pedagógusok, gyakornoki besorolás


Lyonee # 2014.07.25. 12:41

Mivel gyakornokba vagy besorolva, onnét csak gyakornoki vizsgával lehet kikerülni. Most az új helyeden újra kell, hogy kezdődjön a 2 év gyakornok, majd a vizsga letétele után a ped1 megfelelő kategóriájába kell besorolni. Ekkor már a katonaságot is be kell számítani, de a vállalkozási jogviszonyt nem lehet.
Örülj, hogy nem igazán vannak tisztában a jogszabályokkal. Ha a Ped1-be sorolnak be, azt tanácsolom, hogy ne beszélj a besorolásodról az új kollégáknak, a korábbi vállalkozási jogviszonyról sem, ha nem tudják. A 23 hónapról sem.
http://net.jogtar.hu/…n/getdoc.cgi?…

albertt # 2014.07.24. 20:46

Köszönöm!
Ez volt a lényeg, ha megvolt a 2 év, akkor ped-1-be kellett volna sorolni engem 2013-ban. Átszámoltam, s csak 23 hónap volt, így visszamenőleg nincs mit keresnem.
A mostani új munkahelyemen viszont már jó a ped-1 fokozat. Persze ezt majd nálam kompetensebb személyek fogják eldönteni, én csak érdeklődtem, hogy hozzá tudjak szólni a témához.
Köszönöm!

Lyonee # 2014.07.24. 08:58

A vállalkozási jogviszony nem számítható be közalkalmazotti jogviszonynak egyáltalán. Ezt az OH-ban is illene tudni. (kjt. 87/A. §) Még a szakmai gyakorlatba sem, ezt jól tudod.
A 2010-2012 megbízásos jogviszonyt lehet elfogadni és a katonaságot a besoroláshoz, de ez utóbbit csak akkor, ha már nem a gyakornokiban vagy.
Akinek nincs meg a 2 év gyakorlata pedagógus munkakörben, (neked valószínűleg nem volt meg a 2011-2012 közötti időszakban), azt gyakornoki fokozatba kell besorolni. Ha már letette a gyakornoki vizsgát, akkor a kjt szerint kell, itt lehet a katonaságot is figyelembe venni.
Ha megvolt 2010-2012 között a 2 év (24 hónap!) gyakorlatod, akkor valóban 2013. szept.1-én a Ped1-be kellett volna besorolni.

Lyonee # 2014.07.24. 08:43

Az előző válasz a legelső kérdésre volt a válasz, megfordult a sorrend és nem vettem észre. De legalább ezt is tudjátok.

Lyonee # 2014.07.24. 08:37

Ez azt jelenti, hogy 2 évnél rövidebb időre nem lehet gyakornokot alkalmazni helyettesítésre. A vezetőnek oda kell figyelnie erre a problémára is.

albertt # 2014.07.23. 20:27

Tisztelt Szakértő,
kérdésére válaszolva:
diplomaszerzés éve: 2009
megbízási szerződéses óvodai gyógypedagógusi munkakör: 2010-2012
gyógypedagógus egyéni vállalkozó: 2012-folyamatos (ez nem számolható be szakmai gyakorlati időként)
Ezek tehát nem lettek elfogadva, pedig mint megtudtam az Oktatási Hivatal-tól ezeket is be kellett volna számolni, nem csak az 1 év katonaságot (mert az be lett számolva)
Köszönettel,

Lyonee # 2014.07.23. 17:20

Biztos az a rossz besorolás, és nem a mostani?
Ha leírnád az eddigi pedagógus munkaköreidet, munkaviszonyaidat a diploma megszerzésének idejét, akkor talán tudnék segíteni.

albertt # 2014.07.22. 20:18

Tisztelt Szakértő,
gyógypedagógus közalkalmazott vagyok, és munkahelyváltás során kiderült, hogy rossz fokozatba voltam besorolva 10 hónapig. Pedagógus 1 helyett, gyakornokként alkalmaztak. Van arra valami lehetőségem, hogy a bérkülönbözetet utólag megkapjam? Hiszen önhibámon kívül kaptam kevesebb fizetést. Válaszát előre is nagyon köszönöm!

Lyonee # 2014.07.18. 15:38

36." § (1) A gyakornokra, a gyakornoki időre és a minősítő vizsgára vonatkozó rendelkezéseket az e rendelet hatálybalépését követően létesített foglalkoztatási jogviszonyok esetében kell alkalmazni. Az e rendelet hatálybalépése előtt létesített közalkalmazotti jogviszonyok esetében a Kjt.-nek és a közalkalmazottakról szóló 1992. évi XXXIII. törvény végrehajtásáról a közoktatási intézményekben című 138/1992. (X. 8.) Korm. rendeletnek (a továbbiakban: Kjt. vhr.) a gyakornokra és a gyakornoki időre vonatkozó rendelkezéseit kell alkalmazni, azzal, hogy amennyiben a közalkalmazott a Kjt. és a Kjt. vhr. gyakornokra és gyakornoki időre vonatkozó rendelkezései alapján „megfelelt” minősítést kap, a Pedagógus I. fokozatba kell besorolni. A gyakornok kérelmére e rendeletnek a gyakornokra, a gyakornoki időre és a minősítő vizsgára vonatkozó rendelkezéseit kell alkalmazni akkor is, ha jogviszonya e rendelet hatálybalépése előtt keletkezett. Az Mt. hatálya alá tartozó pedagógust két év szakmai gyakorlat megszerzése után a Pedagógus I. fokozatba kell besorolni."

Tartozol egy gyakornoki vizsgával a 2. munkahelyeden. Olvasd el a szerződést mi vonatkozik arra az esetre, ha szülési szabadságra mész. Az első helyeden nem is köthettek veled gyakornoki szerződést, mert határozott idejű szerződésed volt. A 3. leendő munkáltatódat nem köti az a szerződés, amit az előzővel kötöttél. Mondhatja, hogy akkor most indul az új gyakornoki, hisz 2013. szept. 1-én a gyakornokiba soroltak be a szerződésed alapján, és azóta nem tetted le a vizsgát, és a gyakorlati időd sem változott, most is ott vagy valószínűleg. Ha semmi sem történt, akkor nem lehet besorolni másik fokozatba.
De, 2013 szept.1-én megvolt a 2 év tanítási gyakorlatod, ha jól számoltam, ezért lehet hogy besorolnak a ped1-2-be, a KJT szerinti szolgálati időd alapján most az új helyen. Ebbe beleszámít a GYES-GYED is. Te csak ezt hangsúlyozzad, hisz nekik is ez lenne a legegyszerűbb.
Tényleg ellentmondásos az eseted.
Ha áthelyezéssel kerülhetnél át, akkor folytathatnád a régi gyakorlatit, ami 3 év. Ha leteszed, ami csak egy házi vizsga, akkor a kjt. szerinti PED1-2- sorolnak át, vagy lehet, hogy már a PED1-3-ba.
Ha lemondasz a közalkalmazotti jogviszonyodról, a lemondási idő 2 hónap, amit le kell dolgozni, de a munkavégzéstől eltekinthetnek. A lemondást el kell fogadni.
A harmadik mód a közös megegyezés, de ezt a munkáltatódnak is akarnia kell.
Te tudod, hogy mire számíthatsz a jogviszony megszüntetését illetően.

Borso1987 # 2014.07.15. 13:51

Tisztelt Hozzáértő!
Óvodapedagógusi pályafutásom 2009. augusztus végén kezdődött el egy óvodában, ahol 3 hónap próbaidő után 2 hónappal meghosszabbították a szerződésem, majd elküldtek (mondván, hogy német nemzetiségi óvodapedagógusnak kell a helyem). 2010 februárjában 2-3 nappal felvettek gyakornoknak határozatlan időre egy másik óvodába, ahol azóta is tart a munkaviszonyom. 2011 novemberében veszélyeztetett terhesség miatt betegszabadságra jöttem, majd 2012. április végétől (akkor született a kislányom), 2014. április végéig szülési szabadságon voltam. Jelenleg rendes szabadságomat töltöm, mert még a szülés utáni időből maradt (nem tudom pontosan, hogy mennyi). Úgy volt megbeszélve az óvodámmal, hogy augusztus 18-án kezdek. A minap adódott egy lehetőség, hogy itt a falunkban el tudok helyezkedni óvodapedagógusként és mivel a jelenlegi munkahelyem 35 km-re van a lakhelyünktől, latba vettem, hogy váltok. Van annak valami akadálya, hogy felmondjak? Vagy jár ilyenkor valami "kellemetlenséggel"? Felmondási időt kérhetnek, vagy valami ilyesmit? Illetve lehetek valamilyen módon bírságolva emiatt, hogy jeleztem, hogy visszamegyek és mégsem?
A másik kérdésem az lenne, hogy az első óvoda, ahol az 5 hónapot töltöttem, nem számított engem gyakornoknak, nem volt mentorom, a másik ovi, ami átvett, abban az évben nem folytatta a gyakornoki "képzésem", szóval egy évet itt már csúsztam a gyakornoksággal. A következő évet (2010/2011) végigvittem, de következő évben a várandósság miatt novemberben megint megszakadt a gyakornokságom. Ez esetben még két évig gyakornoknak kell lennem, vagy van valami mód az előző évek elszámolására?
Válaszáért előre is nagyon hálás vagyok.

Lyonee # 2014.07.14. 13:35

Valamikor csak F, G felsőfokú fizetési osztály volt, majd átalakították az illetménytáblát a most is használtra, és ennek megfelelően újra be kellett mindenkit sorolni. Akkor volt egy olyan rendelkezés, hogy az új besorolás miatt nem lehet senki fizetése alacsonyabb. Na ezt mindenki megjegyezte (ha szerencséd van, akkor az igazgatód is), csak azt nem hogy az új illetménytábla alkalmazása miatt!!!
De most nem ez a helyzet. A rosszul megállapított fizetési kategóriát ki kell javítani, és az annak megfelelő illetmény jár.
Hát, hogy mit írnak indoklásként, majd kiderül.

Tnéjudit # 2014.07.13. 08:32

Köszönöm a gyors választ!
A munkáltatónak a munkaszerződés módosításban utalnia kell arra, hogy hibás besorolás miatt léptet vissza vagy elég csak a tv.-re hivatkoznia?
Valahol olvastam olyat, hogy a munkavállalónak nem lehet kevesebb a bére a már korábban megállapítottnál, ilyen esetben "parkoltatni" kell a bérét. Ez mennyire igaz az én esetemben?
Megtisztelő válaszát köszönöm!

Lyonee # 2014.07.13. 08:03

Mindkettőt kell alkalmazni, még a közalkalmazottaknál is.
A régebbi törvényekben benne volt, hogy az illetményt illetően nem lehet különbséget tenni közalkalmazott és nem közalkalmazott között.
A köznevelési tv. szerint:
97.§
"(20) A nevelési-oktatási intézményben és a pedagógiai szakszolgálati intézményben pedagógus-munkakörben foglalkoztatott, továbbá a 65. § (9) bekezdésében meghatározott alkalmazott, aki 2013. szeptember 1-jén már legalább 2 éves szakmai gyakorlattal rendelkezik, első minősítéséig a Pedagógus I. fokozatba és a közalkalmazottak jogállásáról szóló törvény alapján közalkalmazotti jogviszonyban töltött időnek minősülő, továbbá a fizetési fokozat megállapításánál beszámítandó idő szerinti kategóriába, aki két évnél kevesebb szakmai gyakorlattal rendelkezik, Gyakornok fokozatba kerül besorolásra. A munka törvénykönyve hatálya alá tartozó munkavállalók esetén a Pedagógus I. fokozatba történő besorolásnál a munkaviszonyban töltött időt kell alapul venni a közalkalmazottak jogállásáról szóló törvényben meghatározottak alapján." (Ez elég rosszul van megfogalmazva, mert úgy cseng, mintha csak munkaviszonyban lett volna a munkavállaló.)
(A július 9-i hozzászólásomban a jogszabályokat beírtam.)
A kjt. 87/a szerint kell a közalkalmazottakat és téged is besorolni.
Mivel a diplomádat 2006-ban szerezted, ezért csak a 2006-tól keletkezett jogviszonyokat lehet beszámítani. ha folytonos volt, akkor 8 év, és ez PED1-3-t jelent. Lehet, hogy volt köztük kihagyásod, de, ha 2014-ben valamikor 6 éved megvan/megvolt, akkor is 3-t jelent, és nem 2-t!!! De annyi kihagyás nem lehetett közte, hogy a 6 éved ne legyen meg. A GYED is beleszámít. mivel akkor is jogviszonyban voltál.

  1. Figyelembe kell venni minden jogviszonyt, amit a diplomád megszerzése után kötöttél- emiatt kell a 2006 utáni éveket figyelembe venni.
  2. Figyelembe kell venni minden közalkalmazotti jogviszonyt, de ez neked szintén a 2006 utáni időszakban van.

A munkáltatód szerintem ott hibázik, hogy a besoroláshoz a minősítéshez szükséges időszakot számolta ki.
2 besorolást kell alkalmazni:
Az egyik a fizetéshez kell (igazából ezt értjük besorolás alatt), a pedagógus bértáblában: 3 évenként függőlegesen lefelé lépés a kjt szerint.
A másik a minősítéshez kell, ahol a csak a pedagógus munkaköröket lehet figyelembe venni. Az asszisztensi, és a fizetés nélküli időszakot nem. A minősítés nem kötelező nem állami intézménynél.

1996-2003 vállalkozónál alkalmazott, majd Gyes
2003-2006 nappali tagozatos főiskolai hallgató (1 évig köztársasági ösztöndíjas)
Ezeket az éveket nem lehet senkinél figyelembe venni.

Próbáld meg kideríteni, hogy melyik időszakot nem akarja figyelembe venni.
A visszamenőleges dátumot ne írd alá, mert ez visszafizetést jelent számodra. Csak 2014 szept. 1-től.
De a Ped1-5 valóban nem jó!

Tnéjudit # 2014.07.12. 12:26

Köszönöm válaszát!
1996-2003 vállalkozónál alkalmazott, majd Gyes
2003-2006 nappali tagozatos főiskolai hallgató (1 évig köztársasági ösztöndíjas)
2006 diplomaszerzés éve
2006-2007 ped.asszisztens (állami intézményben)
2007-2008 pedagógus (állami intézményben)
2008-2012 pedagógus (egyházi intézményben)
2012. nov-2014. jún. fizetésnélküli szabadság-Gyed
2014. jún-tól pedagógus
Mivel nem vagyok közalkalmazott így rám is a közalkalmazotti tv. vonatkozik? Vagy a munkatv. könyve?
A munkáltatóm most vette észre a téves besorolást, de az akkori 2013-as dátummal íratná alá a módosítást ( ráadásul kettőt, mert azóta sorosan lépnék egy kategóriát), de ez így közokirat hamisítás...
Véleményét, meglátását köszönöm!

Lyonee # 2014.07.11. 08:03

Ha nem volt jó az előző besorolás, akkor megteheti, sőt meg is kell tennie.
Ha beírod, hogy mikor kaptál diplomát és azóta milyen jogviszonyokban és milyen munkakörökben dolgoztál, akkor tudok csak segíteni, hogy melyik besorolás a helyes.

Tnéjudit # 2014.07.11. 05:40

Tisztelt Szakértő!
Korábban F5 kategóriába voltam besorolva, most a munkáltatóm (egyházi fenntartású intézmény) a már elismert jogszerző munkaviszonyt csökkenteni akarja, mivel az nem volt közalkalmazotti jogviszony. Ezt milyen formában teheti meg? Ugyanis most szeretne 2013. szept-i dátummal F2 kategóriába visszasorolni.
Válaszát köszönöm!

Lyonee # 2014.07.09. 08:43

köznevelési tv.
97.§
(20)A nevelési-oktatási intézményben és a pedagógiai szakszolgálati intézményben pedagógus-munkakörben foglalkoztatott, továbbá a 65. § (9) bekezdésében meghatározott alkalmazott, aki 2013. szeptember 1-jén már legalább 2 éves szakmai gyakorlattal rendelkezik, első minősítéséig a Pedagógus I. fokozatba és a közalkalmazottak jogállásáról szóló törvény alapján közalkalmazotti jogviszonyban töltött időnek minősülő, továbbá a fizetési fokozat megállapításánál beszámítandó idő szerinti kategóriába, aki két évnél kevesebb szakmai gyakorlattal rendelkezik, Gyakornok fokozatba kerül besorolásra. A munka törvénykönyve hatálya alá tartozó munkavállalók esetén a Pedagógus I. fokozatba történő besorolásnál a munkaviszonyban töltött időt kell alapul venni a közalkalmazottak jogállásáról szóló törvényben meghatározottak alapján.

kjt 87/A.§
(1) E törvény alkalmazásakor közalkalmazotti jogviszonyban töltött időnek kell tekinteni

  1. az e törvény hatálya alá tartozó munkáltatónál munkaviszonyban, közalkalmazotti jogviszonyban eltöltött időt,
  2. a köztisztviselők jogállásáról szóló 1992. évi XXIII. törvény hatálya alá tartozó szervnél munkaviszonyban, közszolgálati jogviszonyban töltött időt,

c)457 a közszolgálati tisztviselőkről szóló 2011. évi CXCIX. törvény, valamint 2010. július 6. és 2012. február 29. között a kormánytisztviselők jogállásáról szóló 2010. évi LVIII. törvény hatálya alá tartozó szervnél munkaviszonyban, kormánytisztviselői jogviszonyban töltött időt,

  1. a szolgálati jogviszony időtartamát, továbbá
  2. a bíróságnál és ügyészségnél szolgálati viszonyban, munkaviszonyban, valamint
  3. a hivatásos nevelő szülői jogviszonyban,
  4. az e törvény, a köztisztviselők jogállásáról szóló törvény vagy a kormánytisztviselők jogállásáról szóló törvény hatálya alá tartozó szervnél ösztöndíjas foglalkoztatási jogviszonyban,
  5. az állami vezetői szolgálati jogviszonyban

töltött időt.

(2) Ha jogszabály, kormányhatározat vagy a bíróság jogerős ítélete alapján megállapítható, hogy a munkaviszony megszüntetésére a közalkalmazott politikai vagy vallási meggyőződése, továbbá munkavállalói érdek-képviseleti szervezethez való tartozása, illetve ezzel összefüggő tevékenysége miatt került sor, a munkaviszony megszüntetésétől 1990. május 2-áig a munkaviszonyban nem töltött időtartamot az (1) bekezdésben foglaltakon túlmenően a közalkalmazotti jogviszonyban töltött időbe be kell számítani.

(3) A közalkalmazott fizetési fokozatának megállapításánál az (1)-(2) bekezdésen túlmenően figyelembe kell venni

  1. a munkaviszonynak azt az időtartamát, amely alatt a közalkalmazott a közalkalmazotti jogviszonyában betöltendő munkaköréhez szükséges iskolai végzettséggel vagy képesítéssel rendelkezett,
  2. az 1992. július 1-jét megelőzően fennállt munkaviszony teljes időtartamát, továbbá
  3. a sor- vagy tartalékos katonai szolgálatban, illetve a polgári szolgálatban, valamint

d)az (1) bekezdés f) pontja alá nem tartozó foglalkoztatónál ösztöndíjas foglalkoztatási jogviszonyban eltöltött időt.

(4) A (3) bekezdéstől eltérően a közalkalmazotti jogviszonyban töltött idő számításakor figyelmen kívül kell hagyni a sor- vagy tartalékos katonai szolgálatnak, illetve a polgári szolgálatnak azt a tartamát, amely e § rendelkezése szerint egyébként közalkalmazotti jogviszonyban töltött időnek minősül.

(5) Ha a közalkalmazotti jogviszony megállapításakor azonos időtartamra több jogviszony vehető figyelembe, közülük erre az időre csak egy jogviszony számítható be.

Blanka888 # 2014.07.08. 18:13

Köszönöm az előző választ!
Ha a jogszabályi háttért is pontosan megkapnám, nagyon örülnék. Többször átnéztem már a jogszabályokat,de nem teljesen egyértelmű.Köszönöm!

Lyonee # 2014.07.08. 14:10

Minden közalkalmazotti jogviszonyt figyelembe kell venni.

Blanka888 # 2014.07.08. 13:23

Tisztelt Szakértők, Fórumozók!

Segítséget szeretnék kérni. Jelenleg óvónőként ped. 1-be vagyok besorolva,fizetésem bruttó 160167 Ft. Mielőtt pedagógus lettem a gyermekvédelem területén dolgoztam, de nem pedagógusként.Így 11-12 év munkaviszonyom van, közalkalmazottként a jelenlegi ped. évek mellett. A kérdésem az lenne, hogy a kategóriák megállapításánál figyelembe kell-e venni ezeket a közalkalmazotti éveket?

Előre is köszönöm a válaszokat!

Lyonee # 2014.07.06. 13:44

De először a gyakornoki kategóriába kerülsz 0 évvel, legalább 2 évig. A gyakornoki vizsga letétele után már figyelembe veszik az előző hozzászólásomban írtakat is.

Lyonee # 2014.07.06. 13:44

De először a gyakornoki kategóriába kerülsz 0 évvel, legalább 2 évig. A gyakornoki vizsga letétele után már figyelembe veszik az előző hozzászólásomban írtakat is.

Lyonee # 2014.07.06. 13:38

Nem vagyok szakértő, csak hozzáértő. Igen. Ezen kívül minden olyan munkaviszony is, amely a ped.diploma megszerzése után keletkezett.

tothka # 2014.07.05. 19:25

Tisztelt szakértő!

A kérdésem a következő lenne pedagógus végzettségem van, de eddig 3 évet dolgoztam idősek otthonában közalkalmazottként. Ebben az esetben a bér kiszámításánál figyelembe veszik-e a 3 évemet!

Válaszukat köszönöm!

Lyonee # 2014.07.02. 17:23

165750 Ft lesz a lányod alapilletménye. Erre jöhet még pótlék, de nem biztos. Nem egyezik meg a gyakornok fizetése minimálbérrel.
Elég, ha a lányod kiigazodik a rá vonatkozó jogszabályokon.