Miklós
Nem találom a korábbi válaszokat, de szerintem már anno szinte mindent leírtam. Ha megtalálod légyszíves a linket ide beírni.
Üdvözlettel Veci
Miklós
Nem találom a korábbi válaszokat, de szerintem már anno szinte mindent leírtam. Ha megtalálod légyszíves a linket ide beírni.
Üdvözlettel Veci
Tisztelt Fórumozók!
Édesapám 1951. 02. 14-én született, jelenleg közalkalmazottként dolgozik, 44 év munkaviszonya van.
2011.02.14-től mehet nyugdíjba, 2010.06.14-től a felmentési idejét tölti.
Kérdésem az lenne, hogy tényleg csökkentett összegű nyugdíjat fog kapni a több mint 44 évi munkaviszonya után?
Segítségeteket előre is köszönöm.
Üdv: Berni
Igen. 1950-es férfiaknak, 1953-as nőknek (illetve a korábban született) van lehetőségük csökkentés nélküli előrehozott ny-ba menni az előírt szolgálati idő megléte esetén.
Kedves Lyonee!
Ha korengedménnyel ez év december végén elmehetne nyugdíjba édesapám, akkor is csökkentett lenne a nyugdíja?
Üdv: Berni
A korengedményes ny. tulajdonképpen olyan előrehozott ny., ahol nincs még meg az előrehozott ny.-hoz szükséges életkori feltétel (apukádnál 60 év), csak a szolgálati idő, ezért a munkáltató fizeti addig, amíg az életkori feltétel teljesül. Éppen ezért csökkentett lesz.
És hogyan járna jobban?
Ha elmenne a 60. születésnapja előtt másfél hónappal korengedményes nyugdíjba, vagy ha megvárja a betöltött 60. évet?
Mennyi lenne a két esetben a csökkentés mértéke?
(elnézést a sok kérdésért!)
Válaszodat előre is köszönöm: Berni
2010.aug.1-vel megyek korengedményes nyugdij még 2009-ben benyújtott megállapodás alapján.Kérdésem hogy ugyanazzal a céggel köthetek e munkaszerzödést 2010.aug.02-vel?
Köszötettel.Nyzsuzsa
Berni76!
Csak annyit tudok, hogy az előrehozott, ill. csökkentett összegű előrehozott ny. számítást szabályait kell alkalmazni. Érdeklődjetek a nyugdíjbiztosítónál.
http://www.szmm.gov.hu/main.php?…
Az előző linken ez található:
"A korengedményes nyugdíj a nyugdíjkorhatár betöltése előtt 5 évvel vehető igénybe, s a foglalkoztatónak a nyugdíj összegét az előrehozott öregségi nyugdíjkorhatárig kell megfizetnie. A nyugdíj megállapítása, összegének kiszámítása során az előrehozott, illetve a csökkentett előrehozott öregségi nyugdíj szabályait kell alkalmazni. Az előrehozott öregségi nyugdíjhoz legalább 40 év, a csökkentett előrehozott öregségi nyugdíjhoz legalább 37 év szolgálati idő szükséges. A férfiak közül az 1950-ben születettek a 60. életévük betöltéséig - ekkortól előrehozott öregségi nyugdíjra jogosultak - és az 1951, 1952-ben születettek, a nők közül az 1952-es születésűek vehetik igénybe a korengedményes nyugdíjat a fenti szabályok alapján. A nők esetében figyelemmel kell lenni arra, hogy az előrehozott öregségi nyugdíjkorhatáruk 59 év, ezért, a foglalkoztatónak eddig kell megfizetnie a nyugdíj összegét. "
Az 1950-es férfiaknak, és az 52, 53-as nőknek 40 év esetén az előrehozott ny. nem csökkentett, ez biztos. De itt nagyon összemossa az 51, 52-es férfiakat is, éppen ezért kérdezzetek rá, hogy a 40 év az 51-es férfiakra is vonatkozik-e? Hátha... Én nem vagyok szakértő, tévedhetek.
Judit52
Azért én nem hergelném azokat a munkatársakat, akik még aktívak és még dolgozniuk kell. A helyedben örülnék csendben, hogy a munkáltató elenged korengedményes nyugdíjba, kifizeti azt a sok pénzt és ezzel biztosítva van a megélhetésed (ekkorát azért nem kellene húzni a munkáltatón).
Nincs akadálya a munkavállalásnak, a keresetkorlát vonatkozik erre is. Itt olvashatsz róla:
http://www.onyf.hu/?…
Mindenesetre én megvárnám a nyugdíj folyósítást, mert az nem azonnal lesz, bár visszamenőleges hatályú.
Előrehozott nyugdíjasként írom, a válaszom, adjuk át a helyet azoknak, akiknek még dolgozni kell a megélhetésért, majdani nyugdíjáért, nekünk már van megélhetés.
Bocs a kemény hangvételért, ha valaki tud nyugdíj mellett dolgozni, az maradjon aktív. Tudom, hogy a törvény adta lehetőséget lehet alkalmazni, de,de,de-...
Üdvözlettel Veci
Már bocsánat,de elég furcsának tartom,hogy egy munkáltató fizesse a nyugdíját valakinek,miközben tovább alkalmazza.Van ilyen aki szeret duplán fizetni?
Üdv.nyugi
Gondolom, állami cég lehet...
Megtetézve felmentési idővel és végkielégítéssel.
Úgy látom többen hasonló állásponton vagyunk.
Üdvözlettel Veci
Döntött az OVB: lehet népszavazás a 40 éves szolgálati idő utáni nyugdíj ügyében
http://www.hirado.hu/…40_eves.aspx
Üdvözlettel Veci
1952 12 18-án születtem és nő vagyok.Annyit tudok hogy 59 évesen mehetek előrehozott öregségi nyugdíjba.A kérdésem az, hogy le kell-e dolgoznom a 183 napot,és hogy ha nem vonatkozik rám a 183 nap érdemes-e végig dolgoznom az évet pozitív eredményt hozna-e vagy negatívat?
A válaszukat előre is köszönöm
Ilona
Ilona!
Gondolom a 40 évhez 183 nap hiányozna, hogy csökkentés nélkül tudj előrehozott nyugdíjba menni. Ha a szülinapodon kéred a nyugdíj megállapítását és a 183 nap hiányzik, akkor némi csökkentést várhatsz.
Nyugdíjrörvény 18/A § (3) alapján:
http://net.jogtar.hu/…jegy_doc.cgi?…
„a csökkentés mértéke a társadalombiztosítási nyugdíj megállapításának időpontjától az öregségi nyugdíjkorhatár betöltéséig terjedő időszak minden 30 napjára, de legfeljebb 1095 napra - 40 év szolgálati időnél
Ez a csökkenés ha jól számolom, akkor max. 0,9 % lehet majd. Annyit javasolnék, hogy a nyugdíjadat legkésőbb dec 31-el kérjed megállapítani, akkor a következő januárban már (ha lesz nyugdíjemelés) téged is érinteni fog.
Válaszomat a ma még hatályos törvény szerint írtam. Egyébként 2012-ig, ha addig nem változtatnak a törvényen, a Nyugdíjtörvény 12. §-a alapján számolnak.
Üdvözlettel Veci
Kedves Veci!
Köszönöm a válaszodat, tehát ha jól értem akkor mivel én
1967 óta dolgozom kisebb kihagyásokkal de meglesz a 43 évem. Ez azt jelenti hogy igényelhetem a csökkentés nélküli előrehozott nyugdíjat úgy, hogy nem kell ledolgoznom a 183 napot?
Válaszodat köszönöm
Ilona
Ilona!
Ha nem változik a ma még hatályos törvény, akkor neked a 43 éveddel a 12. § alapján a nyugdíjalap átlagának a 86 %-ra számíthatsz. Nem érte a 183 napot, az a további kerek évhez kellene (44 évhez)? Ha igen, én nem mennék át a 2012-es évben még jövő decemberben kérném a nyugdíj megállapítását, így a januári nyugdíjemelés, szerintem többet jelenthet akár, mint az a 2 %, amit a 44. évre kaphatnál. Majd jövőre nézz utána a dolgoknak, most kár még számolni, mert egy tv. módosítás megváltoztathat bármit. Ki tudja a népszavazással mit lehet elérni.
Üdvözlettel Veci
„Ki tudja a népszavazással mit lehet elérni.”
Szia Veci!
Épp ez az én kérdésem is.
Tudja valaki, hogy mik a feltételei egy sikeres népszavazásnak?
Szavazók hány %-a kell, hogy részt vegyen, illetve hány % voks dönthet?
A kérdésem az,ha eljött az ideje és önmagának akarja valaki elindítani a nyugdíjaztatását,mit kell bekűldeni?
Szeretném megspórolni /időben/a nyugdíjbiztosítóval való levelezést.Ha valaki kompletten ismeri a teendőket,hogy milyen íratok,nyomtatványok,stb kellenek az elindításhoz,akkor nagyon megköszönném a segítségét.
Szép napot mindenkinek
nyugi
AZ ALÁBBI tájékoztatókat olvasd el, itt:
http://www.onyf.hu/index.php?…
Üdvözlettel Veci
Kedves Veci,nagyon szépen köszönöm a választ.
Gondolom,másokat is érdekel.
Üdv.nyugi
Tisztelt Címzett!
Édesanyám idén töltötte be az 57 életévét és rendelkezik 40 év szolgálati idővel. Ma hallottuk a rádióban, hogy január 1-jével elmehet nyugdíjba.Ez igaz? Elfogadtak erre vonatkozó rendeletet?
Válaszát előre is köszönöm!
Kedves Veci!
Talán jan.01. után a nők 40év m.viszonnyal elmehetnek nyugdíjba. 2010 dec.31 nappal nekem lesz 37 év 275 nap bedolgozott időm és három év korkedvezményem sugárban eltöltött 15 év 351 nap miatt. Kérdésem az, hogy ez alapján indíthatom majd nyugdíjazásomat vagy sem.
Válaszodat előre is Tisztelettel köszönöm.
„Elfogadtak erre vonatkozó rendeletet?”
Nem, egyelőre csak a népszavazásra vonatkozó indítványt fogadták el... az még igen messze van a törvény kihirdetésétől.
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02
Mi és cookie-kat és egyéb nyomkövetési technológiákat használunk, hogy javítsuk az Ön élményét weboldalunkon. Személyre szabott hirdetések és tartalom, reklámozás és tartalommérés, közönségkutatás és szolgáltatásfejlesztés céljából tárolhatunk és/vagy hozzáférhetünk információkhoz egy eszközön, és feldolgozhatunk személyes adatokat, például az Ön IP-címét és böngészési adatait. Ezenkívül felhasználhatjuk a pontos földrajzi helymeghatározási adatokat és az eszközök beolvasásával történő azonosítást.
Felhívjuk figyelmét, hogy hozzájárulása minden aldomainünkre érvényes. Hozzájárulását bármikor módosíthatja vagy visszavonhatja, ha rákattint a képernyője alján található „Hozzájárulási beállítások" gombra. Tiszteletben tartjuk döntéseit, és elkötelezettek vagyunk amellett, hogy átlátható és biztonságos böngészési élményt nyújtsunk Önnek.
Süti | Időtartam | Leírás |
---|---|---|
COOKIE_SUPPORT | 1 year | Ezt a sütit a Liferay állítja be. Ez a süti annak ellenőrzésére szolgál, hogy a látogató böngészője támogatja-e a sütiket. |
JSESSIONID | JSP-ben írt webhelyek használják. Általános célú platform-munkamenet sütik, amelyek a felhasználók állapotának az oldalletöltések közötti fenntartására szolgálnak. | |
PHPSESSID | Ez a süti a PHP-alkalmazásokban található. A cookie a felhasználók egyedi munkamenet-azonosítójának tárolására és azonosítására szolgál a felhasználói munkamenet kezelése céljából a weboldalon. A munkamenet-süti a böngésző összes ablakának bezárásakor törlődik. | |
SERVERID | Ez a süti arra szolgál, hogy a felhasználót egy adott szerverhez rendelje, így jobb és gyorsabb szerveridőt biztosít. Emlékszik arra, hogy melyik szerver szállította az utolsó oldalt a böngészőnek. Segít a terheléselosztásban is. | |
viewed_cookie_policy | 1 year | The cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data. |
---|---|---|
Gdyn | 1 year 1 month | Ezt a sütit a Gemius szolgáltató állítja be. Ezt a sütit a MOSS és a fejlett webstatisztikák technikai munkamérésének végrehajtásához használják. |
GUEST_LANGUAGE_ID | 1 year | Ez a süti a látogatók által preferált nyelvi azonosító tárolására szolgál. |
---|---|---|
_ga | 2 years | Ezt a sütit a Google Analytics telepíti. A cookie-t a látogatói, munkamenet- és kampányadatok kiszámítására és a webhely használatának nyomon követésére használják a webhely analitikai jelentéséhez. A cookie-k névtelenül tárolják az információkat, és egy véletlenszerűen generált számot rendelnek hozzá az egyedi látogatók azonosításához. |
_gat_UA-112481-1 | 1 minute | Ez a Google Analytics által beállított mintatípusú cookie, ahol a névben lévő mintaelem tartalmazza a fiók vagy a weboldal egyedi azonosító számát, amelyre vonatkozik. Ez a _gat cookie egy változata, amelyet a Google által rögzített adatok mennyiségének korlátozására használnak a nagy forgalmú webhelyeken. |
_gid | 1 day | Ezt a sütit a Google Analytics telepíti. A süti arra szolgál, hogy információkat tároljon arról, hogy a látogatók hogyan használják a weboldalt, és segít a weboldal teljesítményéről szóló elemzési jelentés elkészítésében. Az összegyűjtött adatok között szerepel a látogatók száma, a forrás, ahonnan érkeztek, és a meglátogatott oldalak névtelen formában. |
UID | 2 years | No description available. |
---|---|---|
_goa3session | 2 days | Ezt a sütit a szolgáltató Adverticum állítja be. Ezt a sütit a hirdetések kiszolgálásának folyamatához és a hirdetők számára statisztikai adatok gyűjtéséhez használják. |
fr | 3 months | A sütit a Facebook állítja be, hogy releváns hirdetéseket jelenítsen meg a felhasználóknak, valamint mérje és javítsa a hirdetéseket. A cookie a felhasználó viselkedését is nyomon követi az interneten keresztül azokon az oldalakon, amelyek Facebook pixellel vagy Facebook social pluginnal rendelkeznek. |
Gtest | 1 year 1 month | Ezt a sütit a felhasználói viselkedés és a weboldalon végzett tevékenységek gyűjtésére használják a weboldal optimalizálása érdekében. Segít továbbá a Google Ads és a Google Analytics számára a látogatói információk marketing célú összeállításában. |
i | 1 year | Nincs információ. |
IDE | 1 year 24 days | A Google DoubleClick használja, és információkat tárol arról, hogy a felhasználó hogyan használja a weboldalt és minden más hirdetést a weboldal meglátogatása előtt. Ezt arra használják, hogy a felhasználóknak a felhasználói profilnak megfelelő, számukra releváns hirdetéseket jelenítsenek meg. |
mc | 1 year 1 month | Ez a cookie a Quantserve-hez kapcsolódik, hogy anonim módon nyomon követhesse, hogy a felhasználó hogyan lép kapcsolatba a weboldallal. |
test_cookie | 15 minutes | Ezt a sütit a doubleclick.net állítja be. A cookie célja annak megállapítása, hogy a felhasználó böngészője támogatja-e a cookie-kat. |
VISITOR_INFO1_LIVE | 5 months 27 days | Ezt a sütit a Youtube állítja be. A weboldalon beágyazott YouTube-videók információinak nyomon követésére szolgál. |
YSC | session | Ezt a sütit a Youtube állítja be, és a beágyazott videók megtekintésének nyomon követésére szolgál. |
---|---|---|
_goa3test | 2 years | No description available. |
_ia_uid | 5 months 27 days | No description |
_ia_version | 5 months 27 days | No description |
CONSENT | 16 years 6 months | No description |
INX_CHECKER2 | 16 years 6 months | No description available. |
legacy-psid | No description available. | |
nxdigitolvasosession | No description | |
psid | session | Nincs elérhető információ. |
yt-remote-connected-devices | never | No description available. |
yt-remote-device-id | never | No description available. |