Előrehozott öregségi nyugdíj

Veci # 2010.07.29. 16:24

Miklós
Nem találom a korábbi válaszokat, de szerintem már anno szinte mindent leírtam. Ha megtalálod légyszíves a linket ide beírni.

Üdvözlettel Veci

Berni76 # 2010.07.30. 08:35

Tisztelt Fórumozók!

Édesapám 1951. 02. 14-én született, jelenleg közalkalmazottként dolgozik, 44 év munkaviszonya van.
2011.02.14-től mehet nyugdíjba, 2010.06.14-től a felmentési idejét tölti.
Kérdésem az lenne, hogy tényleg csökkentett összegű nyugdíjat fog kapni a több mint 44 évi munkaviszonya után?
Segítségeteket előre is köszönöm.
Üdv: Berni

Lyonee # 2010.07.30. 09:01

Igen. 1950-es férfiaknak, 1953-as nőknek (illetve a korábban született) van lehetőségük csökkentés nélküli előrehozott ny-ba menni az előírt szolgálati idő megléte esetén.

Berni76 # 2010.07.30. 09:26

Kedves Lyonee!

Ha korengedménnyel ez év december végén elmehetne nyugdíjba édesapám, akkor is csökkentett lenne a nyugdíja?
Üdv: Berni

Lyonee # 2010.07.30. 10:34

A korengedményes ny. tulajdonképpen olyan előrehozott ny., ahol nincs még meg az előrehozott ny.-hoz szükséges életkori feltétel (apukádnál 60 év), csak a szolgálati idő, ezért a munkáltató fizeti addig, amíg az életkori feltétel teljesül. Éppen ezért csökkentett lesz.

Berni76 # 2010.07.30. 10:57

És hogyan járna jobban?
Ha elmenne a 60. születésnapja előtt másfél hónappal korengedményes nyugdíjba, vagy ha megvárja a betöltött 60. évet?
Mennyi lenne a két esetben a csökkentés mértéke?
(elnézést a sok kérdésért!)
Válaszodat előre is köszönöm: Berni

Judit52 # 2010.07.30. 11:01

2010.aug.1-vel megyek korengedményes nyugdij még 2009-ben benyújtott megállapodás alapján.Kérdésem hogy ugyanazzal a céggel köthetek e munkaszerzödést 2010.aug.02-vel?
Köszötettel.Nyzsuzsa

Lyonee # 2010.07.30. 11:28

Berni76!
Csak annyit tudok, hogy az előrehozott, ill. csökkentett összegű előrehozott ny. számítást szabályait kell alkalmazni. Érdeklődjetek a nyugdíjbiztosítónál.

http://www.szmm.gov.hu/main.php?…
Az előző linken ez található:
"A korengedményes nyugdíj a nyugdíjkorhatár betöltése előtt 5 évvel vehető igénybe, s a foglalkoztatónak a nyugdíj összegét az előrehozott öregségi nyugdíjkorhatárig kell megfizetnie. A nyugdíj megállapítása, összegének kiszámítása során az előrehozott, illetve a csökkentett előrehozott öregségi nyugdíj szabályait kell alkalmazni. Az előrehozott öregségi nyugdíjhoz legalább 40 év, a csökkentett előrehozott öregségi nyugdíjhoz legalább 37 év szolgálati idő szükséges. A férfiak közül az 1950-ben születettek a 60. életévük betöltéséig - ekkortól előrehozott öregségi nyugdíjra jogosultak - és az 1951, 1952-ben születettek, a nők közül az 1952-es születésűek vehetik igénybe a korengedményes nyugdíjat a fenti szabályok alapján. A nők esetében figyelemmel kell lenni arra, hogy az előrehozott öregségi nyugdíjkorhatáruk 59 év, ezért, a foglalkoztatónak eddig kell megfizetnie a nyugdíj összegét. "
Az 1950-es férfiaknak, és az 52, 53-as nőknek 40 év esetén az előrehozott ny. nem csökkentett, ez biztos. De itt nagyon összemossa az 51, 52-es férfiakat is, éppen ezért kérdezzetek rá, hogy a 40 év az 51-es férfiakra is vonatkozik-e? Hátha... Én nem vagyok szakértő, tévedhetek.

Veci # 2010.07.30. 11:48

Judit52
Azért én nem hergelném azokat a munkatársakat, akik még aktívak és még dolgozniuk kell. A helyedben örülnék csendben, hogy a munkáltató elenged korengedményes nyugdíjba, kifizeti azt a sok pénzt és ezzel biztosítva van a megélhetésed (ekkorát azért nem kellene húzni a munkáltatón).
Nincs akadálya a munkavállalásnak, a keresetkorlát vonatkozik erre is. Itt olvashatsz róla:
http://www.onyf.hu/?…

Mindenesetre én megvárnám a nyugdíj folyósítást, mert az nem azonnal lesz, bár visszamenőleges hatályú.

Előrehozott nyugdíjasként írom, a válaszom, adjuk át a helyet azoknak, akiknek még dolgozni kell a megélhetésért, majdani nyugdíjáért, nekünk már van megélhetés.
Bocs a kemény hangvételért, ha valaki tud nyugdíj mellett dolgozni, az maradjon aktív. Tudom, hogy a törvény adta lehetőséget lehet alkalmazni, de,de,de-...

Üdvözlettel Veci

nyugi # 2010.07.30. 12:40

Már bocsánat,de elég furcsának tartom,hogy egy munkáltató fizesse a nyugdíját valakinek,miközben tovább alkalmazza.Van ilyen aki szeret duplán fizetni?
Üdv.nyugi

nandy # 2010.07.30. 12:55

Gondolom, állami cég lehet...

Lyonee # 2010.07.30. 14:06

Megtetézve felmentési idővel és végkielégítéssel.

Veci # 2010.07.30. 14:23

Úgy látom többen hasonló állásponton vagyunk.

Üdvözlettel Veci

Veci # 2010.07.30. 17:16

Döntött az OVB: lehet népszavazás a 40 éves szolgálati idő utáni nyugdíj ügyében
http://www.hirado.hu/…40_eves.aspx

Üdvözlettel Veci

Delfin03 # 2010.07.30. 21:30

1952 12 18-án születtem és nő vagyok.Annyit tudok hogy 59 évesen mehetek előrehozott öregségi nyugdíjba.A kérdésem az, hogy le kell-e dolgoznom a 183 napot,és hogy ha nem vonatkozik rám a 183 nap érdemes-e végig dolgoznom az évet pozitív eredményt hozna-e vagy negatívat?

A válaszukat előre is köszönöm

Ilona

Veci # 2010.07.31. 06:07

Ilona!
Gondolom a 40 évhez 183 nap hiányozna, hogy csökkentés nélkül tudj előrehozott nyugdíjba menni. Ha a szülinapodon kéred a nyugdíj megállapítását és a 183 nap hiányzik, akkor némi csökkentést várhatsz.

Nyugdíjrörvény 18/A § (3) alapján:
http://net.jogtar.hu/…jegy_doc.cgi?…
a csökkentés mértéke a társadalombiztosítási nyugdíj megállapításának időpontjától az öregségi nyugdíjkorhatár betöltéséig terjedő időszak minden 30 napjára, de legfeljebb 1095 napra - 40 év szolgálati időnél

1. 1-365 nappal rövidebb szolgálati idővel rendelkező személy esetében - havi 0,1 százalék,

Ez a csökkenés ha jól számolom, akkor max. 0,9 % lehet majd. Annyit javasolnék, hogy a nyugdíjadat legkésőbb dec 31-el kérjed megállapítani, akkor a következő januárban már (ha lesz nyugdíjemelés) téged is érinteni fog.
Válaszomat a ma még hatályos törvény szerint írtam. Egyébként 2012-ig, ha addig nem változtatnak a törvényen, a Nyugdíjtörvény 12. §-a alapján számolnak.

Üdvözlettel Veci

Delfin03 # 2010.07.31. 10:20

Kedves Veci!

Köszönöm a válaszodat, tehát ha jól értem akkor mivel én

1967 óta dolgozom kisebb kihagyásokkal de meglesz a 43 évem. Ez azt jelenti hogy igényelhetem a csökkentés nélküli előrehozott nyugdíjat úgy, hogy nem kell ledolgoznom a 183 napot?

Válaszodat köszönöm

Ilona

Veci # 2010.07.31. 13:20

Ilona!
Ha nem változik a ma még hatályos törvény, akkor neked a 43 éveddel a 12. § alapján a nyugdíjalap átlagának a 86 %-ra számíthatsz. Nem érte a 183 napot, az a további kerek évhez kellene (44 évhez)? Ha igen, én nem mennék át a 2012-es évben még jövő decemberben kérném a nyugdíj megállapítását, így a januári nyugdíjemelés, szerintem többet jelenthet akár, mint az a 2 %, amit a 44. évre kaphatnál. Majd jövőre nézz utána a dolgoknak, most kár még számolni, mert egy tv. módosítás megváltoztathat bármit. Ki tudja a népszavazással mit lehet elérni.

Üdvözlettel Veci

lenolaj1 # 2010.07.31. 18:55

Ki tudja a népszavazással mit lehet elérni.
Szia Veci!
Épp ez az én kérdésem is.
Tudja valaki, hogy mik a feltételei egy sikeres népszavazásnak?
Szavazók hány %-a kell, hogy részt vegyen, illetve hány % voks dönthet?

nyugi # 2010.08.01. 09:06

A kérdésem az,ha eljött az ideje és önmagának akarja valaki elindítani a nyugdíjaztatását,mit kell bekűldeni?
Szeretném megspórolni /időben/a nyugdíjbiztosítóval való levelezést.Ha valaki kompletten ismeri a teendőket,hogy milyen íratok,nyomtatványok,stb kellenek az elindításhoz,akkor nagyon megköszönném a segítségét.
Szép napot mindenkinek

Veci # 2010.08.01. 14:23

nyugi

• Szedd össze az adatokat a munkaviszonyaidról (munkakönyv, jogviszony igazolások), gyes/gyed, szakmunkáspapír, vagy egyetemi/főiskolai, ha férfi vagy, akkor a katonakönyvet, ha volt munkanélküli ellátás, annak az igazolását is. Anno én ezek fénymásolatát csatoltam.
  • Ha volt már szolgálati idő megállapításod a Nyugdíjbiztosítótól, akkor arra a nyomtatványra hivatkozzál. Az utána következő jogviszonyt kell majd még igazolni. Ha volt korkedvezményre jogosítő munkaviszony, azt is igazolni kell (fénymásolatot küldj)
  • A jogviszony megszüntetésről az igazolást (ezt utólag is beküldheted), a TB. igazolást is.
  • Itt találsz nyomtatványt, ha volt már szolg.idő megállapítás, akkor K02-es nyomtatvány, ha nem volt, akkor K03-as nyomtatvány. https://e-ugyintezes.onyf.hu/…kulframe.asp
  • A nyomtatványt számítógéppel is kitöltheted, és kinyomtathatod, vagy van kézi kitöltéshez is nyomtatvány. Kevesebb papír kell a számítógépes kitöltés esetén.
  • Ezeket a nyugdíjbavonulás előtt akár 1 hónappal korábban is beküldheted, Hivatalból küldenek majd hiánypótlást kérő levelet. Ha mindent beküldesz, akkor nulla hiányt írnak.

AZ ALÁBBI tájékoztatókat olvasd el, itt:
http://www.onyf.hu/index.php?…

• Az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság tájékoztatója a társadalombiztosítási öregségi nyugdíjról
  • Az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság tájékoztatója az előrehozott, illetve a csökkentett összegű előrehozott öregségi nyugdíjról

Üdvözlettel Veci

nyugi # 2010.08.01. 15:32

Kedves Veci,nagyon szépen köszönöm a választ.
Gondolom,másokat is érdekel.
Üdv.nyugi

gaboca.b # 2010.08.02. 07:34

Tisztelt Címzett!
Édesanyám idén töltötte be az 57 életévét és rendelkezik 40 év szolgálati idővel. Ma hallottuk a rádióban, hogy január 1-jével elmehet nyugdíjba.Ez igaz? Elfogadtak erre vonatkozó rendeletet?
Válaszát előre is köszönöm!

nyugdi # 2010.08.02. 08:36

Kedves Veci!
Talán jan.01. után a nők 40év m.viszonnyal elmehetnek nyugdíjba. 2010 dec.31 nappal nekem lesz 37 év 275 nap bedolgozott időm és három év korkedvezményem sugárban eltöltött 15 év 351 nap miatt. Kérdésem az, hogy ez alapján indíthatom majd nyugdíjazásomat vagy sem.
Válaszodat előre is Tisztelettel köszönöm.

nandy # 2010.08.02. 09:09

Elfogadtak erre vonatkozó rendeletet?

Nem, egyelőre csak a népszavazásra vonatkozó indítványt fogadták el... az még igen messze van a törvény kihirdetésétől.