Előrehozott öregségi nyugdíj

SiposK # 2011.10.19. 20:37

Kedves Szakértők!

Egy idős kolléganőm kért tőlem segítséget, de mivel én nem munkaügyes vagyok, nem szeretnék rossz információt adni neki.
A helyzete a következő: 1952.06.02-án született hölgyről van szó. A nyugdíjbiztosító most küldte meg neki a szolgálati idő megállapítására vonatkozó adatokat, mely szerint:
nyugdíjjogosultság megállapításához 38 év és 164 nap szolgálati idővel rendelkezik.
Nők kedvezményes öregségi teljes nyugdíjához figyelembe vehető jogosultsági idő: 37 év és 230 nap, amiből kereső tevékenységgel járó vagy azzal egy tekintet alá eső jogviszonyban szerzett jogosultsági idő: 35 év és 229 nap. A nyugellátás összegének kiszámításánál a mérték megállapításához 38 év és 141 nap vehető figyelembe.
Jól értelmezem-e, hogy

• öregségi teljes nyugdíjra nem jogosult, mert nincs meg 40 év jogosultsági ideje? (és még nem 62 éves)
  • Előrehozott öregségi nyugdíjra nem jogosult, mert ahhoz is 40 év szolgálati idő kell?
  • csökkentett összegű előrehozott öregségi nyugdíj esetén megvan a szükséges 37 év szolgálati idő?
  • Kedvezményes öregségi teljes nyugdíjra viszont jogosult, mert van 32 év szolgálati ideje?

Ha nyugdíjba tud menni, akkor hogyan kell számítani a nyugdíját?

Segítségüket előre is köszönöm.

S.Kriszta

Teta # 2011.10.19. 20:54

Szakértők!
A nyugdíj elnevezésekben elég tájékozatlan vagyok.
én 60 éves nő vagyok, 42 év munkaviszonnyal mentem e hónap elején nyugdíjba. Az én státusom most előrehozott öregségi nyugdíjas? és 2012 januártól mi lesz a sorsom?

Másik kérdésem : férjem 2012 májusában lesz 62 éve, az ő szolgálati ideje is több, mint 42 év. A szülinapja után akart nyugdíjba menni, ma sokan azt ajánlották, hogy még ez év decemberében menjen nyugdíjba. Ha ezen a fórumon is megerősítés kap ez a javaslat, akkor az időpontban kérnék segítséget.
Fontos, hogy már dec. 31-én nyugdíjas legyen? Ha nyugdíjba megy, akkor Ő is előrehozott öregségi nyugdíjas lesz? És meddig, a 62. szülinapig.
Köszönöm. Teta

hamiki (törölt felhasználó) # 2011.10.20. 04:15

Fria

A 41.§-t csak egyféleképpen lehet értelmezni

Ha a közalkalmazotti jogviszony 2011. december 31-ét követően szűnik meg, és a munkáltató a felmentést, a munkáltató jogutód nélküli megszűnését vagy a munkavállaló a rendkívüli lemondást a korhatár előtti öregségi nyugdíjak megszüntetéséről, a korhatár előtti ellátásról és a szolgálati járandóságról szóló törvény hatálybalépését megelőzően közölte, a közalkalmazott a közléskor hatályos szabályokban foglaltaknak megfelelően, ezt követő közlés esetén a megszűnéskor hatályos szabályokban foglaltaknak megfelelően minősül nyugdíjasnak.

1. dec 31-ig a jelenlegi szabályok érvényesek, így lehet elmenni, tehát van előrehozott, stb.
  2. 2012-ben ezek megszünnek, DE akinek a tervezet hatálybalépése előtt mondanak fel az 2012-ben is a jelenlegi szabályok szerint mehet el.

Ez szerintem lényeges különbség, és nem is lehet másképpen értelmezni.

SiposK

Az 1997. LXXXI tv 20-22. §-a és a 168/1997-es kr. 14,15,16. §-a szerint számolják. Eléggé összetett, el lehet benne keveredni, de megérthető, csak macerás.

hamiki (törölt felhasználó) # 2011.10.20. 05:53

SiposK

Elfelejtettem ajánlani, de keres a neten egy kalkulátort, pl. a www.adozona.hu weblapon. Ez elfogadható közelítéssel, az alapeseteket kezelve számol

jozsi19510 # 2011.10.20. 06:48

Kedves Sasara!

Igen, a nevemben az 1951 a születési évem!
1951.04.11. Ha jól értem, kb. 2 hetem van arra,
hogy a felmentésem hivatalos írásos határozata a
kezemben legyen!

Üdvözlettel jozsi19510

hamiki (törölt felhasználó) # 2011.10.20. 08:10

józsi19510

Talán több, de innen megmondani most nehéz. A parlamenti tervben legkésőbb kb. 8-9-re tervezik az elfogadást. Jucu tegnapi 21.59-es beírásában leírta, mennyi idő alatt lehet hatályos az elfogadott jogszabály. Látod ez is kétesélyes: sürgős vagy sem.
Ezután már a boltban lehet venni legálisan a közlönyt (erre 3 napot ad a tervezet: a kihirdetést követő 3-ik napon lép életbe).
Ez lehet dec 1, de november közepe is!

Egyébként, ahogy sasara írta, valamit fel kell áldoznod, nem lesz csak 46 éved, a csökkentés mértéke kevesebb lesz.

Te egyébként a tervezet 7.§-a szerint szintén lehetnél 2012-ben nyugdíjas, de ha az kell, hogy a munkáltatód neked mondjon fel, ezzel a lehetőséggel csak a tervezet hatályba lépése előtt élhetsz.

inemeth52 # 2011.10.20. 08:53

Tisztelt Szakértők!

Ahogy látom forrong a nyugdíjba készülők körül a levegő, és nem egyszerű eligazodni mostanság. Kérdésem: 1952.05.14-án születtem, 1970 szeptembere óta rendelkezem munkaviszonnyal.
Amiben szeretnék tájékoztatási segítséget kérni:
1.
Jól tudom-e hogy ez év dec.31-ig elmehetnék korengedményes nyugdíjba, feltéve ha a munkáltatómmal meg tudok egyezni.
2.
Amennyiben nem 2012-ben van-e még lehetőség a csökkentett összegű nyugdíjra. (Tudomásom szerint, ez már nem nyugdíj, hanem korhatár előtti ellátás )
3.
2012.dec.31-től változik a nyugdíj összegének számítási elve, persze nem kedvező irányba.

Válaszukat előre is megköszönve!
Tisztelettel:
inemeth52

Veci # 2011.10.20. 09:07

gs50
A helyedben én elmennék az idén, mivel nem tudni, hogy az ideitől jobb vagy rsszabb lesz a valorizációs szorzó 2012-ben. A jogviszonyod akkor legkésőbb dec. 30. legyen, előrehozott nyugdíjat dec. 31-től kérjed, januártól te is megkapod a nyugdíjemelés mértékét és néhány hónap munlva nem korhatár előtti ellátást, hanem nyugdíjat kapsz. Munkavégzésnél majd figyelj, hogy minimum 1-2 nap legyen az új foglalkoztatásnál, és az éves keresetkorlátra, bár az csak a korhatár alattiakat érinti, téged néhány hónapig és az nem időarányos keret (minimálbér 18-szorosa.

Üdvözlettel Veci

Veci # 2011.10.20. 09:13

nail
A nyugdíj induló napja előtt beküldheted a "leszerelő papírt, TB kártyát, nyugdíjigénylő lapot.

Korall54
Majd itt láthatod meg a Közlöny számát:
http://www.parlament.hu/…tat_torv_int?…

INNEN tudod majd letölteni:
http://www.kozlonyok.hu/…ne/index.php?…

Üdvözlettel Veci

jozsi19510 # 2011.10.20. 09:19

Kedves Hamiki!

Akkor most az a teendőm, hogy írásban kérjem a felmentésemet!
Úgy tudom felmentéssel adják a jubíleumi jutalmat!
Még az nem világos, hogy ezt, a napot is megjelölve
kell e megtennem! Mert ha igen, november 7-8-9 részletes vita a parlamentben, nem tudni mikor lesz a zárószavazás,
úgy november 10.-ére kérnem kell azt gondolom.

Üdvözlettel jozsi19510

Veci # 2011.10.20. 09:27

SiposK
EZ alapján nem lehet öregségi nyugdíjas:
Kedvezményes öregségi teljes nyugdíjra viszont jogosult, mert van 32 év szolgálati ideje?
Mivel ez a 40 év jogosultsági idő része, de neki nincs meg a 40 év (munkaviszony+gyerekekkel otthontöltött idő együtt 40 év).
Az életkora alapján az idén csökkentett összegű előrehzott nyugdíjba mehet, vagy később korhatár előtti ellátásra, mert ehhez a szolgálati ideje megvan ( 38 év és 164 nap).
Ha az idén elmegy, akkor januártól ő is kapna emelést, de januártól korhatár előtti ellátást kap (az lesz a neve)
ITT találtok kalkulátort a Nyugdíjszámítás 2011-re kattintva mentsétek le, excel-ben számol:
http://www.venusz-szoftver.hu/…es-bemut.htm

Üdvözlettel Veci

Veci # 2011.10.20. 09:42

Teta
Ha ebben a 42 évben megvan a 40 év jogosultsági idő (munkaviszony+gyerekekkel otthon töltött idő együtt 40 év), akkor januártól öregségi nyugdíjas maradsz.
A férjed helyében az idén elmennék előrehozott nyugdíjba. Olvasd el gs50-nek írt válaszom. Januártól a férjed is kapna emelést, pár hónap múlva meg nyugdíj lesz ismét a neve az ellátásnak.

jozsi19510 és hamiki
Szerintem még nov. 8-9-én nem szavaznak, meglátásom szerint dec. közepe és vége előtt nem lesz Közlönyben. Valóban nem lehet mindent "vinni" A kecske is jóllakjon és a káposzta is megmaradjon.
Józsi azt javasolom, ha ennyire vacillálsz, hogy a felmentési kérelmedet úgy add be, hogy az idén megkezdődjön a felmentésed, ami a szülinapig letelljen. Már hasonlót válaszoltam, de nem hiszel nekem :-)

inemeth52

1. IGEN
  2. Kérdés, hogy te "kisfiú vagy kislány" vagy, mert ez számomra nem derült ki, csak következtetek, hogy te "kisfiú" vagy. Ha jól gondolom, neked az idén írásban kellene lenni a felmondásnak és a felmondási, vagy felmentési időt meg kellene kezdeni.
  3. NEM, mert 2013.január 1-től várható más számítás (bruttó alapján) a ma még hatályos tv. szerint.

Üdvözlettel Veci

jozsi19510 # 2011.10.20. 09:48

Kedves Veci!

Én is meghallgattam a Klubrádió müsorát!
Mit jelent a reakciód,"húha!!!"!
Arra gondolsz, hogy ez a szakértő is félreértette a
törvényt, vagy ez vár ránk?
Ha az előbbi az igaz addig értegetik félre a dolgokat,
hogy ötletet adnak az illetékeseknek!

Korábban Tőled olvastam, hogy a felmentést írásban kell kérnie az alkalmazottnak. Helyesen reagáltam Hamikinak?

Üdvözlettel jozsi19510

Veci # 2011.10.20. 09:52

jozsi19510
A szakértő szavaira építek.

Üdvözlettel Veci

jozsi19510 # 2011.10.20. 09:54

Kedves Veci!

Bocs! Látom közben reagáltál.
Már nem szabad variálni, már lépni kell!

Üdvözlettel jozsi19510

Veci # 2011.10.20. 09:56

Lányok és Fiúk!
Itt egy kis vidámság, a dalt kép nélkül Lyonee-től kaptam.
Szép esténk lesz ha

Üdvözlettel Veci

g.balazs86 # 2011.10.20. 09:57

Tisztelt Hölgyem/Uram!

Segítségét szeretném kérni az alábbi kérdés megválaszolásában:

Réthelyi Miklós, Nemzeti Erőforrás miniszter "A korhatár előtti öregségi nyugdíjak megszüntetéséről" szóló törvényjavaslatot nyújtott be az országgyűlésnek. Ezzel kapcsolatosan szeretném kérdezni, hogy:

1. A 2011.december 31-ig nyugdíjban (bármilyen, azaz előrehozott, öregségi, szolgálati, korengedményes, stb.) töltött évek -ha az ember újra munkába áll- munkaviszonynak számít-e? Nem találtam erre vonatkozó utalást a javaslatban.
  2. Ezt mit jelent? Bizonytalan vagyok az értelmezésben. 3§/2/c, annak a korhatár előtti öregségi nyugdíjban részesülő nőnek a korhatár előtti öregségi nyugdíját, aki 2011. december 31.-én rendelkezik a Tny.18.§ (2a)-(2b) bekezdésében meghatározott jogosultsági idővel, az öregségi nyugdíj szüneteltetésére vonatkozó szabályok figyelembevételével.

Várom mielőbbi válaszukat. Segítségüket előre is köszönöm!

Tisztelettel: g.balazs86

Ági59 # 2011.10.20. 09:57

Kedves Veci!
59.életévemet idén nyáron betöltött nő vagyok.Októberben meglett a 41 éves munkaviszonyom.Szeretnék elmenni előrehozott csökkentés nélküli öregségi nyugdíjba,ennek szerintem minden feltétele adott.A könyvelőnk szerin(aki a munkaügyet is viszi) "A korkedvezményes nyugdíjra megállapítanak majd összeget, ami nem fog növekedni az irányadó nyugdíjkorhatár betöltése esetén sem".Érdeklődnék,hogy ez valóban igaz?
Köszönettzel:Ági

Tauranga # 2011.10.20. 10:00

Kedves Veci!

Köszönöm a részletes információt. A határozat alapján ahogy betöltötem az 59. évemet - jövő január 23 - elmehetek rendes öregségi nyugdíjba (nem előrehozottba, nem korhatár előttibe) a jelenleg érvényes jogszabályok szerint.
Sajnos nem biztos, hogy ez jövőre is így lesz, most még ez a helyzet a nyugdíjbiztosító szerint. Ma voltam benn.
Idén nem adhatom be a kérelmet mert nem vagyok jogusult, de jövő év január 23-án elmehetek ha még el akarok (ha nem változtatják meg úgy a feltételeket, hogy jobb lesz dolgozni ameddig csak lehet)
A nyugdíjfolyósítóban azt mondták várjak, ne lépjek, menjek vissza jövő év január végén. Most próbálom ezt megemészteni és "lenyugodni"
Nagyon köszönöm a sok segítséget/információt.
Üdvözlettel:
Tauranga (e-mailem: rotorua@freemail.hu)

hamiki (törölt felhasználó) # 2011.10.20. 10:07

g.balazs86

Szerintem a nyugdíjban töltött évek nyugdíjban töltött évek és nem munkaviszony.

Az említett rész a nők 40 éves munkaviszonnyal kapcsolatos nyugdíjbavonulására utal (Tny 1997-es tv 18.§ (2a)-(2b) bekezdése), illetve ha már eszerint nyugdíjba vannak.

gs50 # 2011.10.20. 10:14

Kedves Veci!
Nagyon szépen köszönöm a válaszodat.
Arról még tudsz valamit, hogy a 3,5 év múlva esedékes 40 éves jubileumit megkapom-e még december végén?
Köszönettel és üdvözlettel gs50

mary55 # 2011.10.20. 11:35

Kedves Veci ! Kedves Fórumozók!
S.O.S.
A férjem 1952.02.12-én született és 2012.02.12-én szeretett volna előrehozott nyugdíjba menni, 43 év munkaviszonnyal. A munkáltatója felajánlott 35 nap felmentési időt, de az új Tv. tervezet szerint erre nem lesz lehetősége.
A korengedményes nyugdíj lehetőségéről a munkáltató mereven elzárkózik.
Talán lehetőség lenne egy rokonunk vállalkozásához bejelentkezni, és Ő aláírná a megállapodást a korengedményes nyugdíj igénybevételéhez.
Milyen időponttal lehet ezt megtenni (Munkaügyi Központ-hoz is be kell jelenteni 30 nappal korábban),
és az átvállalt nyugdíj ideje lehet-e 2011.12.31-2012.02.12.közötti időszak.
Esetleg tud valaki más megoldást, mert csak azért maradt ennél a munkáltatónál (rabszolgatartónál) mert úgy gondolta, hogy csak december végéig kell dolgoznia.
Válaszokat köszönöm !

pityu52 # 2011.10.20. 11:38

Szeretnék segitséget kérni,mert nem igazán igazodom el az ügyben!1952.01.02-án születtem.Férfi vagyok.1968.01.03-tól 2007.12.31-ig:37 év 224 napszolgálati idöt állapitottak meg,azóta is folyamatosan dolgozom.Érdeklödnék milyen lehetőségeim vannak idén,vagy jövőre??Tisztelettel várom válaszukat!

agota564 # 2011.10.20. 12:01

Tisztelt Szakértők!

Édesapám 1952.08.-ban született, 44 év munkaviszonya van, közalkalmazottként dolgozik.
Szeretne elmenni nyugdíjba, a munkahelyétől kapna 8hónapnyi felmentési időt, ami 2012. január 2-ával kezdődne.
Hogyan tudna elmenni most nyugdíjba, hogy ne essen az új szabályozások alá miszerint 62-éves korig kéne dolgoznia?

Válaszukat előre is nagyon köszönöm!

SiposK # 2011.10.20. 12:10

Kedves Veci!

Köszönöm a gyors választ.

Szép napot kívánok.

S.Kriszta