Céges őrzött parkoló !
Munkajogi kérdések.
Nemigen.
Igen
Tisztelt Fórumozok!
Munkaviszonyomból, munkaidő beosztásomból és lakóhelyemből adódóan csak személyautómmal tudok a munkahelyemre bejárni. Ezt a cég is tudja. A gépkocsimat a cég előtt lévő parkolóban helyezem el. A cégé a parkoló, ő építette, és óránként a biztonsági őr is kimegy ellenőrizni az ott található közel 200 gépkocsit (az őrnek blokkolnia kell egy a parkoló végében lévő eszközön), mely mind a munkatársaim tulajdona.
Kérdésem: ha az autómban a parkolóban kár keletkezik, akkor ezért a munkáltatrót terheli-e kártérítési felelősség, lévén a munkaviszonyból fakadóan kénytelen vagyok kocsival járni. Sajnos a parkolóban nincs kamera (persze ha a cég felelősségel tatozna, akkor tuti teleszerelné kamerával).
A válaszokat előre is köszönöm.
A kizárólagos használatra kapott dolgokért fokozott a munkavállaló felelőssége.
Zimcsi
Szerintem a feljelentést te is megteheted.
.
Csak minél gyorsabban. Mielőtt eladják.
zimcsi,
„Mt.
XIV. fejezet - A munkavállaló kártérítési felelőssége
179. § (1) A munkavállaló a munkaviszonyból származó kötelezettségének megszegésével okozott kárt köteles megtéríteni, ha nem úgy járt el, ahogy az adott helyzetben általában elvárható.
(2) Az (1) bekezdésben foglalt feltételek fennállását, a kárt, valamint az okozati összefüggést a munkáltatónak kell bizonyítania.
(3) A kártérítés mértéke nem haladhatja meg a munkavállaló négyhavi távolléti díjának összegét. Szándékos vagy súlyosan gondatlan károkozás esetén a teljes kárt kell megtéríteni.”
Üdvözlöm!
Segítséget szeretnék kérni...
Egy élelmiszer boltaban dolgozom. Ellopták a készüléket,amivel dolgoztam. Rajta hagytam az árun. Van felvétel,ahogy elviszik,majd táskába rakják. A munkáltatóm mégis velem akarja kifizettetni,nem akar feljelentést tenni. A készüléket 400ezer forintra becsülik.
Jogosan követelik rajtam?
Kamerán látszik,hogy merre mennek a boltból,szinte az egész város fel van kamerázva. A rendőrség megtalálná nagyon rövid időn belül öket.
Köszönöm előre is a válszt!
noksos,
Akkor csak vissza kell kanyarodni KBS kérdéséhez : rád vajon, vonatkozik ez a 107% rendelet?
Az ominózus rendelet neve ugyanis „326/2013. (VIII. 30.) Korm. rendelet a pedagógusok előmeneteli rendszeréről és a közalkalmazottak jogállásáról szóló 1992. évi XXXIII. törvény köznevelési intézményekben történő végrehajtásáról”
A Kjt. alá tartozol, vagy az Mt. alá?
Ha előbbi akkor jár, ha utóbbi, akkor nem.
Nem állami iskola esetén nem lepne meg, ha az Mt. alá tartoznál.
"A rendelet szerint a NOKS dolgozók fizetése el kell érje a garantált bérminimum 107%-át, illetve, ha az intézménynél mindenkinek többletet biztosítanak, akkor a 110%-át.
Eléri ezt a fizetésed?"
NEM, NEM ÉRI EL.
Bruttó 260 a bérem és egy fillérrel se több!
És NOKS vagyok.
Nincs olyan hogy NOKS pótlék? És ezt egy JOGÁSZ le meri írni??
A nem pedagógus szakképzettségű NOKS béremelésehttp://www.aranyoskozszolg.ininet.hu › ...
(5)137 Gyógypedagógiai pótlékra jogosult a nevelési-oktatási intézményben nevelő és oktató munkát közvetlenül segítő munkakörben foglalkoztatott ...
NOKS besorolása, bér számítása - ININEThttp://www.aranyoskozszolg.ininet.hu › letoltesek
PDF
NOKS besorolása, bér számítása. (jogszabályi háttér) ... A pótlék mértéke megállapításának alapja a közalkalmazott besorolásánál figyelembe vett végzettségi.
Mit jelent a minimálbér-emelés a közoktatásban alkalmazott ...https://nedolgozzingyen.hu › 2021/02/02 › mit-jelent-a...
2021. febr. 1. — Mielőtt rátérünk az oktatásban dolgozó nevelést, oktatást közvetlenül segítő (NOKS) munkatársak (pl. dajkák, pedagógiai asszisztensek, ...
A NOKS kötelező 7%-ot meghaladó része csökkenthető?https://raabe.hu › a-noks-kotelezo-7-ot-meghalado-resz...
2020. febr. 17. — Szakmai véleményt szeretnénk kérni a NOKS 3%-os részdifferenciálásának lehetőségéről és módjáról.
TÖRVÉNY SZERINT KÖTELEZŐ ÉS ADHATÓ ALAPBÉREK A ...https://docplayer.hu › 111827146-Torveny-szerint-kote...
12 NOKS ADHATÓ BÉREMELÉS +3% differenciált NOKS emelés mértéke % adható 0,03 ... állami szociális fenntartók ágazati pótlék támogatásával kapcsolatban 1.
Pedagógus pótlékok 2022: hogyan alakulnak a pedagógusok ...https://officina.hu › belfoeld › 240-pedagogus-potlekok
Oldalunkon közzétesszük a kötelezően kifizetendő pedagógus pótlékok összegeit. ... Nyugdíjkorhatár 2022 táblázat férfiak és nők esetén: ki, ...
Munkaközösség-vezetői pótlék: 5-10%
Intézményvezetői pótlék: 40-80%
Gyakorlati oktatás-vezetői pótlék: 20-40%
Nemzetiségi pótlék: 10-40%
Közalkalmazotti bértábla 2022: a besorolás szabályai a ...https://officina.hu › 4-kozalkalmazotti-bertabla
Családi pótlék 2022: mennyi a családi pótlék összege 2022-ben és meddig jár? Nyugdíjkorhatár 2022 táblázat férfiak és nők esetén: ki, mikor mehet nyugdíjba ...
Ágazati szakmai pótlék az óvodákban - Pedagógusok ...https://pedagogusok.hu › Szolgáltatások
Az ágazati szakmai pótlék új elemként jelenik meg a pedagógusok előmeneteli rendszerében. A vezetői pótlékok változása és az ösztönzési kereset kiegészítése ...
noksos,
„A kérdésem annyi lenne, egy nem állami középiskolában jár-e a NOKS pótlék?
Erre a kérdésre szerintem két válasz lehet”
Akkor a válasz, ha így kérdezed : NEM.
Leginkább azért, mert nincs is olyan, hogy "NOKS pótlék".
Egy jogszabályban sem.
Érted, ez egy jogi fórum.
A rendelet szerint a NOKS dolgozók fizetése el kell érje a garantált bérminimum 107%-át, illetve, ha az intézménynél mindenkinek többletet biztosítanak, akkor a 110%-át.
Eléri ezt a fizetésed?
"A kérdésem annyi lenne, egy nem állami középiskolában jár-e a NOKS pótlék?"
Erre a kérdésre szerintem két válasz lehet
- igen
- nem
Melyik?
Köszönöm
"Nem tudod, mi van a szerződésedben?"
de tudom. És az jelent bármit is?
Miért szándékosan fals, csaló dolog nem lehet a szerződésben?
Páromnak volt egy helye amiben az volt hogy éves szabis napok száma 5, azaz ÖT nap.
Ott volt benne.
És az szabályos volt?nem.
Nem tudod, mi van a szerződésedben?
Tisztelt Fórum!
A kérdésem annyi lenne, egy nem állami középiskolában jár-e a NOKS pótlék?
Iskolatitkár voltam 2 állami suliban is (közalkalmazott), és mindkettőben a garantált bérminimumot kaptam munkabérnek + a NOKS pótlékot.
Most elmentem egy nem állami hanem egy egylet által fenntartott középiskolába, ugyanúgy iskolatitkárnak, ugyanúgy a GBM a bér, de nincs NOKS pótlék, noha az iskolatitkár itt is NOKS munkatárs, még a szerződésben is benne van.
Nem államiban nem kell NOKS pótlékot fizetni?
Köszönöm
Meg is lehet köszönni neki az is egy lehetőség.
Nem értem, sokan valami csodatételt várnak el az itt kapott válaszok helyett.
Bár én a kolléganő megtépését nem javasoltam volna :)
Az unatkozó trollok ingyé vannak. Az ügyvéd meg sokba kerül.
„Elérte, hogy eljöjjek”
Munkajogilag önként jöttél el. A rágalmazás nem munkaügyi kérdés.
„Munkajogi kérdések.
Fórum → munkajog, foglalkoztatás”
Nem teljesen önként jöttem el. Itt az unatkozó trollok nem segítenek.
Van új munkám, viszont a becsületsértés, az becsületsértés...
Túl sok pénzem nincs ügyvédre.
Ha önként jöttél el,akkor másik munkahelyet kell keresni.
A kolleganőt azért meg lehet tépni egy kicsit.
A korábbi munkahelyemen egy " kedves kolleganő" rágalmazott, ellenem hangolt néhány dolgozót. Elérte, hogy eljöjjek, így egy ismerősét vették fel oda.
Hosszú ideig nem volt panasz a munkámra.
A pedagógus szakszervezet nem segített. Az intézményvezető nem vizsgálta meg az ügyet...
Ilyen esetekben mit lehet tenni?
papisa, sajnos nem sokat tudsz tenni, mi még kevesebbet tanácsolni. Ha szakszervezeti tag vagy, akkor hatással lehetsz a vezetőségre, kik képviseljék az érdekeidet. Ha még tag sem vagy, akkor ennyi se. Kb. annyi a jogod e téren, mint amikor kitesznek a 30-as táblát egy útszakaszra. Szabad betartani. Akkortól, mikor kitették.
Ha emberségesek, akkor "tervezetként" ismertetik meg megjelölve mikortól lesz hivatalosan közzétéve.
Nézzük csak.
A szakszervezet kb. 2 éve jelent meg a cégnél. Eddig érdemi hatása nem volt a az érdekképviseletben. Ami volt az a cég lejáratása több helyi médiumon keresztül. A dolgozók kb. 10-15 százaléka tag. Nyílván nem túl nagy a bizalom. Erre értem, hogy a fejünk felett kötik . Elméletileg a régi ÜT is részt vesz az egyeztetéseken, de semmilyen részlet nem ismert még.
Átszabják a teljes kompenzációs csomagot is a kollektív szerződéssel párhuzamosan, miközben heti szinten küldenek el embert arra hivatkozva hogy megszűnt a munkaköre.
Nyílván ha elénk tolják majd valamikor a megváltozott feltételeket , jó lenne tisztában lenni a lehetőségekkel jogi oldalról.
Nem akarok elmenni a cégtől, de egyoldalúan generálhat olyan körülményeket ami miatt meg muszáj lehet ( szigorúan csak feltételes módban egyenlőre ). Ezért indult ez a kérdés itt és nem rinyálok...
Ennyi. Nem is szeretnék tovább beszélni. Azt hittem segitséget kapok és nem azt hogy "ne rinyálj" .
üdv Mindenkinek
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02