Előrehozott öregségi nyugdíj

agica20 # 2009.08.11. 10:19

Szia Veci !
Köszönöm a válaszodat!

Miért is lenne neki csökkentése? Neki előrehozott öregségi nyugdíj jár majd csökkentés nélkül - szerintem !
Úgy gondolom,hogy a 2 év korkedvezménnyel pont annyi év szolg.ideje lesz,amennyi éppen kell.

Na majd még agyalgok rajta.Megnézem az általad feltett tendeleteket is.
Ha valamit megtudok,megirom neked ide !

Üdvözöllek : Ági

Veci # 2009.08.11. 15:35

Kedves Ági!

Szerintem is valószínűleg úgy fog kijönni, mert a tegnap feltett ONYF tájékoztatóból ez jön le nekem is, vagy csak minimális lesz a csökkenés:

Korkedvezmény címén milyen kedvezmények alkalmazhatók az előrehozott öregségi nyugdíjnál?

1. A korkedvezményre jogot szerzett személy (lásd a 005 számú tájékoztatót) részére az „előrehozott" öregségi nyugdíjkorhatárt megelőző időponttól is jár az előrehozott korkedvezményes öregségi nyugdíj.
  2. Az előrehozott öregségi nyugdíjra jogosultság meghatározásánál a megszerzett szolgálati időt, a nyugdíjcsökkenés mértékének meghatározásánál pedig a megszerzett szolgálati időt, illetve az elért életkort a korkedvezmény időtartamával növelve kell figyelembe venni.

Üdvözöllek Veci

Üdvözlettel Veci

Veci # 2009.08.11. 15:39

ITT vannak a "friss hírek"

Az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság tájékoztatója a munkavégzés, keresőtevékenység melletti nyugellátásra, nyugdíjszerű szociális ellátásokra való jogosultságról és a nyugdíjasként elért járulék köteles jövedelemről
http://www.onyf.hu/index.php?…

TÁJÉKOZTATÓ a rokkantsági nyugdíj melletti munkavégzés szabályairól

Az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság tájékoztatója a rehabilitációs járadékról

Üdvözlettel Veci

Viliada # 2009.08.12. 15:48

Tisztelt Szakértő!
Férjem 2010.jan.13-án tölti be a 60. életévét. Előrehozott öregségi nyugdíjba szeretne menni ettől a naptól.Eddig a Nyugdíjbiztosítási Igazgatóság igazolása szerint 43 év, 130 nap szolgálati ideje van. A munkáltatója (iskola) nem akarja részére megadni a felmentési időt, ami - a törvény értelmezése és számításaink szerint 8 hónap, ebből 4-et ki kellene, hogy adjanak, azaz letölthesse munka nélkül. Vagy rosszul értelmezzük?
Az iskola indoklása, hogy nem tervezték be a költségvetésbe, s a 2009-10-es tanévet még végig akarják dolgoztatni vele úgy, hogy 2010 jan. 12-vel közös megegyezéssel szüntetnék meg a munkaviszonyát. Ezt nem szeretné férjem elfogadni. - Jogos-e a felmentési idő megvonása?
Válaszát előre is köszönöm!
Üdvözlettel: Viliada

Veci # 2009.08.12. 18:29

Kedves Viliada!

Ha a férje kéri a felmentését nyugdíjazás miatt, akkor nem kötelesek megadni, ekkor a lemondással szűntethető meg a jogviszony, annak időtartama 2 hónap.
http://net.jogtar.hu/…jegy_doc.cgi?…
28. § (1) A közalkalmazott a határozatlan idejű közalkalmazotti jogviszonyt lemondással bármikor megszüntetheti.
(2) Lemondás esetén a lemondási idő két hónap. Ezen időtartam egy részére, vagy annak egészére a munkáltató mentesítheti a közalkalmazottat a munkavégzés alól.

Ha tanévet végigdolgozná, akkor megadnák neki a teljes felmentést? Ha igen, bármennyire is fárasztó, megérné tovább maradni. De ekkor azt javasolnám, hogy úgy kérje a felmentést, hogy meglegyen a betöltött 44 év szolgálati ideje, ekkor 88 % lenne a nyugdíjszámítása. A nyugdíjtörvény 12. § alapján 40 év felett évente +2-2%-ot számolnak.

1997. évi LXXXI. törvény a társadalombiztosítási nyugellátásról http://net.jogtar.hu/…jegy_doc.cgi?…

Közös megegyezésbe csak akkor menjen bele, ha kedvező lenne a férje számára, de az azt is jelentené, hogy a jogviszonya azonnal megszűnik. Ettől még a lemondás is jobb.

Üdvözlöm Veci

Üdvözlettel Veci

vizsu55 # 2009.08.13. 16:52

Kedves Veci!
Megígértem,hogy visszajelzek a 0,5%-os nyugdíjemelésről. Ma jött a válasz, jogos a rokkantnyugdíjasnak is az emelés, ha 365 napot dolgozott nyugdíj mellett.
Üdv. János

Veci # 2009.08.13. 17:42

Tisztelt János!
Köszönöm a visszajelzést. Sajnos az a 0,5 % nagyon csekély összeg, de az is jó, aki igényelte párszáz forintot kapott, ha magas volt a jövedelme.
Üdvözöllek Veci

Üdvözlettel Veci

västra # 2009.08.18. 10:02

Sziasztok !
Némi információt szeretnék kérni arról , hogy édesanyám mehet e nyugdijba ha 55 éves és 40év munkaviszonya van? Ha nem akkor milyen lehetösége van kimaradni a munkábol, fáradt is beteg is és napi 14 orát áll a munkahelyén egyszoval elege van!
Válaszokat elöre is köszönöm

Kitartás!!!

Rol1 # 2009.08.18. 10:24

az hogy beteg, ez mit jelent pontosan?

sooos # 2009.08.18. 16:36

Tisztelt Fórumozók!

Tanácsot szeretnék kérni!

1950-ben születtem 44 éves munkaviszonyom van. Jelenleg egy Kft-nél dolgozom. Fizetés több mint egy hónapja nem kaptam (válság miatt). Előre láthatólag nincs a cégnek megrendelése. Tartalék pénzem nincs, hogy át hidaljam a nehézségeket. 10 hónapom lenne nyugdíjig , elhelyezkedni a korom miatt szinte lehetetlen. Nem lehetne-e esetleg előre hozott nyugdíjba mennem ? Vagy csak munkanélkülire? Kérem adjanak tanácsot, mit csináljak ebben az esetben ?

Nagyon szépen köszönöm !
S.O.S

Veci # 2009.08.19. 02:51

Tisztelt sooos!
Sajnos az életkori feltétel még nincs meg. A 60. születésnap utáni naptól lehet megállapíttatni a nyugdíjat.

2009. évi XL. törvény a társadalombiztosítási nyugellátásról szóló 1997. évi LXXXI. törvény módosításáról
http://www.complex.hu/…t0900040.htm
A Tny. 18/A. §

"(1) Az öregségi nyugdíjkorhatár betöltését megelőzően előrehozott öregségi nyugdíjra jogosult az a 60. életévét betöltött, 1950-ben született férfi és az az 59. életévét betöltött, 1952-ben vagy 1953-ban született nő, aki

1. legalább 40 év szolgálati időt szerzett, és
  2. azon a napon, amelytől kezdődően az előrehozott öregségi nyugdíjat megállapítják, a Tbj. 5. § (1) bekezdés a)-b) és e)-g) pontja szerinti biztosítással járó jogviszonyban nem áll.

Nyugdíjig regisztrálj a Munkaügyi Központba
Álláskeresésire vesznek, 91 napra álláskeresési járadék az utolsó négy negyedév alapján kiszámolt átlagkereseted 60 %-a (max 85 800 Ft), 179 napig a minimálbér 60 %-a, mely max. 42 900. Ft bruttó. Ha ez letelik az 60. szülinapodig a nyugdíj előtt állók munkanélküli segélye. amely 28 600 Ft jelenleg. Neked már csak 2010-ig kell várni az előrehozott nyugdíjig. De ehhez előbb fel kell mondanod. A helyedben én ezt tenném, mert az álláskeresési is szolgálati időnek számít és nem rontja a nyugdíjadat. Igaz, hogy anyagilag nem fényes menet, ha az átlagkereseted nem magas, de mellette még alkalmi munkavállalói kiskönyvvel dolgozhatsz. A semminél mégis csak jobb.

Munka Törvénykönyve
92. §
(1) A felmondási idő legalább harminc nap, az egy évet azonban nem haladhatja meg; ettől érvényesen eltérni nem lehet.
(2) A harmincnapos felmondási idő a munkáltatónál munkaviszonyban töltött

1. három év után öt nappal,
  2. öt év után tizenöt nappal,
  3. nyolc év után húsz nappal,
  4. tíz év után huszonöt nappal,
  5. tizenöt év után harminc nappal,
  6. tizennyolc év után negyven nappal,
  7. húsz év után hatvan nappal meghosszabbodik".

Közös megegyezéses felmondásba ne menj bele, mert az nem biztos hogy kedvező lenne a számodra, és a munkaviszonyod is azonnal megszűnne.

Ha a felmondási idő letelik, még indokolt esetben passzív táppénzre is elmehetsz, ha 3 napon belül kiír az orvos. Ez 30 nap lehet maximum, és szolgálati időnek minősül.
DE, ha indokolt egészségügyileg, akkor már most is táppénzre mehetsz.

Gondolom, ha a munkáltató munkabért nem fizet, akkor a rendes felmondást sem kezdeményezi, mivel akkor végkielégítést is kellene fizetnie. Bár a te szempontodból ez lenne anyagilag a jobb kimenet.

Az előzőektől eltérően a te szempontodból még a korengedményes nyugdíj lenne. Ez 2009.12.31-ig lehetséges, ha a munkáltató megállapodást kötne veled, és a nyugdíjad a postaköltséggel együtt egyösszegbe befizetné a Nyugdíjbiztosítónak. Bár ha munkabért nem fizet, akkor ennek is kicsi az esélye, de a helyedben felvetném. Hátha kompromisszumra jutnátok.
Itt találsz róla információt:
Közlemény a korengedményes nyugdíjazásról
Üdvözöllek Veci

Üdvözlettel Veci

Veci # 2009.08.19. 03:06

Tisztelt västra!

2009. évi XL. törvény a társadalombiztosítási nyugellátásról szóló 1997. évi LXXXI. törvény módosításáról
Édesanyád nyugdíjkorhatára: 1954-ben született, a betöltött 63,5. életév.
A Tny. 18/B. §
(1) Az öregségi nyugdíjkorhatár betöltését megelőzően két évvel előrehozott öregségi nyugdíjra jogosult az az 1950. december 31-ét követően született férfi, valamint az az 1958. december 31-ét követően született nő, aki

1. legalább 37 év szolgálati időt szerzett, és
  2. azon a napon, amelytől kezdődően az előrehozott öregségi nyugdíjat megállapítják, a Tbj. 5. § (1) bekezdés a)-b) és e)-g) pontja szerinti biztosítással járó jogviszonyban nem áll.

(2) Az (1) bekezdés szerinti előrehozott öregségi nyugdíj összegét úgy kell meghatározni, hogy az öregségi nyugdíj összegét

1. annyiszor 0,3 százalékkal kell csökkenteni, ahányszor 30 naptári nap hiányzik az öregségi nyugdíjkorhatár betöltéséhez, ha a jogosult az öregségi nyugdíjkorhatárnál legfeljebb egy évvel fiatalabb,
  2. 3,6 százalékkal, továbbá annyiszor 0,4 százalékkal kell csökkenteni, ahányszor 30 naptári nap hiányzik az öregségi nyugdíjkorhatárnál egy évvel alacsonyabb életkor betöltéséhez, ha a jogosult az öregségi nyugdíjkorhatárnál több mint egy évvel fiatalabb.

(3) Az (1) bekezdésben foglaltakon túl előrehozott öregségi nyugdíjra jogosult

1. az az (1) bekezdés a)-b) pontjában meghatározott feltételeknek megfelelő nő is, aki

aa) 1954-ben született és a 60 éves és 183 napos életkort betöltötte,
csökkentés mértéke nem haladhatja meg az öregségi nyugdíj összegének 8,4 százalékát.

Sajnos bármennyivel több a szolgálati idő 37 év felett, az csökkentett lesz.

Ha beteges édesanyád, és a háziorvosa is indokoltnak látja, akkor az ORSZI vizsgálatot lehetne kezdeményezni a rokkantnyugdaj megállapítására. Mostanában ezt nagyon szigorították.
Üdvözöllek Veci

Üdvözlettel Veci

Veci # 2009.08.19. 03:14

Tisztelt sooos!
Ha betöltöd a 60. szülinapodat, te csökkentés nélkül mehetsz el előrehozott nyugdíjba.
Ha volna korkedvezményed, akkor már jogosult lennél korkedvezményes előrehozott nyugdíjra. Gondolom nem dolgoztál olyan munkakörbe, mert akkor azt írtad volna.
Üdvözöllek Veci

Üdvözlettel Veci

Puszita # 2009.08.20. 20:55

Jó estét!

Szeretnék segítséget kérni!

Édesanyám 1953-ban született, 40 év munkaviszonya van. Most egyik napról a másikra munkanélküli lett. Mit tehet ilyenkor az ember, ha nem veszik fel szinte sehova? Mikor mehet nyugdíjba, vagy esetleg van valami ötlet,hogyan vészelje át azt az időt, amíg elmehet nyugdíjba?

Köszönettel: Ildikó

Veci # 2009.08.20. 22:04

Kedves Ildikó
Itt találod a törvénymódosítást:

Tny. 18/A. §
„(1) Az öregségi nyugdíjkorhatár betöltését megelőzően előrehozott öregségi nyugdíjra jogosult az a 60. életévét betöltött, 1950-ben született férfi és az az 59. életévét betöltött, 1952-ben vagy 1953-ban született nő, aki

1. legalább 40 év szolgálati időt szerzett, és
  2. azon a napon, amelytől kezdődően az előrehozott öregségi nyugdíjat megállapítják, a Tbj. 5. § (1) bekezdés a)-b) és e)-g) pontja szerinti biztosítással járó jogviszonyban nem áll.”

Ugye nem írt alá közös megegyezést? A munkáltatói rendes felmondás esetén végkielégítésre jogosult.

A felmondási idő leteltével, ha egészségi állapota indokolttá teszi, akkor max. 30 nap psszív táppénzre mehet. Annak letelte után regisztráljon a Munkaügyi Központban. Ekkor az alábbira lesz jogosult:
91 napra álláskeresési járadék az utolsó négy negyedév alapján kiszámolt átlagkereset 60 %-a (max 85 800 Ft), 179 napig szintén álláskeresési járadék a minimálbér 60 %-a, mely max. 42 900. Ft bruttó. Ha ez letelik az 59. szülinapig a nyugdíj előtt állók munkanélküli segélye. amely 28 600 Ft jelenleg, ez a minimálbér 40 %-a.

Az álláskereslsi járadék és a segély időtartama is szolgálati időnek minősül. Ha ez letelik és nem tud elhelyezkedni, akkor nyugdíj előtt állók munkanélküli segélyét folyósíthatják az 59. szülinapig. A munkanélküli ellátás összege nem rontja a nyugdíjat.
Üdvözöllek Veci

Üdvözlettel Veci

jenci5 # 2009.08.21. 09:43

Jó napot mindenkinek!

Szeretnék segítséget, javaslatot kérni. 1952. májusi születésű vagyok, 40 év munkaviszonnyal. Jelenleg alkalmazottként dolgozom és egy betéti társaság tulajdonosa vagyok. Mások ajánlása szerint érdemes volna most csökkentett összegű előrehozott nyugdíjba mennem- mondván, minél hamarabb annál jobb- mert állítólag gazdasági társaság beltagjaként viszonylag kevés csökkentéssel megszerezhető az előrehozott csökkentett összegű nyugdíjra való jogosultság vagy pontosabban: bizonyos feltételek teljesítése mellett a cs. összegű nyugdíj emelkedhet az évek folyamán. Erről szeretnék kérni tájékoztatást.
Köszönöm

Veci # 2009.08.21. 10:37

jenci5

Sajnos jelenleg az életkori feltétellel nem rendelkezel az előrehozott nyugdíjhoz a jelenleg hatályos törvény szerint sem.

Ez tartalmazza a teljes módosítást:
A Tny. 18/B. §
"(1) Az öregségi nyugdíjkorhatár betöltését megelőzően két évvel előrehozott öregségi nyugdíjra jogosult az az 1950. december 31-ét követően született férfi, valamint az az 1958. december 31-ét követően született nő, aki

(2) Az (1) bekezdés szerinti előrehozott öregségi nyugdíj összegét úgy kell meghatározni, hogy az öregségi nyugdíj összegét

1. annyiszor 0,3 százalékkal kell csökkenteni, ahányszor 30 naptári nap hiányzik az öregségi nyugdíjkorhatár betöltéséhez, ha a jogosult az öregségi nyugdíjkorhatárnál legfeljebb egy évvel fiatalabb,
  2. 3,6 százalékkal, továbbá annyiszor 0,4 százalékkal kell csökkenteni, ahányszor 30 naptári nap hiányzik az öregségi nyugdíjkorhatárnál egy évvel alacsonyabb életkor betöltéséhez, ha a jogosult az öregségi nyugdíjkorhatárnál több mint egy évvel fiatalabb.

Az öregségi nyugdíjkorhatár betöltése a csökkentést nem érinti.

1. az az (1) bekezdés b) pontjában meghatározott feltételnek megfelelő és legalább 42 év szolgálati idővel rendelkező férfi is, aki

ba) 1952-ben vagy 1953-ban született és 60. életévét betöltötte,
csökkentés mértéke nem haladhatja meg az öregségi nyugdíj összegének 8,4 százalékát.
”"

MÁS lehetőség 2009.12.31-ig a korengedményes nyugdíj, ha a munkáltatód megállapodást köt veled és befizeti a 60. születésnapodig a nyugdíjad és a postaköltséget. A jelenleg még hatályos törvény szerint rendelkezel a korengedményes nyugdíj életkori és szolgálati idő feltételeivel is. Próbálj a munkáltatóddal beszélni erről, bár a munkáltató kezdeményezi a megállapodást.

ITT találsz részeletes információt a korengedményes nyugdíjról:
Közlemény a korengedményes nyugdíjazásról
Üdvözöllek Veci

Üdvözlettel Veci

Puszita # 2009.08.21. 11:22

Kedves Veci!

Köszönöm a gyors választ, sokat segített. Remélem azért találunk valami állást.

Üdvözlettel: Ildikó.

evuli # 2009.08.24. 15:19

Kérdésem a következő lenne. 36 éves munkaviszonyom van, betöltött 54 éves nő vagyok. Mi az a legkorábbi időpont amikor " bármilyen " tipusú nyugdijba mehetek.
A munkáltatóm ( Eü.) olyan dolgozótól vált meg, aki betöltött 55 éves ( nő) és valamiféle előrehozott nyugdijba küldte. Jelenleg a felmondását tölti. Azt mondták, hogy jövőre én is jogosult leszek ilyen megoldásra. Figyelemmel kisérem az idevonatkozó rendeleteket, próbálom azokat értelmezni, de most elbizonytalanodtam, mert én olyan megoldást találok, hogy leghamarabb 61 éves korban lesz ilyenre lehetőség.Vagy valóban van más megoldás is, csak rosszul értelmezem a rendeletet?

evuli # 2009.08.24. 15:19

Kérdésem a következő lenne. 36 éves munkaviszonyom van, betöltött 54 éves nő vagyok. Mi az a legkorábbi időpont amikor " bármilyen " tipusú nyugdijba mehetek.
A munkáltatóm ( Eü.) olyan dolgozótól vált meg, aki betöltött 55 éves ( nő) és valamiféle előrehozott nyugdijba küldte. Jelenleg a felmondását tölti. Azt mondták, hogy jövőre én is jogosult leszek ilyen megoldásra. Figyelemmel kisérem az idevonatkozó rendeleteket, próbálom azokat értelmezni, de most elbizonytalanodtam, mert én olyan megoldást találok, hogy leghamarabb 61 éves korban lesz ilyenre lehetőség.Vagy valóban van más megoldás is, csak rosszul értelmezem a rendeletet?

evuli # 2009.08.24. 15:20

evuli # 2009.08.24. 15:20

Veci # 2009.08.25. 12:24

evuli
Esetleg a munkatársadnak nem volt korkedvezménye? Neked van-e?
Itt találod a jelenleg hatályos törvényt:
1997. évi LXXXI. törvény a társadalombiztosítási nyugellátásról

Ha a kolléganő elmehet előrehozottba, az csak korkedvezmény esetén lehet, ha 1954-ben született ő is. A korengedményes nyugdíjhoz is be kell tölteni az 57 évet, de a pép-hez is (az idén)
Itt találod a 2010-től hatályos törvénymódosítást:

Sajnos, ha neked nincs korkedvezményed, akkor rád az alábbi vonatkozik:
A Tny. 18/B. §
"(1) Az öregségi nyugdíjkorhatár betöltését megelőzően két évvel előrehozott öregségi nyugdíjra jogosult az az 1950. december 31-ét követően született férfi, valamint az az 1958. december 31-ét követően született nő, aki

Az öregségi nyugdíjkorhatár betöltése a csökkentést nem érinti.

1. az az (1) bekezdés a)-b) pontjában meghatározott feltételeknek megfelelő nő is, aki

aa) 1954-ben született és a 60 éves és 183 napos életkort betöltötte,
csökkentés mértéke nem haladhatja meg az öregségi nyugdíj összegének 8,4 százalékát."

Veci

Üdvözlettel Veci

evuli # 2009.08.25. 18:49

Köszi kimeritő válaszodat, én is ezt a törvényt találtam meg. Kételkedem hogy valóban " nyugdijba" küldték a kolleganőmet. Tudomásom szerint nincs korkedvezményre jogositó ideje, hacsak korábban nem dolgozott röntgen laborban, - bár én nem tudok róla.
Ő most decemberben lesz 55 éves. Szerintem nála valami sántit a dologban, csak nehogy csunyán átverjék, és sima munkanélküliség legyen majd belőle.
Ha esze van,munkajogászhoz fordul.
Nekem csak " normál " munkaviszonyom van, 1955-ben születettem. Ha jól értelmezésem a törvényt, akkor még dolgozhatok néhány évet, ahhoz hogy csengessen a postás. Nem hiszem hogy a törvényt hozó atyák anyái nincsenek lefáradva 55 éves kor körül. Most lenne jó még élvezni hogy tudok menni, utazni, segiteni a Bp-en élő gyerekeimnek, vigyázni az unokákra. Ki tudja, 7-8 év múlva mire leszek képes? Fáj és vérzik a szivem hacsak belegondolok.
Szép estét, és szép napot mindenkinek.

Veci # 2009.08.25. 19:35

Kedves evuli!

A kolléganőd esetleg Prémium évek progtamba léphet be?
Az idén 55 éves nő 5 évvel az előrehozott nyugdíjkorhatáron belül van, ezért a PÉP-be beléptethetik, ha minimum 25 év közalkalmazotti jogviszonya van.

TÁJÉKOZTATÓ a prémiumévek programról és a különleges
foglalkoztatási állományról

http://www.ddrmk.hu/…miumevek.pdf

A PRÉMIUMÉVEK PROGRAM
A prémiumévek program lényege, hogy az elbocsátással szemben alternatívát mutasson a
közszférában hosszú jogviszonnyal rendelkezı és a nyugdíjkorhatárhoz közel álló, a Péptv. szerinti
feltételeknek megfelelı alkalmazottaknak.
2009. január 1-tıl ismét módosulnak a prémiumévekre vonatkozó szabályok. A közszférában
foglalkoztatottak esetében meghosszabbodik a programba belépés határideje 2010. december
31-ig és egyértelmően megfogalmazódnak a prémiumévest megilletı juttatások.

Sajnos jövőre a nyugdíjkorhatár módosulása miatt te még nem leszel 5 éven belül az előrehozott nyugdíjkorhatáron. Te leghamarabb 61 évesen mehetsz el előrehozottba.

Itt találod a Kjt szabályait:
Üdvözöllek Veci

Üdvözlettel Veci