wers: ne bonyolítsd, a jogszabály nem úgy szól, hogy december 7-e munkanap azoknak, akik december 24-én is dolgoznának. December 7-ére jár fizetés (mert munkanap), december 24-ére meg nem (mert nem munkanap), nagy vonalakban persze, mert a munkaidőkeretben dolgozókra például más vonatkozik.
Munkajogi kérdések.
Nemegészen, mert ha dolgozik 7-én, akkor dec. 24-ére jár egy nap fizetés, mivel a helyett dolgozik. Bérszámfejtésnél itt ki kell buknia 8 óra túlórának.
Egyszerű. Mert munkanap. A munkanapon meg dolgozni kell.
ajjajj, elnézést, de már miért kellene ledolgoznia azt a napot, amikor már munkaviszonya sem lesz, és nem kellene dolgoznia? Modjuk dec. 16-án megszűnik a munkaviszony, és vége. Ennyi erővel dec. 31 helyett is dolgoznia kellene 14-én?
Igen.
nem
Tisztelt Válaszadó!
A munkanap áthelyezéssel kapcsolatban lenne kérdésem. Le kell-e dolgoznom a december 7.-ei áthelyezett munkanapot, ha december közepéig van szerződésem és 24.én valójában már nem dolgoznék.
Üdv, nem tudom, hogy jó helyen teszem fel a kérdésemet, amire nagyon fontos lenne tudni a választ. Közalkalmazotti jogviszonyban állok, 2008-tól autoimmunbeteg vagyok, de nem kértem a leszázalékolásomat. Két éve vagyok tünetmentes, de ez a betegség eléggé kiszámíthatatlan, ezért arra lennék kíváncsi, hogy a közalkalmazotti jogviszony mellett jogosult lennék-e a rokkantsági ellátásra, ha igényelném? Előre is köszönöm a választ!
Ha úgy teszed fel a kérdést, hogy kötelezhet-e a munkáltató jogszabálysértésre, akkor szerintem magad is rögtön tudod a választ.
Jó napot mindenkinek.
Egy egyszerűnek tűnő kérdésem van (de a Kreszben nem találtam rá választ): a munkaadó kötelezhet-e arra, hogy olyan rendszámmal, forgalmival rendelkező autót (teher) vezessek a munkahelyemen, amelyre nincs kategóriám. A gyár területén kell csak menni, de sok külsős (beszállítók,stb) autó is van, ill gyalogosok.Mi történik, ha véletlenül balesetet okozok? A terület szerintem a cégé. Szóval nem közút.
A választ előre is köszönöm.
A támogatási pályázat kiírását nézd. Ha nem zárták ki, akkor hajrá.
Tisztelt Fórumozók!
A következőkkel kapcsolatban kérem a véleményeteket:
Gazdasági társaságban 50% feletti részesedéssel rendelkező tag lehet-e egyazon társaságban támogatott munkavállalóként foglalkoztatott? Saját cégében.
Pl. uniós támogatást kapna a bérre.
Mennyiben számít a %-os részesedés?
50 alatt és felett mást kell figyelembe venni?
APEH állásfoglalást nézzek?
Mt?
Gt?
Meghatározó befolyás?
Eu-s pályázat nem zárta ki eddig.
nagyon összetett a kérdés,
köszönöm a segítséget
Cinci
Tisztelt Fórumozók Tisztelt Jogi Tanácsadó!
Amennyiben a közfoglalkoztatási szerződés 2013.09.02-2013.12.31-ig szól, munkahely létestése miatt felmondtam viszont az utazás megoldása nem volt tovább lehetséges ez miatt megszűnt a munka viszonyom 3 hét után. Majd a munkaügyi központ kiadta a hatósági bizonyítványt az önkormányzat felé ,mire itt a helyi rendeletre utalva 1 évig szüneteltetni akarják az aktív korúak ellátását mondván: én mondtam fel a közfoglalkoztatási munkát. Egyszóval találtam egy munkát végre amit a főnököm nem gondolt át. Dolgoztam és így sem fogok kapni egy fillért sem?? Jogos-e a kijelentése az ügyintézőnek és melyik jogszabály az amiatt majd fellebbezhetek? Akkor is 2014 januárig egy fillér nélkül kell megélnem?
Kórházban dolgozom, de nem kórházi dolgozóként, hanem külsős cég alkalmazottjaként, aminek szerződése van a kórházzal.
A céges közvetlen főnököm felhívta a páromat, hogy közösen, írásban nyilatkozzunk arról, hogy miért ugyanaz a számlaszámunk. Mint kiderült, ez a kórház egyik igazgatójának a kérése (követelése?) volt.
Szerintünk ehhez abszolút nincs köze, sőt, én még azt sem értem, hogy a kórház hogyan szúrta ki az egyező számlaszámot, hiszen nem ők a közvetlen munkáltatók, mi nem velük állunk szerződéses viszonyban...
Ilyenkor mi van? Tényleg követelhet a kórház ilyesmit?
Időgondozással foglalkozom, mint szociális gondozó-ápoló.Az otthonukban látjuk el az időseket. Közfeladatot ellátó személynek minősülünk.Egy gondozott feljelentést tett, pénzösszeg tűnt el abban a lakásban ahová sokak között én is járok.Munkáltatóm jegyzőkönyvet vett fel, a gondozott nem engem gyanúsított, de mégis megtette a feljelentést a rendőrségen az én nevemet-elérhetőségem adta meg rendőrségen. Kihallgattak, a néninek több ilyen ugye van/volt kornak megfelelő paranoid hajlam, stb. Munkáltatóm semmit nem tett, továbbra is gondozzuk, igaz saját kérésemre nem én járok gondozni, hiszen bizalom vesztés történt-mindkét részről.Nem lett következménye, de kérdezném tisztelettel megtett-e mindent a munkáltatóm saját védelmemben? Nem magánemberként járok gondozni, a szolgálat kért fel erre ahol dolgozom, semmilyen jogi felvilágosítást nem tett a szolgáltatott felém ez ügyben. Van-e.lehet-e következménye egy nem magalapozott feljelentésnek? Fel lehet-e bontani a szolgálatnak a szerződést a nénivel , vagy joga van akár többször is feljenteni a gondozónőket? Hogyan tudom én, vagy munkáltatóm hogyan tudna megvédeni jogilag egy ilyen esetben?Mulasztott-e munkáltatóm? Köszönettel: Gita
Köszönöm, pazs. Igen, dolgozom természetesen, eladóként. Inkább csak idegesített, hogy többszöri kérésemre sem módosítottuk 06.01.-től a munkaszerződést ügyvezető munkakörről eladóra.
mszemi:
- igen (hiszen amúgy dolgozol is, nem? mármint nem csak a fizetésed kapod meg fizetik a járulékokat)
- nem
- ööööm, hát ezt a munkáltató tudja csak megmondani.
divacat:
- valószínűleg nem, de nem látjuk a munkaszerződésedet
- nem szabályos, munkaügyi felügyelet vagy fordulj a munkáltatódhoz (felszólítás majd per).
kecsa: valószínűleg nem, de nem látjuk a munkaszerződésed (nagyon nehezen tudom elképzelni, hogy ez benne lenne és nem vetted volna észre).
Tisztelt Cím!
Kérem tanácsát a következő munkaügyi kérdésben.
Alkalmazott vagyok egy Biztosítónál 114000 Ft alappbérrel. Most szembesítettek azzal ha nem teljesül a csapat terve akkor ebből a minimálbérből vissza kell fizetnem visszamenőleg havi 50000 ft-ot. Kérdésem az hogy ez törvényes? Napi rendszerességgel végzem a munkát.
Üdvözlettel: K.I
kecsa
Üdv!
Érdeklődnék,h a munkáltatóm jogosan kötelez-e december 25-én 12órás munkavégzésre?
Egy trafikban dolgozom,8 órában.
Továbbá a szabadságokat nem adják ki,hanem papíron a pihenőnapokat írják át szabadágnak.Ez van amikor csak utólag derül ki, a bérpapírról. Feltételezem ez nem törvényes. Hogyan tudok fellépni ez ellen jogszerűen?
Tisztelt Fórumozók!
Segítségeteket kérném az alábbiakban:
jelenlegi munkahelyemen, egy kft-nél 1995.09.01.-től dolgozom. Kezdetben mint bolti eladó, majd 2005.09.01.-től ügyvezetői munkaviszonyban (a kft két tulajdonosa is ügyvezető). A munkaszerződésem határozatlan idejű maradt, eladó helyett ügyvezető munkakörrel. A társasági szerződés szerint a megbízatásom 2013. májusban lejárt. Mivel nem akartam tovább vállalni az ügyvezetői tisztséget, ezt szóban jeleztem; ahogy azt is, hogy amennyiben szükség van a munkámra, beosztottként tovább dolgoznék. A problémám a következő: (lehet, hogy téves)információim szerint az ügyvezetői megbízatás lejártával a munkaszerződésem is hatályát vesztette. Többszöri kérésem ellenére sem kaptam még módosított munkaszerződést, a járulékokat, munkabért rendesen fizetik.
- jelenleg érvényes lehet -e a munkaszerződésem?
- van -e még bármilyen aláírási, cégjegyzési kötelezettségem ?
- visszaélhet -e ezzel az átmeneti időszakkal a munkáltatóm valamilyen módon?
Köszönettel
Szabolcs
Angelicasol
Munkaidőben lehet erre kötelezni bárkit, ami az ünnepnapra kiírt ilyen alkalmat gyakorlatilag lehetetlenné teszi véleményem szerint. Úgy általában a hétvégét - beosztástól függően - nem, de a vasárnap megint csak nehezen tud összejönni.
Sziasztok!
Az lenne a kérdésem, hogy a 39/2010 Korm. rendeletben meghatározott 4. §-ban foglalt térítésen kívül, amikor JÁR a munkába járás költségtérítése.
Ezen kívül mikor adható?
Van közlekedés, jó stb. de családi okok miatt jobb lenne a 9ft/km-t fizetni munkavállaló részére (vidék).
Milyen esetekben adható?
Egyéni mérlegelés kell, méltányosság?
Hogyan lehet jogszerűvé tenni abban az esetben a saját gépjárművel történő munkába járás költségtérítését akkor ha van tömegközlekedés????
Köszönöm
C
Kedves Szakértők!
Arra keresek választ, hogy a munkáltatóm kötelezhet-e arra, hogy hétvégén és ünnepnapon vegyek részt a csapatépítésen?
Illetve mi van azzal, aki már erre az időre hónapokkal a csapaépítés híre előtt kiírta (és engedélyezték is neki) a szabadságát, teszem azt családi üdülése van kifizetve Bükkfürdőn?
Előre is köszönöm a válaszokat :)
Kedves Szakértők!
Arra keresek választ, hogy a munkáltatóm kötelezhet-e arra, hogy hétvégén és ünnepnapon vegyek részt a csapatépítésen?
Illetve mi van azzal, aki már erre az időre hónapokkal a csapaépítés híre előtt kiírta (és engedélyezték is neki) a szabadságát, teszem azt családi üdülése van kifizetve Bükkfürdőn?
Előre is köszönöm a válaszokat :)
Tisztelt Fórumozók.
Segítséget, tanácsot szeretnék kérni.
Egy Lakberendezési Kft.-nél dolgozom már csak október 31., mivel a munkáltatom felmondott nekem, és rajtam kívül még 4 kolléganőmnek.
Módosítani akarták a munkakörünket és az ahhoz tartozó munkakőri feladatunkat, amely a meglévőtől nagyon eltér, + 3 munkaterületen kellett volna dolgoznunk.
Ezt nem írtuk alá, végkielégítéssel felmondtak, alá írtuk. Ők kértek minket maradjunk 31.-g, beleegyeztünk.
Ezt kővetően nagy közönség ellőtt, kb 30 kolléga előtt közölte a vezetőség, hogy mi bukottak vagyunk, és a tudásunk is csak eddig tartott.
Tehát azt gondolom ezzel megalázott mindannyiunkat.
Szerintetek indíthatunk munkaügyi pert megalázás jogcímen??
Válaszokat előre köszönöm.
Kitti
Kitti
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02