Munkajogi kérdések.


drbjozsef # 2023.11.25. 18:28

Ami még kifejezetten érdekelne, hogy ha holnap azt mondják, hogy a hét további napjain ne menjek be dolgozni köteles vagyok-e ezt elfogadni.

Persze. Ha a munkáltató nem kíván munkát biztosítani, akkor majd fizet állásidőt.
Igaz, ha te kötöd az ebet a karóhoz, akkor ez nem szabadság lesz. Mert azt nem tud kiadni szabályosan, legalábbis közös megegyezés hiányában.
Azért véleményem szerint kevés olyan eset van - és a leírásod alapján a tied nem az -, amikor súlyos a jogsértés, és érdemes kihúzni a gyufát. Jó, már csak pár napod van, de ha nagyon akar rosszat tenni neked a munkáltatód, akár utólag is ki tud találni dolgokat.
Miért nem jó neked, ha bemész, és kifizetik a benn maradt szabikat? Miért nem jó, ha szabira mész most?

blac # 2023.11.25. 16:51

Ami még kifejezetten érdekelne, hogy ha holnap azt mondják, hogy a hét további napjain ne menjek be dolgozni köteles vagyok-e ezt elfogadni.

blac # 2023.11.25. 16:49

Remélem hétfőn fogunk beszélni róla, de a múlt pénteki beszélgetésünk alapján eddig nem is realizálták a problémát. Ráadásul a döntési folyamat bonyolult, mert nem elég a HR-essel és a szakmai vezetőmmel megállapodni, kelleni fog hozzá a plant manager is.

A szabadságokat viszont munkaviszony végén tudtommal ki kell adni, megváltásra nem kötelezhetnek, szóval ez számomra egy kicsit szürke zóna, de úgy számolok, hogy ha nem hosszabbítanak a holnapin túl csak két további nap kell bemennem.

Szerintem a dec31-ig hosszabbítás egy korrekt ajánlat lesz részemről, de nem szeretnek semmit ami nekik pénzbe kerül, szóval szkeptikus vagyok.

drbjozsef # 2023.11.25. 15:43

Úgy tudom 15 nappal előre szólniuk kellene ha azt akarnák hogy adott napon/napokon menjek szabadságra, viszont 3 vagy 4 szabadnappal teljesen én rendelkezem.

Azt is tudod, hogy neked is?
(Mt. 122.§(2) és (4))

https://net.jogtar.hu/jogszabaly?…

Az a kérdés, hogy milyen ütemezéssel?
Semmilyennel.
Vagy megegyeztek közösen - lényegében bárhogy -, vagy az Mt.125.§ szerint megváltja a végén.
Nem tudtok meg egyezni?

blac # 2023.11.25. 14:39

Tisztelt Jogász Urak!

A segítségüket kérném egy kérdésben.

Határozott idejű fél éves/6 hónapos munkaszerződésem utolsó munkanapja december 13 szerda. Még 9 nap szabadságom van (+ elvileg egy napot még lecsúsztathatnék a túlórák miatt), a korábban kivettek 1 kivételével a cég nyári leállására estek - 9 nap volt összefüggően a hétvégékkel - , az az egy 1 további szabadnap pedig a kötelező tüdőszűrő vizsgálat napja volt.

A cég múlt hét közepén erősítette meg - külön kérésemre, maguktól szerintem nem szólak volna - hogy nem lesz hosszabbítás (projekt előkészítő munka volt, maga a projekt is január/február elején beindul, tehát a pozíció is értelmét veszti) ill. nem lesz másik pozícó felajánlva.

Viszont most esett le nekik a helyzet, hogy a következő 13 munkanapból már csak 3 v 4 napot kell bemennem dolgozni.

A kérdésem, hogy milyen lehetőségei vannak a cégnek a szabadságaim ütemezésére.

Úgy tudom 15 nappal előre szólniuk kellene ha azt akarnák hogy adott napon/napokon menjek szabadságra, viszont 3 vagy 4 szabadnappal teljesen én rendelkezem.

Most az a terv, hogy jövő héten vegyek ki 4 napot és aztán két nap alatt végezzek el 6 napi munkát.

Én fel fogom ajánlani, hogy hosszabbítsunk dec 31-ig, és akkor a szabadnapjaim zöme a téli leállásra esne, de ha nem mennek bele rám kényszeríthetnek bármit is a 15 napon belül ill. ennek vannak-e formális megkötései.

Előre is köszönöm a választ!

Majordomus # 2023.11.23. 20:30

Igen.

himre82 # 2023.11.23. 17:29

Adott egy cég egy székhellyel és egy telephellyel. A telephely majd 2 óra távolságra van a székhelytől. Dolgozó (aki elsődlegesen a székhelyen dolgozik) reggel munkába érkezik a székhelyre, és onnét céges autóval megy tovább a telephelyre, majd délután a telephelyről vissza a székhelyre. Kérdés: ezek az utak munkaidőnek minősülnek-e, vagy sem?

Majordomus # 2023.11.21. 21:40

Igen
Igen

Mami24 # 2023.11.21. 17:35

Üdvözlöm! Két kérdésre szeretnék választ kapni. Az egyik, hogy ha december 1-től veszélyeztetett terhesség miatt táppénzre kell mennem, akkor van-e lehetőségem ettől függetlenül a szülési szabadságot kivenni a szülés előtt 4 héttel. Továbbá pedig azt szeretném megtudni, hogy a CSED összege ilyen esetben is a jövedelmem 100%-a lesz? Köszönöm!

tmsnmeth80 # 2023.11.21. 17:34

,,Én azt javasolnám édesapádnak hogy húzza ki január másodikáig mert sokkal kedvezőbb valorizációs szorzókkal állapitják meg a nyugdíját.,,

Ez nekem szól vagy egy másik felhasználónak?

Kovács_Béla_Sándor # 2023.11.21. 10:00

Úgy szeretne nyugdíjba jönni, hogy kapjon.
Akkor meg kell várnia, amíg a munkáltató felmond.

tmsnmeth80 # 2023.11.21. 09:18

„Édesapám a munkahelyén kb 4 hónapja jelezte, hogy szeretne nyugdíjba jönni November 22.-én. A munkáltatója közös megegyezéssel megakarta szüntetni Édesapám munkaviszonyát, de ő ezt nem írta alá.”

,,Ennek mi értelme? Aztán csodálkozik, hogy a munkáltató is keménykedni kezd?,,

Édesapám azért nem írta alá, mert akkor nem kapott volna végkielégítést. Úgy szeretne nyugdíjba jönni, hogy kapjon.

,,Én azt javasolnám édesapádnak hogy húzza ki január másodikáig mert sokkal kedvezőbb valorizációs szorzókkal állapitják meg a nyugdíját.,,

Mit javasoltok egészen pontosan, hogy a minden téren a lehető legkedvezőbben jöjjön ki Édesapám ebből az egészből?

efi99 # 2023.11.21. 07:41

kbs
Ha egyszerű esetről van szó, akkor talán nem. Más kérdés, hogy: pár évente változott mindig a korhatár is, Józsi bácsi nem biztos, hogy tudja továbbá, hogy 20 év szolgálati idő kell a teljes nyugdíjhoz, ahogy azt sem, hogy pontosan mi számítható bele (iskola, katonaság ha utóbbi előtte volt, ha közben volt, ilyen-olyan okból kimaradtak időszakok, munkahelyváltás volt, mi a helyzet ha nem végig 8 órás volt stb. mindez felszorozva azzal, hogy még ezeknél sem biztos, hogy ugyanaz volt a beszámítás szabálya 30 éve, mint most) Számomra nem logikus, hogy a munkáltató minden sz.rt követ, (orvosi lejár, nyilatkozatok mindenféle GDPR hülyeségekről stb), erről meg nincs kötelezve, hogy - mint az információk és a szabályok legfőbb tudója - küldjön róla mondjuk fél évvel előtte egy automatikus értesítést. Én pl most nem is tudnám kapásból azt sem megmondani, hogy anno szept 1-én (merthogy hónapkezdés) vagy 4-én (merthogy első hétfő) kezdtem-e.
Mindenesetre még csak olyan emberrel találkoztam, aki fennen hangoztatta, hogy már csak X hónap és megy nyugdíjba, már előre ittak rá a kocsmában, aztán a munkáltató utánaszámolása után valahogy mindig X+2. hónap lett belőle.

Kovács_Béla_Sándor # 2023.11.20. 22:28

Az azért még nem a magasabb matematika, hogy az ember mikor tölti be a 65-öt. És az se túl nehéz, hogy akkor onnan visszaszámoljunk 30 napot.

Majordomus # 2023.11.20. 22:17

Vakóban előrébb tart.
A munkavállaló benyújt egy szolgálati idő elismerési kérelmet amire megkapja évtizedekre lebontva a nyilvántartott ledolgozott munkaidejét.
Ekkor még kigyűjtheti hogy hol hiányoznak évek vagy hónapok és kiszámolhatja mikor kell benyújtania a felmondását.
Én azt javasolnám édesapádnak hogy húzza ki január másodikáig mert sokkal kedvezőbb valorizációs szorzókkal állapitják meg a nyugdíját.
.

efi99 # 2023.11.20. 21:55

Ööö, ez még mindig úgy megy, hogy - ha a munkáltató lapít - akkor nekem kell kiguberálnom a jogszabályokból, meg a nyilván napra pontosan vezetett 40-45 éves excel táblámból, hogy hopp, ha csak el nem csesztem valami köbgyökvonást, akkor 76 nap múlva mehetek pont nyugdíjba, indítom a felmondást? Nem mintha érintene egyelőre, de azt hittem ennél már előrébb tart a tudomány.

Kovács_Béla_Sándor # 2023.11.20. 09:40

Ami a végkielégítést illeti, van egy nagyon rossz hírem: az munkavállalói felmondás esetén nem jár. A munkáltató pedig miért mondana fel, amikor azt szeretné, hogy apád tovább dolgozzon?

Kovács_Béla_Sándor # 2023.11.20. 09:38

Édesapám a munkahelyén kb 4 hónapja jelezte, hogy szeretne nyugdíjba jönni November 22.-én. A munkáltatója közös megegyezéssel megakarta szüntetni Édesapám munkaviszonyát, de ő ezt nem írta alá.

Ennek mi értelme? Aztán csodálkozik, hogy a munkáltató is keménykedni kezd?

Kovács_Béla_Sándor # 2023.11.20. 09:37

Ha a munkavállaló mond fel, akkor főszabályként 30 nap a felmondási idő.

drbjozsef # 2023.11.20. 08:26

tmsnmeth80,

Én úgy tudom, hogy ez RENDES helyeken úgy megy, hogy ha időben jelzi a dolgozó, és a munkáltató rendes és együttműködő, akkor előre kiszámolják együtt, hogy mikor kell beadnia a felmondását, hogy a betöltött korhatár az utolsó napjára essen.

Úgy tűnik, apád munkáltatója nem ilyen.
Mert abban igaza van, hogy 18 év munkaviszony után 70 nap a felmondási idő : Mt. 69.§

https://net.jogtar.hu/jogszabaly?…

Nem négy hónapja "jeleznie" kellett volna apádnak a szándékát, hanem kiszámolnia mikor kell pontosan felmondania, és azt meg is tennie. Ha ezt eddig nem tette meg, és csak most fog felmondani, akkor igen, lehet, hogy decemberben is dolgoznia kell.

tmsnmeth80 # 2023.11.19. 22:19

Kedves Szakértők!

Édesapám 2023. November 22.-én lesz 65 éves és ha jól mondom öregségi nyugdíjra lesz jogosult. Édesapám a munkahelyén kb 4 hónapja jelezte, hogy szeretne nyugdíjba jönni November 22.-én. A munkáltatója közös megegyezéssel megakarta szüntetni Édesapám munkaviszonyát, de ő ezt nem írta alá. Most a Munkáltatója kijelentette, hogy December 17.-ig akarják kell, hogy dolgozzon, mert akkor jár le neki a felmondási ideje. Állításuk szerint 18 év munkaviszony után 70 nap a felmondási idő. Hogy lehetne megoldani, hogy Édesapám November 21 vagy 22.-én dolgozzon utoljára és, hogy megkapjon neki járó mindenféle dolgokat például végkielégítést.

Kovács_Béla_Sándor # 2023.11.14. 19:47

Úgy van. Hiszen mi a csudának beleírni a szövegbe, hogy "legfeljebb három hónap" lehet a próbaidő, ha ettől a felek szabadon eltérhetnek. Józan parasztésszel - sőt egészséges jogérzékkel is - azt gondolná az ember, hogy a "legfeljebb" már magában felülről kógens. De az Mt. nem éppen szerencsés diszpozotivitás - kogencia rendszere más eredményt is kihozhat.

Ha engem kérdezel, a koncepció hibás. Nem lehet a munkaviszonyokat az általános polgári jogi jogviszonyokkal azonosan kezelni. A munkajogviszonyok szabályozásához igenis jobban illeszkedik az, hogy főszabályként kógens, és a törvény engedhet eltérést.

drbjozsef # 2023.11.14. 19:16

"nem úgy tűnik" helyett : "úgy tűnik"

drbjozsef # 2023.11.14. 19:15

Értem.
Valóban így már más, csak az a fránya megfogalmazás olyan, ami nem úgy tűnik, mintha a jogalkotó ennek alkotásakor kifejezetten egy korlátra tervezett.

Az "egyenetlen" az egy jó kifejezés. :)

Kovács_Béla_Sándor # 2023.11.14. 14:40

A Mt. főszabályként diszpozítív - vagyis rendelkezéseitől a felek közös akarattal (szerződésben) eltérhetnek. Csak attól nem térhetnek el, amitől a törvény kifjezetten tiltja; továbbá a törvény kifejezett rendelkezéssel korlátozhatja, feltételhez kötheti az eltérést. Ezt technikailag úgy oldották meg, hogy fejezetek végén elhelyeztek egy "Eltérő megállapodás" című részt, amely rögzíti, hogy a fejezet mely rendelkezéseitől nem lehet eltérni egyáltalán, melyektől lehet egyoldalúan (a munkavállaló javára eltérni, melyektől lehet csak kollektív szerződésben eltérni. A VIII. fejezet végén elhelyezett 50. § még csak meg sem említi a 45. § (%) bekezdését - ergo diszpozitív.

Értem én a kommentár bono et equo értelmezését - de ellentétes a törvénnyel.