizetési osztályba tartozom. A munkáltatóm erre hivatkozva nem fizeti ki a garantált bérminimumot (114000ft). Ez jogos? Ha nem, milyen jogszabályra/törvényre tudnék hivatkozni?
Előre is köszönöm a segítséget.

060524 # 2013.09.20. 17:30

Az alábbi témában kérném a segítségüket:

Az egyszerűsített foglalkoztatásról szóló 2010. évi LXXV. törvényben az alábbiak vannak:

„Egyazon munkavállaló esetén egyszerűsített foglalkoztatással, alkalmi munka esetén a munkaviszony egy héten 5 nap, egy hónapban 15 nap, egy éven belül 90 nap lehet.”

Kérdéseim:

Egy egyszerűsített foglalkoztatott dolgozhat egy éven belül 4 cégnél is 90-90 napot? Tehát cégenként kell nézni a 90 napot? Azaz összesen egy éven belül egy egyszerűsített foglalkoztatott (az előbbi példánál maradva 4 cég * 90 nap = 360 nap) 360 napot dolgozhat egyszerűsített foglalkoztatottként, (csak alkalmival számolva)?

Köszönöm a segítséget!

svetlanam # 2013.09.17. 13:59

Kedves Kovács_Béla_Sándor, Köszönöm a semmit, igazán segítőkész vagy, a jövőben kérlek kímélj meg az ilyen antiszociális válaszaidtól, főleg úgy, hogy a kérdésem abszolút nem ez volt. Segítséget kértem....

Kovács_Béla_Sándor # 2013.09.17. 12:15

Mindig ilyen terjengős vagy?
Egy mondat elég lett volna: ragaszkodhat-e a munkáltatóm ahhoz, hogy a teljes felmondási időmet letöltsem? Igen.

svetlanam # 2013.09.17. 10:06

Kedves Fórumozók,

A segítségüket szeretném kérni a következőkben:
Egy létesítményüzemeltető cégnél dolgozom, az interjú alatti megbeszélés és később a szerződés szerint, mint irodavezetőként. Viszont rövid időn belül kiderült többre is képes vagyok, így épp kapóra is jöttem, mivel egyik kolléganő szülési szabadságra ment, akinek részben a munkáját megkaptam. A kolléganő üzemeltetés vezető pozíciót töltött be a cégnél. Tudomásom, és már mondhatom, hogy tapasztalatom szerint ehhez a pozícióhoz mindenképp vagy felsőfokú végzettség, de legalább több éves tapasztalat kell, nekem ebből egyik sincs.
A munkáltató ezen felül irodaépületekre küldött ki helyettesíteni a helyi üzemeltetés vezetőt. Számos olyan feladattal elláttak, amely nem tartozik az irodavezetői munkakörömhöz (én úgy gondolom). A szerződésemet ennek megfelelően nem módosítottuk többszöri kérésemre sem. Illetve ennek megfelelően a munkabéremet sem viszonyították az általam végrehajtott feladatokhoz, pozíciókhoz. A problémám igazából viszont az, hogy beadtam a rendes felmondásomat szeptember 16.-án , az volt a kérésem a munkáltatótól, hogy legyenek szívesek a felmondási időmet lecsökkenteni annak okán, hogy az új helyemen, október 1-én kezdek, de kérésemnek nem hajlandóak eleget tenni, sőt sem utód megadását nem kaptam, kinek átadhatnám a nem szerződés szerint ellátott munkámat.. Jelenleg a szerződés szerinti pozícióra sincs munkaköri és feladatköri leírásom sem.
A kérdésem az lenne, hogy itt milyen módon tudnám rábírni a munkáltatót a kérésem eleget tételére anélkül, hogy jogi útra kerülne a sor. Szeretném elkerülni mindenképp ezt az utat, szeretném „békésen” lezárni és korrekten. Amennyiben nincs más út, akkor milyen lépéseket tehetek az ügyem érdekében?
Ha kérhetem a válaszokat legyenek szívesek az e-mail címemre küldeni.
Előre is köszönöm a segítséget mindenkinek!

serendipity85 # 2013.09.16. 14:17

Sziasztok,

a következő kérdésem lenne:

Fizetés nélküli szabadságon vagyok hozzátartozóm ápolása miatt, de közben magam is lebetegedtem, orvosi kezelésre szorulok. Jár-e ebben az esetben táppénz, a fizetés nélküli szabadság ellenére?

QuezalCoatl # 2013.09.10. 12:49

Tisztelt Fórumozók!

Egy kérdéssel fordulnék hozzátok.

Júliusban, közös megegyezéssel eljöttem a cégtől ahol több mint 3 éve dolgoztam. (külföldi multi)(a közös megegyezés volt a feltétele, hogy kaphassak referenciát, ha nem írom alá nem kapok)
A referencia levelet meg is kaptam, minden szép és jó benne, sajnálják hogy nem dolgozunk együtt a továbbiakban, és minden jót kívánnak.
Cégszerű aláírással, bélyegzővel ellátva.

Erre most jutott vissza hozzám, hogy az egyik kisvállalkozó akihez jelentkeztem, felhívta, őket, hogy picit részletesebb tájékoztatást kapjon rólam.
A központi számról átirányították a területi vezetőm elérhetőségére, aki elmondta, hogy bár évekig vezetőként dolgoztam szerinte csak intenzív kontroll mellett tudok dolgozni, és nem megfelelő a magatartásom a kollégáimmal.( kéthavonta láttam, évekig dolgoztam együtt a kollégáimmal gond nélkül)

Az illető ahova jelentkeztem ezt velem is közölte, mert nem érti, hogy akkor hogy adhattak referenciát.

Ezek után én sem értem, hiszen a telefonon elmondottakat semmivel nem támasztják alá, de ezek után ha valaki felhívja őket, nem igen fognak sehova felvenni.

Mit tehetek ilyenkor? ez nem hitelrontás?
Hogyan cáfolhat, meg egy olyan papírt telefonon, amit a cég hivatalosan állított ki?
Kihez tudok fordulni ezzel, és van e értelme?

ezek után engem ellehetetlenít az illető a munkába állástól.
Csak azért, mert nem jöttünk ki szakmailag egymással nem gondolom, hogy légből kapott állításokkal ronthatja az esélyeimet.

a válaszokat előre is köszönöm.

Maradok Tisztelettel
Quezal

VÉBÉCÉ # 2013.09.10. 12:28

Üdvözlök mindenkit!
Tanácsra lenne szükségem!
A mai napon közölte velem a munkáltatóm, hogy a 8 órás munkarendemet 4 órásra módosítanák. Egyértelműen arra megy ki a játék, hogy beadjam a felmondásom és nekik ne kelljen végkielégítést fizetniük. 4 évem van a cégnél, úgy tudom, hogy 1 havi végkielégítés járna.
A kérdésem az lenne, hogy köteles vagyok-e elfogadni a felkínált részmunkaidőt vagy milyen jogaim vannak egyáltalán ilyen esetben? A munkáltató megteheti azt, hogy a tudtomon kívül kijelent és bejelent, de már részmunkaidősként? Ha nem, akkor milyen intézkedéseket tehetek? Köszönöm a segítséget!

Fűzfa # 2013.09.10. 04:56

Üdvözlöm!Kérdésem:a Kaposvári Egyetem Pedagógiai Karán szereztem óvodapedagógus diplomát, ebben az esetben milyen bérbesorolási kategória illet meg?/a képzésünk nem főiskolai hanem egyetemi végzettségről adott oklevelet/Ha rossz kategóriába soroltak be, visszamenőleg kérhetem e a kompenzációt, kiigazítást?köszönöm válaszát!

wers # 2013.07.30. 11:41

nem származik belőle hátrányod, az történik, hogy felmentenek a munkavégzés alól a felmentési idő alatt.