Munkajogi kérdések.


Kovács_Béla_Sándor # 2012.11.01. 14:54

Ezt nem mondtam. Azt mondtam, hogy a kérdés szabályozása olyan bonyolult - ráadásul júliusban alaposan meg is változott -, hogy nem tudok rá hosszas olvasgatás nélkül válaszolni. A hosszas olvasgatás meg többnyire már a fizetős kategória.

Egyébként ha neked több kedved hozzá, akkor Mt. 86-114. §§ (hozzávéve a 135. §-t) és a 140-145. §§ (plusz a 165. §) rejtik a választ. De mint említettem, jogásznak se könnyű kisakkozni, ha nem ezzel kell-fekszik.

paleszka # 2012.11.01. 12:55

Kovács_Béla_Sándor:
Tehát ezek szerint mi is hiába lázadozunk a zsebünkből pofátlanul kivett forintokért. Köszönöm a gyors reakciót.

Kovács_Béla_Sándor # 2012.11.01. 12:05

Így már érthető a kérdés.
A munkaidő-pihenőidő szabályozása még pótlékok nélkül is buktakérdés a munkajogi szigorlaton.

paleszka # 2012.11.01. 11:48

Kovács_Béla_Sándor:

Melyik részét nem értjük? A műszak/túlórapótlékost?
Mert az a probléma, hogy én azt alapból nem értem.
Megpróbálom újra összefoglalni.

Tehát adott egy műszakbeosztás, azaz 3 műszak, hétfőtől péntekig(De,Du,Éj). Eddig rendben is van minden. A megrendelő kérésére nekünk akik az "éjszakás hetet adjuk", -azaz hétfőtől péntekig éjjeles műszakban járunk- már vasárnap éjjel be kell mennünk 22:00-tól 06:00-ig.
Eddig ezt nekünk 8 óra túlórába számolták el 100%-os túlórában. Most jött egy változtatás, hogy vasárnap éjjel
kapunk 2 óra 100%-os túlóra pótlékot, és 6 óra 50%-os túlóra pótlékot. Mondván, hogy vasárnap 22:00-tól 00:00-ig jár a 100%, utána már hétfő lévén csak 50%. Viszont ha így vesszük, -és ez tegyük fel szabályos elszámolás- akkor az utolsó napunk, péntek éjjel 22:00-tól 00:00-ig pótlék nem jár,de 00:00-tól szombat 06:00-ig 100%-os pótlék járna. De nem jár, mondván az péntek éjszakás műszak. Akkor hogy is van ez??? Vagy ez nincs szabályozva ennyire?

paleszka # 2012.11.01. 11:40

taffyka:

1: 1 telephely, több ugyanazon profilú külső céggel, akik a telephelyet szolgálja ki. Tehát van 2-3 cég ugyanazon területen, gyakorlatilag egymás mellett, és a telephely folyamatos működését biztosítják, gyakorlatilag egymás mellett. Ezért ugyanolyan képzettségű emberek mozognak minden cégnél.

2: igen, én is azt hittem, hogy így működik, de ezek szerint nem.

3: A vezetőm a másik cég vezetőjével történt "beszélgetése" után azt mondta, hogy nem akarta, de elintézte, hogy ne vegyenek át. (nem akarta, de elintézte???) Ezek után fizetésemelést ígért nekem. Valami volt is, de nem annyi, mint amennyit a másik helyen ajánlottak.

ius latratus # 2012.10.31. 16:13

Lajcsó

Khm...

lajcsó # 2012.10.31. 16:00

"milyen adó- és járulékfizetési kötelezettség terhel engem illetve a Megbízómat?" Erről javaslom kérdezd meg a könyvelőtöket. Az, hogy neked milyen jogcímen és mennyi közterhet kell fizetned (mennyit vontak le tőled) rajta lesz a megbízási díjról szóló elszámoláson.

Kovács_Béla_Sándor # 2012.10.31. 13:52

Ha megbízási szerződést kötöttetek, akkor miért jelentene be munkavállalóként?

szinetta # 2012.10.31. 12:32

Segítséget szeretnék kérni az alábbi problémám megoldásához:
egy iskolába (OKJ) felvettek "iskolatitkárnak", ezelőtt két hónappal. Aláírtuk a megbízási szerződést, elkezdtem és azóta is végzem a munkát, de a múlt héten kiderült, hogy a Megbízó semmit nem tett a szerződésemmel,nem jelentettek be munkavállalóként/alkalmazottként. Amikor a fizetésemre rákérdeztem, mindig a megértésemet kérték, utoljára egy november elejei dátumot jelöltek meg az aktuális és az elmaradt díj kifizetésére. Ez is izgat, de sokkal inkább az, hogy ebben a helyzetben mit lehet tenni: visszamenőleg nem lehet engem bejelenteni, határozott időre - visszamenőleg megkötött - eseti megbízási szerződés lefedheti mondjuk 3 hónapi munkámat. Abban az esetben milyen adó- és járulékfizetési kötelezettség terhel engem illetve a Megbízómat? Van-e időbeli- vagy forintosított határa az eseti megbízási szerződésnek?
A fentiekkel kapcsolatos felvilágosítást, tanácsot előre is köszönöm!


szinetta

Kovács_Béla_Sándor # 2012.10.31. 11:55

Nem is értem, m it mondasz. De nyilván én tehetek róla.

paleszka # 2012.10.31. 11:29

Értem. Tehát akkor teljesen ki vagyunk szolgáltatva ebből a szempontból. Gondolom az sem számít, hogy szóban megállapodtam a másik munkáltatóval, és 1 nap választott el attól, hogy előszerződést kössek velük. Csak ők azóta sem jelentkeztek, mióta a vezetőmmel beszéltek.

Másik témához:
Tehát akkor ha vasárnap éjszaka a túlóra pótlékom csak 2 órára szól, akkor a péntek éjszaka szombatra eső része, az ugyanúgy túlóra pótlék köteles, vagy nem? Vagy hogy van ez?

Köszönöm segítségét.

Kovács_Béla_Sándor # 2012.10.31. 09:02

Az nem jogellenes. Sajátos tárgyalási technika, de nem jogellenes.

Ahogyan az sem ütközik jogszabályba, ha a munkaidő egy részére tövv pótlékot fizet a munkáltató, mint ami kötelező.

paleszka # 2012.10.31. 07:52

Jogos.

Igazából a cselekménye az volt, hogy fenyegetőzött azzal, hogy büntetést kell majd fizetnünk. Azt hogy miért, és kinek azt senki nem tudja.

A másodiknál pedig az lenne a kérdésem, hogy ezt a fajta elszámolást megteheti-e a cég, azaz egy éjszakás műszakot 2 felé bonthat-e pótlékok szintjén?

Köszönöm.

Kovács_Béla_Sándor # 2012.10.31. 05:36

Az első: azt sem tudod, mi volt a cselekmény, de mi mondjuk meg róla, hogy jogellenes-e?

A második: nem is kérdeztél semmit.

paleszka # 2012.10.31. 00:46

Üdvözletem.

Több témában szeretnék segítséget kérni.

Az első:
Szolgáltatás területén dolgozom, egy telephelyen, több a miénkhez hasonló profilú cég van jelen ezen a telephelyen. Ebből adódóan ezek "konkurenciák" egymásnak.
Nos, engem az egyik konkurens cég vezetője felkeresett, és állást ajánlott, a jelenlegihez képest komoly bérkülönbséggel, és szakmai előrelépéssel is. Ezt a váltást számomra ismeretlen módon a jelenlegi vezetőm megakadályozta. A munkaszerződésemben nincs kitétel erre az esetre, tehát jogszerű lehetett volna a váltás. Részben ennek köszönhetően most elég komoly anyagi gondokkal küszködöm. Azt szeretném megtudni, hogy ez a cselekménye a vezetőmnek mennyire volt jogszerű, vagy jogszerűtlen?

A másik kérdésem:
Jelenleg 3 műszakos munkarend van nálunk, tehát a hétvégéink szabadok, kivéve a túlórákat. A túlórák 90%-ban önként vállalt, azaz a munkavállalónak fel van ajánlva a túlmunka végzés lehetősége. 1-2 esetet kivéve, nem kötelező. Viszont a telephely vezetője kérésére vasárnap éjszakánként is túlmunkát kell végezni, szintén önkéntes alapon. Viszont most bevezették, hogy vasárnap 22h-tól 00h-ig 100%-os pótlékot fizetnek, utána pedig a normál hétköznapi túlmunkáért fizetnek. Ez úgy néz ki, hogy az éjszakás "héten" vasárnap éjjel kezdünk, de még pénteken éjjel is dolgozunk. Sajnos eddig akármerre keresgéltem nem találtam erre vonatkozó leírást, vagy jogszabályt.
Hálás lennék ha valaki segíteni tudna a kérdésekben.