Előrehozott öregségi nyugdíj

KF1953 # 2009.12.27. 16:59

Kedves Veci!
1953. január 01-én születtem. 28 év munkaviszonyom van és 10 év rokkantsági nyugdíjban eltöltött jogviszonyom. (régi 67%-os). Jelenleg a rokkantsági felülvizsgálat folyamatban van, és esélyes lehet, hogy nem kapom meg az új 50%-51%-ot. Jelenleg egyéni vállalkozó vagyok.
Érdeklődni szeretnék, hogy én legelőbb mikor, és milyen feltételek mellett mehetek el előrehozott öregségi nyugdíjba? Köszönettel

Veci # 2009.12.28. 00:49

KF1953
Előrehozott nyugdíjba az 1953-ban született nők az 59. szülinapjuk után mehetnek legkorábban. Ha nincs 40 éve, akkor csökkentett lesz, 37 év esetén már kérhető a csökkentett előrehozott nyugdíj megállapítása.
A férfi esetében 60 évesen 42 év szolgálati idő esetén lehet kérni az előrehozott nyugdíjat, minimum 37 év esetén a 61. szülinap utáni naptól, max. 8,4 % csökkentéssel.
2009. évi XL. törvény a társadalombiztosítási nyugellátásról szóló módosításáról
http://www.complex.hu/…t0900040.htm
A Tny. 18/A
(1) Az öregségi nyugdíjkorhatár betöltését megelőzően előrehozott öregségi nyugdíjra jogosult az a 60. életévét betöltött, 1950-ben született férfi és az az 59. életévét betöltött, 1952-ben vagy 1953-ban született nő, aki

1. legalább 40 év szolgálati időt szerzett, és
  2. azon a napon, amelytől kezdődően az előrehozott öregségi nyugdíjat megállapítják, a Tbj. 5. § (1) bekezdés a)-b) és e)-g) pontja szerinti biztosítással járó jogviszonyban nem áll.

(2) Csökkentett összegű előrehozott öregségi nyugdíjra jogosult az a 60. életévét betöltött, 1950-ben született férfi és az az 59. életévét betöltött, 1952-ben vagy 1953-ban született nő, aki

1. legalább 37 év szolgálati időt szerzett, és
  2. azon a napon, amelytől kezdődően a csökkentett összegű előrehozott öregségi nyugdíjat megállapítják, a Tbj. 5. § (1) bekezdés a)-b) és e)-g) pontja szerinti biztosítással járó jogviszonyban nem áll.

(3) A (2) bekezdés szerinti esetben a csökkentés mértéke a társadalombiztosítási nyugdíj megállapításának időpontjától az öregségi nyugdíjkorhatár betöltéséig terjedő időszak minden 30 napjára, de legfeljebb 1095 napra -40 év szolgálati időnél

1. 1-365 nappal rövidebb szolgálati idővel rendelkező személy esetében - havi 0,1 százalék,
  2. 366-730 nappal rövidebb szolgálati idővel rendelkező személy esetében - havi 0,2 százalék,
  3. 731-1095 nappal rövidebb szolgálati idővel rendelkező személy esetében - havi 0,3 százalék.

A Tny. 18/B. §
(1) Az öregségi nyugdíjkorhatár betöltését megelőzően két évvel előrehozott öregségi nyugdíjra jogosult az az 1950. december 31-ét követően született férfi, valamint az az 1958. december 31-ét követően született nő, aki

2. azon a napon, amelytől kezdődően az előrehozott öregségi nyugdíjat megállapítják, a Tbj. 5. § (1) bekezdés a)-b) és e)-g) pontja szerinti biztosítással járó jogviszonyban nem áll.

(2) Az (1) bekezdés szerinti előrehozott öregségi nyugdíj összegét úgy kell meghatározni, hogy az öregségi nyugdíj összegét

1. annyiszor 0,3 százalékkal kell csökkenteni, ahányszor 30 naptári nap hiányzik az öregségi nyugdíjkorhatár betöltéséhez, ha a jogosult az öregségi nyugdíjkorhatárnál legfeljebb egy évvel fiatalabb,
  2. 3,6 százalékkal, továbbá annyiszor 0,4 százalékkal kell csökkenteni, ahányszor 30 naptári nap hiányzik az öregségi nyugdíjkorhatárnál egy évvel alacsonyabb életkor betöltéséhez, ha a jogosult az öregségi nyugdíjkorhatárnál több mint egy évvel fiatalabb.

(3) Az (1) bekezdésben foglaltakon túl előrehozott öregségi nyugdíjra jogosult

1. az az (1) bekezdés b) pontjában meghatározott feltételnek megfelelő és legalább 42 év szolgálati idővel rendelkező férfi is, aki

ba) 1952-ben vagy 1953-ban született és 60. életévét betöltötte,
csökkentés mértéke nem haladhatja meg az öregségi nyugdíj összegének 8,4 százalékát.

Az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság tájékoztatója az előrehozott, illetve a csökkentett összegű előrehozott öregségi nyugdíjról
http://www.onyf.hu/index.php?…

Milyen szolgálati idő kedvezmények illetik meg a kérelmezőt az előrehozott öregségi nyugdíjjogosultság elbírálása során?

Az alkalmazható kedvezmények kizárólag az előrehozott öregségi nyugdíjra jogosultsághoz szükséges szolgálati idő hiánya esetén játszanak szerepet, a ténylegesen megszerzett (a nyugdíj összegére is kiható) szolgálati idő növelését nem teszik lehetővé.

A kedvezmények, vagyis a jogosultság szempontjából elismerhető szolgálati idő két csoportba sorolható:

• a rokkantsági, baleseti rokkantsági nyugdíj folyósításának tartama,
  • a korkedvezmény címén figyelemben vehető kedvezmények.

A rokkantsági, baleseti rokkantsági nyugdíj folyósítása címén milyen kedvezmény illeti meg a kérelmezőt?

Ha az igénylő rokkantsági, baleseti rokkantsági nyugdíjban részesült, ezen nyugdíjak folyósításának időtartamát a jogosultsághoz szintén figyelembe kell venni.

Üdvözlettel Veci

mitya # 2009.12.28. 18:06

10 éve dolgozom egy kereskedelmi cégnél. Az év elején szolgálati időm, ill. nyugdíjam megállapítására vonatkozó kérelmet nyújtottam be a Nyugdíjbizt. Igazgatósághoz, melyet határozatban elutasítottak korom miatt. Munkáltatómmal szóban megállapodtam, amennyiben 60. életévemet betöltöm igénylem a csökkentett összegű, előrehozott nyugdíjat, azzal a feltétellel, hogy munkáltatóm nyugdíjazásom után tovább foglalkoztat. Munkáltatóm felé nyugdíjazásrora írásos kérelmet nem nyújtottam be, és foglalkoztatásomra is csak szóbeli igéretet kaptam. 60. életévem betöltését követően írásban kaptam egy levelet munkáltatómtól, miszerint hozzájárul nyujdíjba vonulásomhoz és kilépésemmel kapcsolatos papírjaimat átvehetem, szóban pedig közölték velem, hogy nyugdíjazásom után nem kívánnak foglalkoztatni.
Kérdésem: mi a teendőm, el kell-e fogadnom a munkáltatóm írásban való közlését (át kell-e vennem munkaviszonyomra vonatkozó megszüntető iratokat)?
Köszönettel.

kzsuzs # 2009.12.29. 00:05

2006.dec.28.-án 38 év munkaviszony után 59 évesen mentem el nyugdíjba.Túl voltam egy rosszindulatú emlődaganat operáláson, kezelésen. 2007. január 9.-én férjem tüdődaganatban meghalt. Kaptam a saját nyugdíjamat, s egy évig kaptam a férjem nyugdíjának 60 %-át. Nyugdíjba menetelem után 2009.májusáig különböző helyeken dolgoztam, minden alkalommal fizették utánam a megfelelő járulékokat. Idén májusban arra való hivatkozással, hogy nehéz a cég élete, s én egyébként is nyugdíjas vagyok, tehát van megélhetésem, elküldtek. Férjem elhunyta után óriási lakástörlesztési kölcsön maradt rám, amelyet a nyugdíj melletti keresetemmel tudtam törleszteni. Most rendkivül nehéz ezt megtenni. Nagyon sok helyre küldtem el pályázatomat május óta, nem adva sok esélyt magamnak, hiszen tudom milyen a magyar munkaerőpiac, 60 évesek hol kellenének.Nincs is állásom.2010-től választanom kellene a nyugdíjam és munkabér között,mert csak 2011-ben leszek 62 éves. Ezért max.4 órás munkát tudnék elvállalni, de ilyet sem találok. Nagyon furcsa ez a törvény. Amíg be nem töltöm a 62. évemet, nem kaphatom meg a férjem utáni nyugdíj 30 %-át.S bármi kedvezményt hírdetnek meg, az a betöltött 62 év után jár. Még kell várnom addig egy évet. Közben azonban ezzel a korral munkát nem találok.

Tanácsukat kérném, mit tudnék tenni.
Köszönöm
kzsuzs

Veci # 2009.12.29. 09:54

mitya

• Ha te írásban nem kérted a felmentésedet nyugdíjazás miatt, akkor nem te mondtál fel szerintem. A szóbeli említés nem lett nyomatékosítva írásban, véleményem szerint ezért a felmondás nem munkavállói (dolgozói) felmondás.
  • Ha viszonnt a munkáltató mondott fel (mondván hozzájárul a nyugdíjbavonulásodhoz), akkor az munkáltatói rendes felmondás és ebben az esetben végkielégítést sőt + 3 havi kiemelt végkielégítést, a felmondási és felmentési időt is meg kell fizesse.
  • Az a véleményem, hogy a munkáltató azon indoklása, hogy hozzájárul a nyugdíjba vonulásodhoz nem állja meg a rendes felmondás tényét. Tekintettel arra, hogy te még nem érted el az öregségi nyugdíjkorhatárt a 62 évet (ha 1949-be születtél, ha jól gondolom, egyébként is az 1951-ig születetteknek az öregségi nyugdíjkorhatár 62 év), ezzel az indokkal a munkáltató nem mondhat fel.
  • A szóbeli megállapodás betarthatóságát épp a munkáltatód cáfolta meg, miszerint ő igéretet tett arra, ha nyugdíjba vonulsz, azután is alkalmaz és ezt ő nem tartja be (bár ezt is csak szóban közölte). A nyugdíj megállapításhoz viszont meg kell szűntetni a munkaviszonyt, de te nem kérted írásba, a munkáltató idoka az nem lehet, ezért én úgy gondolom ez nem törvényes felmondás.
  • A helyedben én nem venném át ezt a felmondást és a papírokat, mivel semminemű végkielégítést nem tartalmaz. Mindenképpen jogászt kérdeznék meg nagyon sürgősen, és a jogszerűség szerint kérném az eljárást (felmondást, de ne te mondj fel, mert nem kapsz sok pénzt).
  • Mostmár ne hagyd magad kiforgatni, mert a munkáltatód a jóhiszemű szóbeli közlésedbe kapaszkodva (amit te írásban nem erősítettél meg) úgy indokolja a felmondást, mintha azt te kérted volna (írásban) és nagy kegyesen hozzájárul, hogy te ezek után nyugdíjas lehessél. Ő meg szépen kivonja magát a végkielégítés kifizetési kötelezettsége alól.
  • Adjon más indokot, erre a felmondás papírra pedig én ráírnám, hogy nem fogadom el, dátum, aláírás és egy példányt megtartanék magamnak.
  • Ugyanis, ha te ezt a felmondást átveszed, akkor közös megegyezésnek számít és akkor minden "járandóságról" lemondasz és akár azonnal megszűnik a jogviszonyod.
  • Remélhetőleg itt a fórumon mástól is kapsz tanácsot, aki a munkajoghoz jobban ért mint én. Sok mindenben hasonlít a te helyzeted az enyémhez és én nem hagytam magam.

ITT a Munka törvénykönyve (86-101.§-t nézd meg), kattits a linkre:

http://net.jogtar.hu/…jegy_doc.cgi?…

A tíz év munkaviszony esetén 30+25 nap felmondási idő jár a munkáltatói rendes felmondás esetén, és fele időre fel kell mentenie a munkavégzés alól (92.§)
Végkielégítés ekkor 3+3=6 havi átlagkereset (95.§)

(5) A végkielégítésnek a (4) bekezdésben meghatározott mértéke háromhavi átlagkereset összegével emelkedik, ha a munkavállaló munkaviszonya az (1) bekezdésben meghatározott módon

1. az öregségi nyugdíjra [87/A. § (1) bekezdés a) pont], továbbá
  2. a korkedvezményes öregségi nyugdíjra

való jogosultság megszerzését megelőző öt éven belül szűnik meg. Nem illeti meg az emelt összegű végkielégítés a munkavállalót, ha az a) vagy a b) pontban foglaltak alapján korábban már emelt összegű végkielégítésben részesült.

Szerintem a munkáltatód nincs tisztában azzal, hogy az előrehozott nyugdíjkorhatár elérésekor nem kötelező nyugdíjba vonulni, és ilyen indokkal ő nem szűntetheti meg a munkaviszonyt, csak az öregségi nyugdíjkorhatár (62 év) elérése esetén, hogy ne kelljen a fentebb leírt kifizetéseket megtenni.

Azonnal beszélj egy jogi szakemberrel, mielőtt még aláírnál valamit (én ezt tenném, sőt a saját esetemben ezt is tettem). De ezt neked kell eldönteni. Kívánom, hogy anyagilag is jól jöjj ki a helyzetből, mert nem lenne jó, ha a jogi járatlanságot a munkáltató kihasználná (mégha jóhiszemműen is, bár szerintem annyira nem buta a munkáltatód, tisztában van azzal, ha létszámot kell csökkenteni, akkor a rendes felmondással neki fizetnie kell).
Üdvözöllek Veci

Üdvözlettel Veci

Veci # 2009.12.29. 10:10

kzsuzs
Sajnálom a helyzeted. egyébként akik 2008 előtt mentek el korhatár alatt nyugdíjba, azoknak 2010-től is keresetkorlát nélkül lehet dolgozni, tehát úgy mint ez év december 31-ig lehetett. Tehát 2010-től nemcsak 4 órás munkát vállalhatsz, de nehéz ma aktív korúnak is munkát találni.
Itt van a közlonyben a törvénymódosítás:
http://www.kozlonyok.hu/…/mk09171.pdf
Az özvegyi nyugdíj feléledéséhez tényleg el kell érned az öregségi nyugdíjkorhatárt (62 év).
Sajnos a munkáltató helyzetét is megértem, hogy ő azok munkahelyét menti, akik még aktív korúak, akiknek még a szolgálati idejük alapján nincs nyugdíjjogosultságuk.
A te anyagi helyzeted a számodra nagyon súlyos, de abban van igaza, hogy van megélhetésed, csak sajnos téged a hiteltörlesztés terhel. Ezt viszont a munkáltató az ő indokai alapján nem tudja figyelembe venni, ha nem lenne nehéz helyzetben, bizonyára továbbra is alkalmazna.
Egyébként 2007 április óta, ha volt minden járulék fizetve, akkor 365 naponként 0,5 % nyugdíjemelést kérhetsz, a kérelmet az igazolással a Nyugdíjbiztosítónak lehet beküldeni.
ITT találsz nyomtatványt (K27):
https://e-ugyintezes.onyf.hu/…kulframe.asp
Továbbra is próbálkozz, hátha sikerül elhelyezkedned. Sok sikert kívánok hozzá.
Üdvözöllek Veci

Üdvözlettel Veci

mitya # 2009.12.29. 17:09

Kedves Veci!
Köszönöm a hozzászólásod, az Mt. áttanulmányozása után én is hasonló álláspontra jutottam. A munkáltató levelét családtagom vette át, és arra én írásban reagáltam.
Most azonban, hogy így "kikupálódtam" további kérdések merültek fel bennem, pl. a bérezésemmel kapcsolatosan. 24 órás megszakítás nélküli munkarendben (24/72) dolgozóknak milyen mértékű (%)a bérpótléka? A Mt-ben kicsit körülményesen van leírva. Ha van információd, vagy esetleg más olvasónak, és azt megosztaná velem, nagyon megköszönném.
Üdvözlettel: Mitya

Veci # 2009.12.29. 19:25

mitya
A bérpótlék dolgában nem vagyok járatos, biztos válaszolnak neked hozzáértők.

Üdvözlettel Veci

sozsuzsi # 2009.12.30. 17:34

Kedves Veci!!Olvasgatom a rendeleteket,de egyre kuszábbak fejemben az olvasottak.Inkább kérdezek-bocsi.
1953.jan.02-án született nő vagyok,aki 1974.szept.02-től megszakítás nélkül dolgozom.2007.augusztusáig közalkalmazottként,majd napjainkban is alkalmazottként-mindvégig egészségügyben(főiskolai végzettséggel).1 gyermekem van.Gyermekkoromban nyári hónapokban 1-1 hónapot dolgoztam,hivatalosan bejelentve.
Kérdésem az lenne,hogy mikortól és milyen lehetőségeim vannak nyugdíjba vonuláshoz??
Előre is köszönöm segítségedet,üdvözlettel-Somogyiné Zsuzsa

Veci # 2009.12.30. 19:04

Kedves Zsuzsa!
Te leghamarabb előrehozott nyugdíjba az 59. szülinapod utáni naptól megetsz 2012.01.3-tól, ami ha jól számolom csökkentett lehetne, mivel addig nem lesz meg a 40 éved. Gyermek utáni kedvezmény 2009-től már nincs.
2009. évi XL. törvény a társadalombiztosítási nyugellátásról szóló módosításáról
http://www.complex.hu/…t0900040.htm
Tny. 18/A. §

(2) Csökkentett összegű előrehozott öregségi nyugdíjra jogosult az a 60. életévét betöltött, 1950-ben született férfi és az az 59. életévét betöltött, 1952-ben vagy 1953-ban született nő, aki

2. azon a napon, amelytől kezdődően a csökkentett összegű előrehozott öregségi nyugdíjat megállapítják, a Tbj. 5. § (1) bekezdés a)-b) és e)-g) pontja szerinti biztosítással járó jogviszonyban nem áll.

(3) A (2) bekezdés szerinti esetben a csökkentés mértéke a társadalombiztosítási nyugdíj megállapításának időpontjától az öregségi nyugdíjkorhatár betöltéséig terjedő időszak minden 30 napjára, de legfeljebb 1095 napra -40 év szolgálati időnél

1. 1-365 nappal rövidebb szolgálati idővel rendelkező személy esetében - havi 0,1 százalék,
  2. 366-730 nappal rövidebb szolgálati idővel rendelkező személy esetében - havi 0,2 százalék,
  3. 731-1095 nappal rövidebb szolgálati idővel rendelkező személy esetében - havi 0,3 százalék.

MÁS lehetőség, ha a munkáltatód megállapodást kötne veled korengedményes nyugdíjazásra legkésőbb 2010.12.31-ig, és kifizetné az 59. szülinapodig a nyugdíjad az emelésekkel együtt egy összegben a Nyugdíjbiztosító számlájára. Itt olvashatsz róla II. pont:
Közlemény a korengedményes nyugdíjazásról
http://www.onyf.hu/?…
Üdvözöllek és BUÉK Veci

Üdvözlettel Veci

sozsuzsi # 2009.12.30. 19:36

Kedves Veci!!
Nagyon köszönöm gyors és részletes válaszodat,valamint a jókívánságokat.Még egy buta kérdésem lenne-mégpedig-ha elérem a "kort"(59),a munkáltatómnál kell érdeklődni,illetve kezdeményezni a lehetőségekről?No és az eddigi összes szolgálati idők kiszámítását hol tehetem meg hívatalosan?Mármint,hogy nem én adogatom össze.Bocsánat a tudatlanságomért,de egyszerűbbnek láttam,ha megkérdezlek.
Én is kívánok boldog,békés és eredményekben gazdag új évet-Zsuzsa

Veci # 2009.12.31. 08:48

Kedves Zsuzsa!
A szolgálati idő megállapítást a Nyugdíjbiztosítótól kell kérni. Gyüjts össze minden dokumentumot, ami a munkaviszonyaidra vonatkozik, szakmunkástanuló, főiskolai/egyetemi tanulmányok, gyes/gyed/gyet, munkanélküli ellátások (remélem neked ilyen nincs) is szolgálati időnek minősülnek.

Itt találod a nyomtatványt, amit akár számítógépen is kitölthetsz, kinyomtatható (K01-es nyomtatvány).

Ezt már hamarabb is beküldheted, kiszámolják neked a szolgálati időt, és ha eléred az 59. évet, akkor a nyugdíjkérelemnél csa az utóbbi időket kell felvezetned.

A munkáltatótól te kéred majd írásban a felmentést nyugdíjazás miatt, de arra számíts, hogy végkielégítés nem jár.

Te adod be a Nyugdíjbiztosítónak akkor a nyugdíjkérelmet (K03-as nyomtatványon, ha addig kérsz szolgálati idő megállapítást).

Ha van még kérdésed, jövőre is itt vagyok :)
Üdvözöllek Veci

Üdvözlettel Veci

bertalacyka@fremail.hu # 2009.12.31. 16:52

Boldog új évet!

Az lenne a kérdésem hogy milyen jogszabályi rendelkezések érvényesülnek rám, amennyiben előrehozott öregségi nyugdíjban kívánok részesülni- 1949-ben születtem és 41 év szolgálati idővel rendelkezem- az új törvény módosítás következtében.

üdvözlettel

sozsuzsi # 2009.12.31. 17:36

Kedves Veci!!!
Nagyon szépen köszönöm válaszodat és segítségedet.
Nagyon jó szórakozást,kellemes estét kívánok-no és BUÉK
üdv-Zsu

Veci # 2009.12.31. 18:06

bertalacyka@fremail.hu
A te öregségi nyugdíjkorhatárod 62 év. Férfi legkorábban 60. szülinap utáni naptól mehet el előrehozott nyugdíjba. A te esetedben ez csökkentés nélküli, mivel több, mint 40 év szolgálati időd van.
Nyugdíjszámításnál neked a nyugdíjalap 82 %-át számolják.
Itt találsz nyomtatványt a K02 vagy K03-as nyomtatvány, attól függően, hogy van e már szolgálati idő megállapításod).
Be kell küldeni:

• kérelemnyomtatványt
  • szolgálati idő igazoláshoz munkaviszonyról papírokat (pl. szakmunkásbizonyítvány, katonakönyv, főiskolai/egyetemi tanulmányok igazolását, munkanélküli ellátás, ha volt ilyen időszak...)
  • a jogviszony megszüntetését igazoló papírt (ezt a munkáltató adja oda neked)
  • OEP kiskönyvet (rózsaszín Tb igazolvány)

Mindezt tértivevényes levélben vagy személyesen add be a Nyugdíjbiztosítóhoz.
Buék Veci

Üdvözlettel Veci

tundi_123 # 2009.12.31. 21:09

sziasztok

remélem nem veszitek tolakodásnak ha kicsit"reklámozom" saját oldalam ahol rengeteg infót találtok a témáról kategorizálva és keresési lehetőséggel.

BUÉK

http://data.hu/url/my_page

ilivera # 2009.12.31. 21:15

Kedves Mindenki!
Az újévre kívánok minden földi jót és szépet, de legfőképpen egészséget és amit ti magatoknak szeretnétek!! :-))

Plusz BÓNUSZ :
A szerencse banknál a 2010-es számú számládra átutaltam 365 nap szerencsét, egészséget, és jókedvet. Minden jót az elköltéséhez! :-))

Kattints a pezsgős pohárra :

http://www.jacquielawson.com/preview.asp?…

:-)) BUÉK :-))
- ilivera -

Veci # 2010.01.01. 08:58

Kedves ilivera és Mindenki!
Köszönöm a Szerencse Banknál nyitott számlát. Neked és minden fórumozó társamnak sikeres, szerencsés, boldog új évet kívánok az alábbi képpel. Veci

http://s10.images.www.tvn.hu/…8e1283aa.jpg

Üdvözlettel Veci

kedy # 2010.01.01. 10:47

Kedves Venci!

Egy kis segítségre lenne szükségem. Édesapám 1955-ben született, 10 év melegüzemi munka miatt 2 év korkedvezményre jogosult és idén szeretne korengedményes nyugdíjba vonulni. (40 év szolgálati ideje megvan) Szerinted van erre lehetősége, ha a munkáltató is támogatja?

Válaszodat előre is köszi!
E.

Veci # 2010.01.01. 18:59

kedy
A korkedvezményes és a korengedményes nyugdíj között különbség van. Édesapád öregségi nyugdíjkorhatára a 2 év korkedvezményét figyelembe véve (melegüzemi munka) 64-2=62 év. Ettől 2 évvel korábban mehet előrehozott nyugdíjba, vagyis a 60. születésnapja utáni naptól.
A korengedményre életkori feltétele miatt nem jogosult még.
ITT olvasható a korengedményre vonatkozó tv. módosítás magyarázata:
http://www.onyf.hu/?…
Javasolnám, hogy a munkáltató és ti is, kérdezzétek meg a Nyugdíjbiztosítót, hogy a korkedvezmény miatt lehetséges-e a korengedményes nyugdíj is. Erre én nem tudok választ adni, mivel speciális a helyzete. Ha abból indulunk ki, hogy 5 évvel az irányadó nyugdíjkorhatár előtt lehetőség van a korengedményes nyugdíjazásra megállapodni, akkor a logika szerint akár édesapádat érinthetné ez is.
Ha valami választ kaptok, légyszíves oszd meg velem.
Üdvözöllek Veci

Üdvözlettel Veci

Veci # 2010.01.03. 10:28

FIGYELEM!
Itt van a 2010-es nyugdíjkalkulátor is:
TB nyugdíj kalkulátor 2010
http://adozona.hu/…nyugdij.aspx

Üdvözlettel Veci

noanoa # 2010.01.03. 14:36

Hol van ez jogszabályozva?

2010-ben megszűnik a keresetkorlát azok esetében, akik 2008. január elseje előtt úgy vonultak nyugdíjba, hogy nem töltötték be az öregségi nyugdíjkorhatárt.

Hallottam róla, itt-ott olvastam róla, de nem találok jogszabályt!

Veci # 2010.01.03. 17:21

A Magyar Közlöny 171. számában találod 43009 oldalszám:
http://www.kozlonyok.hu/…/mk09171.pdf

Nem kell szüneteltetni olyan személy nyugellátásának
folyósítását, aki 2007. december 31-én az a)–g) pont szerinti nyugellátásban részesült.

Vagy itt is megnézheted:
Kereső tevékenység korlátozása 2010.
http://www.adoforum.hu/…-ben-nyugdij?…

Üdvözlettel Veci

barkinca # 2010.01.04. 18:14

1953 ban születtem,1971 óta dolgozom.

Úgy tudom az 53-ban születettek/nők/ 57 éves korukban 40 éves munkaviszonnyal elmehetnek előrehozott nyugdíjba ha a munkáltatójuk kifizeti a TB-nek a nyugdíjat.

Az idén 57 éves leszek,de csak 39 éves munkaviszonyom lesz,itt hiányzik egy évem így csak csökkentett összegű nyugdíjat kaphatok.Azt szeretném tudni ha a munkáltatóm kifizeti a TB-nek a nyugdíjamat,hány százalékkal csökken a nyugdíj összege. (nem igazán értem a 3,6%-ot és a 0.1%/hó ?????????)

Válaszodat köszönve Barkinca

Veci # 2010.01.04. 19:15

Barkinca
Igen jól tudod, az a korengedményes nyugdíj. Ha a munkáltatód megállapodást köt veled a korengedményes nyugdíjazásra és kifizeti az 59. szülinapodig a nyugdíjadat az emelésekkel.
Ezt olvasd el, az ONYF honlapjáról van és "konyhanyelven" megmagyarázzák:
http://www.onyf.hu/index.php?…

Idézek belőle (II. pontból):
Az R. az 1953. évben született személyek tekintetében speciális rendelkezéseket tartalmaz. Az érintett személyi kör esetében

• a korengedményes nyugdíj megállapítása során irányadó öregségi nyugdíjkorhatárnak a társadalombiztosítási nyugellátásról szóló 1997. évi LXXXI. törvény (a továbbiakban: Tny.) 2009. december 31-én hatályos,
  • míg a munkáltató fizetési kötelezettsége tekintetében a munkavállaló előrehozott öregségi nyugdíjra jogosító korhatárának a Tny. 2010. január 1-jétől hatályos

rendelkezése szerinti korhatárt kell alkalmazni.

Ez azt jelenti, hogy az

• 1953-ban született munkavállaló továbbra is a 62. életévét megelőzően 5 évvel korábban, azaz 57. életéve betöltésekor állapodhat meg a munkáltatójával korengedményes nyugdíjazásáról,
  • a munkáltatónak azonban nem a munkavállaló 59. vagy 60 életéve betöltéséig kell vállalnia a nyugdíj összegének és az ehhez járuló postaköltségnek a megfizetését, hanem - a 2010. január 1-jétől hatályos szabályok szerint - a nő munkavállaló esetében változatlanul az 59., a férfi munkavállaló esetében azonban a 61. életév betöltéséig terjedő időszakra.

Ezen felül az 1953. évben született személyek esetében a munkáltatónak az említett befizetési kötelezettségén túl, azt kiegészítve a Nyugdíjfolyósító Igazgatóságnak meg kell térítenie a kiszámított korengedményes nyugdíj összegére - a megállapítás naptári évében irányadó januári nyugdíjemelés százalékos mértékével - számított nyugdíjemelés annyi naptári hónapra irányadó összegét, ahány hónapra a munkáltató fizetési kötelezettsége fennáll.
A csökkentés esetében úgy gondolom a már hatályos tv. szerint. Ezt a Nyugdíjbiztosító tudná megmondani.
Üdvözöllek Veci

Üdvözlettel Veci