Közalkalmazott, köztisztviselő, közszolgálat

the_1953 # 2011.11.23. 06:24

Kedves Fórumozók!

A végszavazás előtt álló T/4663 törvényjavaslat 41.§-a alkalmazásához kérek segítséget.
1953-as születésű közalkalmazott nő vagyok.
2012 októberben meglesz 40 év szolgálati időm és betöltöm az 59. évemet. Szeretnék előrehozott nyugdíjba menni. Az alábbi idézet vége különösen problematikus. Az előrehozott nyugdíj a törvénytervezet szerint megszűnik. Az alábbi esetben megmarad? Mit jelent a közléskor hatályos szabályoknak megfelelően minősül nyugdíjasnak? Hogyan kell alkalmazni?

A közalkalmazottak jogállásáról szóló 1992. évi XXXIII. törvény a következő 93. §-sal
egészül ki:
„93. § Ha a közalkalmazotti jogviszony 2011. december 31-ét követően szűnik meg, és a
munkáltató a felmentést, a munkáltató jogutód nélküli megszűnését vagy a munkavállaló a
rendkívüli lemondást a korhatár előtti öregségi nyugdíjak megszüntetéséről, a korhatár előtti
ellátásról és a szolgálati járandóságról szóló törvény hatálybalépését megelőzően közölte, a
közalkalmazott a közléskor hatályos szabályokban foglaltaknak megfelelően, ezt követő közlés
esetén a megszűnéskor hatályos szabályokban foglaltaknak megfelelően minősül nyugdíjasnak.”

Köszönettel
the_1953

Momokka # 2011.11.29. 14:41

Tisztelt Szakértő!

Közalkalmazott vagyok egészségügyi intézményben már több, mint egy éve. Minden évben szerződést hosszabbítunk, ami így mindig csak határozott idejű. (megjegyzem, mindenkit így foglalkoztatnak ott

Érdeklődnék, hogy ez így mennyire törvényes? Úgy tudom, 3 hónap után meg kellett volna engem véglegesíteni. Igaz ez?

Tehetek-e jogi lépéseket (feljelentés) ha nem akarnak megint aláíratni szerződést velem?

pazs # 2011.11.29. 15:46
  1. ezt innen nem tudhatjuk, lehet, hogy az, lehet, hogy nem az.
  2. nincs ilyen szabály
  3. nem

Azt jó, ha tudod, hogy a határozott időtartamú munkaszerződés lejárta után a közvetlen felettesed tudtával egy napot tovább dolgozol, akkor a jogviszonyod határozott idejűvé válik a törvény erejénél fogva, de ez nem játszik, ha közben aláírtok másik szerződést. Elvileg öt évnél hosszabb ideig ugyanaz a munkáltató nem foglalkoztathatja ugyanazt a munkavállalót határozott idejű szerződéssel, hacsak nincs rá különösen nyomós indoka.

Momokka # 2011.11.29. 20:32

Köszönöm a választ pazs, ezt nem tudtam, bár szerintem elírtad. határozott/határozatlan idejű.

bandi53 # 2011.11.30. 16:32

Tisztelt Szakértő.

Az a kérdésem,hogy 2011.01.01-2011.07.31-ig
közalkalmazott voltam mivel előtte nem volt munkaviszonyom ezért 20 nap szabadságot adtak.
58 éves vagyok.2011.08.01-től a közalkalmazás megszünt mert a szinház KHT.-vá alakult.
de erre az időre csak 2 nap szabadságot adtak
azt mondták 5 hónapra ennyi jár.
Szeretném tudni,hogy helyesen jártak el? vagy még
8 nap szabadság jár nekem.

Válaszát előre is Köszönöm

Endre

fruzsi53 # 2011.12.13. 13:50

Tisztelt Fórumozók!

2012. októberben mehetek korhatár előtti ellátásra. 1979 óta közalkalmazott vagyok. Lehet már tudni, hogy milyen módon mondhatok fel? Mennyi felmentési időt kaphatok?
Köszönöm.

Napraforgo85 # 2011.12.16. 08:09

Segítséget szeretnék kérni köztisztviselői átsorolással kapcsolatban:

2012. áprilisig kell közigazgatási szakvizsgát megszereznem, de ezt idő előtt 2011. novemberben megcsináltam. Kérhetem-e a magasabb besorolási fokozatba való átsorolásomat a Ktv. 27. § (1) bekezdésre való hivatkozással?

A köztisztviselők jogállásáról szóló 1992. évi XXIII. törvény 27. § (1) bekezdés alapján: Ha a köztisztviselő a 25. § (1) bekezdés b) vagy c) pontjában meghatározott feltételeket a következő besorolási fokozathoz előírt várakozási idő lejárta előtt teljesítette, a magasabb besorolási fokozat legalacsonyabb fizetési fokozatába kell sorolni.

A köztisztviselők jogállásáról szóló 1992. évi XXIII. törvény kommentárja 27. §-nál egyértelműen leírja:
Ha a köztisztviselő az előírtnál korábban teszi le a közigazgatási alap-, illetve szakvizsgát, vagy rövidebb időn belül teljesíti a munkáltató által meghatározott továbbképzési feltételeket a magasabb besorolási fokozatba sorolást nem mérlegelheti a munkáltató, hanem köteles intézkedni az előmenetel gyorsításáról.

lewho # 2011.12.16. 09:13

Pontosan így van, nem is kellene kérni, automatice meg kell csinálni.

Hívd fel rá a mtó figyelmét!

schering # 2011.12.19. 17:18

Segítséget szeretnék kérni közalkalmazotti határozatlan idejű kinevezésemmel kapcsolatosan:
2010. novemberében kerültem jelenlegi munkahelyemre áthelyezéssel. A szerződésemet határozatlan időre és teljes / heti 40 órás munkaidőre /kötöttük meg. Gyógypedagógus vagyok, a szerződés köztem és egy nevelési tanácsadó között jött létre, tehát ők a munkáltatóm. A munkavégzésem helye azonban egy másik település, mivel kistérségi ellátást is gyakorol a nevelési tanácsadó. A bérem finanszírozásában azonban már nem az adott nevelési tanácsadó a felelős, hanem a kistérség. A kistérség 2012 január elsejétől finanszírozási problémák miatt a munkaidőmet felezni kívánja, tehát heti 20 órára szeretné csökkenteni.
Kérdésem lenne, hogy törvényes ez a lépés?
Milyen lehetőségekre számíthatok? Mi lesz a határozatlan idejű teljes munkaidős szerződésemmel?
Köszönöm!

alexka # 2012.01.03. 20:44

Üdv!
Segítséget szeretnék kérni. Köztisztviselő vagyok, jelenleg még gyeden vagyok. Előreláthatólag február 15.-el vissza kell mennem dolgozni. Az összegyűlt szabadságomat február 15. után ki kell vennem, vagy azt az év végéig későbbi időpontban is kivehetem? Természetesen a munkáltató beleegyezésével, és tegyük fel, hogy beleegyezik.
Köszönöm a választ előre is.
Alexka

Boszi80 # 2012.01.18. 20:05

Tisztelt Válaszoló!

Közalkalmazottként tanítói végzettséggel helyezkedtem el egy általános iskolában 2011 szeptemberében.
Két félállásos munkaszerződést kötöttek velem: egy határozott és egy határozatlan idejűt, természetesen más munkakörben a kettőt.
Határozott szerződésem 2011. december 22-ig szólt, ekkor a munkáltatóm nem értesített, hogy mi lesz a további sorsom.
Ez év január 3-án, amikor bementem dolgozni, szóltak, hogy április 10-ig hosszabbítanak, mert a GYES-es kolléganő addig lesz szabadságon, és utána az én jövőm bizonytalan.
Szó sem volt arról, hogy GYES idejére vesznek fel, a szerződésben sincs megemlítve.
A kérdésem az lenne, hogy jogos-e így az eljárás, azaz hogy nem vált automatikusan határozatlan idejűvé a kinevezésem? Megjegyzem, azóta sem írtam alá még semmit a hosszabbítással kapcsolatban.

A másik problémám, hogy félévkor az órarend változása miatt úgy jött ki a beosztásom, hogy elvileg a pénteki napom szabad lenne, mert az óráimat hétfőtől csütörtökig (kétszer 11 óra)teljesítem.
Ma azt az információt kaptam, hogy akkor is be kell mennem pénteken dolgozni, ha megvannak az óráim.(Voltam más helyen úgy, hogy 4 napra volt elosztva a 23 tanítási órám, de pénteken nem volt egy sem, így nem kellett bemennem az iskolába.)
Kérdésem erről is az, hogy jogos-e? Kreálhatnak nekem plusz órát ezért? Vannak félállásban lévő kollégáim (egy félállás), akik két napot töltenek bent az iskolában, tehát a 20 munkaórát nem teljesítik.)
Az indokuk az, hogy teljes állásban vagyok náluk, holott véleményem szerint ez nem így van, hiszen két (vagyis egyelőre egy) különböző munkakörre, két időintervallumra van KÉT szerződésem.

Előre is köszönöm válaszukat!

moncsa_ # 2012.01.20. 11:49

Tisztelt Szakértő!

Munkahelyemen (pedagógus vagyok) határozott idejű munkaszerződéssel dolgozom 2006 augusztusa óta. Gyermekemmel itthon vagyok 2010 augusztusával, közben a munkaviszonyomat nem szüntették meg, mivel most 2012 április elején jár le a szerződésem.
Kérhetem-e szerződésem határozatlan idejűvé minősítését, mivel több mint 5 éve dolgozom már itt, vagy az én esetemben sajnos ez nem lehetséges?

Válaszát előre is köszönöm!

Üdvözlettel:
Mónika

fruzsi53 # 2012.01.26. 09:44

Könyvtárostanár vagyok, közalkalmazott. Idén elmehetek korhatár előtti ellátásra. Tudna nekem valaki segíteni, hogy milyen módon tehetem ezt, milyen módozat a legkedvezőbb számomra?
Köszönöm.

Dolgozo82 # 2012.01.29. 13:27

Tisztelt Szakértő!

A következő pár kérdéssel fordulok önhöz. Szerződéses katonaként szolgálok 24/72 váltásos munkarendben. A kérdésem az lenne, hogy nekem milyen pótlékok járnának? Mert megkérdezésemre azt a választ kapom ahol szolgálok, hogy örüljek a 3 nap szabadidőnek. Következő kérdés: Hogyan vehetik el a veszélyességi pótlékot amit kaptam majdnem 2évig. És maradtam abban a munkakörben de már a pótlék nem jár?! És az utolsó kérdésem: Hogyan tehetik meg, hogy nem fogom Február hónapban megkapni a bérkompenzációt,(ami állítólag jár) , mert igényelni kellett egy adatlapon és ezt havi pénztárzárás után adták át nekünk?! Válaszát előre is köszönöm.

BKATALIN # 2012.02.01. 08:56

Tisztelt Szakértő!A segitségét szeretném kérni bérkompenzációval kapcsolatban!2011-ben bruttó 178902ft-ot kaptam ugy hogy ebben benne volt a családi adókedvezmény!(alap:100100+mukahelyi pótlék+éjszakás és du pótlék!Idén a férjem kéri a két gyerekre az adójóváirást!Most igy néz ki a bérpapirom:garantált ill:100100 gar .bér kieg.7900ft+mukahelyi potlék+ép+du összesen:165583ft Az összes munkatársam bére magasabb jóval mint az enyém és ők kapják a bérkompenzációt is ami 14000 ill 13000ft a 2§(2)bek és a másik meg a 2§(4)bek miatt!A kérdésem az lenne én miért nem kapom?Segitségét előre is köszönöm!Tisztelettel:szoc.segitő

Yldiko85 # 2012.02.01. 18:02

Tisztelt Szakértő!
Nekem egy kis tájékoztatás kellene a közalkalmazotti átsorolást illetően. ÉN 2009 márciusában kezdtem el dolgozni mint helyettes családgondozó. 2011.végén véglegesítették szerződésemet. A mai napon azt a tájékoztatást kaptam hogy átsorolásom nem növekszik mivel csak múlt év végén lettem véglegesítve munkahelyemen így attól kezdve számít a három év. Érdeklődnék, hogy ez így jogszerű-e. Az előző három év amit ledolgoztam semmit nem számít?????? arról nem is beszélve, hogy a szabadságom sem emelkedik ezen okból fogva!
Előre is köszönöm válaszát!

andrea173 # 2012.02.01. 19:53

B. Katalinnal hasonlóan én is közalkalmazott vagyok, két gyermekem után a férjem veszi igénybe a családi adókedvezményt. A 2011. decemberi nettó bérem 86.000. - Ft volt, a 2012. januári bérem nettó bérem 74.000. - Ft lett.
A férjem nem közalkalmazott, ezért kaptam én kevesebbet,ezzel indokolták a csökkenést! Ez lehet ok?

Ha én venném igénybe a családi adókedvezményt, megkapnám a bérkompenzációt?

Segítségét előre is köszönöm!

Korall54 # 2012.02.01. 20:38

Bérkompenzáció

Az erről szóló rendelet megtalálható a 2011.dec.31-i 166. sz. Magyar Közlönyben. A rendelet végén O.V. aláírása után van több táblázat is, melyekben megtalálható kinek mennyi jár.

Keresőbe: Magyar Közlöny Online
PDF fájl

Üdv: Korall (53-as nö)

zalu # 2012.02.01. 20:38

Tisztelt Hozzáértő!
Közalkalmazottként dolgozom.2011-ben meg szereztem a kötelező kredit pontokat, amire a munkáltatónak az első negyed évben egy havi bért kellene fizetni. De nem fog fizetni, valami törvényi változással magyarázkodik. Megteheti ezt? Köszönöm válaszát.

Kamilla0812 # 2012.02.02. 08:31

Tisztelt Szakértő!
Kérdésem a közszféra területéről : Valóban jogellenes takarítói munkakörben a garantált bérminimum adása (108.000.-Ft)a közoktatásban közalkalmazottként foglalkoztatott részére, ha érettségi bizonyítvánnyal rendelkezik és a "C" fizetési osztályba került anno a felvételekor besorolásra?

Csaba5232 # 2012.02.02. 12:10

Tisztelt Szakértők!

Azt szeretném megtudni, hogy a szakmunkás iskolai évek beszámítanak-e a jubileumi jutalom számítása során úgy, mint a szolgálati nyugdíj esetében?

Köszönettel!

zsóka53 # 2012.02.09. 14:28

2011. november 1-től önkormányzatnál közalkalmazotti jogviszonyban foglalkoztatnak középfokú végzettséggel bruttó 95000 Ft-ért. Január elsejétől a tv.-ben meghatározott középiskolás minimálbért 108.000Ft-ot kaptam. A bérkompenzációra vonatkozó nyilatkozatot időben kitöltöttem és a Kincstár szerint nem vagyok jogosult kompenzációra...
Havi bruttó jövedelmem a bruttó 255.500Ft-nak a közelébe sincs...
Miért van ez?

barathandi # 2012.02.11. 16:50

Tisztelt Szakértő!Idén végzek óvodapedagógus szakon .Sajnos a nyelvvizsgám még nem lesz meg,ezért a diplomámat sem kaphatom kézhez. Van -e esélyem óvodában /állami,egyházi,magán/ elhelyezkedni,és ha igen milyen fizetési osztályba ill kategoriába vagyok besorolható? Tisztelettel:Baráth Andrea

@dika # 2012.02.12. 12:59

Általános iskolában tanító vagyok 6. éve ,határozatlan idejű szerződéssel. Áprilisban külföldre (Angiába)mennék dolgozni. A munkáltatómnak mikor jelentsem be? Mennyi a felmondási idő? Én 2 hónapot olvastam, amit vagy le kell dolgoznom, vagy nem, ahogyan egyezek a munkáltatómmal. Ez esetben, mivel tanév vége előtt hagyom ott a sulit, gondolom az utolsó pillanatig ott kell lennem, mivel of. vagyok. A válaszokat előre is köszönöm. A

Mary56 # 2012.02.12. 17:12

Tisztelt Szakértő!
Közalkalmazottként, könyvtáros-tanár vagyok egy általános iskolában. Könyvtáros végzettségem mellé egy tanárképző főiskolán 1997-ben öt félév alatt pedagógiai oklevelet szereztem - nevelőtanár szakon -, hogy iskolában dolgozhassak. Jelenleg "F" kategóriában dolgozom, a nevelőtanári végzettség után 5 % illetménynövekedést kapok. Kérdésem: a nevelőtanári oklevél egyenértékű-e a pedagógiai szakvizsgával?