Jogi tanács kérése


ObudaFan # 2009.09.21. 09:16

Szerintem kellene, hogy legyen lehetőség közvetítői eljárásra, de van olyan ügyészi álláspont, ami szerint ha minden kár megtérült, akkor nincs. Meg kell próbálni.

escargot # 2009.09.21. 08:23

sört vettetek?

bevkocsi # 2009.09.21. 08:23

De talán nem ez a legnagyobb probléma, hiszen ha jól sejtem a tevékeny megbánás szempontjából és a büntetés szempontjából sincs nagy jelentősége.

bevkocsi # 2009.09.21. 08:20

Ha nem úgy lenne akkor miért úgy írtam volna?:)

escargot # 2009.09.21. 08:17

nem volt egy 10-esetek két 5 Ft-os szatyorra? :-o

escargot # 2009.09.21. 08:16

nem volt egy 10-esetek két 5 forintos szatyorra? :-o

bevkocsi # 2009.09.21. 08:15

Elnézést a sok hibáért csak sietve írtam.

bevkocsi # 2009.09.21. 08:13

Üdv!
Segítséget szeretnék kérni a következő ügyben. Péntek este barátokkal sörözni készültünk, de nemvolt sör, ígyhát átmentünk a két utcával odébb lévő Tescoba sört venni. Meg is vettük de mivel zacskóra nem volt pénzünk gondoltunk egyet és a kocsit eltoltuk hozzánk hogy ott pakoljunk ki belőle és aztán visszavigyük. Időközben az Operátor hölgy utánunk futott és kihivta a rendőrséget. Elmeséltük mivolt satöbbi, rögtön beláttuk hogy igen elhoztuk a kocsit, és vissza is vittük volna cask az operátor hölgy ugye érkezett és a rendőrök is. Namár most felvették az adatainkat utána visszavittük a kocsit, és a rendőrök aztmondtaák vissaérünk bocsánatot kérünk stb és valószínűleg el is van intézve a dolog de a hölgy a Tesco nevében feljelentést tett minket vagyon elleni bűncslekmény miatt(a bevásárló kocsi értéke 23000forint körül lehet talán picit több). Na most a rendőrök kérdezték hogy látta-e ezt Tescos doglozó mi mondtuk hogy a parkolóban 3an is voltak akik látták hogy elvisszük de nem szóltak erre az operátor azt mondta az nem az ő dolguk. A másik dolog hogy visszavittük a bevásárlókocsit sértetlenül, be is láttuk az elkövetett bűnt. Ebből lehet csinálni még Tevékeny megbánást, hiszen a vádemelés még nemtörtént meg és a BTK szerint a 3évnél nagyobb szabadságvesztésnél nem súlyosabban büntetendő bűntett elkövetését a vádemelésig beismerte, és közvetítői eljárás keretében a sértett által elfogadott módon és mértékben a bűncselekménnyel okozott sérelmet jóvátette. Ha igen mi a lehetőség rá, ha nem akkor mit kaphatunk? Elvileg a társadalom hasznos tagja kategória vagyunk, egyetemista nappali tagozatos fiatal felnőttek(20év)

üdv és köszönöm előre is.

escargot # 2009.09.21. 06:39
Kovács_Béla_Sándor # 2009.09.21. 06:32

Nincs itt miért feljelentést tenni. Ha a hibás teljesítés bűncselekmény lenne, akkor a határra kellene a rácsokat szerelni, mert az egész ország börtön kellene, hogy legyen.

Polgári jogi vita ez, de az előadott tényállás zavaros, hiányos. Keress fel egy ügyvédet az összes irattal!

Lacca # 2009.09.21. 06:06

Jónapot kívánok!

Kis segítsaégre volna szükségem, ugyanis még nem jelentettem fel életemben senkit, de most úgy néz ki, hogy muszály!

A történetem lényege:

2009.03.13.-án, rászántam magam, hogy házamon felújítást csináltassak. Meg is kerestem egy nyílászáró kereskedelemmel, és annak gyártásával foglalkozó Bt.-t, és kiválasztottam a nyílászárókat, és ki is fizettem az egészet (közel 1150000 Forint értékben)! 2009.05.01-jén, meg is történt a megrendelt-megérkezett ajtók, ablakok beszerelése. Viszont a két dátum között, maga a cég megszünt, bezárva ezzel a helyi irodájukat, mert nagy volt a konkurencia (a volt bt. vezetője elmondása szerint), viszont a hátramaradt munkákat, mik maradtak nekik, azt próbálták elvégezni! Most négy hónappal a megrendlés után, még mindíg vannak hiányosságok, mit nem végzett el az időközben már újjáalakult cég! (A helyi viszonteladó üzletüket, nem nyitották meg újra, hanem Egerbe költözött, viszont országosan vállalnak munkát továbbra is) Magyarán a belső könyöklőket, ill. 1-2 külső alupárkányt azóta sem hozták-szerelték be, többszöri telefonos felkeresésem ellenére sem! Az új Kft. vezetőjével, aztmondta, hogy lehet, hogy semmit sem tud már tenni, mert a főcég, leszámlázta már a szerződést, hogy kész a munka. Viszont ezt ő is tudja, meg én is hogy a könyöklőkkel lemaradtak. Ezek értéke, úgy 45 ezer Forint az akkori számla alapján. Az egész megrendelésről, szerződésem van, és számlák.
Azt szeretném kérdezni, hogy ha feljelenéssel élek, akkor mi lesz a tárgy, vagy nem is tudom hogy fogalmazzak, mondjuk Szerződés szegés, és csalás?
Mert kénytelen leszek, mert a Kft. vezetőjével hiába beszélek, hozta fel neki megoldásként azt, hogy jöjjenek és végezzék már el ezt a pár órás maradék munkát, vagy fizesse vissza kézpénzben a könyöklők árát, mi a számlán van, és elfelejtjük egymást! Nem jutottunk eddig düllőre. Türelmem pedig véges lett már!

Kérem írják meg nekem pontosan, hogy önök miben látnák a megoldást, és élhetek-e feljelentésssel a régi Bt.-ből alakult új Kft. ellen, azért mert nem végezték el a kifizetett munkát, mit vállaltak, ill. maga a kifizetett árú, egy részét(azaz maga a könyöklőket) meg sem hozták!

Várom válaszukat!

Köszönettel:

Nagy László

monalisa1 # 2009.08.14. 19:45

Azt tudakolják ki vezette ill. jelen esetben ki parkoltatta az autót., ha nem kapnak választ akkor végső soron az üzembentartóra taksálják a büntetetést.

Mert egy büntetés nem csak pénzbüntetést jelenthet, hanem bizonyos esetben x hónapra eltiltás a vezetéstől, valamint x büntetőpont is kiszabásra kerülhet. Tehát ezért a nevesítés.

Persze egy rossz helyen történő parkolás miatt csak a pénzbüntetés jöhet szóba.

"Lisa"
laikus hozzászóló

GUGE # 2009.08.14. 12:37

Segítséget, illetve tanácsot kérek tisztelettel:
Közterületi bírságot kaptam szabálysértés (zöld területen parkolásért).
Jól tudom, hogy ez a szabálysértés nem tartozik az objektív felelősség körébe!?! Ha a hatóság adatközlésre szólít fel feljelentést követően, nem vagyok köteles terhelő vallomást tenni közeli hozzátartozómra. Köszönettel: GuGe

_Wasp_ # 2009.08.14. 11:45

a rendőrségi feljelentés teljesen alaptalan lesz.

A hagyatéki költségek (illetve az illő eltemettetés költségei) a hagyatékot csökkentik, tehát nem csak édesanyádat terhelik, hanem értékben a testvérét is. Ezért szeretné tudni, hogy mennyivel csökken az öröksége.


_Wasp_

póker és jogi problémák ingyenes
és felesleges megoldása

Egzoticside # 2009.08.14. 11:25

Tisztelt Szakértő!

A következőkben kérnék tanácsot!

Sajnos elveszítettük a nagymamánkat az elmúlt héten. Végrendelete nem volt, örökösei 2 gyermeke. A testvérek nincsenek beszélőviszonyban 10 éve! Édesanyám (az egyik testvér) vállalta a temetés valamennyi költségét, az ügyintézést, valamennyi papíron, számlán az ő neve szerepel. Kérdésem, hogy a másik testvér milyen alapon lehet jogosult a temetési számlára és a a halotti anyakönyvi kivonatra? Jelenleg rendőrséggel fenyeget minket, ha nem adjuk neki oda ezeket!

Köszönöm válaszát,
Cside

_Wasp_ # 2009.08.14. 11:12

egy tartozáselismerés nem rossz, hiszen végrehajtást lehet majd rá idővel alapozni.

Egyébként írjátok bele a levélbe, hogy a könyvelési anyagok átadásakor kéritek az ellenértéket.


_Wasp_

póker és jogi problémák ingyenes
és felesleges megoldása

gofri72 # 2009.08.14. 10:54

_Wasp_ köszi a választ.
Igazából, azzal nincs probléma, hogy elismerik-e a tartozást, mert elismerik, de azzal mi még nem jutunk hozzá a pénzünkhöz, ezért is gondoltunk arra, hogy így, az anyag visszatartásával próbáljuk "kicsikarni" azt, ami jár nekünk. Köszi!

_Wasp_ # 2009.08.14. 10:35

ha a szerződés és annak felmondása erre nézvést rendelkezést nem tartalmazott, akkor a ki nem fizetett időszakra elkészített könyvelési anyagot átadni nem kell.

(A probléma csak annyi, hogy ha másképpen nem állapodtak meg, az ellenértéket a teljesítéskor kellene átadni, és nem előre.)

Ezzel együtt természetesen lehetne egy válaszlevelet írni az ügyvédnek, hogy ti nagyon szívesen átadjátok a könyvelési anyagot, de tájékoztatjátok arról, hogy annak átvétele esetén elfogadják és elismerik azt, hogy a Ptk 397§-a alapján x összegű díj megfizetésével tartozik. :)


_Wasp_

póker és jogi problémák ingyenes
és felesleges megoldása

gofri72 # 2009.08.14. 10:21

Kis könyvelő cégünk van. Egyik ügyfelünk több havi díjjal tartozik, ezért felmondtuk vele a szerződést. Számláit, bizonylatait visszajuttattuk neki és a könyvelési anyagot is, arra az időszakra vonatkozóan, amit kifizetett, de most ügyvédi felszólítást kaptunk, miszerint az összes, mai napig elkészített könyvelési anyagot adjuk át. Jogos ez? Szerintünk a ki nem fizetett szolgáltatás, könyvelési munka anyaga a mi tulajdonunkat képezi. Rosszul gondoljuk?
Köszönjük!

igazságkereső # 2009.08.11. 17:33

Köszönöm a választ,csak egy buta kérdés volt!

ObudaFan # 2009.08.11. 17:30

Kiskorú veszélyeztetését nem valósítja meg, mert a speciális bűncselekményt, a tartás elmulasztását valósítja meg.

igazságkereső # 2009.08.11. 11:32

Nem fizet tartást igen ez az apuka,már 8 éve,hogy miért nem tettem eddig semmit már nem számít,de volt okom rá.
2008.május.01 napjától 2009.április 30.napjáig 360000 ft,tartással tartozik,ez már annyiban van rendben,hogy a végrehajtónál van az ügy.De 2009.május 01-tól kellene fizetnie havi 30000ft-ot amit persze,hogy nem tett meg,ismét telnek a hónapok és megint végrehajtó?vagy most menjek azonnal a rendőrségre,mert az ismételt tartozás is 12000ft,hangsúlyozom vállalkozó és bejelentett,tehát megvan ez a kellemes ember,munkahellyel stb.csak éppen egy nagyon kellemetlen és aljas hozzáállással.De a vesztes sajnos a gyerek nem én!

Grád András # 2009.08.11. 11:23

Kedves Igazságkereső!

A tartásdíjfizetés elmulasztása önmagában bűncselekmény, és ha feljelenti, a kötelezett mentesül, ha kifizeti a hátralékot. Lefordítom: Inkább fizet, minthogy börtönbe kerüljön, ezért a módszer hatákony. Üdv:


dr. Grád Andrásügyvéd - egyetemi tanár1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.06-30-280-1846www.kapcsolattartas.hu

_Wasp_ # 2009.08.11. 11:17

mi a gond? nem fizet tartásdíjat az apa?


_Wasp_

póker és jogi problémák ingyenes
és felesleges megoldása

igazságkereső # 2009.08.11. 11:07

Lehet,hogy nem állja meg a helyét amit írok,csak már annyira tehetetlen vagyok a gyerektartás behajtásában.Ezért merült fel bennem egy olyan kérdés,hogy avval a 16 éves fiam,testi és lelki fejődését mennyire befolyásolja pl-ul,hogy hamarosan kikapcsolják a gázt,meg aztán jön a többi is késöbb.Hiába dolgozom(kényszer vállalkozó vagyok) és próbálom nevelni a gyerekem most már nem megy egyedül,az apja jól menő vállalkozó és tehetetlen vagyok vele szemben.Ez nem minősül kiskorú veszélyeztetésének?Tudatosan csinálja sz apja velem.
Válaszát köszönöm!