Közalkalmazott, köztisztviselő, közszolgálat

mfmmfmmfm # 2011.02.07. 11:07

Kedves Fórumozók!

Egyik ismerősöm egy érdekes történettel lepett meg. A munkáltatója határozatlan időre vette fel (közalkalmazottnak) , most pedig a Kjt. változásaira hivatkozva aláíratott vele egy papírt melyben a határozatlan idejű szerződéséek határozott idejűre való módosítása szerepelt.
Valóban van ilyen módosítása a Kjt.-ben, vagy megvezették szegényt?
A válaszokat előre is köszönöm!

k.ata # 2011.02.07. 19:13

Kedves Lyonee !
Köszönöm a válaszát !

A munkakör alapfokú képesítést igényel,de a besorolás B5.Jogosult-e így a besorolás alapján a 94000 Ft-os "szakmunkás minimálbérre" ?
Elöre is köszönöm !

laka13 # 2011.02.10. 09:16

Kedves Fórumozók!

A kérdésem a következő!

kormánytisztviselő esetében a fizetés részét képező illetménykiegészítés - ami jogszabályban meghatározott mértékű, a kinevezési okmányban szereplő- tétel, amennyiben a munkáltató csökkenteni akarja, jogszabályi helyre hivatkozással, elegendő-e erről értesítést átadnia a munkavállalónak, vagy szükséges lenne közös megegyezéssel kinevezést módosítani?
Valójában a hivatkozott jogszabályhely nem változott, csak értelmezési kérdés merült fel a minisztériumok részéről.
Véleményem szerint az illetménykiegészítés a bér része, annak módosítása csak kinevezés módosítással történhetne meg, amit a tisztviselő vagy elfogad, vagy nem.

pocak00 # 2011.02.10. 09:58

Kedves Fórumozók!

Csatlakoznék laka13 kérdéséhez egy kis kiegészítéssel.

Az én véleményem is az, hogy ez csak kinevezés módosítással érvényes, egy értesítővel nem.
Mi a véleményetek a visszamenőleges hatályról? Pl., hogy az értesítőben az áll, hogy a munkáltató január 31. napján úgy döntött, hogy az amúgy 120%-os illetményeltérítést január 1. napjára visszamenőleges hatállyal indok nélkül 100 %-ra állítja vissza.
Úgy, hogy birtokában van annak a teljesítményértékelésnek, ami a változatlanságot javasolja. Ez rendben van így?
Köszönöm, ha válaszoltok.

Lyonee # 2011.02.10. 16:48

Kedves k.ata!
A kjt. különböző ágazatokra vonatkozó végrehajtási rendeletei szabályozzák, hogy a munkakör betöltéséhez milyen szakmai végzettség szükséges. Ezek ágazatonként eltérhetnek. Ha a végrehajtási rendelet nem nevezi meg, hogy milyen végzettség szükséges a munkakör betöltéséhez, csak a fizetési osztályokat határozza meg, akkor a közalkalmazottat abba a fizetési osztályba kell besorolni, amivel a rendelkezik. Pl. a közoktatási intézményekben dolgozókra vonatkozó végrehajtási rendelet, a 138/1992 korm rend. nem nevezi meg a kisegítő munkakörhöz tartozó iskolai, szakmai végzettséget, de betölthető A, B, C fizetési osztályokhoz tartozó végzettséggel. Ezért a takarítónőt, ha ált. isk. végzettsége van "A", ha okj-s 3-al kezdődő végzettsége van, "B", ha érettségije van, akkor "C" fizetési osztályokba kell sorolni még akkor is, ha a munkáltató úgy gondolja, hogy nincs szüksége a takarítónőnek a munkája elvégzéséhez érettségire. Ha a takarítónőnek szakmai felsőfokú végzettsége van, nem sorolható "E" osztályba, hanem csak a "C"-be. A rendeletek írják elő a munkakör betöltéséhez szükséges végzettséget, és nem a munkáltató.
A munkáltató felelőssége, hogy milyen végzettségű dolgozóval tölti be a munkakört, de a tv.-t be kell tartania.
Van olyan ágazat, ahol csak "A" fizetési osztállyal tölthető be a kisegítő munkakör. Ott csak az A-ba sorolható be a közalkalmazott, hiába van magasabb osztályra is jogosító végzettsége.

bemari # 2011.02.13. 04:25

27 éve vagyok közalkalmazott,szeretnék elmenni nyugdijba.a mai törvények szerint mennyi felmentési idő jár?Köszönöm

mirmar # 2011.02.16. 15:44

T. Szakértők!
Segítségüket kérném:
Egy most megszűnő Közalapítványról van szó. Kérdés a közalapítvány dolgozóinak milyen jogviszony szerint kell megállapítani a végkielégítést. Közalkalmazotti? Köztisztviselői? Versenyszféra?...
Köszönöm.

Arpuska # 2011.02.16. 15:52

Közalkalmazottként dolgozom egy nagy kórházban. Munkáltatónk cafetériaként 12 szelvényes éves BKV bérletet adott minden főállású közalkalmazottnak. Pontosabban egy „felet“ mert a tárgyhavi szelvény árának az 50%-át levonják a fizetésünkből. Ezzel nem is lenne semmi gond. A gond szerintem laikus szemmel nézve azzal van, hogy ha megszűnik a munkaviszony akkor a kórház a megszűnés napjától 2011 dec 31-ig a bérlet teljes árát követeli a házipénztárba befizetni. Annak lehetőségét, hogy a megszűnés napjától a tárgyhó utolsó napjáig fizetni a többi mondjuk 10 szelvényt visszaadni lehetőséget elutasítja és azzal fenyeget, hogy ha nincs teljes összegű befizetés akkor nem adja ki a közalkalmazotti igazolást és a többi új munkába lépéshez szükséges dokumentumokat. Ez renden van így? Mi tehet egy mondjuk 20 éves nettó 80 000 Ft-ot kereső nővér aki pár ezer Ft-al több fizetésér másik kórházba menne dolgozni de nincs 100 000 Ft-ja a bérletet kifizetni ?
Előre is köszönöm a válaszokat.

Hannababa # 2011.02.16. 18:12

Tisztelt Cím!

Egy szakközépiskolában dolgozom. Most éppen a technikai állományt szeretné kiszervezni a fenntartó, gazdasági társaságba. Ez kb. 60 főt érintene intézményi szinten.
A kérdésem az lenne, hogy a megkérdezésünk nélkül átszervezhetnek-e bennünket ebbe a bizonyos gazdasági társaságba.
Ha meg kell, hogy kérdezzenek, és mi nem járulunk hozzá, akkor jogosultak leszünk-e a felmentési időre, és a végkielégítésre.
A felmentési idő teljes egészére, vagy csak a felére kötelezhet munkavégzésre a munkáltató.
Most 2011. január 01.-től változott a kjt. , de szerintünk a dolgozókra hátrányos hatással.....

Ezt a következő linken olvastuk:
http://www.szmdsz.hu/…odositas.pdf

Kérem aki tud, válaszoljon a kérdéseinkre.

Üdvözlettel:
Hannababa

tanár67 # 2011.02.16. 19:06

Tisztelt Fórumozók!

Tud valaki segíteni?Az önormányzat meg akarja szüntetni az általános iskolában az igazgatóhelyettesi státuszt. Megteheti-e ezt évközben,vagy csak a tanév végén? Köszönöm!

tanár67 # 2011.02.16. 19:44

Köszönöm a választ,ezt tudtam, de arra lennék kíváncsi, hogy ezt azonnali hatállyal megszüntethetik, vagy az átszervezéssel(új tantárgyfelosztás,órarend,stb.)meg kell várni a tanév végét.

tanár67 # 2011.02.16. 20:04

Ui.:Iskolánkban csak 1 helyettes van.Előre is köszönöm a választ!

Lyonee # 2011.02.16. 21:16

Mennyi a tanulók létszáma?

Arpuska # 2011.02.16. 22:39

Köszönöm a válaszod Kedves mosza. Még annyit kérdeznék s "bérlet" ügyben, hogy a jogviszony megszünésének a napján járó pénzekből illetmény táppénz, szabadság megváltás, ügyeleti díj stb mennyit van joga visszafogni erre az éves bérletre? Az egészet, vagy 50 vagy 33%-ot? Ez a pénzem nyilván nem lesz elég a bérlet árára, ez esetben ráírja a közalkalmazotti igazolásomra és az új munkahelyemen fogják levonni a fizetésemből?
Köszönettel

tanár67 # 2011.02.17. 07:21

A tanulók létszáma az általános iskolában 106 fő.A kérdésem ismét:Az önkormányzat megszüntetheti-e tanév közben az egyetlen igazgatóhelyettesi státuszt,vagy csak tanév végén?Köszönöm a segítséget!

pocak00 # 2011.02.17. 08:01

Kedves Fórumozók!

Idemásolom laka13 február 10-kei hozzászólását
és az én ugyanaznap tett kiegészítő kérdésemet.
Nagyon várnám, hogy valaki hozzászóljon, véleményt adjon saját tapasztalatból, vagy esetleg szakértőként. Vagy egy másik fórum topicban kellene feltennem a kérdéseket?

Köszönöm.

"Kedves Fórumozók!

A kérdésem a következő!

kormánytisztviselő esetében a fizetés részét képező illetménykiegés­zítés – ami jogszabályban meghatározott mértékű, a kinevezési okmányban szereplő- tétel, amennyiben a munkáltató csökkenteni akarja, jogszabályi helyre hivatkozással, elegendő-e erről értesítést átadnia a munkavállalónak, vagy szükséges lenne közös megegyezéssel kinevezést módosítani?
Valójában a hivatkozott jogszabályhely nem változott, csak értelmezési kérdés merült fel a minisztériumok részéről.
Véleményem szerint az illetménykiegés­zítés a bér része, annak módosítása csak kinevezés módosítással történhetne meg, amit a tisztviselő vagy elfogad, vagy nem."

...az én korábbi kiegészítésem:

"Kedves Fórumozók!

Csatlakoznék laka13 kérdéséhez egy kis kiegészítéssel.

Az én véleményem is az, hogy ez csak kinevezés módosítással érvényes, egy értesítővel nem.
Mi a véleményetek a visszamenőleges hatályról? Pl., hogy az értesítőben az áll, hogy a munkáltató január 31. napján úgy döntött, hogy az amúgy 120%-os illetményeltérítést január 1. napjára visszamenőleges hatállyal indok nélkül 100 %-ra állítja vissza.
Úgy, hogy birtokában van annak a teljesítményér­tékelésnek, ami a változatlanságot javasolja. Ez rendben van így?
Köszönöm, ha válaszoltok."

laka13 # 2011.02.17. 09:05

Kedves Pocak!

Várnám én is a véleményeket!

Amit azóta tudok, hogy néhol kinevezés módosítással, néhol pedig egyszerű értesítéssel élnek. Vagyis ebből is látszik, ahány ember, annyi értelmezés. De legalább kettő....

Plusz infó, hogy az értesítésben jogszabályhelyi hivatkozs sincs megjelölve a csökkenés okáról. Vagyis kizárólag egyoldalú munkáltató döntéként jön le a dolog. Ez meg szerintem már tényleg jogszerűtlen!

Gigi60 # 2011.02.17. 09:22

Tisztelt tanár67!

Óvodapedagógusi végzettséggel, intézményvezető beosztásban közoktatásvezetői, illetve mérési-értékelési szakértői végzettséggel jelenleg "G" besorolásom van. A fentiek mellett milyen végzettség szükséges még a "H" besoroláshoz?
Válaszát várva, köszönettel:
gigi60

tolerans # 2011.02.17. 10:01

Tisztelt Hozzáértő!

Segítséget szeretnék kérni az ügyben, hogy ha a körjegyző alkalmasságával kapcsolatban kételyek merülnek fel, akkor kihez lehet fordulni. Nem a szakmai végzettségével kapcsolatban, hanem egyéb alkalmasságával (emberi, pszichológiai, erkölcsi). Illetve ki az, aki a körjegyző törvényileg előírt heti 40 órás munkaidejét ellenőrzi?

Köszönöm, ha valaki segíteni tud!

pocak00 # 2011.02.17. 13:12

Kedves laka13!

Én hallottam olyan értesítésről, amely a Ktv. 43.§ (4) bekezdésére hivatkozik. Egyoldalú nyilatkozat, nem is kéri a kormánytisztviselő beleegyezését, csak átvetetik. Viszont rá van írva, hogy megtámadható bíróság előtt.
Nekem továbbra is alapvető problémám a közös megegyezés hiánya, a visszamenőleges hatály, illetve a fenti jogszabályhely ismeretében már az is, hogy adott esetben pont az ellenkezőjét mondja ki a teljesítményértékelés.
Várjuk a szakértő véleményeket!

laka13 # 2011.02.17. 14:21

Kedves Pocak!
Van egy olyan gyanúm, hogy a mi kérdésünk nem annyira fontos. Ha így lenne, akkor eleve nem fordulhatna elő ez.

A visszamenőleges hatály nonszensz. Az biztos.

Amit te feszegetsz ( Ktv. 43§ (4)), az az illetményeltérítés. Ami egy teljesítményértékelésen alapuló döntés. A jogszabály itt szerintem arról rendelkezik, hogy a tárgyévben január 31-ig tehet javaslatot a vezető a +,vagy - irányú eltérítésre az előző évi értékelés alapján.
Nos mivel feltehetőleg január 31-ig nem tettek javaslatot se pozitív, se negatív irányba, így ebben az esetben a jogszabály alapján szerintem a 100%-os szint az érvényes. (És ehhez szerintem nem kell közös megegyezés. Hisz így akkor nem tudna különbséget tenni a vezető, ha értékelni akar, mert nyilván senki sem fogadná el a csökkentést.)
Ez a gyakorlatban azt jelentette, hogy aki eddig éveken kersztül 100+x %-on volt, ő most visszakerült 100%-ra.
Viszont, aki meg alatta volt, uúgy alatta maradt, legalábbis az én környezetemben. Vagyis a 100% felett lévőknél alkalmazásra került a jogszabály, az alatta lévőknél nem. Véleményem szerint mivel elmúlasztották a teljesítményértékelés alapján az eltérítéseket jan.31-ig megtenni, így a jogszabály lépett életbe. Ami szerintem jogi értelemben helytálló. Vagyis félig. Merthogy a negatív irányú eltérítéseknél is így kellett volna eljárni.

Az én kérdésem az illetménykiegészítés megvonásának kérdést feszegeti. Ami szerintem része a kinevezésben megállapított bérnek - az eltérítés ezzel szemben nem-. Szóval az illetménykiegészítés megvonása, csökkentése egy értesítéssel, amiben nincs jogszabályi hivatkozás, ráadásul a szóban hivatkozott jogszabály már 2010 nyarán hatályban volt, tehát a 2011. januári 1-i dátumot semmi sem indokolja.

Egy dolgot kivéve: a kormányhivatalok megalakulását, és a munkaügyi szervezet beeröltetését egy olyan struktúrába, amibe nem passzol bele ez a szervezet.

hantorishka # 2011.02.17. 20:11

Üdvözlök mindenkit.

Kérdésem lenne KJT alá tartozó munkavállaló elbocsátásával kapcsolatban.

Adott egy személy, aki elképesztően demoralizáló hatással van egy részlegben. Az állandósult áskálódás, ellenségeskedés és megkeseredettség lengi körül az egész munkáját, kivetítve ezt maximálisan a körülötte dolgozókra is.

Sok esetbe a forrás az irigység és az igen feszült viszony a felettesével szemben.

Az úr rendszeresen késik. Nem 5, nem 10 percet, hanem van hogy órát, esetleg órákat.

Sajnos a kjt. igen szűk keresztmetszetet biztosít az elbocsátás lehetőségeinek, maximálisan megadva a visszaélés lehetőségét ennek a kollégának. (nem beszélve az enyhe hátszélről sem)

Kérdezném, hogy mi lenne jogilag a járható útja az elbocsátásnak.

Lyonee # 2011.02.17. 20:25

pocak!
Nem vagyok szakértő, és kormánytisztviselő sem, de az mkogy-én található T/2241. számú köztisztviselőkre vonatkozó törvényjavaslat, -amit a kormány nyújtott be- azt hiszem érint benneteket.
"17. A Ktv. 43. § (4) bekezdésében meghatározott határidőtől eltérően, 2011. évben a fővárosi, megyei kormányhivatalok esetében a kormánymegbízott, valamint a Nemzeti Államigazgatási Központ esetében a Nemzeti Államigazgatási Központ vezetője az alapilletmény eltérítéséről április 30-ig dönt ."

Indoklás:
"A köztisztviselők és a kormánytisztviselők jogállásáról szóló törvényi rendelkezések
értelmében az alapilletmény-eltérítésr ől a hivatali szerv vezetője minden év január 31-ig dönt .
Tekintettel azonban arra, hogy a fővárosi, megyei kormányhivatalok új költségvetési szervként jöttek létre és a törvény által biztosított határidőig – január 31-ig – az elemi költségvetés készítése még csak folyamatban volt, a kormánymegbízottak részére nem állt rendelkezésre elég információ ahhoz, hogy felelősséggel tudjanak kötelezettséget vállalni a z
alapilletmény-eltérítések tekintetében. Erre figyelemmel a módosítás április 30-ig ad lehetőséget az alapilletmény-eltérítés megállapítására e szervek esetében ."
http://www.parlament.hu/…41/02241.pdf

laka13 # 2011.02.18. 06:46

Kedves Lyonee!

Amennyiben még csak törvényjavaslat szintjén van az április 30-i határidő, vagyis jelenleg érvényben még a január 31-i határidő van, akkor nem azt kellene alapul venni.

Másrészt egy lejárt határidőt meghosszabbítani utólag hogyan lehet? Mert pl. január 31-én ha kitolják aprilisig, akkor rendben. De ha egy határidő lezárul, akkor x idővel később hogyan lehet azt kitolni?

igggen # 2011.02.18. 15:17

Sziasztok!
A problémám a következő. 2010.novemberében az iskolánk egyik fenntartója (3 fenntartónk van) 5 fő leépítéséről döntött, minden egyeztetés nélkül. A munkáltatónk ehelyett költségcsökkentést vállalt, melyet úgy kívánt megoldani, hogy elvette az összes pótlékunkat és illetménykiegészítésünket (a kötelezőket is: pl. osztályfőnöki, munkaközösség vezetői pótlék stb.) melyet egy "Értesítést illetményváltozásról" nyomtatványon dugott az orrunk alá, azzal a felszólítással, hogy vagy aláírjuk vagy távozhatunk. Ha ez nem volna elég kijelentette, hogy a túlóráinkat november 1-től visszamenőleg nem fizetik ki. Január végén 4napig betegállományban voltam, amikor visszamentem, azzal fogadtak, hogy "vissza kell adnom az órákat" azoknak akik helyettesítettek, mert nem fizetik ki nekik a helyettesítési díjat sem. Itt elégeltem meg a helyzetet és írtam az igazgatómnak, a (fő) fenntartó Önkormányzat Polgármesterének és Képviselő testületének,valamint a jegyzőnek, hogy a törvényben előírtakat legyenek kedvesek biztosítani. Azt közölték velem, hogy bár elismerik, hogy ez cseppet sem törvényes, de a rossz anyagi helyzetre való tekintettel, nem tudnak mit tenni és ne bolygassam a témát, mert így miattam fog megszűnni az iskola és hivatalos választ ne várjak a leveleimre.
Azt szeretném kérdezni, hogy mi a következő lépés? Rögtön Munkaügyi Bíróság, vagy számoljam ki mennyivel tartoznak és valami fizetési felszólítás félét küldjek nekik?
Van még egy dolog amin nem tudok kiigazodni, bár már oda-vissza átolvastam minden témához kapcsolódó törvényt és rendeletet. Rengeteget ügyelünk a kötelező reggeli és óraközi szüneteken túl is pl. az 5. órában (amit hozzáteszem tömegsportként dokumentálnak)aztán 12.25-14 óráig, amiért semmilyen juttatást, óradíjat stb.-t nem kapunk. Járna ezért valami? Előre is köszönöm a válaszokat. Éva