Közalkalmazott, köztisztviselő, közszolgálat

Debra01 # 2012.06.27. 08:26

Katonák, rendőrök, fegyveresek!
Én nem vagyok, nem voltam közületek való, de ott voltam és leszek minden eseményen, amit Ti szerveztek, mert sorsom a sorsotok és ami veletek történt, előrevetítette a többi réteggel való történéseket…..

Jelzáloghitelesek!
Orbán állítja,h segített rajtatok(rajtam is), de hát ki az, aki igazán kiszabadult a hitelcsapdából? A haverjai, akiknek nem volt gond benyomni azt a néhány milliót. Van képe nemzeti izéket hirdetni, hogy mi magyarok megbeszéljük…

Rokkantak!
Rettegtek? Felülvizsgálat, amit mi kértünk… Visszaminősítés, munkaerőpiaci reintegráció. Menj dolgozni, majd ott jól meghalsz. "Nincs rád szükség, de el sem tartunk tovább...", mondja a fideszes szavazógép! Rettegsz a jövőtől már? Minap megtámadták a főrabbit,aki mellesleg 90 éves és világhírű tudós. Miért is? Mert lehet, sőt lassan itt kötelező. Nincs retorzió, biztatás van. Lehetsz következő vagy lehet menni! - ez a lényegi üzenet!

Tanárok!
Ti az elveitekkel ellenkező dolgokat fogtok tenni éveken át. Óraszámemelés = fizetéscsökkentés. Tankötelezettség csökkentése, gyerekmunka legalizálása. Kötelező hittan. Életpályamodell. Aha. Rózsi néni élete, aki hívő párttagból hívő párttag lett. Bele mersz nézni a tükörbe?

Taxisok!
Kit érdekel, hogy még fizeted a kölcsönt a kocsidra, már ócska, régi. dolgozz újjal! Vagy dolgozzon, aki újat tud venni! Meg különben is, annyi munkahely van itt, hogy válassz más pályát. Mi sem könnyebb…

Dokik, pályakezdők!
Nagyon hallgattok, pedig aztán nem kaptátok meg, amit kértetek. De mitől hallgattatok el? Annyi is elég volt, amivel kiszúrták a szemetek? Vagy már Angliában vagytok?
Azt mondtátok, hogy "ápolót a hazának, hazát az ápolóknak". Mizu??? minden ok?

Munkanélküliek!
Régen bőséges és hosszú idejű, sőt luxus összegű segélyt kaptatok? Most már annak is vége. Három hónapig élvezkedhettek aztán állhattok sorba az ingyenkonyhán.
Persze ne is dühöngjetek, mert bőségesen van munka, és találtok is ennyi idő alatt! Ugye?

Közmunkások!
Matolcsy apátok is megmondta, hogy el vagytok eresztve ezzel a 47 ezerrel. Ebből aztán lehet, enni-inni, rezsit fizetni, gyereket nevelni… Szuper jól meg lehet élni belőle, na.

Nyugdíjasok, fotelforradalmárok, cikkeket feltevő, megosztó, egész nap kommentelők!
Szerintetek nem lesz nyugdíjreform? Megvédik a nyugdíjadat, mint a mi magánnyugdíj megtakarításunkat. Akinek kevés van az utálva lesz, akitől elvettek, az majd utál nem kicsit…
Ki nincs itt még összeugrasztva?

Azt mondják a baj a zsidók miatt van, a rokkantak miatt, a 40 évesen hazazavart katonák miatt. A segélyesek miatt, akik nem akarnak dolgoni… A Gyurcsány és az elmútnyócév miatt, az EU miatt, az IMF miatt és mindenki miatt. Mindenki hibás itt, csak ők nem!

Hát mindenki jöjjön már!!!!!!!!
HŐSÖK TERE Július 1-től!

wers # 2012.06.27. 08:53

zsuzsetta, gyes alatt lehet dolgozni, akár másik munkahelyen is.

Lyonee # 2012.06.27. 11:51

zsuzsetta
Ha ez az állás határozatlan idejű, és nem akarod elszalasztani, hisz számodra előnyös, akkor:

• Lemondasz a közalkalmazotti jogviszonyodról (az a munkavállalói felmondás), a lemondási idő 2 hónap, ami alatt munkára vagy kötelezve, vagyis a felhalmozódott szabadság egy részét ki tudják adni, a maradékot ki kell fizetni.
  • Ha az új m.hely vállalja az áthelyezést , -ami számára nem előnyös-, akkor lehet úgy is. Ez 3 oldalú egyezség, a szabadság tekintetében mindenképpen meg kell egyezni,(ki adja ki), mert később vita tárgya lehet. Mostanában nem vesznek át áthelyezéssel, legfeljebb a fenntartó másik intézményébe.
  • A munkáltatóddal közös megegyezéssel megszüntetitek a jogviszonyt. Nagyon oda kell figyelni, nehogy lemondj tudtod nélkül valamiről, szabadság, stb. Akár másnaptól is megszüntethetitek a jogviszonyt. Ehhez mindkét fél akarata szükséges.

Én az elsőt javasolnám, mert ahhoz nem kell a munkáltatód beleegyezése, de előtte pontosan rögzítsd az új munkáltatóddal a kezdés idejét, hogy ne legyen jogviszony nélküli napod, és tanévkezdésről se maradj le. A lemondás ideje 2 hónap. Ami miatt még előnyösebb, (szerintem) hogy az összes szabadságot mindenképpen le kell, hogy rendezze.
Figyelj arra is, hogy ne a régi illetményeddel számoljon, mert valószínűleg sorosan is léptél. A besoroláshoz szükséges jogviszonyba beleszámít a GYES, GYED ideje is. (A 2 hónap idejére lehet, hogy meg kell szüntetned a GYEST. Számolj! A nettó illetményed 20%-a több-e, mint a GYES!?-azért ennek mindenképpen járj utána, mert GYES-es dolgokhoz annyira nem értek)

Másik munkahelyen csak a munkáltatód engedélyével dolgozhatsz GYES mellett, ami megint két esélyes, hogy engedi-e. (Fizetés nélküli szabit adott a gyermekeid nevelésére, gondozására, és nem azért, hogy máshol dolgozz.)
Akkor szokta a munkáltató megengedni, ha ő éppen nem tud munkát biztosítani, ezért inkább megengedi, mert köteles lenne visszavenni a dolgozót. Már kellett volna a kjt. szerint ezt a szándékodat jelezned (a kérelmet a fizetés nélküli szabadság tartama alatt, a tanév szorgalmi időszakának befejezését, illetve az első félév befejezését megelőző hatvan nappal korábban kell a munkáltatóval közölni), így jogosan elutasíthat. De miért is akadályozna, ha haszna nem származik belőle?
Ha a felajánlott állás nem egész, vagy határozott idejű, akkor inkább maradj a régi helyeden, GYES mellett dolgozhatsz, ha megengedi az igazgatód.
Gondolj arra is, hogy januártól az állam átveszi az iskolákat, nagy összevonások várhatók. Melyik iskola esélyesebb a fennmaradásra? Nagyon bizonytalan minden.

Lyonee # 2012.06.27. 12:01

Javítás:
A nettó illetményed 25%-a több-e, mint a GYES!?

qwer11 # 2012.06.27. 17:37

Tisztelt Szakértők,

szeretném megkérdezni, tudnának-e segítséget adni abban, hogy a középszintű érettségi tételek milyen adatvédelem alá esnek? A középszintű írásbeli ill. emelt szintű tételekre vonatkozóan találok írást, de erre nem.
További kérdésem, hogy egy középszintű vizsgabizottság tagjának van-e joga más kérdezőtanár által alkotott szóbeli tételekbe belenézni, arról jegyzeteket készíteni? Milyen jogszabály vobatkozik erre?

Köszönöm!:)

Zita84 # 2012.07.19. 07:58

Tisztelt Szakértők!
Segítségüket szeretném kérni, hogy közszolgálati dolgozóként betöltöttem a 40 éves munkaviszonyt. Egy mai cikk szerint a munkáltató nem közteles elengedni nyugdíjba (ha jól értelmezem).
"A közalkalmazottak esetében a munkáltató mérlegelési jogkörébe tartozik, hogy a munkavállaló kezdeményezését követően felmentéssel – a negyven év szolgálati idő és az egyéb feltételek megléte esetén – – megszünteti a jogviszonyt vagy sem."
Jól értelmezem-e a cikket, illetve van-e valamilyen lehetőség, hogy mégis nyugdíjba vonulhassak, ha a munkaadó nem engedne el?
Köszönettel,
Zita

Korall54 # 2012.07.19. 08:15

Zita84
Tedd ide, légy szives a cikk linkjét.

Üdv: Korall (53-as nö)

Zita84 # 2012.07.19. 08:25

Korall54!

http://hvg.hu/…nyugdij_liga

Előre is köszönöm!

Zita

Korall54 # 2012.07.19. 08:51

Zita84
Ez a cikk rosszul fogalmaz. Nem a nyd-ba vonulást mérlegelheti a munkáltató, hanem a hosszú felmentési idő megadását a jogviszony megszüntetésére.
Nyugdíjba vonulás esetén a közalkalmazott kérheti a felmentését és a munkáltató felmentheti, de nem köteles a hosszú felmentési időt megadni, aminek a felét nem kell ledolgozni. Ez eddig is így volt.
Más a 40 év szolgálati idő és más a 40 éves női jogosultsági idő. Ez utóbbi megléte esetén egy nő, ha akar öregségi nyugdíjba mehet. 37-40 év szolgálati idővel utoljára ez évben az 53-as nők mehetnek el korhatár előtti ellátásra. Tehát egy 54-es nő, teszem azt 5 év nappali felsőoktatással nem mehet el csak 63 évesen a 40 év jogosultsági idővel, (ha folyamatosan dolgozott, esetleg benne foglalva gyesen volt max. 8 évig) ami ekkor 45 szolgálati évet jelent, mert 1998-ig még a nappali felsőoktatás beszámít a szolg. időbe. Amúgy az öregségi korhatára 63,5 év.

1992. évi XXXIII. törvény
a közalkalmazottak jogállásáról

30. §138 (1)139 A munkáltató a közalkalmazotti jogviszonyt - a 30/A-30B. §-ban foglalt korlátozással - felmentéssel akkor szüntetheti meg, ha
……
f)141 a társadalombiztosítási nyugellátásról szóló 1997. évi LXXXI. törvény 18. § (2a) bekezdés a) pontjában foglalt feltételt a felmentési idő leteltekor teljesítő közalkalmazott kérelmezi.

1997. évi LXXXI. törvény
a társadalombiztosítási nyugellátásról

18.§
…..
(2a)48 Öregségi teljes nyugdíjra életkorától függetlenül jogosult az a nő is, aki

legalább negyven év jogosultsági idővel rendelkezik, és
azon a napon, amelytől kezdődően az öregségi teljes nyugdíjat megállapítják, a Tbj. 5. § (1) bekezdés a)-b) és e)-g) pontja szerinti biztosítással járó jogviszonyban nem áll.

Üdv: Korall (53-as nö)

Zita84 # 2012.07.19. 08:57

Kedves Korall54,
Köszönöm a gyors választ és a segítséget!

Üdvözlettel,
Zita84

uhaszaszlouj # 2012.07.19. 09:39

Tisztelt Szakértők!
34 évi munkaviszony (egy helyen) után "rokkantsági nyugdíjba mennék" (Parkinson-kór, diabetes lépeltávolítás.) A munkáltatóm most - az ország nehéz gazdasági helyzetére hivatkozva -megtagadja a felmentéssel való közalkalmazotti jogviszony-megszüntetést.Simán ,felmondással egy fillér nélkül ki akar rugni.
Nem lehet valamit tenni, hogy a szokásjognak megfelelőnéhány hónapos felmentést megkapjam?

levi_ur # 2012.08.01. 22:09

Jó napot kívánok!

Pedagógus házaspár vagyunk. A probléma a feleségem körül van. Határozatlan idejű közalkalmazotti jogviszonyban áll egy Abonyban lévő Általános Iskolával. Két gyerekünk született e jogviszony alatt és időközben az élet úgy hozta, hogy Hajdúszovátra költöztünk, tehát nem menne vissza dolgozni Abonyba. A gyerekek megnőttek, a GYES 2012 okt. 31-én jár le, tehát fizetés nélküli szabadságon van a jelenlegi munkahelyén. DE! A lakóhelyünkhöz közel, Derecskén alkalmazni kívánják, mint pedagógus 2012 szeptember 1-től, határozott időre. Jeleztünk a korábbi munkahelyen ezt a tényt, és hogy szeretnénk megszüntetni a jogviszonyt. Innen azt a választ kaptuk, hogy nem tudják elengedni közös megegyezéssel, mert 167 nap szabadság jár neki, és mivel nem jeleztük időben nincs benne az önkormányzat költségvetésében ennyi időre a szabadságmegváltás. Kerestük a közös megegyezést, hogy szeptembertől dolgozni tudjon, de eddig nem jutottunk közös nevezőre. Továbbá jeleztük, hogy miattuk nem szeretnénk elbukni az új munkahelyet. Nem feltétlenül pereskedni szeretnénk, mert augusztus végén már munkába kéne álljon az új munkahelyen, de igazságtalannak érezzük, hogy miattuk elveszítsük ezt az állást. Az ügyünk gyors és szakszerű megoldásában kérnénk a segítségét.

köszönjük!

Tisztelettel,
levi_ur

Barikati # 2012.08.02. 07:18

Azt kérdezném, hogy amennyiben "kizárólag második tanári szakként szerezhető" szakon egyetemi oklevelet szerzek (a meglevő főiskolai végzettség mellé), ez alapján a munkáltató köteles-e H-ba átsorolni? Konkrétan: általános iskolában matematikatanárként főiskolai diplomával rendelkezem (F), s idén megszereztem az MA multikulturális nevelés tanára mesterszakos diplomát. Ez alapján mi a helyes besorolás?
Függ-e attól, hogy munkaközösségvezetőként vagy igazgatóhelyettesként dolgozom? Kell-e mérlegelni a hasznosítást? Mivel ilyen tantárgy ugye nincs?

Kolléganőmnek hasonló végzettsége és szakvizsgája is van, így ő most G-ben van. Ha ugyanezt a mesterszakot megszerzi, átsorolható-e I osztályba?

Köszönettel: Kati

mákospite # 2012.08.02. 08:07

Kedves Hozzáértők!
Nem tudom érthető lesz e amit kérdezek, de megpróbálom.
Folyamatos munkarendben dolgozom ápolónőként,közalkalmazottként.Kérdésem a következő:Nálunk a fizetett ünnepen dolgozó kap távolléti díjat úgy,mint az aki nem dolgozik, továbbá a munkában töltött időre megkapja pluszban a bérét.Kérdésem, neki miért nincs beleszámolva a fizetett ünnepre járó 8 óra a munkaidőkeretébe.Így aki dolgozik, az abban a hónapban 8 órával többet dolgozik mint az, aki otthon van. Az én logikám szerint így semmi pluszt nem kap aki fizetett ünnepen dolgozik.Szerintem még túlóraként sincs kifizetve, mert csak a többiekhez képest plusz órák vannak elszámolva. Ha a fizetett ünnep vasárnapra esik /pl.Pünkösd vagy Húsvét vasárnap vagy Dec.25-26-a/ akkor semmivel sem kapunk több juttatást a nem dolgozókkal szemben.
Ez így jogszerű?

Némethné # 2012.08.03. 08:16

Segítséget szeretnék kérni!
Kérdésem az lenne, hogy jár-e munkaidő kedvezmény olyan esetben, ha én köztisztviselőként dolgozom, 24 hetes várandós vagyok, és a nőgyógyászomhoz vissza kell járnom időközönként? Anno olvastam (Mt. könyve), hogy járna arra az időre, illetve vérvétel, és a várandóssággal kapcsolatos további kezelésekre. De mivel már nem vonatkozik rám a Munkatörvénykönyve, nem vagyok tisztában azzal, hogy jár-e munkaidő kedvezmény! :S Segítséget előre is köszönöm!

nyomulos # 2012.08.03. 10:35

Azt szeretném megtudni, hogy négy műszakban dolgozó, éjszakai munkakörben is dolgozó közszolgálati tisztviselő (ügykezelő, ügyintéző) jogosult-e éjszakai pótlékra?? 15 évi közalkalmazotti jogviszony alatt járt az átszervezést követően megszűnt, munkaköröm nem változott, sőt bővült.

Lyonee # 2012.08.03. 18:01

Levi Úr!
Párhuzamosan két közalkalmazotti jogviszonyban is állhat a feleséged. Ha lemond a mostani helyén a közalkalmazotti jogviszonyáról, akkor a 2 hónapos lemondási idő alatt a szabadság egy részét ki tudják adni. A többit ki kell fizetni. A lemondást nem tudják megakadályozni, el kell fogadni. A szabadság fennmaradó részét pedig ki kell fizetni. Közben köthet újabb közalkalmazotti jogviszonyt az új helyen, mert az elsőn úgyis szabadságon lesz és nem lesz a munkavégzésnek akadálya. Nincs szüksék engedélyre. (43. § (1) Amennyiben a közalkalmazott munkaideje a közalkalmazotti jogviszonyban és a munkavégzésre irányuló további jogviszonyban - részben vagy egészben - azonos időtartamra esik, a munkavégzésre irányuló további jogviszony csak a munkáltató előzetes írásbeli hozzájárulásával létesíthető.) Akkor tudnák megakadályozni a szeptemberi kezdést, ha a lemondási időben nem adnák ki a szabit, hanem fel kellene vennie a munkát.
Számoljátok ki, hogy érdemes -e visszamondani a GYES-t, mert GYES mellett csak 75%-os munkaidőben lehet, még akkor is, ha szabadságon van. GYES alatt is lemondhat a közalkalmazotti jogviszonyáról. De valószínűleg anyagilag jobban jár, ha visszamondja a GYES-t.

Biztos, hogy annyi az a szabi, én soknak tartom.
Számoltassátok ki még egyszer. Ha netán tényleg ennyi, akkor az kitart a tanév végéig, megéri -e egy határozatlan idejű jogviszonyt határozottra cserélni?

Lyonee # 2012.08.03. 18:12

levi_ur
GYES-en max. addig lehet a feleséged, amíg nem köti meg az újabb közalkalmazotti jogviszonyra a szerződést, a heti max. 30 óra munkavégzés miatt. De érdemes a lemondási idő kezdetétől visszamondani, ha a fizetése 25%-a több, mint a GYES.

ytam # 2012.08.04. 08:11

Tisztelt Címettek!
3. vezetői ciklusom után külső pályázó nyerte az igazgatói megbízást többcélú közoktatási intézményben. Jogviszonyom határozatlan idejű, az egyik intézményegység vezetését már 6 évvel korábbi időponttól folyamatosan elláttam. Az utódom aug 01-én kb 50 km távolságra ajánlott fel munkakört szóban, másik intézményegységben, 7 nap gondolkodási idővel. A munkakör nem igényli a szakmai felkészültségemet, de a meglévő többlet tudásomat és felkészültséget jogszabály nem írja elő. Én együttműködést terveztem és lakóhelymen számítottam az eddig vezetett intézményegységben valamilyen munkakörre. Az intézményegységben van egy üres álláshely. Kérdésemre ettől elzárkózott. A lakóhelyemen van további 11 közalkalmazottal be nem töltött álláshely egy harmadik intézményegységben, órradókat foglalkoztatun, közalkalmazottnak rengetegt kellene utaznia nap közben.
A munkáltató szóban tett ajánlatot.
Az általam korábban vezetett intézményegység vezetését a pályázati kiírás nem tartalmazta.
Ajánlatát nem egyeztetette az igazgatótanáccsal. Kinevezheti magát intézményegységvezetőnek is? Megbízása a fenntartó részéről már csak visszadátumozott lehet. Érzékelem, hogy távol szerete tudni, 100%-os volt a belső támogatottságom és erős a szakmai szerveknél az elismertségem. Érzékelek felkészülést is a korábbi munkámban való hibák keresésére.
Kérem szíves javaslatukat a követendő viselkedésemre. 3 nap múlva nyilatkoznom kellene, elfogadom-e a felkínált munkakört.
Köszönöm

Lora_lay # 2012.08.06. 09:30

Tisztelt Hozzáértők !

Közalkalmazotti jogviszonyomat szeretném megszüntetni 30 napos felmondási idővel, de feletteseim ragaszkodnak a 60 naphoz. Keletkezhet-e bármilyen joghátrányom abból, ha az utolsó 30 napot táppénzben töltöm ?

Lyonee # 2012.08.06. 10:00

Lora_lay
TB ellenőrzés a munkáltató felkérésére.

Lora_lay # 2012.08.06. 10:09

Kedves Lyonee !

A táppénzben töltött első napban már kérheti a munkáltató az ellenőrzést ?
Ehhez kapcsolódóan :

1. Mit tehetnek, ha itthon találnak ?
  2. Mit tehetnek, ha nem találnak itthon, de bizonyítom, hogy a kérdéses időpontban orvosi vizsgálaton voltam ?
Lyonee # 2012.08.06. 10:34

ytam
Bizonyára ismered a kjt erre vonatkozó részeit. Felajánlás, elfogadás, visszamondás, végkielégítés.

pl.
"23.§
(6) A lemondás, a megbízás visszavonása, valamint a megbízás határozott idejének letelte után a közalkalmazottat a kinevezése szerinti munkakörében kell továbbfoglalkoztatni."
Van a képzettségednek megfelelő szabad státusz?
Kinevezésed szerint lehetsz akár matematika-fizika, vagy magyar-történelem szakos tanár.
Harcolj az igazadért. Ha valamelyik intézményegységben van szabad státusz, akkor fel kell ajánlani.
Közben pályázz meg te is egy vezetői állást máshol.

Itt nem nagyon tudnak neked segíteni, a kjt-hez kevesen értenek. Én sem vagyok jogász, csak tapasztalt közalkalmazott. A kjt-t alaposan böngészd át, hogy legalább ismertesd velük lehetőségeidet, kötelességeiket. A kjt július 1-től változott, de azt nem tudom, hogy ez érint -e téged. Még nem nagyon tudtam átnézni. Sok sikert!

1992. évi XXXIII. törvény a közalkalmazottak jogállásáról

Lyonee # 2012.08.06. 10:55

Lora_lay!
Hát, ha tényleg beteg vagy, és jogos a táppénz, akkor nincs mitől félned.
De, ha már aug. 6-án tudod, hogy szeptemberben 1 hónapig táppénzen leszel, akkor az már elgondolkodtató. A munkáltatód is ilyen előzmények után sok mindenre gondolhat.
Nincs szabadságod?
Mi az oka felmondásnak? Másik munkahely?

Lora_lay # 2012.08.06. 11:12

Kedves Lyonee !

A továbbiakat folytathatnánk privátban ?