Közalkalmazott, köztisztviselő, közszolgálat

Őszikék57 # 2012.02.16. 08:35

Tisztelt Hozzáértők!

Közalkalmazottként dolgozom. Azt szeretném tudni, hogy a közalkalmazotti törvényben van-e jogszabály arra, hogy helyettesítés címen mennyi lehet a helyettesítési díj mértéke? Amennyiben van ilyen akkor azt a törvény melyik §-ában találom?
Előre is köszönöm mindenkinek aki tud ebben segíteni.

Danna78 # 2012.02.28. 14:16

Üdvözletem.

13 éve vagyok közalkalmazott. Nekünk van egy kinevezésünk (abban leírva az Osztály megnevezése, ahol státuszban vagyunk, a vezetőnk ennek az Osztálynak a vezetője ..stb)

• egy Munkakköri leírás amiben az elvégzendő feladatok.

Kérdésem:
A munkáltatóm megáltoztatta a munkaköri leíásomat. A változtatások:

• régi: előadó .... új: pénzügyi előadó (vevő)
  • Munkakör helye: régi: Ig. és ügyv. Osztály, új: Közgazdasági Oszt.
  • Közvetlen felettes: régi: Ig. és Ügyv. O vezetője, új:Közg. Oszt. vezetője.

A kinvezés a régi munkaköri leírásommal megegyezett. Azt mondták, hogy azért a Közgazdasági O.-t jelölték, mert hogy pénzügyi területet érint a munkám, és hogy ezért kell hogy az ottani vezető legyen a felettesem, hisz Ők adják ki a munkát.
Az igaz hogy pénzügyet dolgoztam eddig is, de eddig nem volt probléma ez sose. De mivel kellemetlenséget okoztam a munkáltatónak, ezért másik objektumba is helyeztek (amit megtehetnek, mert változó a munkavégzés helye), illetve ahhoz az Osztályvezetőhöz is akarnak tenni, mert "szúrom" a szemüket. Helyettesítési igényt nyújottam be, aminek a levelezése még folyik.

Mi az amit a munkaköri leírásban megváltoztathatnak? Nem csak a feladatot -persze ami hasonló az addig végzetthez? A felettest, a munkakör helyét is?
Mennyire kell megegyeznie a Kinevezéssel?
A választ előre is köszönöm.

Danna78 # 2012.03.02. 11:54

Tényleg nem tud senki segíteni?
2012.02.28. 15:16 feltett kérdésemre.

saliberi # 2012.03.09. 16:53

Tisztelt Szerkesztőség!

Jogi segítségét szeretném kérni.

1954-ben születtem. 1972. szeptember 1-től dolgozom, munkaviszonyom azóta folyamatos, egy nap megszakítása sem volt. 1992. január 1.-től köztisztviselőként dolgozom.
A nők kedvezményes öregségi teljes nyugdíját a 40 éves jogviszony alapján szeretném igényelni. A NYUFI számítása alapján 2012. június 5-én lesz meg a 40 éves szolgálati időme, azért hamarabb, mert a nyári munkaviszonyomat, melyet gimnazistaként végeztem, beleszámították a jogviszony idejébe. A jogszabályban előírt keresőtevékenységgel járó 32 év jogviszony helyett, már több mint 37 év keresőtevékenységgel járó jogviszonnyal rendelkezem.

Kérdéseim a következők, melyet szeretném, ha a jogszabályi helyekkel is alátámasztaná:

1. A munkáltatója szerint a 40 éves jubileumi jutalomra csak 2012. szeptember 1-jén leszek jogosult, tehát, ha előbb kérem a nyugdíjazást részemre az 5 havi jubileumi jutalmat nyugdíjba vonulásakor nem fizetik ki. Arra hivatkoznak, hogy az új jogszabály alapján, mely 2012. február 29-én lép hatályba, ha szeptember elseje előtt megyek el nyugdíjba, nem vagyok jogosult a 40 éves jubileumi jutalomra. Ha azt akarom, hogy megkapjam a jubileumi jutalmat valóban szeptember 1.-ig kell dolgoznom? Munkáltatóm jól értelmezi a jogszabályt?
  2. A fenti esetben a munkaviszony megszűnik, vagy felmentéssel szüntethető meg? Számomra a felmentési idő kérése a kedvező?
  3. Felmentési idő alatt lehet-e szabadságot igénybe venni?
  4. A 40 év szolgálati idő utáni nyugdíjba vonulás rendes nyugdíjnak minősül, jár-e ilyenkor végkielégítés?

Válaszát előre is köszönöm.

Tisztelettel:

Saliberi

pötyőke # 2012.03.11. 12:00

Tisztelt Fórumozók!
Segítséget szeretnék kérni:
1998.08.15-2000.06.30-ig közalkalmazotti jogviszonyom volt
2000.07.19-2000.11.01-ig munkanélküli voltam
2000.11.01-2001.08.31-ig közalkalmazotti jogviszonyom volt
2001.09.01-től fegyveres testületnél dolgozom - különleges közszolgálati munkaviszony.
Nem akarják a jubileumi jutalom szempontjából elismerni a munkanélküli időszakot megelőző közalkalmazotti munkaviszonyaimat, megszakításra hivatkozva. Hszt. 328 § (4) bekezdésre hivatkoznak.
Helyesen járnak el?

illssaster # 2012.03.12. 03:45

Tisztelt Fórum!
Közalkalmazott vagyok. 42 éves. Már tavaly is 20 nap szabadsággal számoltak el, de az idén is csak 23 napot akarnak adni.Törvényes ez? Hiszen én úgy tudom életkor után jár a szabadság. Itt nem tudom mi alapján számolják el!

mesike55 # 2012.03.14. 05:29

Tisztelt Fórum !
Szeretném megkérdezi milyen indokkal mondhatnak föl. 57 éves leszek 06 30-án közalkalmazottként dolgozom fizikai beosztásban 21éve óvodában .

mesi55

Akire79 # 2012.03.29. 07:55

Kedves Fórumozók!

Édesanyám közalkalmazottként dolgozik, előzetes számításaink szerint 2012. augusztusában töltené be a 40 év munkaviszonyt.
Munkahelyén időközben változások történtek, egyik napról a másikra visszaléptették vezetői pozícióból.

Kérdéseim:

• Automatikusan jár neki felmentési idő vagy azt a munkáltatónál kell igényelni és a munkáltató dönti el, hogy megadja-e?
  • A fennmaradó 5 hónap megváltható-e a nyugdíjintézetnél?

Segítségüket előre is köszönöm!

zsebus # 2012.03.29. 08:49

Tisztelt Fórum!

Azt szeretném megkérdezni, hogy a kjt. előírja-e a közalkalmazottnak 24/72-es szolgálatban a szabadság idejére a távolléti díjat?

Előre is nagyon köszönöm a választ!

Boccaccio # 2012.04.05. 19:07

Tisztelt Fórum!
Ez év augusztus 02-án töltöm be a 62. évemet. Középiskolai tanár vagyok, közalkalmazott. Kérdésem: elküldhetnek -e nyugdíjba akaratom ellenére? Ha igen, mikor kell a munkáltatónak hivatalból kezdeményeznie ezt?
Sz. József

jegyzőbea # 2012.04.06. 07:36

Arra a kérdésemre szeretnék választ kapni, hogy a 2011. CXCIX. törvény 85. § (2) bekezdésében foglalt "jogi oltalom alá eső szellemi tevékenység"-nek minősül-e az, ha egy jegyző egy másik településen a megbízott jegyzőnek (középiskolai végzettséggel rendelkező hivatali dolgozó), illetve az önkormányzat működésével kapcsolatosan szakmai tanácsadást végez? Köthető-e ilyenre szerződés?Ha ez nem minősül annak, akkor milyen módon lehetséges egy jegyzőnek másik településen jogi oltalom alá eső szellemi tevékenységet végeznie? Államigazgatási főiskolai végzettséggel rendelkezem, nincs jogi végzettségem.

Köszönöm válaszát!

Lyonee # 2012.04.06. 16:41

Boccaccio
Ha betöltöd a rád érvényes nyugdíjkorhatárt, akkor a kjt. alkalmazása szempontjából nyugdíjasnak minősülsz, ezért indoklás nélkül felmondhatnak. Végkielégítés nem jár, ellenben min. 35 év közalkalmazotti jogviszony esetén jár a 40 éves jubileumi jutalom, ha még nem kaptad meg.

1957 # 2012.04.08. 09:12

Tiszteletem!

Műszaki főiskolai diplomával rendelkezem, de diplomámat Romániában szereztem.
17 éve magyar állampolgár vagyok és egy közmű cégnél dolgoztam tavaly augusztusig, amikor a cégem, átszervezés címen, megszüntette státuszomat és kirúgott.
Megjegyezném, hogy amikor alkalmaztak (1995-ben), cégemet nem érdekelte a diploma magyarországi honosítása, sőt, tervezéssel is foglalkoztam és nem is voltam kamarai tag.
Tekintettel, hogy önkormányzati állást keresek
( műszaki területen), kérdésem az lenne, hogy feltétel a pályázat elnyeréséhez a honosított diploma megléte?
Nem alkalmaznak, csak akkor, ha a diplomámat honosítottam?
Mint munkanélküli,nem áll módomban 65 ezer forintot fízetni a honosításért.

Köszönettel

Péter

jjjkkk # 2012.04.08. 12:29

Tisztelt Jogi Fórum!

Olyan problémám lenne, hogy új munkahelyem lett, de nem vagyok benne biztos, hogy jól számolták ki az időmet és a besorolásomat.
Ez ügyben szeretném segítségüket kérni.
2005.11.02-2006.01.31. egy Kft-nél dolgoztam 8 órában
2006.03.01-2008.02.14. Önkormányzatnál ügykezelőként 8 órában
2008.02.15-2009.05.31 passzív gyed
2009.06.02-2009.12.02. önkormányzat ügykezelő 8 órában
2009.12.03-2009.12.31. passzív táppénz
2010.01.04-2010.04.26. cégnél alkalmazott 4 órában
2010.04.27-2010.08.31. cégnél betanított munkás 8 órában
2010.09.05-2011.08.08. munkanélküli ellátás
2011.08.09-2011.11.30. cégnél alkalmazott 6 órában
2011.12.01-2012.03.31. ugyanannál a cégnél 8 órában

ezek alapján számolták ki az éveim. Főiskolai végzettségem van, de a mostani munkakörömhöz elég az érettségi.

Kérem ha van rá lehetőség számolják ki hogy mennyi időm van és milyen besorolásba tartozom?

Köszönöm előre is: Andrea

miklos123 # 2012.05.08. 09:22

Tisztelt hozzáértők!
Közalkalmazottként, határozatlan idejű alkalmazásban állok. Ha lemondok, akkor köteles a munkáltató engem két hónapig még tartani, vagy elküldhet előbb is, akaratom ellenére? Más szavakkal: tervezhető-e ez a két hónap ilyen esetben a dolgozó oldaláról?
A másik kjt-s kérdés: mi történik, ha a közalkalmazott egyszerűen csak másnaptól elmegy valami magáncéghez dolgozni? Mi a szankció és hogyan érvényesíthető?
Tisztelettel: Miklós

Rubber # 2012.06.01. 08:31

Tisztelt Jogi Fórum!
a következőben kérném hozzáértő segítségüket!
A közalkalmazotti tanács elnöke lehet egy személyben az Iskolaszék elnöke is? nem összeférhetetlen ez? valamint lehet bármelyik elnöke a szülői munkaközösség elnöke is? továbbá még egy kérdés, hogy az előbb említettek közül bármelyik vállalhatja-e az iskolai igazgató választásnál a választási bizottság elnökségi szerepét?

Tillus # 2012.06.01. 15:44

Tisztelt Szakértő!

Harmadik éve dolgozom illetve vagyok köztisztviselői jogviszonyban.Kérdésem a következő:
Köteles vagyok -e elfogadni ,ha az oszt. vezetőm a helyettesének akar megtenni. Középfokú végzettséggel az adott feladat ellátására ,nem szakirányú végzettséggel ,megkérdezésem nélkül? Ő csak annyit mondott :"készülj,mert te leszel a helyettesem". Nekem ezt el kell fogadnom akkor is ha nem szeretném,és persze semmilyen plusz juttatással sem járna ,csak plusz munkával.El kell fogadnom ez úgy,hogy senki nem ül le velem és közli,kérdezi meg "te mit szólnál hozzá" ,hanem kijelentik,hogy "holnaptól én helyettesítem ?

Várom válaszát :
Tilla

Csutak7 # 2012.06.02. 12:15

Tisztelt Szakértő!

Iskolánkban leépítés lesz. 20 éve tanítok ebben az intézményben. Az igazgató engem szeretne áthelyezni másik intézménybe, mert szerinte én rövid időn belül nyugdíjba megyek.(Védett korban vagyok)20 év után én nem szeretnék új iskolában tanítani, s onnan menni nyugdíjba,megint eegy új közösséget megszokni. Magyart tanítok, rajtam kívül van még 4 magyar szakos kollega, közülük 1 idén jött az iskolába.Kérdésem az, hogy védett korban - akaratom ellenére - áthelyezhetnek-e másik intézménybe, még ha határozatlan időre szóló szerződéssel is, és a kerületben maradva? Vagy megtagadhatom az áthelyezés aláírását. Válaszát előre is köszönöm

Kedves Fórumozók!
Szeretnék tanácsot kérni. 1953 októberben születtem. 2012-ben 59 évesen elmehetek el?rehozott ellátásba, de ha még 1 évet dolgoz

norina80 # 2012.06.18. 21:02

Tisztelt Szakértő!

Intézményünkben iskolavezető választás folyik, pályázatot írtak ki, melyben a pályázó feltételei között szerepelt a szakvizsga(közokt. vezetőképzés)megléte. Intézményünkben többen is pályáztak, de 1 pályázónak a szakvizsgája a pályázat leadásakor még nem volt meg, csak utána csatolta rá kb 1-2 hónappal. Kérdéseem, hogy ha a feltételek között szerepelt ez feltételként, akkor az ő páyázata azért érvényes??? Tehát lehetséges, hogy nem felelt meg a kiírás feltételeinek, de a kinevezésre meglévő diplomájával beülhet az igazgatói székbe??
Válaszát köszönöm!

norina80 # 2012.06.18. 21:05

Tisztelt Szakértő!

Ha 1 iskolában igazgatóválasztás történik, akkor összeférhetetlenségnek számít, ha egyenesági rokon szavaz? Érthetőbben: Ha anya-fia kapcsolat van, a fiú szavazhat egyáltalán a tantestületi szavazáson, ha az édesanyja is indul az iskolaigazgató-választáson?
Köszönöm_!

noname1977 # 2012.06.21. 18:17

Tisztelt Szakértő!

Szeretnék segítséget kérni, mert nagyon el vagyok keseredve.
Köztisztviselőként, eü-i végzettséggel asszisztensként dolgozom egy börtönben.(szolgálati jogviszonyban)
A múlt héten a parlament által elfogadott "salátatörvénynek" is nevezett eü-i béremeléssel kapcsolatos a kérdésem.
A személyügyi osztályt megkérdeztem,hogy ránk is vonatkozik-e a béremelés, erre azt a választ kaptam, hogy nem, mert csak OEP által finanszírozott intézményekben dolgozó eü-isek kapnak emelést.
Ránk, aki intézetként" működünk" nem vonatkozik a törvény!
Igaz ez?
Akik alapellátásban dolgoznak egy börtönben, azok kimaradnak az emelésből?
A múltkori "chipsadó"-nak nevezett egyszeri béremelésből is ezért maradtunk le, mert ott is csak OEP által finanszírozott intézmények kaphattak az emelésből.
Kérem segítségét, mert bár megpróbáltam értelmezni a törvényt, de annyi hivatkozás van paragrafusokra és a,b,c... postokra, hogy nekem ennek értelmezése nem megy!
Leírná nekem, hogy a szolgálati jogviszonyban dolgozó eü-iseknél van-e valami feltétele az emelésnek?

Várom válaszát!
Köszönettel: FB

Dr.Attika # 2012.06.21. 18:37

Tisztelt "noname1977"!
Mit jelent az, hogy szolgálati viszonyban van? Hivatásos bv. tiszt, tiszthelyettes? Ha igen, akkor Önre nem vonatkozik ez a törvény.

noname1977 # 2012.06.22. 12:02

Tisztelt Dr. Attika!

Köszönöm válaszát!
A "szolgálati jogviszony" igen azt jelenti, hogy tiszthelyettes vagyok.
De mivel egészségügyisként dolgozom a korábban említett intézményben, így azt gondolom, hogy nekem is járna a béremelés, mert ez a törvény egészségügyi szakdolgozóknak jár, függetlenül attól, hogy közben még tiszthelyettes is vagyok.
A végzettségem szerint eü-is vagyok, és ebben is dolgozom.
Ez a törvény több potban is említi pl., hogy a magyar honvédség hivatásos állományú tagjai, akik mellesleg eü.-sök is, nekik is jár a béremelés.
Ezért írtam azt is, hogy a törvényben benne vannak a szolgálati jogviszonyban lévő eü.-i dolgozók is, csak bizonyos alpontokat nem tudok értelmezni.
És tudok is olyanról, aki szintén tiszthelyettes, eü.-ként dolgozik hasonló intézményben és megkapja ezt a béremelést, mert a munkáltatójának már nyilatkoznia kellett erről.

Szóval, ezért kértem itt segítséget, hogy milyen kikötései vannak ennek az emelésnek.
Mert az, hogy tiszthelyettes vagyok, az nem zárja ki, ebben biztos vagyok!
Kérem a törvény értelmezéségen segíteni szíveskedjen!
Köszönettel: FB

noname1977 # 2012.06.25. 16:22

Kérem, aki otthon van ebben a kérdésben, és tud segíteni nekem, legyen szíves segítsen!
Előre is köszönöm!

zsuzsetta # 2012.06.26. 23:35

Tisztelt Szakértő!

Közalkalmazott vagyok, tanítóként dolgoztam. 2008.júniusa óta otthon vagyok két gyermekem születése miatt.
Felajánlottak egy állást most szeptembertől a helyi iskolában, de eddig nem itt dolgoztam.
Mi a teendő? Előző munkahelyemen fel kell mondjak, gondolom, de mennyi a felmondási idő? Mi lesz a felhalmozódott szabadságaimmal?
Köszönettel: zsuzsetta