Közalkalmazott, köztisztviselő, közszolgálat

Lyonee # 2011.08.06. 10:37

23.§
kjt "(4) A magasabb vezető és a vezető a vezetői beosztásáról írásban lemondhat. A lemondási idő két hónap."
(6) A lemondás, a megbízás visszavonása, valamint a megbízás határozott idejének letelte után a közalkalmazottat a kinevezése szerinti munkakörében kell továbbfoglalkoztatni."

"28. § (1) A közalkalmazott a határozatlan idejű közalkalmazotti jogviszonyt lemondással bármikor megszüntetheti.

(2) Lemondás esetén a lemondási idő két hónap. Ezen időtartam egy részére, vagy annak egészére a munkáltató mentesítheti a közalkalmazottat a munkavégzés alól. "

Ha a próbaidőről nincs megállapodás, akkor nincs kikötve a próbaidő, hiába kötelező. Nem mindig kötelező a próbaidő. Nézd át a kjt-t! Próbaidő alatt azonnal meg lehet szüntetni a jogviszonyt, ezáltal a vezetői státuszod is megszűnik.

http://net.jogtar.hu/…n/getdoc.cgi?…

steve58 # 2011.08.17. 04:53

Köszönöm Lyonee.

Új info merült föl. Egy munkajogász szerint a próbaidő jár a közalkalmazottnak - ezt tudjuk. Az un. kinevezett vezető pedig 2 hónap lemondással távozhat. Csakhogy ilyen fogalom nincs hogy "kinevezett" hanem megbízott. Erre a jogviszonyra próbaidő tekintetében nem találtam a kjt.-ben kitételt. Határozott idejű kinevezésre igen. Ha ebből valami fontosat esetleg tudsz következtetni, megköszönöm.

Lyonee # 2011.08.17. 10:01

Steve
Persze, hogy nem találod, mert nem kinevezett vezető vagy, hanem megbízott vezető. A kjt-ben mindent megtalálsz, de a legfontosabbakat már beidéztem.

Ha lemondasz a közalkalmazotti jogviszonyodról, akkor már a vezetői státuszod is megszűnik. Csak határozatlan idejű munkaszerződés esetén lehet lemondani. Már 2 heted letelt volna. De miért nem próbálod meg közös megegyezéssel azonnal, nem biztos, hogy nem engednének el. Ha mégsem, akkor meg lemondasz.
tudom, hogy a próbaidőbe kapaszkodsz. Nézd meg a kjt-ben a kivételeket, hogy nem tartoznak-e rád. 21/A.
Ha nálad mégis kötelező lett volna kikötni, akkor a közös megegyezés megbeszélésének alkalmával, lehet arra hivatkozni, hogy semmis a közalkalmazotti kinevezésed, mert nem felel meg a jogszabályi előírásnak, ezért jobb, ha meg is szüntetitek. Azért ezt beszéld meg a munkajogásszal, elegendő ok-e ez a semmisségre. Ha pótolják, akkor meg már lesz próbaidőd, tehát azonnal kiléphetsz a kötelékből. A problémádhoz itt a fórumon jogász még nem szolt hozzá. Én csak sok tapasztalattal rendelkező közalkalmazott vagyok.

hajni33 # 2011.08.18. 11:36

Jó napot mindenkinek!

Kérdésem a következő: elveszítem a végkielégítésemet, ha újra munkába állok, de határozott idejű szerződéssel? Közalkalmazottként 11 év után járna felmondási idő meg végkielégítés.Nem szeretnék elesni a pénztől, ha már felmondtak.Fontos lenne a gyors válasz, mert tipródok, hogy elfogadjam-e az új állást. Köszönöm.
hajni33

boldika # 2011.08.18. 13:25

Tisztelt Szakértő!
Bölcsődében dolgozom kisgyermeknevelőként kb. fél éve határozatlan időre szóló kinevezéssel, F-besorolással.
Szociálpedagógus diplomám mellé elvégeztem a kisgyermeknevelő-gondozó OKJ emelt szintű képzést.
Kérdésem hogy fél év munkaviszony után jogos-e a munkáltatómnak/felettesemnek az az elképzelése, hogy 3 évre gyakornoki idő letöltésére kötelez, egy olyan mentor illetve szakmai segítő irányításával, aki nem diplomás.
Kérdésem továbbá arra irányul még, hogy mindenképpen számot kell adnom a szakmai segítőmnek, és az intézményvezetőmnek (aki egyébként nem rendelkezik felsőfokú végzettséggel), a munkakörömhöz vonatkozó jogi szabályozásról,pl Gyermekvédelmi Törvény, gyermekpszichológia stb., annak fényében is, hogy mindezekből 3-4 éve államvizsgáztam?
Köszönettel várom a választ!
Vica

Cathy27 # 2011.08.18. 18:41

Tisztelt Szakértő!

Egy olyan kérdésem lenne, hogy ha közalkalmazottként dolgozom főállásban, a másodállást, amit rugalmas munkaidőben végzek úgy, hogy a főállásommal egyáltalán nem ütközik és persze teljesen legális, bejelentett, be kell-e jelentenem a munkaadómnak?
van-e ilyen kötelezettségem?

köszönettel,
Cathy

csucsfej # 2011.08.19. 08:35

Tisztelt Szakértő!

Közalkalmazottként dolgozom egy felsőfokú és egy középfokú OKJ képesítéssel az E fizetési osztályban.
A kérdésem az lenne, hogy közalkalmazottként ha a munkám megkívánja a szükséges végzettségeimet akkor jár e valamilyen pótlék a 2 OKJ-s szakképesítés után????

Köszönettel

Lyonee # 2011.08.19. 09:37

csucsfej
Nem jár, mert az "E", a felső osztályok közé tartozik, és csak újabb felsőfokú okj esetén járna szorzó, középfokú esetén nem.

Lyonee # 2011.08.19. 10:18

Cathy27!
"44. § (1) A közalkalmazott a munkaidejét nem érintő további munkavégzésre irányuló jogviszony létesítését - a tudományos, oktatói, művészeti, lektori, szerkesztői, valamint jogi oltalom alá eső szellemi tevékenység, továbbá a közérdekű önkéntes tevékenység kivételével - köteles a munkáltatónak előzetesen írásban bejelenteni, amely összeférhetetlenség esetén a további jogviszony létesítését írásban megtiltja.
(2) A munkáltatónak a munkavégzésre irányuló további jogviszony létesítését megtiltó intézkedése ellen munkaügyi jogvita kezdeményezhető."

"43. § (1) Amennyiben a közalkalmazott munkaideje a közalkalmazotti jogviszonyban és a munkavégzésre irányuló további jogviszonyban - részben vagy egészben - azonos időtartamra esik, a munkavégzésre irányuló további jogviszony csak a munkáltató előzetes írásbeli hozzájárulásával létesíthető."

Lyonee # 2011.08.19. 10:27

Hajni33!
kjt 37.§
"(12) Ha a közalkalmazott a munkavégzési kötelezettség alóli mentesítés ideje alatt bármely költségvetési szervvel vagy költségvetési szerv legalább többségi befolyása alatt álló bármely gazdálkodó szervezettel teljes vagy részmunkaidős jogviszonyt létesít,

1. ezt a tényt korábbi munkáltatójának haladéktalanul köteles írásban bejelenteni,
  2. a felmentési időből hátralevő idő tekintetében átlagkeresetre nem jogosult,
  3. végkielégítésre nem jogosult, azonban új jogviszonyában a végkielégítés alapjául szolgáló időszak számítása során a felmentéssel megszüntetett jogviszony alapján végkielégítésre jogosító idejét is számításba kell venni."

Tehát elveszíted a felmentési idő visszalévő részét és a végkielégítést is, de az új jogviszonynál be kell számítani majd, ha úgy alakul. A végkielégítés szempontjából olyan mintha áthelyezéssel mennél át, persze ez nem áthelyezés.

Cathy27 # 2011.08.19. 16:32

Tisztelt Lyonee!!

Nagyon köszönöm a választ!

Cathy27

Őszikék57 # 2011.08.19. 17:01

Üdv Mindenkinek!

Ey kérdéssel szeretnék fordulni azokhoz, akik ismerik a közalkalmazotti törvényt.
37 éves munkaviszonnyal rendelkezem, tehát még 3 év kellene ahhoz, hogy 40 éves munkaviszonnyal el tudjak menni nyugdíjba. A munkahelyemen több mint valószínű létszámleépítésre kerül sor. Miben reménykedhetek? Elküldhetnek? A létszámleépítés rendkívüli felmondásnak számít?
Előre is köszönöm mindenkinek a választ!

hajni33 # 2011.08.20. 12:17

Kedves Lyonee!

Köszönöm a gyors választ.
Tisztelettel: hajni33

Thetys # 2011.08.20. 14:32

Kedves Őszikék!
Ha létszámleépítés, akkor valószínű Kjt. 30 § (1) b.) lesz a rendes felmondás oka. Az Mt. szerint "védett korban" vagy (különösen indokolt esetben lehet a munkaviszonyt megszüntetni), de a gyakorlatban a létszámleépítésnél ez nem sok védelmet jelent. Egyik napról a másikra nem küldhetnek el, mivel a létszámleépítésre kötelező szabályok vonatkoznak (főleg, ha csoportosnak minősül, pl: munkaügyi központba bejelentés). Előtte le kell futtatniuk állás-felajánlási köröket (határidőkkel, nyilatkozatot kell tenned, kéred-e, hogy keressenek állást, ha van, elfogadod-e).
Fontos, hogy nem csak a munkáltatón belül, hanem a fenntartó alá tartozó valamennyi intézményeknél is fel kell kutatni a felajánlható helyeket.
Milyen költségvetési intézménynél vagy?

Lyonee # 2011.08.20. 15:35

hajni33!
Ha határozott idejű lesz az új szerződésed, az új munkaviszonyban nem jár végkielégítés, legfeljebb, ha többször hosszabbítják. Éppen ezért nincs mihez hozzászámítani a régit. De hogy ebben az esetben meg kell-e adni az előzőhöz tartozó végkielégítést, azt nem tudom. Munkajogászt kérdezz erről, olyant, aki ért a kjt-hez is. Ha határozatlan idejű lenne az új szerződésed, akkor semmi kétely nincs.

Lyonee # 2011.08.20. 15:37

Őszikék57
Hány éves vagy? Ez nem rendkivüli felmondás.

Őszikék57 # 2011.08.22. 05:32

Kedves Thetys és Lyonee!

Köszönöm a válaszotokat. 57-es születésű vagyok.
A 40-éves munkaviszony megszérzéséhez kellene még 3 munkába töltött év, hogy el tudjak menni nyugdíjba.
Még egy dolod ami nem világos számomra. A lakóhelyemtől km-ben mennyi az a távolság amit ha felajánlanak és visszautasítom, akkor a törvények szerint elküldhetnek? Mert ilyen előfordulhat.

Lacika54 # 2011.08.22. 09:08

Tisztelt szerkesztőség!
Arra lennék kiváncsi, hogy 2010 évi XC.törvény 9.§ (3) a) pontja (a pofátlan végkielégítésekről)vonatkozik-e az aljegyzőre?

Thetys # 2011.08.22. 10:06

Kedves Őszikék! A felajánlásnál nincs km "szabály". Ha a fenntartó alatt bárimilyen intézményben lesz szabad állás, akkor azt fel fogják (fel kell nekik) ajánlani. Ha kérted az állás felajánlást, utána pedig mégsem helyezkedsz el az új helyen, akkor bukod a fél végkielégítésed (de alapból 4 hónappal többet kapsz a "védett kor" miatt). Tehát ebben az esetben gyakorlatban nem ők küldenek el (habár munkáltatói rendes felmondás lesz a jogviszony megszüntetésének oka), hanem Te döntesz úgy, hogy nem maradsz (és nem kell indokolni sem, hogy azért nem, mert messze van, stb.).
Abban most nem vagyok biztos, de azt hiszem, ha áthelyezéssel kerülsz az új helyre, és az utazás időtartama eléri az Mt-ben szabályozott időtartamokat, akkor lehet kérni az utazási többletköltségek megfizetését is.

Őszikék57 # 2011.08.22. 10:24

Kedves Thetys!

Tudom, hogy már az előző hozzászólásodban is kérdezted melyik költségvetési intézményről van szó. Ezt most nem szeretném pontosan megnevezni, csak annyit, hogy egy országos szervezetről van szó.
Biztos lesz az országban olyan megye, ahol tudnának felajánlani állást. Csak nem biztos, hogy egy másik megyében felajánlottat el tudok fogadni a távolság miatt. Ebben az esetben is az érvényes, hogy ha nem fogadom el akkor elküldenek?

Veci # 2011.08.22. 10:25

Őszikék57
Ha megszűnik a munkaviszonyod létszámleépítéssel, te még nem vagy védettkorban. A védettkor az öregségi nyugdíjkorhatáron belül 5 évvel van, ekkor jár a + 4 havi végkielégítés közalkalmazottaknál, az MT hatálya alá tartozók esetében + 3 hónap. A te öregségi nyugdíjkorhatárod, ha most 57-es születésű vagy, akkor neked az öregségi nyugdíjkorhatár 65 év, a védettkor ettől 5 évvel korábban kezdődik, vagyis 60 évesen.
Ezt azért írtam le, mert nehogy a plusz végkielégítésre számíts, amire Thetys utalt.
A létszámleépítés esetén a 30.§ (1) b. pont szerint a munkáltató köteles felajánlani más munkakört, amit te vagy elfogadsz, vagy nem.
ITT a Kjt. http://net.jogtar.hu/…jegy_doc.cgi?…

Figyeld majd Lyonee válaszát, Ő ennek a témának a legjobb ismerője.

Üdvözlettel Veci

Veci # 2011.08.22. 10:30

Őszikék57
Még annyit, hogy neked mostmár azt kell megcélozni, hogy meglegyen a 40 év jogosultsági időd (a Nyugdíjbiztosító által elfogadottan), mivel az előrehozott nyugdíj intézménye 2012-től téged már nem érint. Ez azt jelenti, hogy 65 éves korodba mehetnél csak nyugdíjba. Azt elhiszem, hogy a távolság befolyásol, de abban az esetben, ha lakóhelyedhez közel biztos nincs új munkahely, akkor a helyedben átgondolnám. Az a 3 év ahhoz hosszú, hogy biztos találj új munkahelyet.
A 40 év jogosultsági időbe a munkaviszony+gyerekekkel otthon töltött időnek kell együtt 40 évnek lenni, ebből mimimum 32 év munkaviszonynak. Nem számít bele a tanulmányi idő, munkanélküli ellátás, passzív gyes, passzív táppénz, időskorú ápolási ideje, a megvásárolt idő sem.

Üdvözlettel Veci

Lyonee # 2011.08.22. 15:26

Őszikék57
Veci mindent korrektül leírt, többet én sem tudok mondani.

szilszobi # 2011.08.23. 18:28

Tisztelt Szakértő!
Óvónőként dolgozom F besorolásban,szeptembertől a gyógypedagógusi diplomámat is figyelembe veszik. Így milyen besorolásba fogok lépni? Milyen munkaidő beosztásom lehet így?

MÓNI1974 # 2011.08.25. 08:41

Tisztelt Szakértők!

Sajnos az előző levelem elszállt:( Tehát:
1993. óta dolgozom a Honvédségnél, azóta megéltem több átszervezést/létszámcsökkentést:( 3 éve járok meddőségi kezelésekre, és mivel nem voltak sikeresek, ezért idén belevágtunk a lombik programba is, ami májusban szintén sikertelenül végződött:( Októberben fogjuk folytatni, vagyis a kezeléseket már most szeptembertől kezdem. Sajnos megint egy nagyszabású létszámleépítés fog kezdődni a napokban, ami talán engem is érinthet:( Kérdésem az lenne, hogy több lombikos fórumon olvastam, hogy van valami jogszabály amely még egyenlőre védi a reprodukciós eljárásban részesülő munkavállalókat a rendes felmondástól. Milyen módon kell értesítenem a lombik programról a munkáltatót, és ilyen esetben ki számít munkáltatónak, az osztályvezetőm, a parancsnokom, vagy a személyügyi vezető? Szeretném megtudni, hogy tényleg van e ilyen törvény, illetve hogy a létszámleépítés az rendes vagy rendkívüli felmondásnak számít e? Illetve van még egy olyan kérdésem is, hogy fegyelmi eljárásom volt, amiben egy megrovást kaptam, ez befolyásolhatja e a felmondásomat, ha esetleg úgy döntenek, tehát ez végett rendkívülivé válhat e a felmondásom. Jelenleg hivatásos katona vagyok! Előre is köszönöm a válaszokat