pedagógusok, gyakornoki besorolás


Siron # 2021.03.01. 16:02

Szeretnék tanácsot kérni pedagógus besorolással kapcsolatban. 2010. januárjától tanítottam egy általános iskolában júniusig. Ezután 2010 novemberétől egy polgármesteri kabinetben dolgoztam, megbízási szerződéssel. Közben több pályázatban is betöltöttem különböző pozíciókat, szintén megbízási szerződéssel. Ezeknek a megbízási összeg jóval magasabb volt, mint a minimálbér. Az utolsó projektemben munkaszerződéssel voltam, ez 2014 májusátó 2015 augusztusáig tartott. Ezután egy évig próbálkoztam egy dologgal vállalkozóként, ez az idő tudom, nem számít sehová. 2016 szeptemberétől 2017 augusztusáig újra egy iskolában tanítottam. Ekkor besoroltak ped 1-be, amin kicsit meglepődtem, de azt mondták akkor, hogy a munkaviszonyaim alapján be lehet ide sorolni. Utána 2017 novemberétől az SZGYF-ben dolgoztam, majd 2018 októberétől újra egy önkormányzatnál, mindkét helyen pályázatokkal foglalkoztam, munkaszerződéssel. 2019 augusztusában aztán úgy döntöttem, hogy elmegyek tanítani. Ekkor viszont gyakornok státuszba kerültem. Ezt vitattam, csak közben kórházba kerültem egy súlyos betegséggel, fél évig voltam táppénzen.
209-ben végeztem egyetemen, viszont nyelvvizsga hiánya miatt csak 2016 nyarán kaptam meg a diplomámat. Nem tudom, hogy ennek van-e jelentősége.
Ezek alapján szeretném ha valaki segítene abban, hogy érdemes-e ezt az ögyet bolygatni, vagy helyesen soroltak be. Azt mondják a tankerületben, a megbízási jogviszonyaim nem számítanak, így nem volt meg a 6 évem. Mondjuk akkor azt nem értem, hogy korábban miért lettem besorolva ped 1.be? A munkaszerződéseim mind költségvetési szervnél voltak, vagy éppen tanítottam, és bőven meghaladják a 2 évet, ezt sem értem, hogy miért nem fogadják el. Most tényleg igazuk van és ennyi munkaviszonnyal gyakornokként kell engem besorolni?

faaa # 2019.08.28. 09:37

Üdv!

4 évig dolgoztam egy óvodában közfoglalkoztatottként, majd 2 évig közalkalmazottként. Közben elvégeztem az óvodapedagógus szakot. Ha óvodában, óvónőként szeretnék dolgozni, gyakornokként vagy pedagógus I-be lennék besorolva?
A 6 év munkaviszonyba beleszámít a közfoglalkoztatott jogviszony?

Válaszát előre is köszönöm!

Borika06 # 2019.08.22. 12:18

Kedves Szakértők és Fórumozók!

Remélem valaki tud nekem segíteni. Tavaly májusban volt a minősítésem, amely sikeresen lezajlott. Ennek értelmében januártól lépek gyakornokból ped. 1-fokozatba. Arról a jogszabályról tudok, hogy mivel szeptembertől januárig gyakornoki fizetést kapok, gyakornoki óraszámomnak is kellene lennie. Nekem azonban 24 lesz, illetve osztályfőnök is leszek, és a 2 óra kedvezménnyel az óraszámom 26. A kérdésem az lenne, hogy ebben az esetben hány óra túlórát kell elszámolnia az illetékes tankerületnek: négyet vagy az osztályfőnöki kedvezmény miatt hatot? Az igazgató ragaszkodik a négyhez, de nekem a hat tűnik logikusnak. Előre is köszönöm a választ!

tamastomi # 2019.08.19. 18:03

Üdv!

Kérdésem - az előttem szólóhoz hasonlóan - a pedagógusbesorolásra vonatkozik. Felsőoktatásban tanulóként azzal kapcsolatban szeretnék tájékoztatást kérni, hogy a gyakornoki fokozat "átugrásához", azaz tanulmányaim befejezésekor és első pedagógusi munkaviszony létesítésekor a Ped. I. státuszhoz az ezen besoroláshoz igazolni szükséges munkaviszony-mennyiséghez (6 év) képest mennyi hiányzik pontosan. En bloc, ami a munkaerőpiacot illeti, az alábbi "előélettel" rendelkezem (pedagógusként gyakornokként sem dolgoztam):

5 év 6 hónapot nem pedagógus-munkakörben, részmunkaidős - alkalmazotti - jogviszonyban dolgoztam. Ez hány év munkaviszonynak számít?

Bea1978 # 2019.05.22. 09:33

Segítséget szeretnék kérni a bértáblában illetve a ped.besosorásban.
2003-ban diplomáztam, töri-művszerv (andragógus) tanári szakon. 2003-ban illetve 2004-ben napkozis nevelőként voltam alkalmazva szerződéssel. Ezután 2006-ig munkanélkül voltam. 2006.január 1-től közalkalmazott voltam teljesen más területen, majd 2012.től jelenleg hivatásos (egyenruhás) vagyok.
Ha pedagógus pályára térnék vissza, gyakornoknak vagy ped1-be sorolnának? Illetve milyen fizetési kategóriába kerülnék?
Arra lennék kíváncsi nettóban milyen különbség lenne a béremben, illetve szükséges-e külön vizsga még a pedagógus pályához? Napközis nevelőként is elhelyezkedhetek?
Köszönöm szépen!

chava # 2019.05.14. 12:55

Úgy gondolom, hogy igen, amíg nem szűnt meg a jogviszonyod addig a táppénz, csed időszaka alatt is "telt" a jogosító időd.
Nem tudom, hogy meddig lehet valaki gyakornok, a közalkalmazotti törvényben nem látok erre vonatkozóan érdemi infót.

Krisz0201 # 2019.05.14. 09:43

Arra értem hogy a táppénz, csed stb idő nem számít bele a gyakornoki időbe!? Lehet rosszul tájékoztattak, és butaságot kérdezek... mivel az nem munkával eltöltött idő!

chava # 2019.05.14. 06:18

"lejárt a 2 év gyakornoki időm" akkor, hogy érted, hogy "maradt-e még gyakoronoki időd"?

Krisz0201 # 2019.05.13. 18:11

Tisztelt Szakértők
Gyakornoki idővel kapcsolatban szeretnék segítséget kérni!
2015.január 1-én kezdtem el dolgozni óvodapedagógusként gyakornoki besorolásban (nyelvvizsga hiány miatt)! 2016.december 31.-én lejárt a 2 év gyakornoki időm és megszünt a munkaviszonyom! A portfóliót feltöltöttem de a minősítő vizsga nem történt meg mert időközben elmentem szülési szabadságra 2016.június 1-től(táppénz, csed, gyed, gyes)!Sajnos még nem rendelkezem a kötelező nyelvvizsgával! A kérdésem az lenne hogy maradt e még idő a gyakornoki időmből? Ha igen akkor alkalmazhat e a fennmaradó időre újraugyanaz a munkáltató?
Válaszukat előre is köszönöm!

Dóra2019 # 2019.03.24. 19:04

Tisztelt Szakértő!

Jelenleg pedagógusi gyakornoki időmet töltöm. Minősítésem 2020-ban lenne. A kérdésem az lenne, hogy válthatok-e iskolát a gyakornoki időm alatt. Egy másik iskolába szeretnék átmenni, de nem tudom, hogy ez lehetséges -e?
Köszönöm a választ előre is!

cicerox # 2019.02.25. 16:32

Tisztelt Fórumozók!

Jelenleg gyakornoki időmet töltöm szeptember óta egy szakgimnáziumban szakmai oktatóként. Minősítésem csak jövő tanévben kezdődik. (Nincs pedagógiai végzettségem.)
A kérdésem az lenne, hogy rám bízható-e 140 gyakorlati óra megtartása (1 teljes hónap, napi 7 óra) a nyári "szünetben" megtartandó szakmai gyakorlatként? Ha igen, milyen feltételekkel?
Nagyon köszönöm a választ előre is!

Lyonee # 2019.02.24. 13:15

Ha van ügyfélkapud, akkor ott az összes utánad TB-t fizető munkahelyet megtalálod.
Az egyházi munkáltatót még akkor is figyelembe kéne venni, ha nem pedagógusként dolgoztál volna ott. közalkalmazotti jogviszonyba nem számít (felmentési idő, jubileumi jutalom), de a besorolásba igen. Minden olyan munkaviszonyt be kell számítani a besorolásnál, amely a ped. diploma megszerzése óta keletkezett. Még ha utcaseprő voltál, ped. diplomával, azt is!
3- féle időtartamot kell figyelemmel kísérni, rögzíteni.
A közalkalmazotti jogviszony, a besoroláshoz figyelembe vehető idő, és a ped. szakmai gyakorlat idejét.

kortefai # 2019.02.23. 21:01

Tisztelt Szakértő!
2001 aug 21 óta dolgozom középiskolai tanárként. Ebben 2 hónap volt, amikor nem volt munkahelyem.
Most február 1-től új munkahelyre kerültem, ahol visszamenőleg minden munkaviszonyomat igazolnom kell, nem fogadják el az előző munkahely által adott besorolási béreket. Sajnos a visszamenőleges igazolás nehézkes. Van, ahonnan az igazolásokat nem találom, van, ahol közben háromszor volt fenntartó váltás és nem adtak mindig külön igazolást. És egy református iskolában eltöltött éveket igazolás mellett sem vették figyelembe. Így sikerült kb 4 sorral visszább sorolniuk, mint ahová az előző helyemen tettek.
A baj az, hogy ez kb bruttó 60ezer ft mínusz, és valahogy nem érzem jogszerűnek a helyzetet.
A 4 hónapos próbaidő dől nem is szólva, amiről én úgy tudtam, 90 nap vagY 3 hónap lehet, ami indokolt esetben egyszer hosszabbítható.
Válaszát előre is köszönöm.

BigBen2 # 2019.02.20. 15:14

Tisztelt Szakértő!

A kérdésem az lenne, hogy van e bármilyen rendelkezés, amely szabályozza, hogy pedagógus gyakornokként mennyi a heti/havi maximum óraszám, amit helyettesíthetek?

Titi32 # 2019.02.02. 19:21

Ez így van sajnos, sok mindent nem értettem, épp ezért kértem segítséget itt (is) :-) Azóta sokat kutakodtam én is, törvényeket olvastam, tájékozodtam.
Köszönöm szépen a segítséget!

Lyonee # 2019.02.01. 11:12

A táppénz időtartama is munkában töltött időnek számít.
Ezek szerint a GYES-GYED időtartama alatt végig dolgoztál? Ha igen akkor semmi gond. Ha nem, az csak úgy történhetett, hogy fizetés nélküli szabadságon voltál, és ebből 30 nap beszámít.
A GYES, GYED egy ellátás, egy segélyszerű ellátás a munkabér pótlására, és nem jogviszony. Nézd át a papírjaidat, mert valamit nagyon nem értesz.

Titi32 # 2019.02.01. 04:53

Tehát akkor a GYED/GYES egyetlen napja sem számít bele? Fizetés nélküli szabadságon nem voltam egyáltalán, hanem táppénzen pár hónapot a szülések előtt. Ha a táppénz időtartama beleszámít, akkor meg kellene lennie a 6 évemnek. Össze fogom számolni! Nagyon köszönöm!!!

Lyonee # 2019.01.31. 21:23

A szakmai gyakorlati időbe a TGYÁS folyósításának időtartama beleszámít (szülési szabadság). Csak ezután kezdődik a GYES-GYED ellátás.
Ellenben a GYES, GYED 30 napon túli fizetés nélküli szabadság időtartama nem vehető figyelembe. Számold össze pontosan, és meg is lesz a 6 év. kb. 5-5 hónap szülési szabadság +2x 30 nap a fizetés nélküliből.
A GYES, GYED egy ellátás nem jogviszony.

326/2013 korm. rend.
6.§
(3) Ha a pedagógus-munkakörre foglalkoztatási jogviszonyt létesítő személy nem rendelkezik az (1) és (2) bekezdés szerint számított két év szakmai gyakorlattal, de bármely más munkakörben, vagy részben az (1) és (2) bekezdésben foglalt jogviszonyban, részben más munkakörben szerzett legalább hat év munkaviszony jellegű jogviszonnyal rendelkezik, mentesül az előmeneteli rendszer gyakornoki szakasza követelményeinek teljesítése alól és a Pedagógus I. fokozatba kerül
besorolásra.

6/A.§
(3) A szakmai gyakorlat időtartamába nem számít be

  1. a munkaviszony jellegű jogviszony szünetelésének harminc napot meghaladó időtartama,

Vagyis 30 napot beleszámolhatsz a fizetés nélküli szabadságból. A szülési szabadság idejét pedig teljesen, mert az MT szerint munkában töltött időnek számít.
365 nap számít 1 évnek, napra pontosan meg kell lenni a 6 évnek.
PEDI. 2 kategóriájába kerülsz, és ha meglesz 6 év közalkalmazotti jogviszonyod, léphetsz a 3-ba.

Titi32 # 2019.01.31. 18:50

Nekem már ez bőven elég lenne, ha nem kellene gyakornoki vizsgát tennem....

Titi32 # 2019.01.31. 18:50

Köszönöm a választ Lyonee! Sajnos a munkáltatómnál falakba ütközöm, mert a 11 évnyi munkaviszonyomból 6 év GYES/GYED és ha ezt nem számolják, akkor nincs meg a 6 évem. Mire hivatkozhatnék az intézményvezetőnél?

Lyonee # 2019.01.31. 17:22

A 6 év csak a gyakornoki vizsga alól mentesít, nem gyakornokiba, hanem ped1-be kerül besorolásra. De a ped1-nem belül már a kjt. szabályai szerint kell eljárni a besorolásnál. kjt 87/A.§
GYES-GYED folyósítása alatt szakmai munkatapasztalat szerzése akkor van, ha dolgoztál is.

Titi32 # 2019.01.31. 16:12

Bocsánat, azt elfelejtettem írni, hogy más munkakörben dolgoztam eddig!
Köszönöm!

Titi32 # 2019.01.31. 16:11

Tisztelt Fórumozók!

Segítséget szeretnék kérni pedagógus besorolással kapcsolatban.
Végzős óvodapedagógus hallgató vagyok. Már óvodában dolgozom pedagógiai asszisztensként és a diplomám megszerzését követően, várhatóan nyáron, már számít rám a munkahelyem az új munkakörömben. A nagy kérdés a besorolásomat illeti. Ugyanis több év munkaviszonyom van már, de közben voltam GYED-en és GYES-en. Egyesek szerint beleszámít, mások szerint nem. Ezt szeretném tisztázni. A Köznevelési törvényben erre vonatkozóan ezt találtam: "A 326/2013. (VIII.30.) Kormányrendelet 14. § (3) bekezdése szintén magyarázatra szorul a tankerületek visszajelzései alapján: „A legalább hat év nem pedagógus-munkakörben szerzett szakmai gyakorlattal rendelkező és pedagógus-munkakörre foglalkoztatási jogviszonyt létesítő személy mentesül az előmeneteli rendszer gyakornoki szakasza követelményeinek teljesítése alól, és Pedagógus I. fokozatba kerül besorolásra”. A szakmai gyakorlat ebben az esetben bármilyen szakmában, tevékenységi területen megszerezhető munkatapasztalatot jelent, amit a pedagógus-munkakörre foglalkoztatási jogviszonyt létesítő személy dokumentumokkal igazolni tud. A jogszabályhely minden olyan pedagógusra vonatkozik, akik rendelkeznek a hatéves munkatapasztalattal, függetlenül attól, hogy az említett Kormányrendelet hatályba lépése előtt vagy azután kezdtek el pedagógus-munkakörben dolgozni. Tehát ha egy korábban 6 évig gazdasági ügyintézőként dolgozó közalkalmazott 2012 áprilisában pedagógus munkakörre foglalkoztatási jogviszonyt létesített, Pedagógus I-be sorolandó, függetlenül attól, hogy akkor kijelöltek számára gyakornoki időt, és még nem szerezte meg a kétéves szakmai gyakorlatot pedagógus munkakörben. Pedagógus I-be sorolandó természetesen az is, aki nem rendelkezik a hatéves munkatapasztalattal, de több mint kétéves, pedagógus munkakörben szerzett szakmai gyakorlattal igen."
De arról nem találtam semmit, hogy a GYED és GYES milyen jogviszonynak számít.
Minden segítséget köszönök!

drbjozsef # 2019.01.27. 18:21

Én meg itt szinte csak válaszokat látok. Furcsa egy világ ez.

Nimród11 # 2019.01.27. 13:28

Elnézést, de válaszokat sehol sem látok, csak kérdéseket.
Én nem látom, vagy privátban érkeznek a válaszok?
Köszönettel
Nimród11