„Megint az az érzésem van, hogy láthatatlanok a hozzászólásaim.
”
Nem biztos, hogy vigasz, én látom. Sőt, még értem is :)
„Megint az az érzésem van, hogy láthatatlanok a hozzászólásaim.
”
Nem biztos, hogy vigasz, én látom. Sőt, még értem is :)
@Kovács_Béla_Sándor
Nem láthatatlan a kommentje, köszönöm a válaszát!
A biztosítónak nem kéne megvárnia, hogy a büntető ügyben határozat szülessel, ami kimondja a vétkes sofőr ittasságát, mielőtt elindítja a polgári pert, amiben szeretné behajtani a társaság által kifizetett összeget?
Van értelme az ellenkereset-levélben vitatnom a követelés jogalapját és kérnem, hogy ejtsék, mivel az At. XXVIII. cikk (2) bek. alapján "Senki nem tekinthető bűnösnek mindaddig, amíg büntetőjogi felelősségét a bíróság jogerős határozata nem állapította meg."
Logikailag én úgy látom, hogy a biztosító elhamarkodta ezt a keresetet és egy rendőrségi jegyzőkönyv alapján akarja bizonyítani az vétkes ittasságát, miközben ezt a bíróságnak kéne kimondania, hogy perelhető legyen polgári perben.
Mire hivatkozzak?
Köszönöm válaszát,
Gjobs
Milyen tantárgy ez? Mert ha nem valami speciális kgf biztosítási kurzus, hanem általános polgári jog, esetleg a kötelmi jog különös része, akkor fölöslegesen túlbonyolítod.
Balesetbiztosítás 1
Akkor nem kötelező gépjármű felelősségbiztosításról beszélünk? Sima baleset-biztosítás? Akkor miért fizetne az egyik fél biztosítója a másik félnek?
Tisztelt Fórumozók!
A következő kérdésekben szeretnék tanácsot, véleményt illetve iránymutatást kérni.
A régi Ptk. hatálya alatt kötöttem egy kölcsönszerződést. A kölcsönszerződésben az alábbi mondta szerepel:
.„." A jelen szerződésben nem szabályozott kérdésekben a mindenkori hatályos Polgári Törvénykönyv és a Hpt. vonatkozó rendelkezéseit kell alkalmazni..." ”
A szerződésben - többek között - sem az elévülésről sem az engedményezésről nincs szó. Amennyiben pld. az elévülésre hivatkozok - amely magában a szerződésben nincs kitárgyalva és szabályozva - akkor melyik Ptk-t kell alkalmazni a régit vagy az újat?
Ha a bíróság megállapítaná, hogy az új Ptk-t akkor a szerződés többi - szabályozott kérdésre - melyik Ptk vonatkozik? A törvény megengedi, hogy ugyanazon jogvitában ugyanazon szerződésre egyszerre alkalmazható a régi és az új Ptk?
Köszönöm a megtisztelő válaszokat.
Ha a szerződés így rendelkezik, akkor az új Ptk-t kell alkalmazni azzal, hogy az meg úgy rendelkezik, hogy a te esetedben még a régit kell alkalmazni.
Úgy, úgy. Semmit nem jelent ez a mondat. A szerződés új Ptk. hatálya alá helyezéséhez kifejezett megállapodás kell.
Köszönöm a válaszokat!
Még egy kérdésem lenne. Mi történik akkor, ha a jogosult mint a felszólításokban és mint a keresetlevelében az új Ptk-ra hivatkozik és nem a régire?
És azt sem értem, hogy az általam beidézett mondat miért nem minősül megállapodásnak. Ha a szerződésben nem szabályozott kérdés van akkor az érvényes Ptk rendelkezéseit kell alkalmazni a vita eldöntéséhez...
„És azt sem értem,”
Nem baj. Én se értem, hogy van az a dolog a kvarkokkal, pláne a bozontokkal, és ládd, mégse görcsölök rajta.
Kedves KBS!
Irántad eddig tanúsított tiszteletem miatt nem akartam szóvá tenni - de a cinikus hozzászólásod miatt most megteszem- hogy 2019.02.26-án 15:01 órakor az Engedményezési szerződés c. topicban ugyanerre a felvetésre az volt a válaszod, hogy .."2014. március 15. után már az újat."
Nyilván, ha Te mint ügyvéd sem tudod a választ és ugyanarra a kérdésre pár hét leforgása alatt ellentétes választ adsz akkor nekem egy laikusnak nincs szégyenkezni valóm, ha esetleg nem értem a dolgot.
OFF
„nekem egy laikusnak nincs szégyenkezni valóm, ha esetleg nem értem a dolgot.”
Hát nem pont ezt mondtam?
A másik rovatot nem keresem vissza - nem fogsz csuklóztatni -, de nagyon valószínű, hogy ott nem ezt kérdezted. Hiszen miért is kérdezted volna meg még egyszer ugyanazt, ha már kaptál választ? Te ilyet nem szoktál.
Nem tudom, megfigyelted-e, hogy egy ideje tartózkodom attól, hogy a kérdéseidre válaszoljak. Néha átsiklok rajta, hogy te kérdeztél. Ígérem, ez után még jobban figyelek. Csak hogy ne legyen problémád a cinizmussal.
ON
Ez volt a kérdés:
Vadsuhanc
#
2019.02.26. 14:39
Tisztelt fórumozók!
Adott egy 2010. évben megkötött kölcsönszerződés. A szerződésben az alábbi mondat szerepel:
.." „A jelen szerződésben nem szabályozott kérdésekben a mindenkor hatályos Polgári Törvénykönyv és Hpt. vonatkozó rendelkezéseit kell alkalmazni.”.."
A szerződést a hitelező 2015. január 01. napjával felmondta. 2016. évben a tartozást engedményezte egy követeléskezelő cégre.
Kérdésem az, hogy a szerződésre, az engedményezési szerződésre annak jogkövetkezményeire valamint az elévüléssel kapcsolatosan melyik Ptk-t kell alkalmazni jogvita esetén?
Ez volt a válaszod:
Kovács_Béla_Sándor
#
2019.02.26. 15:01
Őszintén még nem láttalak nagyon más véleményét elfogadni. Nyilván egyszerűbb , ha a kérdező nem kérdez vissza.
Köszönöm eddigi válaszaidat az átsiklás pedig kölcsönössé vált.
„Mi történik akkor, ha a jogosult mint a felszólításokban és mint a keresetlevelében az új Ptk-ra hivatkozik és nem a régire?”
Ő dolga. Ha eljön az ideje, majd helyreigazítod. Vagy a bíróság. Soha ne zavard meg az ellenfeledet, amikor az éppen hibázik. OFF "mind a ... mind a..." (d-vel) ON
„És azt sem értem, hogy az általam beidézett mondat miért nem minősül megállapodásnak. Ha a szerződésben nem szabályozott kérdés van akkor az érvényes Ptk rendelkezéseit kell alkalmazni a vita eldöntéséhez...”
Ki mondta, hogy ez nem megállapodás? De ahogy te nem érted, úgy ő is félreértelmezi. Megismétlem tehát: kikötöttétek, hogy a mindenkor hatályos Ptk-t kell alkalmazni. Tehát goto a jelenleg hatályos Ptk-t, ahol az a parancs van, hogy goto régi Ptk. Ki meri ennek az ellenkezőjét állítani?
gerbera,
Ebben azért van egy kis ellentmondás.
KBS azt mondja, nem elég az, hogy "a mindenkor hatályos Ptk.". Hanem az kell, hogy "kifejezett megállapodás legyen".
Ez utóbbi , gondolom azt jelentheti legfeljebb, hogy a szerződésben az "új Ptk. rendelkezései az irányadók" vagy "a 2014.március 15-től hatályos Ptk. rendelkezései az irányadók" szövegnek kellene szerepelnie
De ez a Te érvelésed alapján logikailag ekvivalens.
Első esetben mindenkor hatályos, goto új Ptk, abban az van, hogy a 2014 előttiekre a régi vonatkozik, tehát a régi vonatkozik rá.
A második esetben az új szerint kell nézni, de hát abban az van, hogy a 2014 előttiekre a régi vonatkozik, tehát a régi vonatkozik rá.
Mi lenne az a "kifejezett megállapodás" ami megfelelne?
Aham. Értem.
Bár ha a szerződésemet teljes egészében az új Ptk alá helyezem, amiben benne van, hogy a hatálybalépése előtti szerződésekre a régit kell alkalmazni, akkor..... öööö.
Egyébként, Vadsuhanc kérdésére van egy megfejtésem, de az se biztos hogy megfelelő.
A szerződése ezt írja : „A jelen szerződésben nem szabályozott kérdésekben a mindenkori hatályos Polgári Törvénykönyv és a Hpt. vonatkozó rendelkezéseit kell alkalmazni.”
De nem ezt kérdezte. Azt kérdezte, az engedményezésre mi vonatkozik. Márpedig az nem a "jelen" szerződés. Ha az engedményezés, mint új tény 2014.03.15. utáni, akkor arra értelemszerűen az új Ptk. vonatkozik. Magára a "jelen" szerződésére nem, de az már az engedményezés után irrelevánssá válik.
(Az engedményezés az engedményező és az engedményes szerződése.)
„(2) A felek megállapodhatnak abban, hogy a Ptk. hatálybalépése előtt kötött szerződésüket teljes egészében az új Ptk. hatálya alá helyezik.”
Ez nem ugyanaz, mint Vadsuhanc esete. Vadsuhancnál azt kötötték ki, hogy a mindenkor hatályos Ptk. rendelkezéseit kell alkalmazni. Szó sem volt akkor még új Ptk-ról, csak arról, hogy a Ptk. esetleg változhat.
A fent idézett jogszabályi hely egy 2013-as törvény. Nem az áll benne, hogy "ha a felek abban állapodtak meg, hogy...", hanem hogy "a felek megállapodhatnak...". Tehát annak tudatában, hogy hamarosan lesz egy új Ptk., a 2013. évi CLXXVII. törvény hatálya alatt már ki lehetett kötni, hogy az új Ptk. hatálybalépése előtt kötött szerződésüket teljes egészében az új Ptk. hatálya alá helyezik.
Fenntartom, hogy Vadsuhancnál továbbra is a goto új -> goto régi érvényesül.
Üdvözlöm!
Jelzálog jogosult magánszemély vagyok egy 2009 évben indított felszámolásban. A felszámolás adásvételét egy másik hitelező megtámadta. Jelenlegi döntés: Eredeti állapot visszaállítása, új felszámolóval. A másik hitelező közben pert indított a jelzálog jogomat megtámadva.
Az új felszámoló felhívott, hogy a közbeeső mérleghez szükséges a címem. Telefonban említést tett arra vonatkozólag, hogy háta fog sorolni mert 2009-be később lett kifizetve a regisztrációs díj, mint 40 nap. Azt is közölte, hogy a hitelezői igényemet a per miatt kifogásoltba fogja rakni. A kérdésem, hogy ezt megteheti-e.
Válaszát előre is köszönöm
Látod.
Üdvözlöm, azt hol látom, hogy kaptam-e választ.
Első forumozós vagyok. Bocsi
a kér bejegyzésed között kaptál választ (rövid, velős, érthető)
kér = két
??????
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02
Mi és cookie-kat és egyéb nyomkövetési technológiákat használunk, hogy javítsuk az Ön élményét weboldalunkon. Személyre szabott hirdetések és tartalom, reklámozás és tartalommérés, közönségkutatás és szolgáltatásfejlesztés céljából tárolhatunk és/vagy hozzáférhetünk információkhoz egy eszközön, és feldolgozhatunk személyes adatokat, például az Ön IP-címét és böngészési adatait. Ezenkívül felhasználhatjuk a pontos földrajzi helymeghatározási adatokat és az eszközök beolvasásával történő azonosítást.
Felhívjuk figyelmét, hogy hozzájárulása minden aldomainünkre érvényes. Hozzájárulását bármikor módosíthatja vagy visszavonhatja, ha rákattint a képernyője alján található „Hozzájárulási beállítások" gombra. Tiszteletben tartjuk döntéseit, és elkötelezettek vagyunk amellett, hogy átlátható és biztonságos böngészési élményt nyújtsunk Önnek.
Süti | Időtartam | Leírás |
---|---|---|
COOKIE_SUPPORT | 1 year | Ezt a sütit a Liferay állítja be. Ez a süti annak ellenőrzésére szolgál, hogy a látogató böngészője támogatja-e a sütiket. |
JSESSIONID | JSP-ben írt webhelyek használják. Általános célú platform-munkamenet sütik, amelyek a felhasználók állapotának az oldalletöltések közötti fenntartására szolgálnak. | |
PHPSESSID | Ez a süti a PHP-alkalmazásokban található. A cookie a felhasználók egyedi munkamenet-azonosítójának tárolására és azonosítására szolgál a felhasználói munkamenet kezelése céljából a weboldalon. A munkamenet-süti a böngésző összes ablakának bezárásakor törlődik. | |
SERVERID | Ez a süti arra szolgál, hogy a felhasználót egy adott szerverhez rendelje, így jobb és gyorsabb szerveridőt biztosít. Emlékszik arra, hogy melyik szerver szállította az utolsó oldalt a böngészőnek. Segít a terheléselosztásban is. | |
viewed_cookie_policy | 1 year | The cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data. |
---|---|---|
Gdyn | 1 year 1 month | Ezt a sütit a Gemius szolgáltató állítja be. Ezt a sütit a MOSS és a fejlett webstatisztikák technikai munkamérésének végrehajtásához használják. |
GUEST_LANGUAGE_ID | 1 year | Ez a süti a látogatók által preferált nyelvi azonosító tárolására szolgál. |
---|---|---|
_ga | 2 years | Ezt a sütit a Google Analytics telepíti. A cookie-t a látogatói, munkamenet- és kampányadatok kiszámítására és a webhely használatának nyomon követésére használják a webhely analitikai jelentéséhez. A cookie-k névtelenül tárolják az információkat, és egy véletlenszerűen generált számot rendelnek hozzá az egyedi látogatók azonosításához. |
_gat_UA-112481-1 | 1 minute | Ez a Google Analytics által beállított mintatípusú cookie, ahol a névben lévő mintaelem tartalmazza a fiók vagy a weboldal egyedi azonosító számát, amelyre vonatkozik. Ez a _gat cookie egy változata, amelyet a Google által rögzített adatok mennyiségének korlátozására használnak a nagy forgalmú webhelyeken. |
_gid | 1 day | Ezt a sütit a Google Analytics telepíti. A süti arra szolgál, hogy információkat tároljon arról, hogy a látogatók hogyan használják a weboldalt, és segít a weboldal teljesítményéről szóló elemzési jelentés elkészítésében. Az összegyűjtött adatok között szerepel a látogatók száma, a forrás, ahonnan érkeztek, és a meglátogatott oldalak névtelen formában. |
UID | 2 years | No description available. |
---|---|---|
_goa3session | 2 days | Ezt a sütit a szolgáltató Adverticum állítja be. Ezt a sütit a hirdetések kiszolgálásának folyamatához és a hirdetők számára statisztikai adatok gyűjtéséhez használják. |
fr | 3 months | A sütit a Facebook állítja be, hogy releváns hirdetéseket jelenítsen meg a felhasználóknak, valamint mérje és javítsa a hirdetéseket. A cookie a felhasználó viselkedését is nyomon követi az interneten keresztül azokon az oldalakon, amelyek Facebook pixellel vagy Facebook social pluginnal rendelkeznek. |
Gtest | 1 year 1 month | Ezt a sütit a felhasználói viselkedés és a weboldalon végzett tevékenységek gyűjtésére használják a weboldal optimalizálása érdekében. Segít továbbá a Google Ads és a Google Analytics számára a látogatói információk marketing célú összeállításában. |
i | 1 year | Nincs információ. |
IDE | 1 year 24 days | A Google DoubleClick használja, és információkat tárol arról, hogy a felhasználó hogyan használja a weboldalt és minden más hirdetést a weboldal meglátogatása előtt. Ezt arra használják, hogy a felhasználóknak a felhasználói profilnak megfelelő, számukra releváns hirdetéseket jelenítsenek meg. |
mc | 1 year 1 month | Ez a cookie a Quantserve-hez kapcsolódik, hogy anonim módon nyomon követhesse, hogy a felhasználó hogyan lép kapcsolatba a weboldallal. |
test_cookie | 15 minutes | Ezt a sütit a doubleclick.net állítja be. A cookie célja annak megállapítása, hogy a felhasználó böngészője támogatja-e a cookie-kat. |
VISITOR_INFO1_LIVE | 5 months 27 days | Ezt a sütit a Youtube állítja be. A weboldalon beágyazott YouTube-videók információinak nyomon követésére szolgál. |
YSC | session | Ezt a sütit a Youtube állítja be, és a beágyazott videók megtekintésének nyomon követésére szolgál. |
---|---|---|
_goa3test | 2 years | No description available. |
_ia_uid | 5 months 27 days | No description |
_ia_version | 5 months 27 days | No description |
CONSENT | 16 years 6 months | No description |
INX_CHECKER2 | 16 years 6 months | No description available. |
legacy-psid | No description available. | |
nxdigitolvasosession | No description | |
psid | session | Nincs elérhető információ. |
yt-remote-connected-devices | never | No description available. |
yt-remote-device-id | never | No description available. |