Tisztelt Szakértők!
A férjemmel nemrég házasodtunk össze, de már 6 éve együtt élünk. Neki van 2 gyermeke, egy 8 éves fiú és egy 14 éves lány - az előző házasságából. A válás során a szülői felügyeleti jog az anyához került, 2 hetente hétvégi láthatása maradt a férjemnek. Ezt már az elejétől fogva nem tartották, a gyerekek a hét egyik felét itt, a másikat ott töltötték.
A 14 éves lány már több mint 2 éve életvitelszerűen nálunk él, az anyjához jó, ha havonta egy estére átmegy. (A fiú is egyre többet van velünk.)
Nemrég a férjem megkérte a volt feleséget, hogy papírozzuk le a jelenlegi helyzetet, vagyis: legyen közös szülői felügyelet, és a lány gyermek lakcíme legyen nálunk, a fiúé pedig az anyjánál. A volt feleség ebbe nem ment bele (meg is mondta, hogy neki kell a családi pótlék és épp a kérés előtt két héttel felvette a CSOK-ot mindkét gyerek után - hogy vegyen egy olyan házat, amibe egyébként elmondása szerint majd az apját költözteti, vagy kiadja, ja, és persze az SZJA visszatérítéssel is felkarmol majd százezreket). A nagyobbik gyerekkel nem foglalkozik, nem is találkozik, de a pénz, amit utána kap persze jól jön. Ráadásul mindkét gyereket mi ruháztatjuk, az iskolakezdést mi finanszírozzuk. Tudom, hogy nem lenne muszáj, de a férjemnek borzasztó látni apaként, ha a saját gyerekének lyukas a nadrágja, vagy nincs rendes iskolatáskája..
Nem vagyok álszent, nálunk és azért merült fel a kérdés, mert szeretnénk házat venni, és így elesünk a csok-tól, a felújítási hiteltől, az áfa támogatástól, nagyjából tizenmillió forinttól - de mi legalább a gyerekeknek szeretnénk egy élhető otthont teremteni külön szobákkal, udvarral. De hozzáteszem, mi legalább jogosan vennénk fel ezeket a támogatásokat.
Szóval mit lehet tenni, ha az egyik gyereket mi neveljük, etetjük, öltöztetjük, iskoláztatjuk, de papíron másnál van?
Ahogy néztem, a családi pótléknál, iskolakezdési támogatásnál, hiteleknél, mindenhol azt nézik, kinél van a SZÜF..
Egy évekig tartó peres eljárás meg nem hiányzik a gyerekeknek szerintem.. Azt nem szeretnénk, hogy az anyjuk ellen kelljen beszélniük..
Szóval tud-e valaki valamilyen kiskaput esetleg, ahol meg lehetne fogni a volt feleséget? Egy visszamenőleg visszakért családi pótlékkal, egy bármivel?
Mert egyelőre a képünkbe nevet.. Bár hozzáteszem jogilag minden további nélkül megteheti.
A válaszokat előre is köszönöm