Fórum informatika régebbi elöl     új hozzászólás


Becsületsértés

Dr.Attika # e-mail 2018.10.17. 19:27

Az un. szexuális zaklatás nem szexuális bűncselekmény. Az hatalmi helyzettel visszaélés. Ebből kifolyólag alárendelt, beosztott, egyetemi hallgató nem követheti el elöljárója, főnöke, tanára ellen. csak fordítva működik.

Ügyvéd
http://jogitanacs.info
http://amerikairendszam.com

paxia # e-mail 2018.10.17. 15:28

lilith :. beszédes nicknév. Témába vág.

lilith_ # e-mail 2018.09.09. 19:50

Sziasztok.
Pár éve felvettek egyetemre, ahol az egyik tanáromnak megtetszettem. Amikor találkozni hívott, nemet mondtam, emiatt nem enged tanulni. Nem enged vizsgázni és a többi oktatót is rábeszélte, hogy tiltsanak le. Az érdeklődését elfogadtam úgy, hogy megírtam neki levélben, amiről azt hazudja, hogy szexuálisan zaklatom és bizonyítékként használja ellenem, pedig csak az érdeklődésére válaszoltam. Nekem nagyon fontos a tanulás, mert kizárólag ebben a szakmában szeretnék dolgozni. Ez az egyetlen egyetem. Mit tehetek?

Vadsuhanc #   2018.07.24. 15:08

30 napon belül jelentsd fel a főnöködet név szerint és terjeszd elő a magánindítványodat. A feljelentésben barátodat nevezd meg tanúként, de azért nem árt ha egyeztetsz vele, hogy hajlandó-e elmondani a hatóság előtt is azt amit neked mondott, mert ennek hiányában elég nehéz lesz bizonyítanod a történteket. Aztán várd meg mit dönt a bíróság.

Vagy odaállsz a főnököd elé és elmondod neki, hogy máskor ne mondjon ilyen dolgot rólad. Persze ekkor is el kell mondanod, hogy kitől tudod az egészet.

Sok sikert.

drbjozsef #   2018.07.24. 15:01

Megkéred, hogy ne mondja.

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

ricsilus # e-mail 2018.07.24. 14:46

Magánindítvány ilyesmi ... Ilyet nem mondhat még viccből sem úgy gondolom .

Vadsuhanc #   2018.07.24. 14:24

ricsilus úgy őszintén mit akarsz elérni? Valaki mondta, hogy valaki írta............Mi a célod?

Vadsuhanc #   2018.07.24. 14:24

ricsilus úgy őszintén mit akarsz elérni? Valaki mondta, hogy valaki írta............Mi a célod?

ricsilus # e-mail 2018.07.24. 14:15

Adott egy munka húspultban a részlegvezető a hátam mögött rágalmaz, hogy biztos megeszem az árút azért van hiány, munkatársamnak írta messenger üzenetben aki elmondta nekem .
Mit tehetek ?

Mellon # e-mail 2018.02.28. 08:55

Kedves Jogászok,

az a kérdésem, hogy lehet-e becsületsértés az alábbi eset:
  • Valós és nem sértő információk közzététele V. Utónév szerkezetű névmegjelöléssel, személyes adatok, fotó stb. nélkül. Rágalmak, indulat, sértő jelzők nélkül, tárgyilagosan.
  • Az érintett néhány ismerősének közvetlen tájékoztatása, pl. Xypsz Ilona ismerősöd eladott nekem egy autót, az 3 km után lefulladt, rejtett súlyos hiba jelentkezett, Ilona nem hajlandó visszavenni az autót, nekem ez ennyibe került, ennyi a károm. (Ez csak egy példa az állítások jellegére, határaira. Tehát csalásos vád pl. határozottan nem része az állításoknak.)
  • Ennyi. Tettlegesség vagy azzal való fenyegetőzés sem része a történetnek. Hamis anyagok, képek, hangfelvétel stb. sem részei a példaesetnek.

Én úgy értelmeztem a törvényt, hogy becsületsértéshez ugyebár valótlan állítások kellenek, nagy nyilvánosság, illetve trágárság, sértések, illetve sértő tettlegesség (pl. leköpés, ezzel kapcsolatban talán szintén elvi kérdést jelent, hogy pl. ugyanennek minősül-e tojással, paradicsommal, vizeslufival való megdobás stb.).

Köszönettel várom szíves véleményüket.

alfateam # e-mail 2018.02.28. 08:52

"ne kezdj olyannal akinek nincs veszteni valója."

Edit1111 # e-mail 2014.08.30. 07:52

Tisztelt Tanácsadó,

több kérdésem is lenne, közvetlen szomszédságunkba kisebbségi család költözött. A haszonélvező engedte meg nekik. Az udvar azóta szemét, piszok egér -legyek hadával van ellepve. A lakásból a villany ki lett kötve évekkel ezelőtt. A kéményük nincs elfogadva a Kéményseprő társaság által. A víz nincs kialakítva. Kérdésem, hogy szomszédként mit tehetek? A jegyzőhöz már több bejeletést tettem, hogy alakítsák ki a közműt. A beköltözők vállalhatatlan módon beszélnek velem , ha konfliktus alakul ki. Mindenféle undorító módon fenyegetnek ill. leszbikus kurváznak. Még ha ez igaz lenne , akkor sem tűrném el. Becsületsértés miatt csak pénzbüntetés szabható ki? Bizonyítéknak számít, ha hangfelvételen rögzítem a vádaskodásokat?

Egyáltalán van valami jogi lehetőség, hogy kilakoltassák ezeket az embereket, úgy hogy csak a lakcímre jelentkeztek be?

Köszönettel,

Edit1111

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2014.07.23. 16:17

A tanú nem bizonyíték?
Ha tényleg feljelentést akarsz tenni - én nem tenném -, akkor erősen szedd össze magad. Ezt az összevissza beszédet, kapkodást, pongyolaságot a legtürelmesebb bíró se fogja szeretni.

www.kbs-ugyved.hu

Fabyen82 # e-mail 2014.07.23. 15:29

Sajnálom, de látom, hogy rossz topikba sikerült írnom :-(

Fabyen82 # e-mail 2014.07.23. 15:28

Igazából nem tudom, hogy mi számít elég bizonyítéknak, mert tanú van rá, nem is egy, (a párom és a barátunk előtt is tegnap így beszélt rólam) de a fél város lehetne tanú rá, és elég bosszantó, ha nem tehetek semmit. Ezen kívül azt sem tudom, érdemes e foglalkozni a dologgal, mert ha nem kap érte semmi büntetést, akkor röhögni fog a markába, nekem meg iszonyat energia a rendőrségre járkálni a feljelentés miatt.
Az ügy azért is érdekes, mert szeptembertől egy suliba fognak járni a gyerekeink és valószínű a gyerekekhez is el fog jutni ez a dolog,amitől szeretném megkímélni őket (bár ő nagy ívben tojik rá természetesen).

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2014.07.23. 12:36

konkrét bizonyíték nincs rá
Akkor szerinted mi lesz a feljelentéseddel?

www.kbs-ugyved.hu

Fabyen82 # e-mail 2014.07.23. 09:52

Még annyi, hogy konkrét bizonyíték nincs rá, csak folyamatosan hallom, innen onnan, illetve tavaly írt egy levelet emailen, amiben ezeket a szavakat használja. Nincs kétségem, hogy a párom gyereke előtt is így beszél rólam, (és a párom ellen neveli)de sajnos nem tudom bizonyítani.

Fabyen82 # e-mail 2014.07.23. 09:44

Sziasztok!

Nem nagyon vagyok otthon a témában, és kérem, bocsássatok meg, hogy három kisgyerek mellett nem olvastam sokat vissza, nagyon sok oldalt kellene. Kérdésem az lenne, hogy párom volt élettársa folyamatosan mindenkinek engem "mocskos kurva"-ként emleget, teszi ezt válogatás nélkül pl. az oviban, szülői értekezleten. Mit tehetek, feljelenthetem?

ObudaFan # e-mail 2014.07.14. 14:38

Nem lehet azt mondani, hogy semmiképpen nem várható.

Ügyvéd / Lawyer / Abogado - Budapest

tarczayaron@freemail.hu

http://biroigyakorlat.blog.hu/
http://members.upcweb.hu//tarczay/

pasasdebrecenbol # e-mail 2014.07.07. 10:47

Sziasztok

Azt szeretném kérdezni, hogy kicsivel több, mint 6 hónapja az Ask.FM nevű oldalon -mint regisztrált felhasználó, névtelenül (hiszen az oldal ezt lehetővé teszi) egy másik felhasználóval konfliktusba keveredtem és szerinte becsületsértést követtem el, amiért megtette a jogi lépéseket, és az IP címem is ismeri már.

Az hozzá tartozik, hogy ez a becsületsértés oda vissza ment.

A kérdésem az lenne, hogy ha még mindig nem kaptam semmilyen papírt, megkeresést, várható-e még?
Az IP címet tekintve, hogy az Ask.FM Lett vállalat, magyar rendőrség kikérheti-e? Mennyi ennek az átfutási ideje?

Köszönöm a válaszokat előre is.

ius latratus # e-mail 2014.06.01. 15:39

Az van, hogy fel sem fogod, hogy ennek aztán tényleg semmi köze az ügyedhez.
Amúgy meg nincs is ügy. (értsd: bevonták az engedélyed?, vagy: éppen dolgoztál a fegyverrel?, - gondolom, mindenre NEM a válasz, tehát: nyugi)

-air- # e-mail 2014.06.01. 13:50

Ezek szerint rosszul értelmeztem a törvényt?
2:45. §
[A becsülethez és jóhírnévhez való jog]
(1) A becsület megsértését jelenti különösen a más személy társadalmi megítélésének hátrányos befolyásolására
alkalmas, kifejezésmódjában indokolatlanul bántó véleménynyilvánítás.
(2) A jóhírnév megsértését jelenti különösen, ha valaki más személyre vonatkozó és e személyt sértõ, valótlan tényt állít
vagy híresztel, vagy valós tényt hamis színben tüntet fel.

Akkor csak hagyjam ennyiben?
Biztos nincs mit tenni?
Érdekes ...

Kelvin (törölt felhasználó) #   2014.06.01. 13:12

a becsületsértés arra vonatkozik, amikor valaki valakiről, vagy a munkakörének ellátásával, közmegbízatásának teljesítésével, közérdekű tevékenységével összefüggésben, vagy pedig valaki valakiről a nagy nyilvánosság előtt a becsület csorbítására alkalmas kifejezést használ vagy egyéb ilyen cselekményt követ el - esetedben ezek nem forognak fenn, ennyi.

-air- # e-mail 2014.06.01. 12:59

Tisztelt Kovács_Béla_Sándor!
Miért gondolom rosszul?
Kifejtené bővebben?
Ezek szerint a Rendőrség bárkit Bűnügyi nyilvántartásba tehet indokolatlanul? Következmények nélkül?

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2014.06.01. 12:53

Én úgy gondolom, elkövette.
Rosszul gondolod.

www.kbs-ugyved.hu