Közalkalmazott, köztisztviselő, közszolgálat

Veci # 2007.12.04. 17:58

Lyonne!
Köszönöm a gyors választ. Ezt találtam most:

211/2007. (VIII. 7.) Korm. rendelet
a közalkalmazottakról szóló 1992. évi XXXIII. törvény végrehajtásáról a közoktatási intézményekben tárgyú 138/1992. (X. 8.) Korm. rendelet módosításáról

„[A Kjt. 66. §-ának (2) és (4) bekezdéséhez]”
(2) Az R. 14/A. §-a a következő új (1) bekezdéssel egészül ki, egyidejűleg az (1)-(2) bekezdés számozása (2)-(3) bekezdésre változik:
„(1) A pedagógus-munkakörben foglalkoztatott közalkalmazottat a Kjt. 66. §-ának (2) bekezdése alapján az illetménynövekedés akkor illeti meg, ha a besorolása alapjául szolgáló iskolai végzettsége és szakképzettsége mellett - a kinevezésében feltüntetett - további szakképzettségét a kötelező óra legalább tíz százalékban hasznosítja. Ha a számítás során az egészszámhoz kapcsolódó töredék szám a két tizedet nem haladja meg, lefelé, egyéb esetben - kéthavi tanítási időkeretre vetítve - a kerekítés általános szabályai szerint kell a tíz százalékot megállapítani.”

Amit kiemeltem, az a számomra azt jelentheti, hogy az illetményemet meg kellett volna emelni (mint ahogy 2000 óta kaptam is)? Lehet, hogy én nem értelmezem jól a rendeletet? Üdvözlettel Veci

Üdvözlettel Veci

Lyonee # 2007.12.04. 16:25

Kimaradt egy szakasz!(1995-1997)
25*365nap+6 szökőnap=9131nap
1982.04.02-1994.10.24: 4588 nap
1995.10.11-1997.06.29: 627
1998.10.31-2009.07.21: 3916 nap
4588+627+3916=9131nap
Ellenőrizd le az kezdő és a záró időpontokat!
most már megmutathatja, mert 104 nappal korábbi időpont, mint a munkáltatóé!

Kovács_Béla_Sándor # 2007.12.04. 16:17

De meg ne mutassa a munkáltatónak. :)

Lyonee # 2007.12.04. 16:02

Az én számításom szerint 2011.04.08!
A szökőéveket is figyelembe vettem!
25*365nap + 6 szökőnap = 9131 nap
1982.04.02 - 1994.10.24: 4588 nap
1998.10.30 - 2011.04.08: 4543 nap
4588 + 4543 = 9131 nap
Ezt jól őrizd meg!

hubati # 2007.12.04. 08:04

Kedves Segítő Fórumtagok!

Hogy kell kiszámítani a 25 éves jubileumi jutalmat.

1982.04.02.-től közalk.vagyok.

1994.10.25.-1995.10.10.-ig nem volt munkahelyem.
1997.06.30.-1998.10.30.-ig Háziorvosi Szövetkezetben
dolgoztam

A munkahelyem szerint :
2009.11.02.-án kapom csak meg a jubileumi jutalmat.

Az én számításom szerint 2009.05.05.-én.
Napra számolva a kihagyásokat.

Jelenleg is folyamatosan dolgozom nyugdíj mellett a munkaviszonyom meghagyása mellett.
Köszönettel Mária

Lyonee # 2007.12.03. 21:32

Veci!
A 138/1992 kormányrendelet a szakképzésben a felsőfokú iskolai végzettség mellett meglévő tanári végzettséget elismeri további szakképzettségnek. Ily módon tehát a mérnöktanár illetménye megemelhető, függetlenül attól, hogy a tanári végzettséget a felsőfokú, szakirányú végzettséget tanúsító oklevéllel együtt vagy külön oklevélen igazolják. A mérnöktanári oklevél egyébként nem jelent több szakképzettséget, függetlenül attól, hogy az oklevéllel adott esetben az iskolában több különböző szakmai tantárgyat lehet tanítani. Ugyancsak elfogadhatja a munkáltató a hasznosítás mértékének vizsgálata nélkül a felsőoktatási szakirányú továbbképzésben szerzett szakképzettséget, tehát például a szakmérnöki végzettséget

Veci # 2007.12.03. 16:28

Üdvözlök mindenkit!
Szeretnék jogértelmetést kérni arra vonatkozóan, hogy hogyan értelmezzem a Kjt. 66.§ (2)-(3) bekezdést. Ez év augusztusig a második diplomám alapján kaptam havonta + illetményt. Változott-e valami, mert szeptembertől már nincs benne a kinevezés módosításomban. Üzemmérnök vagyok (1986) és 14 éve pályamódosítás kapcsán pedagógusként dolgozom. Mérnök-tanári végzettségem (2000) megszertése után kaptam illetmény-kiegészítést. Most nem tudom, hogy rendelet-változás történt, vagy más okból (iskola összevonás után) nincs az új kinevezésemben. Választ előre is köszönöm.

Üdvözlettel Veci

pilzt # 2007.12.03. 15:25

Sziasztok!

Egy közszolgálati kérdésem lenne:

A Ktv. 72. § (1) bekezdés alapján a közszolgálati jogviszonyba a munkavégzési kötelezettséggel nem járó, megszakítás nélkül hat hónapot meghaladó időtartamból hat hónapot kell beszámítani. Ugyanakkor a sorkatonai szolgálat teljes időtartamát figyelembe kell venni. Kérdésem, ha nekem a sorkatonai szolgálatom 6 hónap volt, és azt kötelező beszámítani, be lehet-e még számítani további 6 hónapot az egyetemi tanulmányokból, azaz a két időszakot össze lehet-e adni, vagy csak egyszer lehet bezsámítani a 6 hónapot?

malajc # 2007.11.14. 08:34

Tudnátok abban segíteni, hogy közalkalmazottként lehet-e az ember vállalkozó (akár egyéni vállalkozó, akár Bt. tagja)? Ha nem érinti a munkaidőt ez a tevékenység, akkor a közalkalmazott köteles bejelenteni a munkáltatójának, hogy ő vállalkozó is?

Köszönöm

kisrita # 2007.11.04. 12:44

Jól gondolod - a válaszokban pedig reménykedem.

monalisa1 # 2007.11.03. 21:33

Köszönöm, de én ezt már nem tudom neked megválaszolni., több kérdés is egy csokorban.

Ami a gyógytornász 6 órás munkaidejét illeti, azzal kapcsolatban talán hogy a munkakörre jellemző a fizikai többletmunka - vélem ezért ennyi a napi munkaidő.

Azt hogy "munkára felkészítés" én a valamilyen fogyatékossága miatt elmaradt/lemaradt állapotú páciensre gondolok, és a vele ill. kiscsoportosként velük való foglalkozást értelmezem.

Visszatérve és megismételve: a kérdésedet egy munkajogban jártas hozzászóló bizonyára megválaszolja majd.

kisrita # 2007.11.03. 21:07

Sztem belefér- de ezt nem én döntöm el. Lényeg hogy akkor valóban 6 óra munkidőjár törvényesen? amiről én írok az munkára felkészítés.
És mi van akkor -ha valóban 6 óra a törvényben előírt - de napi 8 ( heti 40 ) órás munakszerződést kötnek? Megtámadható ez utólag? Mert mi erről eddig nem tudtunk, hogy van ilyen törvény. Vagy ha már aláírtad akkor késő bánat? De a főnöknek ezt tudni kellett nem? Nem úgy volt hogy elmondta hogy tv-leg 6 de egyezünk meg 8 órában: vállalod -e így is. Eleve 8 órás munkakörnek állítja be.
Budakeszin még ki is röhögtek minket hogy mi az hogy mennyit dolgoznak mikor 6 óra a törvényben le van írva.

monalisa1 # 2007.11.03. 10:18

Az Országos Orvosi Rehabilitációs Intézetben (Budakeszi) a gyógyotornásznők napi munkaideje 6 óra., 8-ra járnak és 14-kor mennek, legalább is a legtöbbjük. Legjobb tudomásom szerint...

A bénultak, amputáltak stb. sérültek több-kevesebb megmaradt izomerejét, önállóságát fejlesztik, az intézeten kívüli "való világ" életre felkészítik.

Már amennyiben az általad felhozott fejlesztő- felkészítő foglalkozás kritémiumába a fenti szakképzettséggel rendelkező ha belefér...

kisrita # 2007.11.03. 09:16

Úgy látom az én kérdésem elveszett a többi megválaszolandó közt.

Bemásolom újra

Nem tudok pontos törvényi hivatkozást - de úgy olvastuk közalkalmazotti törvénytárban hogy aki rehabilitációs intézetben fejlesztő, felkészítő foglalkozást tart annak napi munkaideje 6 óra?Létezik ez? Vagy esetleg 6+2 óra felkészülés amit nem köteles a munkahelyen eltölteni?
Nem tudom pontason idézni,mert most nem találom sehol.

Előre is köszönöm

sztike77 # 2007.10.30. 12:25

Sziasztok!

Közalkalmazottként dolgozom egy színházban. Október 27-e munkanap volt, amit elfelejtett a főnöknőm, ezért azt mondta, hogy akkor maradjak otthon, ne menjek be, viszont november 2-án igen. Tehát arra a munkanapra sem szabadságot nem vettem ki, semmit, hanem egész egyszerűen otthon maradtam. Azt mondta, hogy menjek be pénteken, mert művészeti dolgozóknak máshogy van a munkarend. Na de én nem vagyok művészeti dolgozó, vagyis nem vagyok színész, rendező, öltöztető, akármi. Egy irodista vagyok. Akkor ennyiből legközelebb szünnapkor is otthon maradok? Nagyon rossz ez így, mert a két éves kislányomnak nem lesz bölcsöde, a párom dolgozik, akkor ilyenkor mi van? Vigyem be a kétéves gyereket dolgozni? :-(

molngab # 2007.10.29. 21:46

Köszönöm a választ

ObudaFan # 2007.10.29. 19:38

molngab!
Közös megegyezéssel táppénz alatt is meg lehet szüntetni a közalkalmazotti jogviszonyt. Jelen esetben jogellenes fenyegetésről sincs szó, hiszen semmi mással nem "fenyegették", mint hogy egy fegyelmi eljárásban tisztázódik az ügy. Ennélfogva legfeljebb közös megegyezéssel lehet szó az újrafoglalkoztatásról is.

igggen # 2007.10.29. 16:36

8éve dolgozok részmunkaidőben egy általános iskolában 11 órával kezdtem (22 a kötelező)az elmúlt 4 évben minden évben 1 órával emelkedett (hetente)az óráim száma, (így már tavalytól 15órám van hetente) a fizetésem nem, mivel ezen órákat túlóraként nem számolták el. Ez a 4év alatt közel 500óra. Jogosan érzem azt, hogy ezt ki kellett volna fizetniük?

molngab # 2007.10.29. 15:10

Tisztelt Szakérők!
Jó estét lenne egy kérdésem: az édesanyám gondozónő az önkormányzatnál 20 éve, kapot jutalmat oklevelet a jó munkáért, és a többi kb. 15-16 gondozottja megvan vele elégedve sőt van köztük egy kicsit szenilis is és az sose gyanúsította, sőt van aki kifejezetten hiányolja ha szabadságra megy. Egy idős vak gondozottja meggyanúsította, hogy ő adott neki 10 ezer forintot vásárlásra, de édesanyám nem vitt érte semmit, pedig nem így volt és ezért választás elé kényszerült édesanyám. Fegyelmi vagy pedig közös megegyezés alapján aláírja a a felmondási nyilatkozatott és ő aláírta. A kérdésem lehet-e ezek után tenni bármit(polgármesteri meghallgatás) vagy már nem érdemes és ami történt megtörtént. Ja és amikor az aláírás történt épp táppénzen volt édesanyám, csak behívták, ez ügy miatt.

Válaszukat várom mielőbb sürgős lenne.
Üdvözlettel: Molnár Gábor

Veci # 2007.10.29. 04:53

Csufi! Köszönöm a választ. Veci

Üdvözlettel Veci

csufi99 # 2007.10.28. 15:01

A programban való részvételről nyilatkoznod kellett, s a munkáltató kötelezettsége a tájékoztatást. Határozott idejű jogviszonyodrészesül, tehát tudnod kell mit vállaltál. A munkáltató a végzettségnek megefelelő munkát köteles biztosítani, felajánlani, vagy utasítása alapján végezni a megszabott időben.
Szubjektív véleményem, ez egy jó lehetsőgé a nyugdíjig, abban pedig mindenki szabadon dönt bvállalj-e vagy sem. Ha már a programban vgy nézd meg mit írtál alá.
( Általában a Ktv. szabályai szerint kell eljárni)
A jogszabályok: 2004. évi CXXII. és Ktv. 1992. XXIII. törvény

Veci # 2007.10.28. 06:02

Tájékoztatást szeretnék kérni arra vonatkozóan, hogy a prémium évek feltételei körébe mi tartozik. Milyen feltétellel ajánlja fel a munkáltató? Hallottam róla sokat, utána is érdeklődtem. Ami pontosabban érdekelne:

1. Hány év közalkalmazotti jogviszony esetén jöhet számításba a prémium évek felajánlása?
  2. Ha elfogadom a prémium évek feltételeit, akkor lehet-e előrehozott nyugdíjba menni, ha elérem az életkort?
  3. A nyugdíj megállapításakor hátrányos helyzetbe kerülhetek-e a nyugdíjalap kiszámításánál? Gondolok arra, hogy a munkabér azt hiszem 60%-a számítana a nyugdíjalapba?

Tovább fejtegetném, Ha valaki mondjuk 2 évig a prémium évek programban van foglalkoztatva lényegesen kevesebb lesz a nyugdíjalapja? Ez ugye hátrányos is az alkalmazott számára. Igaz, hogy kevesebbet is dolgozik. Mi a helyzet erre vonazkozóan. Köszi előre a választ. Veci

Üdvözlettel Veci

Lyonee # 2007.10.26. 17:30

nagynéni!
Nagyon szívesen.

nagynéni # 2007.10.26. 16:54

Lyonee,köszönöm szépen a fáradozásodat!
Kata

sjudit # 2007.10.26. 10:59

Jó napot kivánok, a segitségeteket kérném ebben is:
1950. 04.01.-én születtem, 2007. február 1-től a munkáltatóm létszámleépités miatt felmondott, a felmentési időm 2007. aug.1-ig tartott.
2007.04.01-től kértem a nyugdijazásomat, 38 évnél több munkaviszonyom volt, már csak a határozatra várok, eddig minden rendben van.
A munkáltató nyugdijjárulékot vont a fizetésemből, ugyanúgy, mint amig dolgoztam. Megkaptam a végkielégitést is, abból is vonták. A nyugdijintézet előadója
tájékoztatott, hogy az április 1-től aug.1-ig levont nyugdijjárulékot a munkáltatóm visszatériti. A kérdésem, hogy a teljes levont összeget ? és a végkielégitésből levont összeget is ? ( ez maga 98 e Ft, tehát szép kis összeg )
A választ előre is köszönöm: Judit