Közalkalmazott, köztisztviselő, közszolgálat

Ali84 # 2010.10.15. 16:28

Jó napot kívánok!

Tanácsot szeretnék kérni egy ismerősöm nevében. A helyzet a következő:ismerősöm 2003 óta dolgozik közalkalmazottként egy állami cégnél,azóta határozott idejű szerződéseit hosszabbítják (különböző időtartamokra – 1 év, fél év…)utoljára 2010. szeptember 30-án kapta kézhez a következő szerződést 2010. december 31-ig,annak ellenére,hogy már legalább 2 éve ígérgetik,hogy legközelebb határozatlan időre hosszabbítják.Indok nincs,hogy ez eddig miért nem történt így.Sőt, a munkáját és személyét is nagyon dícsérik,mindig az a kifogásuk, hogy nincs státusz. Mégis van egy-két kolléga, aki még pár hónapja dolgozik ott,és határozatlan idejű szerződést kapott.Indokolni nem tudták, de nyilvánvaló,hogy „valakinek a valakije“.Ezzel nem is lenne baj,de akkor miért hitegetik az ismerősömet. Kérdésem az lenne,hogy megteheti -e ezt a munkáltató (hogy ennyi éven keresztül nem ad határozatlan idejű szerződést)? És hogy milyen jogi lépéseket tehet ismerősöm? Köszönöm

Lyonee # 2010.10.15. 17:34

"21. § (1) A közalkalmazotti jogviszony határozatlan időre történő kinevezéssel és annak elfogadásával jön létre. A kinevezést és annak elfogadását írásba kell foglalni.
(2) Közalkalmazotti jogviszony - ha törvény eltérően nem rendelkezik -

1. helyettesítés céljából, vagy
  2. meghatározott munka elvégzésére, illetve feladat ellátására,

c)
létesíthető határozott időre történő kinevezéssel. Ezen túlmenően a határozatlan időre szóló közalkalmazotti jogviszony határozott idejűvé módosítandó, ha a közalkalmazott a prémiumévek programban történő részvételéhez hozzájárul.
...
(5) A közalkalmazotti jogviszonyt határozatlan idejűnek kell tekinteni, ha a határozott időre történő kinevezés nem felel meg a (2) bekezdésben foglaltaknak"

Erre hivatkozva kérje jogviszonyának módosítását!
Ha nem hajlandók módosítani a szerződést határozatlan idejűvé, munkaügyi bíróságra mehet. Meg is nyerné, de elképzelhető, hogy milyen lesz ezek után a munkakapcsolata a vezetővel?!
Egyébként, ha nem kötnek újabb szerződést, akkor is 2 havi végkielégítés megilleti (kjt. 37.§ (3)-(4)), ami fizetési meghagyással behajtható, ha gond lenne a kifizetésével.

A jogszabályokat dugja a főnöke orra alá, hátha ellát odáig.

(Egy közalkalmazott.)

kepa # 2010.10.17. 04:43

Szia mosza!

Köszönöm a választ,ha jól olvastam és értelmeztem,akkor ettől az évtől nem kötelező a vizsga?!

Köszönettel:
kepa

catrace # 2010.10.17. 18:23

Tisztelt Jogász Hölgyek/Urak!

Közalkalmazottként dolgozom. A munkáltatóm 8 óra kötelező túlórát rendelt el 5 héten keresztül a szombati napokra. A kérdésem az lenne, hogy milyen pótlékra számíthatok? Úgy tudtam, hogy a szombati nap 200%-os túlóra-pótlékkal jár, de a munkáltatóm szerint csak 150% a pótlék. Ez valós információ?

Továbbá nálam is ezzel a folyamatos határozott idejű szerződés-hosszabbításokkal "játszadoznak" már közel 3 éve. Legutóbb ezt szervezeten belüli szervezeti egység váltással oldották meg. Így - elbocsájtás esetén - lehetek végkielégítésre jogosult?

Köszönettel:

C.

Lyonee # 2010.10.17. 20:10

Min. 3 év kell a végkielégítéshez.

MT: "147. § (1) Rendkívüli munkavégzés esetén a munkavállalót rendes munkabérén felül a (2)-(4) bekezdés szerint ellenérték illeti meg.

(2) A munkaidő-beosztás szerinti napi munkaidőt meghaladóan, illetve a munkaidőkereten felül végzett munka esetén a pótlék mértéke ötven százalék. Munkaviszonyra vonatkozó szabály vagy a felek megállapodása előírhatja, hogy ellenértékként - pótlék helyett - szabadidő jár, ami nem lehet kevesebb a végzett munka időtartamánál.

(3) A munkaidő-beosztás szerinti pihenőnapon (pihenőidőben) végzett munka esetén a pótlék mértéke száz százalék. A pótlék mértéke ötven százalék, ha a munkavállaló másik pihenőnapot (pihenőidőt) kap.

(4) A (2) bekezdés szerinti szabadidőt, illetve a (3) bekezdés szerinti pihenőnapot (pihenőidőt) - eltérő megállapodás hiányában - legkésőbb a rendkívüli munkavégzést követő hónapban kell kiadni. Munkaidőkeret alkalmazása esetén a szabadidőt, illetve a pihenőnapot (pihenőidőt) legkésőbb az adott munkaidőkeret végéig kell kiadni."
Az MT 147.§ érvényes a közalkalmazottakra is.

nzuzza # 2010.10.18. 17:15

Önkormányzatnál dolgozó próbaidős köztisztviselő vagyok. Június 1.-től dolgozom itt,a próbaidőm november 30-ig tart. Nálam még alkalmazási feltétel volt a versenyvizsga megléte. A versenyvizsgát tavaly decemberben tettem le, ami 19 ezer forintomba került. Munkanélküli voltam akkor, és csak június 1.-től tudtam elhelyezkedni. A köztisztviselőkről szóló 1992. évi XXIII. törvény 10/C. § (2)bekezdése szerint "a versenyvizsga költségét a vizsgázó viseli. A köztisztviselői kinevezést, vezetői megbízást, illetve kinevezést kapott vizsgázó versenyvizsga díját - ide nem értve a megismételt versenyvizsga díját - a munkáltató megtéríti."
Az osztályvezető főnököm azt mondja, hogy ez rám nem vonatkozik, csak ha majd véglegesítenek, akkor fogják ezt az összeget kifizetni. Ezt az álláspontot én viszont kétlem.
Kérdés: a munkáltatónak már a próbaidősnek is meg kell téríteni a versenyvizsga költséget, vagy csak akkor, ha véglegesítenek.

pannika89 # 2010.10.18. 18:47

Kedves fórumozók! Egy kérdésem lenne. Egy számomra megfelelő állásajánlatot kaptam,
http://www.workania.hu/…gyes/O932527?…
Viszont kell vagyonnyilatkozat tételi eljárást is csatolnom a pályázatomban. A kérdésem az, hogy ezt önállóan nekem kell kitöltenem vagy valaki segítségét kérhetem, ugyanis letöltöttem egy nyomtatványt amiben olyanok állnak hogy "A nyilatkozatot adó éves összes jövedelme" "Az éves jövedelem forrásai tevékenységek szerinti bontásban" "Minden esetben a jövedelem közterhekkel csökkentett összegét kell bevallani" Ezeket az információkat honnan szerezzem be?
A másik problémám hogy édesanyámhoz vagyok még bejelentve, de viszont a férjemmel lakom az ő családjánál. Ekkor mindkettőjük vagyoni helyzetéről kell nyilatkozzam?

SZAK # 2010.10.19. 17:05

Üdvözletem!
Sürgős segítséget szeretnék kérni, mivel jogi analfabéta vagyok....
Végzettségem szerint ált. isk.-i tanító és tanár vagyok.

1. 2007. szept. óta egyházi iskolában tanítok. Megkapjuk azokat a juttatásokat, amiket a közalkalmazottak, de ránk a Munkatörvénykönyv vonatkozik. Ebben az iskolában a munkaviszonyomból azonnal levonták a nappali főiskolás 3 évemet. Szeretném megtudni, hogy ez jogszerű-e, illetve ér-e engem emiatt valami hátrány.
  2. 2008-ban szereztem tanári diplomát. Közalkalmazott ismerőseim azonnal fizetésemelést kaptak, nekem pedig azt mondták, hogy max. a besorolásom emelkedése jöhet 1 évvel előbbre. Vagyis 2011. helyett 2010., de ezt sem kaptam meg.
  3. Mivel mint tanító és tanár is angolt tanítottam (mindkettőhöz megvan a végzettségem), bérpótlékot kaptam, amit 2009-ben megvontak, mivel csak 5-8. osztályig tanítottam, és azt mondták ez eddig sem illetett meg, mert alsóban is és felsőben is ugyanazt a nyelvet tanítottam. Ez így igaz?
  4. Sajnos ettől az évtől rokkantnyugdíjas vagyok, de ugyanott dolgozom, mint fejlesztőpedagógus, félállásban. A rokkantnyugdíjam a fizetésem függvénye.

Van-e lehetőségem fogorvoslatra, vagy így jó minden, ahogy van?
Nagyon köszönöm előre is a válaszokat!

SZAK # 2010.10.19. 17:10

Elnézést, fogorvoslaton természetesen jogorvoslatot értettem.

Baka # 2010.11.17. 09:14

Tisztelt Fórum!

A kolléganőm közalkalmazottként közművelődési-igazgatóhelyettesként lehet-e tagja, ügyvezetője egy kft-nek, mely éttermi mozgó vendéglátással foglalkozik?

Válaszukat köszönve további szép napot: Baka

Cans1 # 2010.12.01. 08:58

Önkormányzatunk szeretne egy szociális gondozó nevű intézményt leépíteni. A dolgozók többségét tudjuk más módon foglalkoztatni, de két embert nem. Ők határozott időre kinevezett közalkalmazottak. Mikor kell bejelenteni nekik a jogviszonyuk megszűnését? (nincs kollektív szerződés) Valaki egy hónapos szabályról beszélt nekem, de a testület csak dec 14-én fog dönteni és jan 1től szeretnénk az új felállást. Ilyenkor van felmondási idő a két dolgozónak? (végkielégítés biztosan)

Esetleg valami jó tanács, hogy mire figyeljek oda?

Köszönettel:
Jegyző

dtida # 2010.12.04. 17:07

Kedves Fórumozók!

Mit gondoltok: a jelenleg hatályos kormánytisztviselői törvény szabályai szerint ha felmentéssel szűnik meg a jogviszonyom, a 2 hónapos felmentési idő alatt létesíthetek köztisztviselői jogviszonyt? (kinevezhetnek/megválaszthatnak pl. jegyzőnek?)

Veci # 2010.12.04. 18:50

dtida
Szerintem nem létesíthetsz, de te a köztisztviselőkre vonatkozó törvényt jobban tudod, mint pl. én. Feltételezésem a másik topicban történt beírásodra alapozom: http://www.jogiforum.hu/…16/25795.2.0#…

Üdvözlettel Veci

dtida # 2010.12.04. 20:24

Veci: :)

Én a kormánytisztviselők jogállásáról szóló törvény hatálya alá tartozok, ami az ebben nem szabályozott kérdésekben a köztisztviselők jogállásáról szóló törvény szabályozására utal...
Az érdekelne, hogyan látják a jogász-kollégák (vagy hozzáértő más fórumozók) ezt a helyzetet: ha felmentéssel (!) szűnik meg a kormánytisztviselői jogviszonyom, a felmentési idő alatt (!) létesíthető-e köztisztviselői. :)

Veci # 2010.12.04. 20:38

dtida
Bocs! Hogy belekontárkodtam, nem tudtam, hogy különbség van. Bizonyára kapsz választ.

Üdvözlettel Veci

Gabicsek # 2010.12.04. 22:30

Csak laikusként írok ide. Véleményem szerint, amíg a felmentési idődet töltöd, addig munkaviszonyban állsz a jelenlegi munkahelyeden. Az csak akkor szűnik meg, ha letelt a felmentési idő. Felmentési idő alatt ugyanis a helyedre sem vehetnek fel senkit, mivel csak a munkavégzés alól vagy felmentve, a beosztásod még megvan a felmentési idő alatt. Ebben az esetben pedig közben nem lehet másik munkaviszonyt létesíteni, hiszen két teljes munkaidős állást nem lehet egyszerre betölteni. Vagy javítsatok ki, ha tévednék.

Lyonee # 2010.12.04. 22:32

dtida!
Szerintem létesíthetsz, mert a felmentés alatti köztisztviselőkre nem alkalmazható ez az összeférhetetlenség.
korm. tv.
9. §
"(4) A kormánytisztviselőt a felmentés időtartamának legalább a felére a munkavégzési kötelezettség alól mentesíteni kell, erre az időtartamra átlagkeresetre jogosult. A Ktv. 21. § (2) és (3) bekezdésében meghatározott összeférhetetlenségi szabály nem alkalmazható a munkavégzési kötelezettség alól mentesített kormánytisztviselővel szemben."

Ktv
21. §
"(2) A köztisztviselő munkavégzésre irányuló további jogviszonyt - tudományos, oktatói, művészeti, lektori, szerkesztői, valamint jogi oltalom alá eső szellemi tevékenység, továbbá a közérdekű önkéntes tevékenység kivételével - csak a munkáltatói jogkör gyakorlójának előzetes engedélyével létesíthet. A tudományos, oktatói, művészeti, lektori, szerkesztői, valamint jogi oltalom alá eső szellemi tevékenység végzésére irányuló jogviszonyt annak létesítését megelőzően a munkáltatói jogkör gyakorlójának írásban be kell jelenteni, ha e jogviszony keretében végzett tevékenység a köztisztviselő munkaköri feladataival közvetlenül összefügg.
(3) Vezetői megbízású köztisztviselő - tudományos, oktatói, művészeti, lektori, szerkesztői, valamint jogi oltalom alá eső szellemi tevékenység kivételével - munkavégzésre irányuló egyéb és további jogviszonyt nem létesíthet."

dtida # 2010.12.07. 08:28

Köszönöm Lyonee és Gabicsek.

Tehát felmentés esetén a munkavégzés alóli mentesítés (ami akár a teljes felmentési idő is lehet) időtartama alatt bejelentési terhe mellett már létesíthető más munkavégzésre irányuló jogviszony; így nem jogosult az illető végkielégítésre. De a felmentési idejéből hátralévő illetményét is elveszíti?
Lemondás esetén mindez nem lehetséges, ekkor meg kell várni a két hónap leteltét az új jogviszonnyal, hacsak meg nem állapodnak a felek kevesebb időben.

calipso # 2011.01.03. 13:37

Kedves Fórumozók!

Abban szeretnék segítséget kérni, hogy a köztisztviselői jogviszony összeférhetetlen-e kft. tagsággal?

Az én értelmezésem szerint csak akkor, ha személyes munkavégzés is társul hozzá, mivel a Ktv. csak ezt tiltja, azonban kíváncsi vagyok a többiek véleményére is.

finepilg # 2011.01.04. 12:29

Tisztelt, Fórumozók!

Férjem, szerelmi viszonyt létesített, a közös 10 éves 3 osztályos gyerekem tanítónőjével, ami miatt a házasságunk felbomlott. Kérdésem, terheli-e a tanítónőt vmiféle jogi felelősség,etikátlan viselkedése miatt, illetve létezik-e összeférhetetlenség ami alapján kérhetném, a gyerek áthelyeztetését.
Válaszukat köszönöm.

tflvn # 2011.01.04. 13:28

Tisztelt Fórumozók!
Rokkant nyugdíjasként dolgozom közalkalmazotti munkaviszonyban félállásban. Hogyan számolják ki a jubileumi jutalmat? Mégsem igazságos, hogy az utolsó hónap bérét szorozzák mikor 30 évből csak 6-7 évet dolgoztam félállásban!!
Amennyiben nem kaptam 25 éves jubileumi jutalmat és most közölték, hogy kapok 30 éveset, hogyan kaphatnám meg a 25 éves jubileumi jutalmat is?
Válaszukat köszönöm: tflvngr

pesti31 # 2011.01.04. 18:21

Tisztelt Fórum!

Azt szeretném megkérdezni, hogy a párom (élettárs) kaphat-e rendkívüli szabadságot, az én édesapám halála miatt?
Köszönöm a választ.

agica20 # 2011.01.05. 19:51

Kedves Lyonne !
Kérlek,ha tudsz segits!

Egyik családtagunknak 2011. május 30-án a munkaviszonya megszűnik. Köztisztviselőként felmentették,i­lletményét megkapja,végki­elégitését átutalják,elvben május 30-án a számláján lesz.
Az erről szóló okmányokat ,leveleket már megkapta.

Korkedvezményes nyugdíjba mehetett volna 2014.május 31-én.A munkaviszony megszűnése miatt 2011.május 31-én el tud menni csökkentett összegű előrehozott nyugdíjba,hiszen kora miatt már esélytelen más munkahelyre bekerülni.

Kérdésem: Ha 2011.május 31-én nyugdíjba vonul… a 2014-ben esedékes jubileumi jutalmát hogyan kaphatja meg? Mi ennek a módja?

Tovább: http://www.jogiforum.hu/forum/16/20993#…

Lyonee # 2011.01.05. 23:33

Kedves agica20!
A kjt. -t és alkalmazását ismerem, a ktv. eltér ettől.
De véleményem szerint nem jogosult rá, mert nem nyugdíjazás miatt szűnik meg a köztisztviselői jogviszonya. Ha ő kérte volna a felmentését, (mert jogosult lenne előrehozott nyugdíjba a felmentési idő utolsó napjáig), akkor a ktv. szerint nyugdíjasnak minősülne, és járt volna a jubileumi jutalom, de akkor a nyugdíjasnak minősülés miatt végkielégítést nem kapott volna. Mivel felmondtak neki, (és nem a kérésére mentették fel,) nem minősül nyugdíjasnak, ezért jár a végkielégítés. A kettő együtt nem jár, az egyik jogosultsága kizárja a másikat. Vagy végkielégítés, vagy jubileumi jutalom.
Mivel a végkielégítés sokkal nagyobb, mint a jubileumi jutalom, jobban jár az, akinek felmondanak, főleg ha a felmondás után még nyugdíjba is tud menni.

"(5) A közszolgálati jogviszonyának megszűnése esetén a köztisztviselőnek nyugdíjazásakor ki kell fizetni... "
Én ezt úgy értelmeztem, hogy, ha nyugdíjazás miatt szűnik meg a köztisztviselő jogviszonya, vagyis kérelmére. Ehhez a nyugdíjbiztosítótól igazolást kell kérni, hogy valóban jogosult előrehozott nyugdíjazásra.

agica20 # 2011.01.06. 06:16

Kedves Lyonne!
Ez azt jelenti,hogy,ha elvben pl.május 25-én már lehetne nyugdíjas,tehát el tudna menni csökkentett összegű előrehozott nyugdíjba,de ebben a felmentési ideje megakadályozza- akkor ki lehetne részére fizetni a jubileumi jutalmat is?