Üdvözlöm a Fórumot!
Kellemetlen helyzetben vagyok és szívesen venném, ha a fórum segítséget nyújtana és a szakértő tagok véleményeznék az esetemet. 2024 őszén igénybe vettem a Nők 40 korkedvezményes nyugdíját, 4 hónapra visszamenőleges időponttól. A munkáltató felé 2024. októberében leadtam a tájékoztatást arról, hogy a nyugdíjat júliustól 01.-től veszem igénybe, a nyugdíj határozat 2024. decemberében emelkedett jogerőre. A fizetésemben azóta sem jelentkezik növekményként a munkabérből nem levonandó TB járulék. A TB rendszerben túlfizetésként jelentkező 4 havi járulékot szintén nem kaptam meg. A munkaszerződésem tartalmában nem történt változás, új munkaszerződés kötésére eddig még nem került sor. Havi bérelszámolás jegyzéket ezen időszakra nem kaptam, a 2025. éves munkáltatói jövedelemigazoláson 12 hónapra szerepel a TB járulék levonása. Most már a 2024 évi eSZJA tervezetem is helytelen, mivel abban csak 10 hónap járuléka szerepel. A 2024. 07.-2025. 02. hó között a munkabéremből levont 8 hónap járuléka valahol eltűnt. Ez az egyik probléma.
A nyugdíj igénylése előtt, mikor felmerült a kedvezményes nyugdíjazás lehetősége, szóban megbeszéltük a változatlan formában történő további foglalkoztatást. Pontosan ez volt az egyik ok, ami miatt elindítottam a nyugdíjazásomat. A továbbiakban is szeretnék a jelenlegi munkahelyemen dolgozni, a munkáltató továbbra is alkalmazni kíván, munkámmal maradéktalanul meg van elégedve. Most, 4 hónap után, a munkáltató a jelenlegi munkaszerződésemet mégis módosítani kívánja. A módosítás kiterjedne a napi munkaidő 6 óráról 4 órára történő változtatására, valamint a bruttó munkabér csökkentésére. Ez egy másik probéma.
A fentieket bonyolítja, hogy háziorvosi rendelőben dolgozom, ami Bt. formájában működik. A Bt. tudomásom szerint jogosult a szakdolgozói bértámogatásra, ami esetemben a több mint 40 éves egészségügyi munkaviszonyom alapján jelentősebb összeg. Ez alapján még érthetetlenebb számomra az óraszám és a bruttó bér csökkentés, mivel fizetésem nagy részét a NEAK támogatja.
Mi a vélemény a fentiekkel kapcsolatosan? Milyen lépéseket tehetek? Jogos lehet a munkáltató súlyos szerződésszegésére hivatkozva az azonnali felmondásom? A fentiek nem sértenek valamely jogszabályt vagy törvényt? Nem minősül ez hátrányos megkülönböztetésnek?
Előre is köszönöm.