Ha GYET-re gondolsz, amellett csak napi 4 órában lehet munkát végezni, ill. korlátlanul, ha a munkavégzés az otthonodban történik.
GYED,GYES, táppénz
Tisztelt Hozzáértők!
Szeretném megkérdezni,hogy anyaságin vagyok és mellette elmehetek-e 8 órás munkaidőbe dolgozni,hogy az anyasági is megmaradjon,vagy csak 4 órás munkavégzés lehetséges?
Válaszukat előre is köszönöm!
Köszönöm a segítségedet Nandy
Üdv.: Kamilla
„Cafeteria ellátás, szabadság jár a g?yes, gyed idejére”
A kafetéria feltételeit valami belső szabályzat rögzíti, de az általános szokás az, hogy a fizetés nélküli szabadságon lévők nem kapnak.
A gyermeknevelés céljára biztosított fizetés nélküli szabadság első évére jár rendes szabadság. (Ezt a fizetés nélküli szabadság megszűnése után harminc napon belül kell kiadni, vagy - ha az hamarabb van - a munkaviszony megszűnésekor ki kell fizetni.)
Azért jobb lenne, ha a túlélő cégben lennél alkalmazott. Bizonyos feltételek megléte esetén egyébként ez automatikus, és nem a "főnök" akaratán múlik. L. még: üzemi jogutódlás.
Bocsi, félreértettük egymást!
Cafeteria ellátás, szabadság jár a gyes, gyed idejére?
tehát akkor nagy rizikó nincs ,ha a felszámolás alatti cégnél maradok. Sőt talán a végkielégítésre is lesz esélyem, ha a felszámoló kirúg! feltéve, ha ki tudja fizetni..
Na de, bumbi, honnan kell azt nekem tudni, hogy te olyan kifizetések megtagadását kérdezed, amelyeket nem is a munkáltató fizet? Gondoltam, a bérre, végkielégítésre, ilyesmire érted.
Nincs korlátozva a gyes melletti munkavállalás.
Tisztelt Fórum!
Jelenleg GYES-en vagyok kisfiammal, még 3 hónapig.
GYED alatt a munkaviszonyom megszünt az előző cégemnél.
Kérdésem, hogy GYES mellett ALKALMI MUNKAVÁLLALÓ KISKÖNYVVEL vállalhatók-e munkát vagy milyen más lehetőségeim vannak?
Várom válaszát!
Köszönettel:Noncsi
Köszönöm a válaszokat!
Igen, én is úgy gondolom, h a táppénz nem alapja a gyed-nek!
A TGyás-t a Gyed-et és a Gyes-t nem az állam fizeti?? Akkor hogy érted kedves Sándor,hogy a felszámoló nem fizet,ha nincs miből??
4. a gyed-nek stb... nem alapja a táppénz :) Táppénzre talán azért lenne jobb, mert ha kevesebb is az összege a bérnél, de legalább megkapja.
- A cég törlésével megszűnik a munkaviszonyod. Ez ellen nincs védettség. Az addig járó béredet pedig valószínűleg nem tudják kifizetni, legfeljebb a Bérgarancialap áll helyt részlegesen.
- Ha a szülésig nem szűnik meg a társaság, akkor nincs különbség.
- Nem tagadhatja meg, de ha nincs miből, akkor kifizetni sem tudja.
- A táppénz többnyire kevesebb, mint a bér, ezért a gyed alapja is kisebb lehet. De ha nem működik a cég a felszámolás ideje alatt, akkor úgyis állásidőre fognak küldeni, nem kell táppénzre menned.
Segítséget szeretnék kérni!
12 hetes terhes vagyok, cégünk ellen 1-2 hónapon belül felszámolást indítanak. Főnököm új céget indít jogutódlás nélkül!, de szeretné, ha a felszámolás alatt álló cégnél maradnék bejelntve a 10 éves munkaviszonyommal.
kérdés:
- Ér-e engem valamilyen hátrány? Védelem alatt állok-e?
- Ugyanazt a Tgyás-t, Gyes-t illetve Gyed-et meg fogom-e kapni, amit egy működő cég alkalmazásában kapnék?
- a Felszámoló, aki ugye az új főnököm, megtagadhatja-e a nekem járó kifizetéseket?
- Április közepén fogok szülni,ha elmegyek előtte 3-4 hónap táppénzre, kevesebb Tgyás-t Gyes-t ill. Gyed-et kapnék, mint táppénz nélkül?
Segtségüket előre is köszönöm!
Tisztelt Szakértők!
Segítséget szeretnék kérni!
12 hetes terhes vagyok, cégünk ellen 1-2 hónapon belül felszámolást indítanak. Főnököm új céget indít jogutódlás nélkül!, de szeretné, ha a felszámolás alatt álló cégnél maradnék bejelntve a 10 éves munkaviszonyommal.
kérdés:
- Ér-e engem valamilyen hátrány? Védelem alatt állok-e?
- Ugyanazt a Tgyás-t, Gyes-t illetve Gyed-et meg fogom-e kapni, amit egy működő cég alkalmazásában kapnék?
- a Felszámoló, aki ugye az új főnököm, megtagadhatja-e a nekem járó kifizetéseket?
- Április közepén fogok szülni,ha elmegyek előtte 3-4 hónap táppénzre, kevesebb Tgyás-t Gyes-t ill. Gyed-et kapnék, mint táppénz nélkül?
Segtségüket előre is köszönöm!
dbá: Az a fő kérdés, hogy a megbízási díjból 4, vagy 6% eg.bizt. járulékot vontak?
Nagyon köszönöm, Nandy.
Tisztelt Szakértő!
Segítségét szeretném kérni elég bonyolult ügyemben.
2006 januárban fejeztem be egyetemi tanulmányaimat, eddig tehát emiatt volt folyamatos a biztosított jogviszonyom.
2005.12.01-től van munkaviszonyom, ahol 2005.12.31-ig végeztem kereső tevékenységet és 2006.01.01-től 2006.02.17-ig táppénzre mentem. Bejelentett jövedelmem 129.000 Ft volt, ez alapján kaptam később a gyermek(ek) utáni ellátásokat.
2006.02.18-án szültem.
2006.02.18-tól 2006.08.04-ig TGYÁS-on voltam.
2006.08.05-től 2008.02.18-ig GYED-en voltam.
2007.10.09-én szültem ismét.
2008.02.18-tól 2008.08.04-ig TGYÁS-on voltam.
2008.08.05-től 2009.10.09-ig GYED-en vagyok.
2009.02.10-től GYES-en vagyok.
2009.10.12-től 2009.12.23-ig megbízási szerződéssel dolgozom óraadó nyelvtanárként, heti 6 órában, 4000 Ft/óradíjért, vagyis egy hónapra bruttó 96.000 Ft-ot kapok majd.
Az eredeti munkaviszonyom ettől függetlenül nem szűnt meg, de ott jelenleg nem végzek kereső tevékenységet.
A harmadik babával 2010.01.26-ra vagyok kiírva.
Kérdéseim:
- Mit kell tennem, hogy a TGYÁS-ra, illetve a GYED-re a minimálbér 2-szeresének a 70%-át kapjam majd (GYED-nél ez a maximum, ugye?)?
- Be kellene ehhez jelenteniük jövedelemmel az állandó munkahelyemre? Ha igen, mettől meddig, mennyiért?
- Táppénzre kellene-e mennem és ha igen, mikortól? (Ha az állandó munkahelyemről mennék táppénzre, emellett működhetne a megbízási jogviszony a másik féllel?)
Remélem tisztán, érthetően írtam mindent le, én már kezdek az egészbe belekavarodni…
Segítségét előre is nagyon köszönöm!
Tisztelettel,
dbá
Kamilla:
A táppénz összege kb. burttó 90 ezer forint lenne, ebből csak szja-előleget vonnak majd. Sajnos az szja összege kb. 16 ezer forint lesz, mivel idén már nem vehetsz igénybe év közben adójóváírást, de év végén visszajár majd némi adó. Így a nettó táppénz kb. 74 ezer forint lesz.
A TGYÁS-t a szülés várható időpontja előtt 28 nappal már igénybe lehet venni.
A terhességed okán már most felmondási védelem alatt állsz, arra ügyelj, hogy rendkívüli felmondásra ne adj okot (pl. igazolatlan távollét). Ezért szabit csak akkor vegyél ki, ha azt a munkáltató ÍRÁSBAN engedélyezte.
Akár azt is megteheted, hogy jelzed a munkábaállási szándékod, és akkor - mivel munkát valószínűleg nem tudnak adni -, kénytelenek lesznek az állásidőre bért fizetni. De ezt csak jóval később, a Bérgarancia Alapból fogod megkapni.
Ennél talán jobb megoldás a táppénz, mert azt legalább az OEP*től kapod. Táppénz előtt viszont le kell mondani a gyes-t, mert úgy korlátlan ideig (ill. max. egy évig) jár.
Akár elmész táppénzre, akár nem, valószínűleg nem lesz több a TGYÁS, GYED összege. Szóval menj táppénzre, mert az valószínűleg több lesz a gyes-nél (a táppénzigényléssel egyidőben mondd le a gyest, erről nyilatkozni kell majd az OEP felé is).
Kedves Nandy!
Köszönöm a gyors választ. Ami nem világos, azzal kapcsolatban, ha lehet, még kérdeznék:
Nyilván jó lenne, ha a szülésig kapnék valami járandóságot. Úgy gondolom, bár egyértelmű választ nem kaptam a felszámoló biztostól, bért nem tudnak folyósítani, mivel felszámolás alatt áll a cég. Ennek ellenére ne csináljak semmit, örüljek, hogy biztosított vagyok? Vagy mégis menjek táppénzre? Vagy azzal rosszabbul járok? Ha nem megyek táppénzre, miből számolnak TGYÁS-t, stb? És ha megyek, akkor miből?
Köszönettel,
Puchatek
Tisztelt Szakértő!
Az alábbiak miatt kérném szíves segítségét:
- 2008 áprilisáig egyetemista voltam
- 2008 május-augusztusában bejelentett munkaviszonyom volt, Összesen: B°788.572 Ft-ot kerestem.
- 2008 szeptember 1-ezidáig egy másik cégnél dolgozom, a tavalyi Össz: B°436.225 Ft.
- 2009- ben kb Össz: B°:1.308.469 Ft
Jelenleg 27 hetes kismama vagyok, /január 9-re vagyok kiírva/ de mivel nem volt indokolt, nem írt ki az orvos táppénzre és szerettem volna végig dolgozni, /középvezetői beosztásom van/ de "mivel egy kis cégnél dolgozom " a tulajdonos felesége gyakorlatilag "megkeseríti az életemet a cégnél", minden mozzanatomat lesi és hibát keres hogy kirúghasson és ezt meg is mondta.
Kérdésem-im :
1, megteheti hogy kirúg?
2, kirúghat-e ha szabadságon vagyok?/ mert még van 19 napom/
3, ha kiíratom magam táppénzre,akkor a fenti jövedelem alapján én kb.60.00-ot számoltam magamnak, hogy ennyit kapnék az okt-nov-i hónapokra. Reális összeget számoltam?
4, ha táppénzre megyek akkor is dec 1-től jár a tgyás a szülési dátum kiírása szerint. Ha táppénzre megyek erre a két hónapra kevesebb lesz a tgyásom és a gyed-em, mintha végig dolgoznék?
Tisztelettel Kérem, segítsen nekem megtalálni a legjobb megoldást.
Köszönettel : Kamilla
Dödölle1
Köszönöm a választ!
Puchatek:
A terhességed okán mindenképpen felmondási védelem alatt állsz, emiatt a munkaviszonyod csak a munkáltató jogutód nélküli megszűnésével (...) szűnhet meg.
Az pedig még arrább van, egy felszámolási eljárás több év is lehet, ennek értelmében jelenleg is rendelkezel aktív biztosítási jogviszonnyal. A 180 nap mindenképpen meglesz akkor is, ha időközben mégis megszűnik a cég.
Az már más kérdés, hogy ezesetben kénytelen leszel munkanélkülire menni, és onnan szülni.
chaos:
Nem tudom, mennyire helytálló a munkáltató érvelése, de a jogalkotói szándékkal biztosan nem egyezik meg...
Érdemes lenne állásfoglalást kérni az illetékes Reg. Eg.bizt. Pénztártól.
Tisztelt Szakértők!
Október 10-én lejár a GYES-em. Várhatóan 2009. március közepén, tehát kb. 5 hónap múlva megszületik a második gyermekem. Viszont a cég, ahol dolgoztam az első gyermekem születése előtt (2006. októberéig) 2008. májusától felszámolás alatt áll. Én a GYES lejárta után és az újabb baba születése között szeretnék folytatólagos jogviszonyt és lehetőleg jogosultnak lenni a TGYÁS-ra és GYED-re. Ha jól tudom, ez utóbbi csak akkor lehetséges, ha munkát vállalok és megszerzem a 180 napi biztosítottságot. Ez akárhogy számolom, 5 hónap alatt lehetetlen. Jól látom, hogy akármit teszek, mindenképpen csak az alanyi jogon járó GYES-re leszek jogosult a második baba születése után?
Azt mondták, a terhesség miatt felmondási védelem alatt állok, de, gondolom, ez esetben nem jár nekem bér a felszámolás miatt. Két utat látok:
Ha a GYES lejárta után táppénzre megyek (amit még nem tudtak megmondani a felszámoló cégnél, hogy lehetséges-e), vagy a felmondás után munkanélküli. Melyiknél járnék jobban anyagilag, (ha egyáltalán)? A GYES alapján számolnák mind a kettőt?
Elnézést, ha kérdéseim kissé zavarosak, de egyáltalán nem látom tisztán, mik a jogi lehetőségeim, és hogyan járhatna családunk anyagilag minél kedvezőbben.
Köszönettel,
Puchatek
AZ egész abból indult ki, hogy jelenlegi táppénz alapom a júliusban lemondott gyed-em alapja.
Anno ezt mikor kiszámolták - a gyed alapjának a számitására a táppénz szabályokat kell alkalmazni ugy tudom - ez 2008-ban mikor a gyedet számolták tényleg igy csinaltak ezért lett a gyedem alapja a minimálbér kétszerese mert nem volt meg előző év kezdő napjáig a 180 nap a táppénzem miatt.
" A 180 naptári napi jövedelmet legfeljebb a táppénzre jogosultság kezdő napját közvetlenül megelőző naptári év első napjáig lehet figyelembe venni"
Itt ez jogos volt nekik, hogy 2006-ot már nem nézték?
Az a baj, hogy Én mint hozzá nem értő csak azt látom, hogy egyik cég igy másik cág másképp számol.
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02