2009. május 22-ig GYED
2009. május 23-tól GYES
2009. május 29-től GYES melletti munkaviszony folyamatosan (korábban ettől a munáltatótól TGYES-re)
2009. szeptember 14. gyermekápolási táppénz
Munkaadóm mindenképpen a minimálbérhez (48.§ (4) alapján) kötné az összeg megállapítását, de véleményem szerint a 49. paragrafus 1/b bekezdése éppen az ettől való eltérést írja elő, mely az én esetemben alkalmazandó.
49. § (1) A gyermekgondozási segély, a gyermeknevelési támogatás vagy az ápolási díj mellett munkát végző biztosítottra a táppénzre vonatkozó rendelkezéseket azzal az eltéréssel kell alkalmazni, hogy
- a táppénzfolyósítás időtartamának megállapításánál biztosítási időként csak a gyermekgondozási segély, a gyermeknevelési támogatás vagy az ápolási díj folyósításának időtartama alatt biztosítási jogviszonyban töltött napokat lehet figyelembe venni,
- a táppénz összegének megállapításánál a biztosítási jogviszonynak az a) pontban meghatározott időtartam alatt elért, biztosítási jogviszonyból származó pénzbeli egészségbiztosítási járulék alapját képező jövedelmet kell figyelembe venni a 48. §-ban foglaltak szerint.
(2) Az (1) bekezdésben foglaltakat kell alkalmazni arra a saját jogú nyugdíjas foglalkoztatottra, aki pénzbeli egészségbiztosítási járulék fizetésére kötelezett.
Szerintem a b pontban itt meghatározásra kerül, hogy mit kell alapul venni, s a 48§-ban foglaltakat csak ezen aspektuson felül (pl: max. összeg, 60 vagy 50 % erejéig) kell figyelembe venni.
HA pedig esetemben, valamely oknál fogva MÉGSEM a 49.§ -ban jelzett " biztosítási jogviszonyból származó pénzbeli egészségbiztosítási járulék alapját képező jövedelmet" kell figyelembe venni, akkor ugyan tényleg nincs a 48.§ (2)-(3) szerinti 180 naptári napi jövedelmem (akkor aktuálisan 108 napom volt), de ennek oka, hogy előtte GYED-et kaptam, tehát a (4) pont alóli kivételt kellene rám alkalmazni:
48.§
(5) Ha a biztosítottnak azért nem volt a (2)-(3) bekezdés szerint figyelembe vehető jövedelme, mert táppénzben, terhességi-gyermekágyi segélyben, gyermekgondozási díjban részesült, a táppénz naptári napi összegét a korábban folyósított ellátás alapját képező összeg figyelembevételével kell megállapítani, ha az a (4) bekezdés szerint megállapított összegnél kedvezőbb.
MIT GONDOLTOK?